Šta je novo?

WD6400AAKS

Pa onda ti eksterna fioka podrzava samo sata 1. Ili to, ili je disk setovan kao sata 1, mada mislim da je do fioke.

Kako ga terash - na IDE ili AHCI? Burst treba da je veci i od SATA 150. Meni je oko 232-235MB/s
Evo reza na ICH9R AHCI drajveru.

Proba bez fioke pa ako radi brze onda je do nje. Ne diraj jumpere. Nije to Seagate ili Maxtor da ima sata 1/2 jumper kako mi se chini.

Poslednja izmena:
Evo i moj rezultat

Ja takodje nemam nikakav jumper nazad, nije ni dosao uz hdd, tako da sam siguran da ne treba, radi automatski u sata2.
Meni je na IDE povezan.

Nisam radio ovaj HD Tach test, cisto za svaki slucaj da proverim, uradicu veceras.

Mali zez sa slicicama...:S:
Evo da ponovim..
Znaci rezultati za 640 AAKS i za wd 1TB EACS koji je sporiji ,tisi i hladniji..
I temperature..

Prilozi

• Bench-1.jpg
    Bench-1.jpg
    101.8 KB · Pregleda: 105
  • Bench-1 (2).jpg
    Bench-1 (2).jpg
    46.3 KB · Pregleda: 81
  • Bench-1 (1).jpg
    Bench-1 (1).jpg
    94.7 KB · Pregleda: 98
  • Bench-1 (3).jpg
    Bench-1 (3).jpg
    51.4 KB · Pregleda: 71
  • sshot-1.jpg
    sshot-1.jpg
    76.7 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Radi mi kao AHCI tj. RAID.. Spojio sam 2 x 250Gb u RAID a ovaj mi je externi... Probacu i bez fioke. I ja isto malo sumnjam na nju...

Evo i mog skora za hd tach, trebalo bi da je ok.
Samo ovi padovi su mi malo cudni :trust:...
Mada torrentujem u pozadini, mozda mu to zasmetalo ?!?
I 32mb zones test.

A evo i hd tune-a.

6401AALS je u pitanju, znaci spamujem temu :D.

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    104.3 KB · Pregleda: 85
  • HDTP Read.JPG
    HDTP Read.JPG
    65 KB · Pregleda: 67
  • untitled2.JPG
    untitled2.JPG
    106.1 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Inace, taj burst je bitan koliko i superSpi...Isto disk radi na sata 150 i 300 modu (osim cuvenog "ciji je duzi" burst)

Ajde ajde ti sa Morskom kapijom, za trku konja nemas :d :p.

blah, tu trku sam prodao posto je bila glasna. Nigde ja ne zurim :p

Inace, taj burst je bitan koliko i superSpi...Isto disk radi na sata 150 i 300 modu (osim cuvenog "ciji je duzi" burst)
E nije, probao sam to svojevremeno, mada ne secam se vise sa kojim diskom :d ... i neces verovati, ali ima *neke* razlike, cirka 2-3 mega u sekundi u average-u :)

u *** :zgran: Moram sad hitno da vadim jumper! :smash:

bas cu da uporedim kolka je razlika :type:

Sto se tice buke moj AAKS je dosta tih za razliku od ova 2 Seagate-a sto imam..
A i jedno 10C je hladniji od Seagate-a a jos je u externom kucistu koje nema hladjenje...
Mnogi su se zalili na buku ali ja to ne primecujem.

Imam 2 x 6400AAKS. Jedan cu da prodam posto uzimam 1TB od WD. Oba imaju slicnu garanciju, drugi je malo noviji. Isto su tihi / bucni.

Koji da ostavim od ova dva:

1. WD6400AAKS-00A7B2
2. WD6400AAKS-65A7B2

Ili je svejedno ?

Imam 2 x 6400AAKS. Jedan cu da prodam posto uzimam 1TB od WD. Oba imaju slicnu garanciju, drugi je malo noviji. Isto su tihi / bucni.

