Šta je novo?

WD6400AAKS

extra je hard disk, preporuka svima, pazario 3 komada i super su, tihi, brzi.
sad odnedavno su promenili nalepnicu na hardisku, ali je valjda ovo ostalo isto :)

Da, ali ta prica vazi za HD Tach, kao sto si i sam rekao, kod njega razlike nema... a on je ostavio sliku iz HD Tune-a ;)

A HD Tune vec vidi razliku izmedju fragmentovanog i defragmentovanog harda. (ne racunam onaj njegov spike sada, pricam u gobalu)

U pravu si, nisam obracao paznju na SS. HDTune kao i Everest treba da rade na istom principu, citanje sektora (od pocetka pa do kraja diska) a ne fajlova.

P.S. Pustio sam merenje performansi iz HDTune-a i pustio Filemon i nisam dobio nista ali zato kada sam pustio Diskmon - ubija. Provali kako krece od 0-og sektora pa na dalje.

Prilozi

• diskmon.png
    diskmon.png
    30.1 KB · Pregleda: 44
Ja uzeo jedan u NS-u u oktobru i evo poceli su da mi se pojavljuju bad sectori, ceo komp mi uspori i blokira. Kada uradim chkdsk i zameni bad sectore disk radi jedno vreme normalno, pa onda se ponovo pojave. Obicno mi na torrentima javi error..

Ja uzeo jedan u NS-u u oktobru i evo poceli su da mi se pojavljuju bad sectori, ceo komp mi uspori i blokira. Kada uradim chkdsk i zameni bad sectore disk radi jedno vreme normalno, pa onda se ponovo pojave. Obicno mi na torrentima javi error..

Menjaj to dok nije kasno i dok ti ne odu svi podaci u PM ... ;)

:wave:

sutra mi stize jos jedan 640aaks.. razmisljam se, razmisljam o raid-0..
trenutno imam 320aaks(sistem), 500aaks i 640aaks i radi dosta brzo..
zanima me gde bih osetio to ubrzanje u aplikacijama, napr?

Poslednja izmena:
Rezultat

Ja sam zadovoljan, definitivno nije bučan, brz je i evo jedan shot:)
I poređenje sa starim WD1600.

Prilozi

• HDTune_Benchmark_WDC_WD6400AAKS-00A7B no.2.png
    HDTune_Benchmark_WDC_WD6400AAKS-00A7B no.2.png
    36.5 KB · Pregleda: 98
  • HDTune_Benchmark_WDC_WD1600AAJS-00PSA.png
    HDTune_Benchmark_WDC_WD1600AAJS-00PSA.png
    38.4 KB · Pregleda: 81
Proveri, pa vidi ;)

Nemam obicaj da pricam u prazno :) ... a volim ponesto i sam da probam i licno se uverim :D

Proverio, vid'o i nema veze sa fragmentacijom fajlova. Za razliku od HDTach-a, HD Tune temeljnije testira brzinu, pa zato moze da dodje do vecih uspona i padova. :D

Proveri, pa vidi ;)

Nemam obicaj da pricam u prazno :) ... a volim ponesto i sam da probam i licno se uverim :D

I jesi li probao? Hajde da pretpostavimo da benchmark zavisi od fajl sistema, kakve bi rezultate dao HDD tach da recimo ceo disk formatizujem pod Ext3 ili ReiserFS? Ili ne formatizujem uopste? Vec sam dao "dokaz" (a da ne spada u reverzni inzenjering) kako radi HDTune.

Proverio, vid'o i nema veze sa fragmentacijom fajlova. Za razliku od HDTach-a, HD Tune temeljnije testira brzinu, pa zato moze da dodje do vecih uspona i padova. :D

Imao sam hard koji defragmentovanje nije video godinama, po HD Tach-u normalan grafik, po HD Tune-u uzas zivi. Nakon sto sam procitao istu ovu pricu, odradio sam defragmentovanje i rezultat je bio saaaasvim drugaciji.
Nazalost, nemam u sistemu nijedan hard koji bi mogao da bude u takvom nekom stanju sto se tice fragmentacije (7500AYYS defragmentovan pre 5 dana, 6400AAKS je frisak, tek dignut Win... VelociRaptor jos u antistatik kesici :d), pa da vidimo razlike...

2 Lukija:
Ne znam ti ja nista sa Linux-om, nemoj mene sa tim... :)
A tek taj Reiser nemam pojma sta je! :d

meni 6401AALS mnogo vise vibrira od ovog Seagatea. Po buci su tu negdje ali mnogo vise vibrira, otprilike negdje kao 250AAJS. Ima li veze sto je sistemski disk?

http://www.softpedia.com/reviews/windows/HD-Tune-Review-64682.shtml
"Benchmark: measures the raw performance"

http://www.snapfiles.com/get/hdtune.html
"You can use it to measures the raw performance of your drive(s)..."

