Šta je novo?

WD6400AAKS

Sto se tice mojih AAKS, oba su serija 00A7B0, cesto moram otvoriti vratanca na kucistu da vidim da li lampica blinka kako bih znao da radi. Znaci jako jako tihi.

Tih vise nema ni od korova :zgran:

Od WD6400AAKS sam uspeo da nadjem samo diskove sa dosad nenavedenim oznakama :S:
Pojma nemam valjaju li ista, a kako se pojavio 200-ak dinara skuplji HITACHI 750GB / 8MB, verovatno ce on da padne :type:

Poslednja izmena:
Moja 2 komada:

50a6c1e75f.jpg

Od avgusta ukljucena 24/7, rade bez problema.

Mislim da samsung ima gusce ploce 334 Vs 250 GB. To je 30% veca brzina.

I nesto (duplo) vise kesa... definitivno brzi disk.
Nije ni sve u gigabajtima, ima nesto i u samoj brzini diska :)

Mislim da samsung ima gusce ploce 334 Vs 250 GB. To je 30% veca brzina.

Ne mora da znaci, jer brzina ne zavisi iskljucivo od gustine ploce, mada je naravno bolje uzimati noviji model...

I nesto (duplo) vise kesa... definitivno brzi disk.
Nije ni sve u gigabajtima, ima nesto i u samoj brzini diska :)

Ima, ali zavisi da li disk treba da bude sistemski ili da sluzi kao backup.
HD Tach 3.0.4.0 pokazuje da je average read 98MB/s sto nije lose, al' posto je tema o WD6400AAKS, nema smisla da pisem(o) ovde o drugim diskovima ;)

Ne mora da znaci, jer brzina ne zavisi iskljucivo od gustine ploce, mada je naravno bolje uzimati noviji model...

Pa sve dok su diskovi kakvi jesu, zavisice od brzine rotacije i od gustine zapisa, a to je kod Zamzunga 30% ugrubo vise. Cache ne utjece toliko, mozda kod rada sa mnogo malih fajlova, ali ovde govorim o 16vs32... Samsung je definitivno moj favorit u ovom duel-u. Sve ostale stvari su manje ili vise sarena laza.

U svakom slucaju, vise zavisi od gustine platter-a nego od kolicine cache-a :)

I sama gustina, iako naravno nije jedini parametar, ipak najvise utice na brzinu samog diska.
Ima, ali zavisi da li disk treba da bude sistemski ili da sluzi kao backup.
HD Tach 3.0.4.0 pokazuje da je average read 98MB/s sto nije lose, al' posto je tema o WD6400AAKS, nema smisla da pisem(o) ovde o drugim diskovima ;)
Moj 6400AAKS je sa 104MB/s average, a opet je data disk, neka ga, samo nek' je on meni sto brzi... :) :D

U svakom slucaju, vise zavisi od gustine platter-a nego od kolicine cache-a :)

I sama gustina, iako naravno nije jedini parametar, ipak najvise utice na brzinu samog diska.

Moj 6400AAKS je sa 104MB/s average, a opet je data disk, neka ga, samo nek' je on meni sto brzi... :) :D

640GB @ 104MB/s vs 750GB @ 98MB/s sa istom garancijom i skoro istom cenom :trust:

Meni je ipak bolje 100-ak GB vise, nego par MB brze :d

E sad, koji je pouzdaniji - pitanje je sad...

nesto nisu preterano nahvalili 6400AALS, cak je u hdtachu sporiji od AAKS u average-u (i read i write)...barem po ovome ovde:
http://techreport.com/articles.x/15363/12

..nasao sam po netu screenove koje su kacili likovi gde se vidi isto ovo.
Pritom su ga kritikovali da je bucan ili bar bucniji od AAKS, trosi vise struje itd itd.
Ima stvari u kojima je bolji ali je pitanje koliko se to isplati i koliko to vredi dodatnih 10eur preko cene AAKS

jel stvarno tih ?