Koji da ostavim od ova dva:

1. WD6400AAKS-00A7B2
2. WD6400AAKS-65A7B2

Ili je svejedno ?

Pa i ako je svejedno, ja bih sebi ostavio 00A7B2 ,)

nesto sam primetio kod ovoga 6401AALS

disk se bukvalno usere od muke kad ima dva razlicita stima u isto vreme, i to mnogo gore nego 6400AAKS

znaci ako mi skida flash get, on dropuje na svakih skinutih 200kb, sto znaci periodicno, e sad ako snimam na isti disk fajl od recimo 700mb, on krene sa sjajnih 60+mb/s i onda nedugo zatim padne na jadnih 10mb/s uz nevidjeno stenjanje. Ako nema paralelnih snimanja onda leti.
Pre toga sam drzao 6400AAKS kao sistemski i cesto sam imao iste situacije i sigurno bih primetio jer ovo toliko smara da nema sanse da se ne primeti....toliko smara da kad pustim da snima nesto ne mgou da otvorim start bar kako treba dok ne snimi. Pritom nema cpu zauzeca kao sto bi neko prvo pomislio.

Znaci 6400AAKS to ne radi i ne drlja toliko.

evo i mog, u pitanju je 00A7B0, sa zlatnom naljepnicom na motoru :d...
otprilike je isto bucan kao i seagate, s' tim da se vise grije za nekih 4-5 C...

Prilozi

• wd 6400aaks-00A7B0.jpg
    wd 6400aaks-00A7B0.jpg
    101.8 KB · Pregleda: 100
Poslednja izmena:
Evo i sa WD sajta specifikacija
http://www.wdc.com/en/library/spec/2879-701312.pdf

Specifications1 2 TB
Model number WD2002FYPS
Interface SATA 3 Gb/s
Formatted capacity 2,000,398 MB
User sectors per drive 3,907,029,168
Native command queuing Yes
SATA latching connector Yes
Actuator latch/auto park Yes
Form factor 3.5-inch
RoHS compliant2 Yes
Performance
Data transfer rate (max)
Buffer to host
Host to/from drive (sustained)
3 Gb/s
110 MB/s
Cache (MB) 64
Rotational speed (RPM) IntelliPower
Average drive ready time (sec) 17
Configuration/Organization
Heads/disks 8/4
Bytes per sector (STD) 512

Znaci vrlo brzo bi se trebalo ocekivati i WD Blue i Black 10000AAKS 2*500GB sa 16 i 32MB kesha

Poslednja izmena:
Potrebna mi je mala pomoć, odnosno konsultacija oko izbora sistemskog diska...

Trenutno mi je sistemski disk 2x Seagate Barracuda 250GB (ST3250820AS) RAID0, a pošto su stari već dve godine, akustika loša (posebno me izluđuje metalni zvuk motora), a moram da reinstaliram OS, hteo bih da iskoristim priliku da ih zamenim.

Mislio sam da uzmem 2 x WD640AAKS, ali nakon što sam pročitao celu temu (naručito postove koje je pisao gx-x), više nisam siguran. :S:

Performanse su mi bitne, ali akustika je primarna, a kako to obično ne ide zajedno, pomislio sam da se ostavim RAID-a i da uzmem samo jedan WD640AALS kao sistemski disk jer računam da će jedan disk praviti manje buke nego dva + ne mogu da se otmem utisku, čitajući razne komentare na netu, da je Black serija za nijasnu kvalitetnije izrađena i da ima nešto bolju akustiku, naravno ima i oprečnih mišljenja. S obzirom da su hardovi u međuvremenu dosta napredovali, možda bi i jedan Black tukao ova dva Seagate-a u RAIDu u realnom radu (prilažem HD Tach rezultat trenutne konfiguracije diskova).

Dakle, cilj mi je da što se performansi tiče ne idem ispod ovog što trenutno imam, a da dobijem dosta na akustici.
Trenutno na umu imam sledeće varijante
2 x WD640AAKS RAID0
2 x WD640AALS RAID0
WD640AALS single

Da napomenem da mi zglavan SSD ili VelociRaptor već probijaju budžet.

