Šta je novo?

Vivo x200 Series

Šta se desilo sa likom koji je planirao skladišta po Mađarskoj? 😁
Obrisani postovi, jel se nešto preračunao ili su moderatori obrisali?

Ne treba vam ni jedan review nakon ovog ćelavog Rusa :)

Sve u svemu ništa posebno ako se gleda telefon kao telefon. Zvučnici prosek, ekran boe umesto Samsunga, haptic Basic itd itd

Što se tiče samsunga i njihovih ekrana samo ću reći da smo svi živi svedoci toga kako Samsung sa svojim ekranima imao problema i u svojim modelima a i u tuđim od grain problema do raznih pink i zelenih linija usled softvera itd tako da jedno veliko ne hvala. Plus oni sami se ne usuđuju ili svesno ne žele da koriste nove materijale za svoj ekran nego to odlazi guglu i ajfonu. Pixel 9 serija dobila M14 tip ekrana odnosno materijal (veći su plavi pikseli i mislim da je promenjen substrat za dobijanje istih) dok kod svojih modela vuče M13 tip materijala i menjaju ga samo toliko da uspevaju da mu smanjuju inicijalnu potrošnju energije naspram prošle serije. Dok kineski BOE, Visionx i CSOT su već po pitanju tehnološkog razvoja dostigli Samsung u segmentu što substrata za piksele što kalibracije i uz vrat im dišu po pitanju potrošnje struje nisu daleko od samsunga i ako ih i tu dostignu šta ostaje samsung telefonima po pitanju ekrana kao prednost pa ništa sem eventualno ne reflektujećeg premaza koji nije tehnološko dostignuće već vapaj pošto ništa ne guraju od nove tehnologije u svoje telefone a nešto moraju da ponude na kraju dana
Suma sumarum Kinezima još jedino ostaju CPU i senzor kamere oroblem. Za sam CPU ne verujem da će rešiti bez barem još dve do čak 5 godina dok se za senzor već sada priča da će Pura 80 ultra imati glavni senzor kineskog proizvođača. Da se razumemo ne verujem i ja da su baš sposobni za sve već sada ali ne isključujem mogućnost da su sposobni da naprave isto toliko kvalitetno koliko i "zapadni" proizvođači u neko skorije vreme.

Unapred se izvinjavam za iskakanje iz teme

@psychofedex ovo znaci da smo ja i ti ostali bez telefona? 🥲😂
Sta mislis druze o x200u? Ja sam ocekivao dosta i sad ne znam, kad pogledam x200 pro nije mi ogromna razlika izmedju njih :/

Gde ih prave ? Prave samo na marketing tekstovima, baci pogled na GSMArena test između s25u, op13, oppo 8u i pixel 9 pro.
Ne kažem da ti paneli nisu kvalitetni ali prosto još uvek nisu najbolji, jer da jesu išli bi u apple iphone.
?????1000532379.jpg
Niko ne spori da nisu to loši paneli ali kada su najbolji najbolji su na uštrb nečega drugog u ovom slučaju 8-bit tip istih, pwm itd. Dobijaš najekonomičniju potrošnju po cenu kvaliteta. Bateriju uvek mogu dopuniti na kraju dana ali promeniti iz 8 u 10 bita prikazivanje boje ili pwm ne mogu.
Plus svi sada već znaju i ptice na grani ti enormni brojevi niti se odnose na da li 1cm² ekrana ili 10% ekrana tako nešto. Ali neki ekrani kineski sada uspevaju da postignu tu brojku nita na 25% ekrana i to je uspeh već neki njima
A što se tiče ajfona i Samsung ekrana ta cela priča je toliko zamršena da je to jezivo. Zapravo već zadnje dve ili čak tri godine ajfon malo malo traži od LG i visionixa (ako se dobro sećam ili nekog drugog proizvođača) da vide da povećaju kupovinu njihovih panela ili pređu na njih na uštrb samsunga. To što za razliku od samog Samsunga, appl ima cvality control najbolji od svih pa imaju zapravo najbolje od najbolji Samsung ekrana je samo zahvaljujući njima samima ne i samsungu. Samsung sam je celu s24 seriju *****ao kalibraciju i napravio mura efekat koji se prikazuje kao grein problem

