Šta je novo?

WD6400AAKS

Hmmm...odavno nisam postovao. :)

Nisu u pitanju revizije vec varijacije. Te prve dve cifre su takozvani "vendor code" to jest sifra prozivodjaca brand name kompjutera kojem je disk namenjen.

00 je kod za "consumer disk", znaci disk koji bi teoretski jedini trebao da se nadje u slobodnoj prodaji za samostalnu ugradnju.

Ostalih kodova ima jako mnogo, na primer:

00 - general consumer market
01 - general enterprise market
22 - promotional sample
10 - DEC
11 - WD Protégé OEM
12 - Intel
18 - Dell
23 - IBM
25 - Toshiba
28 - Microsoft
32 - Reseller
35 - WD Spartan
40 - Apple
44 - WD Protégé Other
53 - Gateway
60 - Compaq
71 - HP
75 - Dell
80 - Motorola
90 - Distribution Only
95 - Tektronix
99 - Boeing

...a postoje jos i sledeci kodovi za koji nije tacno ustanovljeno kome pripadaju: 07,08,14,32,40,41,50,55,56,57,58,88,98

Znaci prve dve cifre variraju kao sto je gore napisano, i nemaju nikakve veze sa datumom proizvodnje, ne postoji nikakva "zadnja".

Naravno svaki "vendor" odnosno proizvodjac moze da ima neke svoje specificne, sitne ili nesto vece zahteve, pa se diskovi svakako mogu razlikovati - u necemu. U cemu tacno ne verujem da mozemo saznati osim ako ne nadjemo nekog insajdera u WD-u, posto to verovatno spada u poslovne tajne. Sledece 4 cifre su za WD6400AAKS uvek A7B0

Generalno je preporucljivo i najsigurnije uzimati kod 00, jer je on nablizi deklarisanim fabrickim parametrima i vrednostima. Svi ostali kodovi mogu u necem sitnom ili cak neprimetnom aspektu da budu losiji...ali mogu naravno da budu i bolji ! Lutrija.

Koliko znam postoji samo jedan jedini firmware za WD6400AAKS, nikad nije menjan.

Hvala na pojasnjenjima - iscrpan i detaljan post.

Meni najvise odgovara "srednja" tj. blue varijanta, pa ako je tacno to sto si napisao, onda cu traziti 00.
Mada, izostavio si 22 i napisao da je 75 namenjen Dell-u, pa mi je malo nelogocno da se 75-ice mogu naci u slobodnoj prodaji.

Koji datum proizvodnje i dodatne oznake treba da trazim da bih dobio disk sa vise rebara na kucistu?

Koji datum proizvodnje i dodatne oznake treba da trazim da bih dobio disk sa vise rebara na kucistu?

Jel se ti to sa nama malo šališ?

BTW. Zaboravili smo još jednu razliku da istaknemo WD6401AALS ima 32MB, a WD6400AAKS 16MB keš memorije. Pošto je razlika u ceni relativno mala bolje je uzeti WD6401AALS.

Poslednja izmena:

Ne mislim da je datum proizvodnje bitan, s obzirom da nije bilo na tom disku nekih promena.

Za broj rebara na kuscistu se mozda ipak ne salis, ali se ta prica koju si mozda cuo o rebrima na kucistu odnosi na model od 320MB - WD3200AAKS. Modeli od 640MB su svi isti.

E, jesam slep :lupko:
Video da izmedju 18 i 23 nema 22, al' je zato na drugom mestu :smash:

Jel se ti to sa nam malo šališ?

Ne mislim da je datum proizvodnje bitan, s obzirom da nije bilo na tom disku nekih promena.

Za broj rebara na kuscistu se mozda ipak ne salis, ali se ta prica koju si mozda cuo o rebrima na kucistu odnosi na model od 320MB - WD3200AAKS. Modeli od 640MB su svi isti.

Uopste se ne salim :trust:

WD3200AAKS ima sa 5 i 11 rebara i bolja je varijanta sa 11.

U pocetku su sva WD6400AAKS kucista bila ista, ali sam cuo da su se i tu desile neke izmene - zato pitam.

BTW - http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?p=426217&sid=b793681a32da374ea231bb0f018bbe7c
Thank you for contacting Western Digital Customer Service and Support.

The -00 is a retail or generic drive, while the -22 and -75 are (drives we made for specific OEMs).