Prilozi

• 2x Seagate Barracuda 250GB RAID0.png
    2x Seagate Barracuda 250GB RAID0.png
    41 KB · Pregleda: 84
Juče ujutro pazario (svoj treći do sada) WD6400AAKS, (sa prva dva nikada nikakvih problema) tek noćas sam stigao da ga formatiram, format počeo uobičajenom brzinom, zapeo 10-tak min na 4%...pa se nastavio uobičajenom brzinom, i na kraju 3492kb in bad sectors. Disk je iz serije 00H2B0 a datum 01 FEB 2009. Sutra ujutro ga vraćam prodavcu, inače velikoj reputabilnoj firmi iz mog kraja i nadam se da neće biti nikakvih problema prilikom reklamacije.

Poslednja izmena:
Juče ujutro pazario (svoj treći do sada) WD6400AAKS, (sa prva dva nikada nikakvih problema) tek noćas sam stigao da ga formatiram, format počeo uobičajenom brzinom, zapeo 10-tak min na 4%...pa se nastavio uobičajenom brzinom, i na kraju 3492kb in bad sectors. Disk je iz serije 00H2B0 a datum 01 FEB 2009. Sutra ujutro ga vraćam prodavcu, inače velikoj reputabilnoj firmi iz mog kraja i nadam se da neće biti nikakvih problema prilikom reklamacije.

U obližnjem servisu pomenute firme za 15tak minuta dobio drugi WD6400AAKS iste serije i datuma, ovaj izgleda OK, nema loših sektora po formatiranju i prolazi quick SMART test...malo više zuji prilikom uključivanja ali je ono hučanje (vibriranje) tokom rada primetno manje nego kod druga dva koje imam od ranije (pa i kod onog vraćenog)...,)

Ja uzeo danas 00H2B0 i evo sta se desava:

Ili sledeci pokusaj:

Kada hocu sa Acronis Disk Director-om da kreiram particije, racunar se zablokira.

Inace postoji brujanje kucista u talasima cak i kad ga spustim na dno kucista, znaci okrenutog naopacke.

vazno da se vrti a za ostalo manje bitno ;)
nista pravac prodavnica trazi drugi na ruke ili povracaj kesa.. jer do 7 dana nakon kupovine imas na to pravo a ne da cekas 30-45 dana na garanciju...

Mislim da je disk ipak u redu, a bice da sata kabl ne valja. I njega sam kupio danas zajedno sa diskom. Kada prikljucim ovaj moj stari disk (3200aaks) na njega bios ga uopste ne prepoznaje. Isto se desava sa novim diskom i novim kablom, ali bez starog diska. Kada prikljucim oba diska, prepozna oba ali dobijem ovo kao na screenshotovima iz mog predhodnog posta. Zajedno stari kabl na novi disk i novi kabl na stari disk = racunar se zablokira odmah po ukljucivanju.
A najbitnije je stari kabl + novi disk (bez starog diska) = sve je u redu, winxp setup ga formatira i instalira se win, a hd tack daje rezultat slican ovima iz predhodnih postova drugih korisnika.
Tako da sam ubedjen da je do kabla. A pregledao sam ga i nisam primetio nikakva ostecenja. Ili ne znam da li postoji posebno kabl za sata1 i sata2 diskove, a da su meni uvalili prvi, pa se zato ovo desava?

pa da video sam negde problema sa starim sata kablovima koji su bili pravljeni samo za sata1 specifikaciji i odbijanja rada sata2 diskova na sata2 kontrolerima.. na primer sa novijom plocom (gigabyte) se dobijaju sata2 koji imaju male metalne limcice sa kojima zakljucas sata kabal da ne otpadne , ti su 100% sata2, mada sam vidjao da asus sa novim plocama daje kabal koji nemaju te metalne delove protiv ispdanja sata kabla... tako da onda ostaje pitanje kako ih razlikovati...
znaci uz novije sata2 ploce definitivno stize sata2 kablic..

Vrh Dno