Uzeh i ja danas WDC WD6400AAKS-22A7B2 i za sada je super! Ne čuje se sa Vistom, temperatura 35, super je! Valjda će takav i ostati, da ga ne ureknem;)!

nesto nisu preterano nahvalili 6400AALS, cak je u hdtachu sporiji od AAKS u average-u (i read i write)...barem po ovome ovde:

Pritom su ga kritikovali da je bucan ili bar bucniji od AAKS, trosi vise struje itd itd.
Ima stvari u kojima je bolji ali je pitanje koliko se to isplati i koliko to vredi dodatnih 10eur preko cene AAKS

jel stvarno tih ?

Ja sam ga danas, na putu do posla, kupio. U Giga...n-u, kosta 6470 dinara, a AAKS kosta 6200 dinara, i mislim da se AAKS ne moze naci ispod 6k dinara, tako da nije 10e skuplji, vec maximalno 5 evra.

Ali nisam znao da je bucniji, generalno mislim da su razlike male, mozda zavisi i od primerka, ali ovih 32MB cashe-a bi trebalo da se primeti u nekim operacijama.
Javljam utiske veceras ili sutra :).

jel stvarno tih ?

Ne razumem bas linkovanje ovog testa, testa 1T Black-a a ne 640MB Black-a. To su dva prilicno razlicita diska, pa je malo nezahvalno iz tog testa izvlaciti zakljucke o odnosu izmedju 640MB Black-a i Blue-a.

Iako je thread o WD640AAKS (Blue), da odemo malo u off-topic kad si vec pitao: iz licnog iskustva, jeste, 1T Black je bucniji od 640 Black, ali uglavnom samo u seek-u, jeste, vise se greje, i jeste, verovatno trosi vise struje...sto je sve normalno uzimajuci u obzir da je jedan 3 platter disk a drugi 2 platter. Kao sto se vidi dole, 640MB Black je nesto brzi od 1T Black-a.

Prilozi

• 640.PNG
    640.PNG
    32.4 KB · Pregleda: 89
  • 1000.PNG
    1000.PNG
    32.4 KB · Pregleda: 82
Koga interesuje, kod mene 640GB AALS ne prelazi 39c u neprovetrenom kucistu. Uskoro ce dobiti vent odozdo.

Radi neprekidno vec 10 dana :)

Poslednja izmena:
Evo jos nekih testova i mogu reci da AAKS serija uopste nije toliko losa!:)

Prilozi

• TEST 1.jpg
    TEST 1.jpg
    220.1 KB · Pregleda: 86
danas sam kupio 6401AALS, imam od ranije i 6400AAKS
evo poredjenja:
jedino sto AALS malo vise krnja prilikom seekinga, cuje se mada ne previse. Imam u masini i 3200AAKS i mislim da se cak malo bucniji od AALS.

Asus Maximus II Formula, P45
ICH10R, AHCI controller (hdd-ovi u AHCI modu, mrzelo me da testiram i u IDE)

Quick bench
aalsaaksuu3.gif

prakticno isti

Long bench
aalsaaks32mb.gif

6400AAKS i 6501AALS
wd6400aaks22a7beo0.png
wd6401aals00l3bva0.png

wd6400aakscy6.gif
wd6401aalssx6.gif

:) cudni rezultati mada ne moraju da budu i 100% verodostojni posto se sadrzaj diskova razlikuje, mada su oba diska defragmentovana

temperature:
temprt.gif

hdd-ovi su mi u kavezu sa ventom (chieftec kuciste). Generalno, cela AAxx serija je prilicno hladna, pa sad da li je 38'c ili je 32'c zaista nema nikakve veze.

Sve u svemu: skoro da i nema razlike. Ne znam gde se vidi (ako se igde i vidi) benefit od tih 32mb cache-a
po meni nema opravdanja da jedan bude "blue" a drugi "black"
..videcu da probam bench i u ide modu mada ne verujem da ce i tad biti vecih razlika.
Razlika u ceni je 3-8eur (zavisi gde se gleda, ako se uzmu najnize cene po nasim prodavnicama onda je razlika ~300-400din)

Poslednja izmena:
Hvala na detaljnom testu. Slazem se, da i nema neke prevelike razlike, izmedju blue i black verzije, negde je jedan/drugi bolji, al razlika je ~300 dinara, mozda visak od 16MB kesha kasnije negde dodje do izrazaja, mada nije toliko ni bitno.