Sta mislis druze o x200u? Ja sam ocekivao dosta i sad ne znam, kad pogledam x200 pro nije mi ogromna razlika izmedju njih :/
I ja sam u istom košu. Nemam pojma očekivao sam više ne znam ni sam zašto 🤣
1000046406.jpg

šta da ti kažem, eksperiment koji po meni nije uspeo 😬

ako ti UW kamera nije bitna, nema zrnca logike da bilo ko uzme 200u naspram 100u.

jedna generacija kasnije i imaš downgrade na glavnoj kameri i rupe u fokalnim distancama baš zbog manjeg senzora.

plus još više postprocessing izoštravanja od koga se ježim.

već napisah, x8 ultra stvarno ima najbolju stock kameru ove godine ako se koristi master mod.
najprirodnija, najkvalitetnija, sa odličnom pokrivenošću sa 4 kamere gde gađaju svaku bitnu fokalnu.

Xiaomi drugi izbor ako hoćeš prirodne fotke plus najkvalitetniji raw/uraw i gcam opcije ko hoće da se igra.

Vivo mi je ove godine bukvalno za "šiljenje one stvari" na 30x gde se takmiče ko će više "detalja" da ima sa AI crtanjem.
ali ako preferiraš te oštre veštačke Instagram ready fotke od kojih se naježiš i
kad ih vidiš na velikom ekranu, imaš i taj izbor.

ono što Vivo po meni izdvaja jeste konstantna kamera.
po mom ukusu konstantno ružna 🤣 ali konstantna i uvek znaš šta ćeš da dobiješ.
Oppo i Master mod definitivno nisu Point and shoot dok sa Xiaomijem ne možeš samo da pokreneš kameru i opališ, moraš malo EV da središ, moraš da tapneš ono što želiš da algoritam bolje iskalkuliše šta će i kako će, ali kad to uradiš i vidiš fotku, po meni jednostavno neki drugi nivo.

that being said, ako budem uzimao drugi telefon da se igram, to će biti Oppo jer mi drugar glavu produvao koliko je dobar OS a i želim taj master mod da vidim iz prve ruke.

mada i dalje stojim iza toga da je scena sve 🤣
mogu ja do sutra da fotkam po Pančevu ovde šta hoću sa ne znam čime, kad će tamo neki Švajcarac može da izvadi i raspali s10e i opali po Alpima i napravi bolju fotku zbog scene 🤣

već napisah, x8 ultra stvarno ima najbolju stock kameru ove godine ako se koristi master mod.
najprirodnija, najkvalitetnija, sa odličnom pokrivenošću sa 4 kamere gde gađaju svaku bitnu fokalnu.
Upravo to, Find X8 Ultra nije bez mana ali je najbolji Ultra-kamera telefon ove godine, bar do sada. A i generalno je odličan uređaj na svim poljima.

Upravo to, Find X8 Ultra nije bez mana ali je najbolji Ultra-kamera telefon ove godine, bar do sada. A i generalno je odličan uređaj na svim poljima.
pa pazi, i da i ne.

super portret kamera ali 6x samo preko dana i u dobrim uslovima, nešto slično kao S22u/S23u.
ta mala kamerica stvarno nema šta da traži naspram hp9 kod ostalih.
hp9 je dosta ozbiljniji senzor za lošije uslove i ISZ do nekih dvadesetak x ovo preko ne računam jer je sve AI.
6x ako uspeš do 12x da doguraš u dnevnom svetlu i to je to.
a još gore što se video snimanja tiče i skoro neupotrebljiva tako da opet hp9 ima ogromnu, ogromnu prednost.

auto mod im je nivo Samsunga recimo, tako da šta znam.