I am sorry, but regardless of the dash number the performance should be similar. Also, we have a lot more then two OEMs (as customers that we sell to), I am only speaking to the (specific) numbers you provided.

Please let us know if we can be of further assistance.

Sincerely,
Don S.
Western Digital Service and Support

Moja iskustva sa WD640AAKS (do sada 4 komada probana - 3 zadrzana)

Tiha verzija: Ima zlatnu nalepnicu na osovini motora (sada sam verovatno lupio)

Bucna verzija : nema nalepnicu na tom mestu.

Npr ovaj ima zlatnu i taj je silent.

Prilozi

• bottom.jpg
    bottom.jpg
    87.7 KB · Pregleda: 125
Poslednja izmena:
Moja iskustva sa WD640AAKS (do sada 4 komada probana - 3 zadrzana)

Tiha verzija: Ima zlatnu nalepnicu na osovini motora (sada sam verovatno lupio)

Bucna verzija : nema nalepnicu na tom mestu.

A koje su im oznake? Jesu li iste?

EDIT:

E, da - http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?p=426154&sid=86f09b9887898220aef9628202ed13b5

Dear Andrew,

Thank you for your reply.

Different OEM manufactures have different requirements then a standard (retail) type drive which is why we put a number to the backend of the model number.

Please let us know if we can be of further assistance.

Ne znam sta OEM-ovi tacno zahtevaju, ali mi se ne svidja sto ne mozes tacno znati sta kupujes.
Mozda je na jednom AAM podesen na minimum, na drugom na maximum, a na trecem korisnik moze da bira vrednost (0-255).

Poslednja izmena:
Kod mene je 00, ali nije A7B0 vec A7B2 :trust:

Ne zna se tacno sta oznacava ta poslednja cifra.

Moja greska, negde sam gore napisao da su poslednja cetiri znaka uvek A7B0, sad vidim da ima i A7B2.

Neki kazu da je ta poslednja cifra firmware - sto nije tacno: HD Tach ocitava verziju firmware-a, a bilo je u ovom thread-u okacenih slika iz HD Tach-a i A7B0 i A7B2, a oznaka firmware-a je bila ista.

Neki kazu da je u pitanju revizija, sto mi isto tako nije logicno. Evo mi kod kuce 3 komada 6400AAKS, od toga dva, proizvedeni u augustu i septembru su A7B2, dok je treci proizveden u oktobru A7B0. Da je u pitanju revizija, bilo bi logicno da noviji bude oznacen visim brojem, a ne obrnuto.

Mozda je na jednom AAM podesen na minimum, na drugom na maximum, a na trecem korisnik moze da bira vrednost (0-255).

Da, tacno je da neki dolaze sa ukljucenim a neki sa iskljucenim AAM-om, ali je to nebitno jer AAM sam mozes da menjas po volji.

AAM ima samo dve vrednosti: 128 (ukljuceno) i 254 (iskljuceno). Tako da nema mnogo filozofije oko toga. :)

Poslednja izmena:
Da, tacno je da neki dolaze sa ukljucenim a neki sa iskljucenim AAM-om, ali je to nebitno jer AAM sam mozes da menjas po volji.

AAM ima samo dve vrednosti: 128 (ukljuceno) i 254 (iskljuceno). Tako da nema mnogo filozofije oko toga. :)

Mislim da na PATA Seagate-u nisam mogao da pristupim toj opciji, dok sam na IBM-u od 20GB mogao da podesavam sta sam hteo.

http://forums.storagereview.net/index.php?showtopic=18337&st=0&p=193508&#entry193508
AAM has valid settings from 128 - 254 with 128 being minimal acoustic emmissions and 254 being maximum.
A value of 0 is vendor specific so the hard drive maker can do whatever it wants when set to that value.
Values 1 - 127 are reserved and cannot be used.
Value 255 is also reserved.

Da rekapituliramo - najbolje je traziti 00A7B0(?)

Moj hard ne drlja puno, ali od kad sam uzeo asusa sa 780g chipsetom, pisti uzasno iritirajuce kada nesto pretrazuje intenzivno i sl... Uzasno nervira, to nisam imao na starom biostaru!

Moj hard ne drlja puno, ali od kad sam uzeo asusa sa 780g chipsetom, pisti uzasno iritirajuce kada nesto pretrazuje intenzivno i sl... Uzasno nervira, to nisam imao na starom biostaru!