Sinoc sam prebacivao podatke sa starog (2500KS) na ovaj novi 6401AALS, zna ponekad malo da zagrmi, kao da je promukao :D, ali nista previse glasno. Dok su se prebacivali GB podataka, stavio sam ruku bio je mlak, T nisam merio, tek sam Win bio instalirao, bez programa, bio u zurbi jer je ovaj stari hdd jutros nasao srecnog kupca :).

potreban mi je 1 info, posto sam malo "zaostao u razvoju" :d Za vikend uzimam novi komp, sa 2x6400 AAKS i Asus Striker 2 Formula maticnom (780i chipset, ako ne grijesim), mislio sam da ubacim oba HDDa u RAID 0, ali:
1. stripe (i ne znam sta je tacno), kako da se podesi (sta cu, nije me do sad zanimalo, ma mi treba crash course), na koje vrijednosti?
2. Sem ocitavanja temperatura i veceg rizika od gubitka podataka, sta jos mogu da budu negativne strane raid 0 moda? Da li mogu particiju sa raid 0 diskova da kloniram sa npr. Acronis True Image na treci non-raid HDD, ako se za tim ukaze potreba? Any other advice?

Kupis onda lepo 750GB ili Terabajt, jedan hdd i ne boli te glava :).

Evo mog skora.
Average transfer rate: 95,8 MB/s.

Malo me cudi rezultat iz Speedfan Smart testa :trust:.
Sa prethodnim 2500KS hard diskom, sve mi je bilo na 100% (sem Powers on hours count, al to nije bitno), overal bio 99%.

Sad kod ovog overal performance 90% ?!?

Posebno me nervira ovaj spin up time, skor 161, a stvarno mi deluje kao da hardu treba vise vremena da se "pokrene", u odnosu na prethodni 2500KS.
Koliko ploca ima ovaj 640gb, a koliko je imao 2500ks ?

Inace ove vrednosti se odnose na Health hdd-a, tj. iste su kao kod tab-a Health kod HD Tune Pro 3.5 :).

Poslednja izmena:
pa onda prodas taj od 640GB i kupis 3 od 250 i ne boli te glava :wall:

PS Ako nisi imao pametan odgovor, bolje da si preskocio moj post :S:

Poslednja izmena:
Pa sta ce mi 3 hdd-a :zgran:, kad ne koristim raid :D, los ti primer :p.
Jedan veliki hdd, to je bio moj savet :), uostalom imas gugl za tvoja pitanja :).

Fini rezultati, ali me čudi da je razlika skoro zanemarljiva uprkos duplo većem buffer-u. Oh well, koliko bolji - toliko skuplji, a videćemo da l' će razlika biti u budućnosti veća. I ja planiram neki 6401AALS...

geeez

Jedan veliki hdd, to je bio moj savet :) uostalom imas gugl za tvoja pitanja

tvoj "savjet" je bio da se otarasim 2 HDDa koja sam tek uzeo, od 640GB, i da uzmem jedan od 750GB. Ua logika?

PS I ti imas google za svoja pitanja, pa ne znam sta onda ovdje trazis? :trust: :wall:

Dobro de :D, ne' da se svadjamo :).

Nisam znao da si ih vec kupio, mislio sam da planiras kupovinu tek ;).

sve je vec iskeshirano, ali i dalje ne vidim logiku da umjesto 2 640GB, makar i u JBOD uzimam 1 od 750GB, pa i 1TB. 1.5TB je vec realna opcija, i po kapacitetu, i po brzini...

Fini rezultati, ali me čudi da je razlika skoro zanemarljiva uprkos duplo većem buffer-u. Oh well, koliko bolji - toliko skuplji, a videćemo da l' će razlika biti u budućnosti veća. I ja planiram neki 6401AALS...

Brzina diska zavisi od kapaciteta po inču i brzine obrtanja.

^ Ko je uopšte spominjao brzinu? :trust:

Evo i moj bench....

Nesto mi je cudan rezultat za Burst Speed..
Jel treba da stavljam jumper na HDD kako bi radio kao SATA2 ili ne mora jer definitivno mi ovo ne izgleda kao SATA2 brzina...
I jos jedna napomena, HDD je stavljen u externu fioku i povezan je preko e-SATA na komp..

Vrh Dno