Šta je novo?

WD6400AAKS

Neko je pitao da li postoje razlicite verzije ovog harda - postoje. Malo sam pretrazio, posto mislim da pazarim.

WD6400AAKS-00A7B0
WD6400AAKS-22A7B0
WD6400AAKS-75A7B0

i ima ih jos, a za prve dve mogu da potvrdim da sam ih video kod nas.

Response from WD
-----------------------------------
Thank you for contacting Western Digital Customer Service and Support.

The -00 is a retail or generic drive, while the -22 and -75 are OEM type drives but should still work in a computer.

Sincerely,
Don S.
Western Digital Service and Support

Another WD response:
Thank you for your reply.

I am sorry, but regarless of the dash number the performance should be similar. Also, we have a lot more then two OEMs, I am only speaking to the two numbers you provided.

Please let us know if we can be of further assistance.

Sincerely,
Don S.

Another WD response:
Thank you for your reply.

Different OEM manufactures have different requirements then a standard (retail) type drive which is why we put a number to the backend of the model number.

Please let us know if we can be of further assistance.

Sincerely,
Don S.

To bi trebalo da objasni eventualnu razliku u performansama.

U cemu je razlika?

Kao sto ime teme kaze koja je razlika i koji je bolji izmedju
WESTERN DIGITAL WD6400KS i WESTERN DIGITAL Caviar WD6400AAKS? :wall:

Zar uopste postoji WD6400KS?
(bez "AA")

Sada vise ne ,ali pre aaks je bilo ks ili pak nije nego sam ja nesto pomesao :)

Poslednja izmena:
Ma, nema sanse da je 6400 ikada postojao bez ona dva "A" u nazivu :smoke:
Prethodni modeli, razlicitih kapaciteta - da... ali ne i ovaj od 640 giga.

@weasel

Pomešao si. Poslednji KS je bio 500GB. 640-ica je izašla samo kao AAKS.

Neko je pitao da li postoje razlicite verzije ovog harda - postoje. Malo sam pretrazio, posto mislim da pazarim.

WD6400AAKS-00A7B0
WD6400AAKS-22A7B0
WD6400AAKS-75A7B0

i ima ih jos, a za prve dve mogu da potvrdim da sam ih video kod nas.
To bi trebalo da objasni eventualnu razliku u performansama.

Ja imam dve razlicite varijate ovog diska, 07A i 00A. Ovaj drugi sam uzeo pre par dana, Blue varijanta, za par procenata je sporiji od ove stare varijante (koja je inace sa normalnim stickerom).
07A - 100.6 MB/s average read
00A - 97.6 MB/s average read (blue varijanta)

Jel ima neko Green varijantu da vidimo rezultate?

Poz
:wave:

on bi mozda trebao biti i najsporiji, on je kao mnogo tih... pored toga sto je (gistro) ekoloski

Poslednja izmena:
a mozda jednostavno nije lako naci dva ISTA hdd-a, pa bi mozda na drugom primerku "blue" varijante dobio 102MB/s ili 98MB/s...

Ljudi jel normalno da na 6400aaks se sa vremena na vreme cuje kao da se ugasio hard iako i dalje radi bez problema?

Normalno je ako u power settings ima uključenu opciju za gašenje uslijed nekorišćenja (power save)...

pa da ali on je primarni hard... znaci taj zvuk se cuje i kad radim za kompom (download.. uglavnom kada nisam za kompom) . A i iskljuceno je da mi se gasi hard u power save-u .. samo monitor posle 30 minuta.

Napajanje možda?

Provalio sam. ipak je u pitanju drugi hard koji je isto WD samo od 160 gb (imam taj od 160 na ide i ovaj od 640 sata2). Jel postoji neki nacin na koji mogu da kontrolisem to paljenje i gasenje? Zato sto necu mnogo da koristim ovaj manji , ali cisto da bude tu kad zatreba.