Mozda ti pisti ploca (nesto oko struje na ploci) :S:

Ima li 6400AAKS sa vise rebara? Tj jeli to unapredjeni 00A7B0?

btw Natera me da otvaram ovaj moj, sa 5 rebara je, poredjenja radi od starog 2500ks radi mnogo ugladjenije (manje vibrira) i osetno brze.

Poslednja izmena:
Ima li 6400AAKS sa vise rebara? Tj jeli to unapredjeni 00A7B0?

btw Natera me da otvaram ovaj moj, sa 5 rebara je, poredjenja radi od starog 2500ks radi mnogo ugladjenije (manje vibrira) i osetno brze.

Izgleda da ima samo sa 7 (verovatno nisi ubrojao prvo i zadnje rebro) ;)

wd640a.jpg

Kupio sam danas ovaj hard i ne mogu da verujem koje je ******, bruji kao ruski tenk. Celo kuciste mi vibrira ne mogu da sedim u sobi od buke! Ne znam sta da radim s'njim slobio bih ga.

Kupio sam danas ovaj hard i ne mogu da verujem koje je ******, bruji kao ruski tenk. Celo kuciste mi vibrira ne mogu da sedim u sobi od buke! Ne znam sta da radim s'njim slobio bih ga.
Ili ga menjaj ili ga utisaj (ja sam sa systoolom), nemoj bas da ga razlupas ,)

Kombinacija malo bučnijeg HDD-a sa Chieftec kućištem zna da bude pogubna, ima negde i tema o tome. Probaj hard izvan kućišta pa onda sudi.

Ja sam resio da isprobam kako funkcionise raid0 u praksi. Sta je po vama pametnije, uzeti 2xwd640 Black ili sacekati za 2xSeagate 500GB 7200.12? Nesto mi je sumnjivo to sto je Seagate skratio garanciju na ovoj seriji na 3god, a i te ploce od 500gb, koliko je to pouzdano, da mi ne odu podaci u vecna lovista :)

Kombinacija malo bučnijeg HDD-a sa Chieftec kućištem zna da bude pogubna, ima negde i tema o tome. Probaj hard izvan kućišta pa onda sudi.

E to sam i ja ovde procitao i iskesirao se za coolermaster kavez sa gumenim dampinzima, onaj kao sto ide u staker i kosmos i hdd je i dalje bucan (za moj ukus i naspram "nekog drugog" da ne pominjem opet kog). Samo sam bacio pare. Bolje da sam kupio "taj drugi" taman bi me izasao kao 640aaks + ovaj kavez.

E to sam i ja ovde procitao i iskesirao se za coolermaster kavez sa gumenim dampinzima, onaj kao sto ide u staker i kosmos i hdd je i dalje bucan (za moj ukus i naspram "nekog drugog" da ne pominjem opet kog). Samo sam bacio pare. Bolje da sam kupio "taj drugi" taman bi me izasao kao 640aaks + ovaj kavez.

Evo da se i ja nadovezem. I ja imam isti problem. Kupio sam pre par meseci WD-640AAKS i taj hard ima neku cudnu vibraciju. Ako slusam muziku, ne cujem je, cim ugasim muziku, pogotovu u sitne sate, cujem ga kako mucno zavija i to me strasno nervira. Pogotovu kad ucim, veoma iritira, pa moram da gasim komp.

Procitao sma u prethodnim postovima da je ovaj hard pricvrscen samo sa jedne strane, mzoda to ima udela u tome, pa zato zavija.

Zanimljivo je da, kad iskljucim drugi hard i pustim samo ovaj, on ne zavija. Ne znam kako, ali samo kad su oba prikljucena, tada zavija. Drugi hard je WD 250 GB. Stavljao sam ga i van kucista, bez obzira na to i dalje ima tu neku mucnu vibraciju.

Jel neko ima slicnih problema.

Pozdrav.

Meni se desavalo to vibriranje sa dva diska u Chief kucistu, dolazilo je do rezonancije (u talasima), tj pojaca se pa se stisa na svakih sekund i tako u krug.. (kao sinusoida). Problem sam donekle umanjio tako sto sam jedan disk okrenuo naopacke (elektronikom na gore), tako da su diskovi rotirali u razlicitom smeru, pa se buka smanjila, ali ne potpuno. Jedino resenje ti je da odvojis diskove od lima kucista (CM 4in3 kavez pomaze ali ne mnogo). Znaci ili diskove staviti na pertle ili neko elegantnije resenje tipa Zalman ZM-2HC2, ili novo kuciste sa silikonskim odstojnicima za diskove (Antec Sonata III)... :)

zar ti nisu pomogne "shine" iz lbx ?