Itd...

Jos jedna zanimljiva stvar, koju nisam ni ja znao (zaokruzeno). :p
A ovaj WD mi je inace c: i d: particija, gde je c: (sistem) fragmentovan poprilicno. Prakticno nema razlike u testu, samo sto HD Tune radi sa vecom preciznoscu.
Najbolje da se testira sa oba, pa se izvuce neka sredina. :D

hd tune.PNG

Poslednja izmena:
Evo mojih rezultata za dva WD-a 6400 AALS RAID 0

Prilozi

• HD Tach copy.jpg
    HD Tach copy.jpg
    225.4 KB · Pregleda: 115
  • HD Tune.jpg
    HD Tune.jpg
    203.8 KB · Pregleda: 81
Evo rezultati moja 3 nova WD6400AAKS

Niiice :), skoro pa 200, par desetina MB/s vise od AAKS RAID-a.
Generalizujes... a to ne valja raditi :)
Znamo da ima raznih primeraka AAKS-ova (uostalom, verovatno je ista prica i sa AALS-ovima), oscilacije u transferu i po/do 10-ak %... voleo bih da napravim RAID sa jos jednim AAKS-om koji je identican po transferu sa ovim koji sad imam, pa da vidimo sta kazu testovi ;)

A, to :)
OK, onda tvoja konstatacija stoji, ja ionako gledao samo single rezultate AAKS-ova (i onaj jedan AALS, whiplasher-ov) :D

Ali onaj prvi skor, sa ~144MB/s... to bre "iznimno" los skor :d
Ne kazem ja da je razlika velika, sto je previse ocekivati i slazem se da ima varijacija, mozda je S22 jednostavno ubo dobre AALS. Ali eto, cifre su zasad takve kakve su. :)
Pa to, i mene je malo ukenjalo sa ovim mojim... zato i kazem, voleo bih da vidim uparena dva koji u singlu teraju *po* ~100MB/s ;)

Samo mali info molim vas pošto me mrzi da prelistavam zbog toga čitavu temu...
Drugar mi reče da posle one oznake WD6400AAKS postoji broj serije a po njegovim rečima često se dešava da se serije razlikuju po buci u zavisnosti od tipa glave i voice coil motora.
Zna li neko o čemu se radi u toj zavrzlami? :d

Koju reviziju traziti?

Samo mali info molim vas pošto me mrzi da prelistavam zbog toga čitavu temu...
Drugar mi reče da posle one oznake WD6400AAKS postoji broj serije a po njegovim rečima često se dešava da se serije razlikuju po buci u zavisnosti od tipa glave i voice coil motora.
Zna li neko o čemu se radi u toj zavrzlami? :d

U pitanju su revizije diska :type:

WD6400AAKS-00A7B0
WD6400AAKS-22A7B0
WD6400AAKS-75A7B0

Pitanja za naprednije korisnike i poznavaoce:

1. Koju od ove tri varijante je najbolje uzeti (pretpostavljam zadnju)?

2. Da li se u medjuvremenu pojavila neka novija i bolja varijanta?

KAMIKAZE je napisao(la):

Ako imaš mogućnost da biraš naravno sa najsvežijim firmwerom WD6400AAKS-75A7B0

KAMIKAZE je napisao(la):

WD6401AALS

Suštinski je to isti proizvod koji je malo "agresivnije" podešen.

Poslednja izmena:
U pitanju su revizije diska :type:

WD6400AAKS-00A7B0
WD6400AAKS-22A7B0
WD6400AAKS-75A7B0

Pitanja za naprednije korisnike i poznavaoce:

Hmmm...odavno nisam postovao. :)

Nisu u pitanju revizije vec varijacije. Te prve dve cifre su takozvani "vendor code" to jest sifra prozivodjaca brand name kompjutera kojem je disk namenjen.

00 je kod za "consumer disk", znaci disk koji bi teoretski jedini trebao da se nadje u slobodnoj prodaji za samostalnu ugradnju.