Treba mi savet: moram da unapredim svoj HTPC vecim diskom. Trenutno mi je u njemu WD 160GB AAJS pa me zanima sta da ocekujem sto se tice buke i grejanja sa 640AAKS. Problem je sto je u pitanju malecko kuciste, znaci slabo hladjenje, a napajanje je 240W. Da li je bolje resenje 320AAKS, ili da gledam nesto trece. Jasno vam je da mi brzina nije prioritet koliko grejanje, buka i vibracije. Samo da napomenem da mi je i ovaj postojeci 160GB prilicno vruc, tako da novo resenje ne sme biti mnogo "toplije".

Poslednja izmena:
Treba mi savet: moram da unapredim svoj HTPC vecim diskom. Trenutno mi je u njemu WD 160GB AAJS pa me zanima sta da ocekujem sto se tice buke i grejanja sa 640AAKS. Problem je sto je u pitanju malecko kuciste, znaci slabo hladjenje, a napajanje je 240W. Da li je bolje resenje 320AAKS, ili da gledam nesto trece. Jasno vam je da mi brzina nije prioritet koliko grejanje, buka i vibracije. Samo da napomenem da mi je i ovaj postojeci 160GB prilicno vruc, tako da novo resenje ne sme biti mnogo "toplije".

WD 6400 AAKS se ne greje mnogo, i stvarno je tih. U svakom slučaju 3200 AAKS bi trebalo da je još tiši, s obzirom da ima samo jednu ploču. Ali ako ti treba stvarno tih HDD koji se jako malo greje i vuče malo struje to je WD Caviar Green Power.

Razmisljao sam o green seriji, skuplji su od AAKS serije, ali i to bih prihvatio da nisam cuo da su dosta sporiji. Ne mogu da nadjem nikakav uporedni test, i mada mi nije brzina nije najbitnija, ne bih da uzimam nesto presporo jer mi je to ujedno i sistemski i data disk. Vidim da je po disipaciji toplote moj stari AAJS na sredini izmedju green i blue AAKS, tako da cu verovatno "rizikovati" sa AAKS.

Kod mene temperatura oko 45, je l` puno? Solidno mi je provetreno kuciste, ali kod harda nemam fan, da li da stavim neki, ili je ovo ok temperatura?

kod mene je 28, slabo ti je provetreno, ali je tu negde na granici za hdd (mozda malo iznad)

Dobio sam bronhitis verziju :D
Jeste da ima 100mb/s average ali je bas bas bucan, morace da se utisa....

Ja sam uzeo 2 pre neki dan i jedva se cuju kada prisloniim glavu na otvoreno kuciste,nije mi jasno kako su neki bucni neki ne.

Dobio sam bronhitis verziju :D
Jeste da ima 100mb/s average ali je bas bas bucan, morace da se utisa....

Otici ce ti seek time sa ~10 na ~20ms. To nema puno smisla, prosto, kad se tako podesi, taj WD postaje najsporiji hdd u toj klasi na svetu i ispada onda da si mogao kupiti za nijansu sporiji disk, a tisi nego WD na "utisanoj varijanti" :/ Kazem ti ovo posto i ja kanda imam tu "bronhitis" verziju i probao sam vec svasta, na kraju sam se pomirio da je takav kakav je.

@cc13:

zavisi od ostatka u kucistu. Dovoljno je da imas recimo 2x80mm venta na 7 ili cak 5V i HDD je tisi :)

Poslednja izmena:
Dok sam klonirao stari hdd stajao je napolju i uopste nije bio bucan, kad se sve zavrsilo digao sam sistem sa njega bas da vidim koliko ce biti bucan u HD Tach random access testu i bio je ok, cuo se ali u granicama normale. Medjutim kako sam ga stavio u kuciste bucan je do bola, znaci pravi vibracije. Utisacu ga systoolom pa cu videti koliko ce uticati na performanse, opasno me mrzi da ga vracam pa da opet sve kloniram.

Stisao sam ga sa Systool-om, random access je skocio sa 12.4 na 17.4, pustio sam random read u everestu i average je opao za nekih 3-4mb/s (sa 90 na ~86), prezivecu ;) Linear je ostao isti.

E da, sad je tih :D

Poslednja izmena:
off (da ne pocinjem novu temu)
Zna li ko kakvi su WDCaviar Black 6401AALS ili 5001AALS? Jesu li bolji od 640AAKS (koristio bi ga kao sistemski disk)?

Vrh Dno