Meni se desavalo to vibriranje sa dva diska u Chief kucistu, dolazilo je do rezonancije (u talasima), tj pojaca se pa se stisa na svakih sekund i tako u krug.. (kao sinusoida). Problem sam donekle umanjio tako sto sam jedan disk okrenuo naopacke (elektronikom na gore), tako da su diskovi rotirali u razlicitom smeru, pa se buka smanjila, ali ne potpuno. Jedino resenje ti je da odvojis diskove od lima kucista (CM 4in3 kavez pomaze ali ne mnogo). Znaci ili diskove staviti na pertle ili neko elegantnije resenje tipa Zalman ZM-2HC2, ili novo kuciste sa silikonskim odstojnicima za diskove (Antec Sonata III)... :)

Uh, ali bas bezveze sto se sve tako iskomlikovalo. Zar nije moglo jednostavno, kao i do sada, da radi normalno.

A ako zamenim hard od 250 GB sa jos jednim od 640 Gb, jel bi se problem resio.

Bas je tako kao sto si opisao "dolazilo je do rezonancije (u talasima), tj pojaca se pa se stisa na svakih sekund i tako u krug.. (kao sinusoida)" i dosta iritira. Prodavac mi kaze da sam ja to umislio i da on nista ne cuje, a ja mu kazem kako on gleda samo da mi proda i da naravno nece nista da cuje. Jedva sam ga ubedio da mi zameni za isti hard, jer sam mislio da je problem bio u mom modelu, ali je i drugi zujao, samo je buka bila manja.

Uh, ali bas bezveze sto se sve tako iskomlikovalo. Zar nije moglo jednostavno, kao i do sada, da radi normalno.

A ako zamenim hard od 250 GB sa jos jednim od 640 Gb, jel bi se problem resio.

Bas je tako kao sto si opisao "dolazilo je do rezonancije (u talasima), tj pojaca se pa se stisa na svakih sekund i tako u krug.. (kao sinusoida)" i dosta iritira. Prodavac mi kaze da sam ja to umislio i da on nista ne cuje, a ja mu kazem kako on gleda samo da mi proda i da naravno nece nista da cuje. Jedva sam ga ubedio da mi zameni za isti hard, jer sam mislio da je problem bio u mom modelu, ali je i drugi zujao, samo je buka bila manja.

Nije to do diskova vec cista fizika :) I najtisi disk na svetu ce donekle prenositi vibracije na kuciste ako je direktno prisrafljen za lim. Ako imas dva diska neminovno dolazi do toga da se vibracije sabiraju i sve to jos posebno u Chieftec kucistu pojacava posto sa kaveza prelazi na lim itd (izgleda tako nesretno projektovano kuciste)... Znaci kao sto sam rekao, moras odvojiti diskove direktno od lima putem neke elasticne veze (original ili improvizovane).
Mozda bi problem umanjio i ako stavis dva ista diska, sa ovim sto imas sada 250aaks ima jednu plocu, a 640aaks dve ploce pa mozda i to utice na vibracije...
Jos ta dva stavis tako sto okrenes elektroniku prema elektronici i vibracije se potiru (teoretski) :)

A sta ako se hard disk pokvari dok je izvrnut naopacke.

Ne verujem da je kod mene problem u limu. Izvadio sam problematicni hard van kucista i stavio ga na policu. I sta se desilo... Polica je vibrirala od hard diska. Dakle, kod mene nije problem u limu i vibracijama, vec mozda napajanje ili nesto drugo. Mada, probao sam i jace napajanje, isto je.

Ranije sam imao 3 hard diska u kompu i nikad se nista nije culo. Sad sa dva, vec ima buke.

A sta ako se hard disk pokvari dok je izvrnut naopacke.

Ovo nece sigurno (potrazi na Benchu temu o polozaju diskova, odavno je zakljuceno da im savrseno odgovaraju i "natraske" polozaji) :)
A za ostalo ne znam, moras sam da isprobas razlicite varijante, ja sam ti napisao kako sam ja resio problem pa ti vidi ako odatle mozes nesto da iskoristis...

2x AAKS = 1 tih ladan i miran, drugi bucan i primetno topliji. Iste oznake, drugi je sa 'blue' nalepnicom.

Vrh Dno