Ostalih kodova ima jako mnogo, na primer:

00 - general consumer market
01 - general enterprise market
22 - promotional sample
10 - DEC
11 - WD Protégé OEM
12 - Intel
18 - Dell
23 - IBM
25 - Toshiba
28 - Microsoft
32 - Reseller
35 - WD Spartan
40 - Apple
44 - WD Protégé Other
53 - Gateway
60 - Compaq
71 - HP
75 - Dell
80 - Motorola
90 - Distribution Only
95 - Tektronix
99 - Boeing

...a postoje jos i sledeci kodovi za koji nije tacno ustanovljeno kome pripadaju: 07,08,14,32,40,41,50,55,56,57,58,88,98

Znaci prve dve cifre variraju kao sto je gore napisano, i nemaju nikakve veze sa datumom proizvodnje, ne postoji nikakva "zadnja".

Naravno svaki "vendor" odnosno proizvodjac moze da ima neke svoje specificne, sitne ili nesto vece zahteve, pa se diskovi svakako mogu razlikovati - u necemu. U cemu tacno ne verujem da mozemo saznati osim ako ne nadjemo nekog insajdera u WD-u, posto to verovatno spada u poslovne tajne. Sledece 4 cifre su za WD6400AAKS uvek A7B0

Generalno je preporucljivo i najsigurnije uzimati kod 00, jer je on nablizi deklarisanim fabrickim parametrima i vrednostima. Svi ostali kodovi mogu u necem sitnom ili cak neprimetnom aspektu da budu losiji...ali mogu naravno da budu i bolji ! Lutrija.

Koliko znam postoji samo jedan jedini firmware za WD6400AAKS, nikad nije menjan.

Poslednja izmena:
Ako imaš mogućnost da biraš naravno sa najsvežijim firmwerom WD6400AAKS-75A7B0

WD6401AALS

Suštinski je to isti proizvod koji je malo "agresivnije" podešen.

Pogresno i pogresno. ;)

Za firmware sam vec odgovorio u prethodnom postu.

WD6401AALS je sasvim dugaciji disk od WD6400AAKS, tacnije jedino im je zajednicko sto koriste iste tanjire. Ali koriste dosta drugaciju elektrnoniku i dosta razlicitu mehaniku.

Najznacajnije razlike su u tome sto je osovina motora kod AALS pricvrscena na obe strane, a kod AAKS samo na jednoj, sto utice na nivo vibracija. U elektonici, AALS koristi dva lokalna procesora, AAKS samo jedan. I tako dalje. AALS se smatra za pouzdaniji disk, sto ne znaci da je i brzi, ako je samo to nekome vazno.

AALS bi trebao da ima 5 godina garancije, za razliku od 3 godine za AAKS - medjutim domaci uvoznik to ne postuje (...barem KimTec, ne znam za Pakom koji nezavisno uvozi WD)

Naravno AALS je i adekvatno skuplji.

Revizija firmwera na disku koji mi je dostupan je: 01.03B01

Pogresno i pogresno. ;)

Za firmware sam vec odgovorio u prethodnom postu.

WD6401AALS je sasvim dugaciji disk od WD6400AAKS, tacnije jedino im je zajednicko sto koriste iste tanjire. Ali koriste dosta drugaciju elektrnoniku i dosta razlicitu mehaniku.

Najznacajnije razlike su u tome sto je osovina motora kod AALS pricvrscena na obe strane, a kod AAKS samo na jednoj, sto utice na nivo vibracija. U elektonici, AALS koristi dva lokalna procesora, AAKS samo jedan. I tako dalje. AALS se smatra za pouzdaniji disk, sto ne znaci da je i brzi, ako je samo to nekome vazno.

AALS bi trebao da ima 5 godina garancije, za razliku od 3 godine za AAKS - medjutim domaci uvoznik to ne postuje (...barem KimTec, ne znam za Pakom koji nezavisno uvozi WD)

Naravno AALS je i adekvatno skuplji.

Bez obzira na sve detaljne razlike koji si izneo te dve serije diskova su toliko slične da bi bilo preterano tretirati ih kao suštinski različit proizvod.

Poslednja izmena:
  • "Green" WD6400AACS
  • "Blue" WD6400AAKS
  • "Black" WD6401AALS
,

Za tebe je onda ovaj prvi na listi.

Zavisi za sta coveku treba. Green WD diskovi se koriste samo i iskljucivo za storage - nikada kao osnovni, boot disk. Green WD je jako spor disk cija je osnovni razlog postojanja vrlo mala potrosnja, sto je medju ostalim postignuto niskim brojem obrtaja tanjira.

Ako nekome bas to treba, a nije mu hitno, preporucljivo je sacekati da kod nas stigne novi Green WD EADS, koji je u svemu mnogo bolji disk od EACS (jos manja potrosnja i buka, sto je kod ove serije najvaznije, kao sto je vec receno).

Usput, WD Green 640 kod nas...vrlo tesko. Uglavnom se uvoze samo 750 i 1T.

Nazad
Vrh Dno