KAMIKAZE
Slavan
- Učlanjen(a)
- 18.09.2005
- Poena
- 380
Hmmm...odavno nisam postovao.
Nisu u pitanju revizije vec varijacije. Te prve dve cifre su takozvani "vendor code" to jest sifra prozivodjaca brand name kompjutera kojem je disk namenjen.
00 je kod za "consumer disk", znaci disk koji bi teoretski jedini trebao da se nadje u slobodnoj prodaji za samostalnu ugradnju.
Ostalih kodova ima jako mnogo, na primer:
00 - general consumer market
01 - general enterprise market
22 - promotional sample
10 - DEC
11 - WD Protégé OEM
12 - Intel
18 - Dell
23 - IBM
25 - Toshiba
28 - Microsoft
32 - Reseller
35 - WD Spartan
40 - Apple
44 - WD Protégé Other
53 - Gateway
60 - Compaq
71 - HP
75 - Dell
80 - Motorola
90 - Distribution Only
95 - Tektronix
99 - Boeing
...a postoje jos i sledeci kodovi za koji nije tacno ustanovljeno kome pripadaju: 07,08,14,32,40,41,50,55,56,57,58,88,98
Znaci prve dve cifre variraju kao sto je gore napisano, i nemaju nikakve veze sa datumom proizvodnje, ne postoji nikakva "zadnja".
Naravno svaki "vendor" odnosno proizvodjac moze da ima neke svoje specificne, sitne ili nesto vece zahteve, pa se diskovi svakako mogu razlikovati - u necemu. U cemu tacno ne verujem da mozemo saznati osim ako ne nadjemo nekog insajdera u WD-u, posto to verovatno spada u poslovne tajne. Sledece 4 cifre su za WD6400AAKS uvek A7B0
Generalno je preporucljivo i najsigurnije uzimati kod 00, jer je on nablizi deklarisanim fabrickim parametrima i vrednostima. Svi ostali kodovi mogu u necem sitnom ili cak neprimetnom aspektu da budu losiji...ali mogu naravno da budu i bolji ! Lutrija.
Koliko znam postoji samo jedan jedini firmware za WD6400AAKS, nikad nije menjan.
Hvala na pojasnjenjima - iscrpan i detaljan post.
Meni najvise odgovara "srednja" tj. blue varijanta, pa ako je tacno to sto si napisao, onda cu traziti 00.
Mada, izostavio si 22 i napisao da je 75 namenjen Dell-u, pa mi je malo nelogocno da se 75-ice mogu naci u slobodnoj prodaji.
Koji datum proizvodnje i dodatne oznake treba da trazim da bih dobio disk sa vise rebara na kucistu?