Au kakav hejt brate, ako voliš taj dreamy look uzmeš I smanjiš sharpness na -50 i dobiješ to što hoćeš, podešavanja ti ostaju za sve kamere i za svaki put kad upališ aplikaciju kamere. Kod tvog Xiaomija svaka kamera vodi svoju politiku, za glavnu moraš da ideš u -0.7EV, za tele -0.3EV i na kraju svega zavisiš od svakog update-a da li će ti nešto pokvariti ili poboljšati, ako uopšte dobiješ update. 😄
Oppo je odličan telefon ali njegova tele kamera nije upotrebljiva kao na Vivo-u i Xiaomiju a u mom slučaju to je kamera koju koristim u 80% situacija.
Činjenica je ta da je x200U najbolji kamera telefon trenutno, 35mm je odličan potez, ako ti baš treba široko, samo se udaljiš pola metra i nema potrebe za cropom uw na 23 ili 28mm. UW senzor sada pruža novu dimenziju fotografisanja i video snimanja jer je veliki a ranije ga niko nije koristio zbog lošeg kvaliteta i veličine.
Slowmotion 4k120fps kao i 10bit log na svim kamerama i to upotrebljiv log a ne kao na x15u gde treba da rodim mečku da bih dobio lepe boje.
Da ne spominjem da je jedino što je valjalo na Xiaomi ultra telefonima(varijabilna blenda), sada izbačeno, tako da je 15u u nekim situacijama iza x14u.
Kupovina Viva x200u za 1000e je trenutno best buy u premium svetu najnovijih camera telefona, kome je kamera manje bitna taj nema nikakve potrebe za kupovinom bilo kog kineskog telefona.
sto hejt? pa ja sam prvi iscekivao ovaj telefon jer sam hteo da ga porucim a ovo je vise razocarenje jer sam ga toliko iscekivao ali dzaba.
to sto ti zoves dreamy look nije dreamy nego je realan, ne mozes ti keru i macki vestacki izostravati svaku dlaku ponaosob da bi to predstavio kao detalje na malom ekranu od 7 incha.
uzmi tu "dreamy" fotku na velikom ekranu i zumiraj, videces da je normalna. uzmi izostrenu fotografiju i zumiraj na velikom ekranu i zaprepastices se koliko je zapravo losa i nerealna.
drugi problem sto taj sharpness ne mozes da nadomestis time sto ces ga smanjiti, jer ga Vivo svakako obradjuje kao postprocessing. Original fotka je i dalje ostra, samo dobijes vise denoise-a i drugih negativnih stvari koje prate takvu obradu.
to mozes i sam da uradis nakon sto fotkas i odes u galeriju i odradis edit.
I Vivo je svestan sta radi jer su isto tako mogli da ostave da menjas sharpness ali da krenes sa nule pa da povecavas postepeno, ali to ti nece dati bas iz razloga jer imaju prejak postprocessing zbog "detalja".
sto se Xiaomi-ja tice, ponavljas moje reci. rekao sam da nisu konstantni i da tu Vivo ima prednost ali da kad sa Xiaomijem pogodis, onda si stvarno pogodio.
da je najbolji, nije. nadao sam se da ce napraviti nesto sa 35mm ali izgleda da Lyt818 nema kapacitet za tako nesto.
po svim ovim primerima do sada, lyt900 crop na 35mm je isti ako ne i bolji nego lyt818 na nativnoj. a cim lyt818 kropujes, gubis i to malo sto imas, tako da si stvarno ogranicen na 14 i 35mm, kropove izmedju mozes da zaboravis tako da i daj odlican potez sto su stavili 35mm pada u vodu kad senzor to ne moze da isprati.
UW da li je neko koristio zbog toga sto je losa ili zbog toga sto je nepotreba, ne znam, ja sam vise u drugom taboru.
ukljucio je evo juce da slikam macka u krilu, poslednji put verovatno pre par meseci gde sam isto fotkao macka u krilu, tako da sto se mene tice, mozes je izbaciti iz telefona.
log treba da bude log, bilo na Vivu ili na Xiaomiju. po tome sto pricas, Vivo i log obradjuje kao sto i RAW obradjuje jer ne daju cist output iz senzora.
i dalje tvrdim da ako neko ne koristi UW kameru barem u 50% slucajeva, x200u je potpuni promasaj i x100u/Findx8U/x15u su 10 puta bolji izbor.
Edit -
@StefanafetS ja bih zamolio bez poredjenja tih 40-50-60x zuma
mogu da pitam GPT da mi iscrta fotku, otprilike to isto i telefon radi.
Samo nativna fokalna distanca plus jedan ili dva ISZ-a, koliko senzor dozvoljava. sve preko toga je crtanje a i ne samo to nego su fotke neupotrebljive. ne znam da li ce bilo ko da okaci na insta ili negde 50x fotku i da se pohvali time jer su realno odvratne.