OS kao OS bi trebalo da je bolji od ostalih, mada meni stvarno ništa ne fali ni ovde, osim one hand operation+.

mislim, nema greške ni sa jednim od ta tri, pitanje je samo stvar izbora.

Xiaomi na papiru ima najveći potencijal, malo im stvari fali za popravku i poboljšanje.
ako su u stanju to da urade sa jednim ili dva ažuriranja, biće vrh.
ali ako budu opet slušali one bangave Indijce, onda ništa.

upravo ovo o čemu pričam i jakom postprocessingu.
1000002808.jpg
1000002803.jpg
oštrina i veštačka tekstura su užas na Vivu.
ne znam čemu ta potreba da se toliko izoštrava, da se svaka dlaka vidi ponaosob.
a toga će sad biti još više zbog manjih senzora ***..

Prilozi

• IMG_20250425_004002_169.jpg
    IMG_20250425_004002_169.jpg
    104.5 KB · Pregleda: 42
Meni ovde ni X8 Ultra ne izgleda sjajno, on je pa otišao skroz u drugi ekstrem, slika deluje kao da je odrađen neki gloomy efekat. Znaš da Vivo ima i mogućnost podešavanja tog izoštravanja, ja sam na Pro modelu stavio na 0 i rekao bih da ima boljitka. Probaću sutra da napravim neku sličnu fotografiju za izoštravanjem na više nivoa, ako uspem da smirim mačke. 😀
Odakle su ove slike?

Meni ovde ni X8 Ultra ne izgleda sjajno, on je pa otišao skroz u drugi ekstrem, slika deluje kao da je odrađen neki gloomy efekat. Znaš da Vivo ima i mogućnost podešavanja tog izoštravanja, ja sam na Pro modelu stavio na 0 i rekao bih da ima boljitka. Probaću sutra da napravim neku sličnu fotografiju za izoštravanjem na više nivoa, ako uspem da smirim mačke. 😀
Odakle su ove slike?
odavde je OPPO
i on još ima nekoliko komparacija.

a Vivo ne znam gde sam naleteo na nju, ili telegram ili Twitter 🤣

Hahahah cirkus vama nijedna kamera ne odgovara.😶‍🌫️
Meni sasvim odgovara to što je Vivo prešao na 35mm glavnu kameru i taj spreg 14-35-85mm mi je za MOJE potrebe trenutno najbolji izbor. Većina fotografija su mi u nekom rasponu 50-100mm. To što ga neću kupiti, to je druga stvar. :D psychofedex zna šta "govori", veštačko izoštravanje slike na svim novijim kamera telefonima je problem za ljude koji ih upoređuju sa DSLR, jednostavno je neprirodno. Xperia,bar do sada je prednjačila po minimalnom izoštravanju i nikad neću da prežalim svoju 5 III. Činjenica je da svi noviji kamera telefoni, bilo to X200 Pro ili Ultra, Find X8 Pro ili Ultra, Pura ili Mate 70 Pro, Xperia 1 VI, Xiaomi 15 Ultra itd. prave sjajne fotografije,na drugačije načine, dokle god znaš da ih koristiš, a sve ono što mi ovde diskutujemo su manje više detalji, da ne kažem da palamu*imo. :D

Ljudi, pa toliko ima cam aplikacija da mozete birati svaki dan po jednu... To je toliko lagano ispraviti u 2 klika. Bitno je koliko mesa ima ta kamera, i slikajte u raw rezimu pa onda gledajte dlacice itd, sve se da srediti danas lako.

upravo ovo o čemu pričam i jakom postprocessingu.
Pogledajte prilog 489467
Pogledajte prilog 489465
oštrina i veštačka tekstura su užas na Vivu.
ne znam čemu ta potreba da se toliko izoštrava, da se svaka dlaka vidi ponaosob.
a toga će sad biti još više zbog manjih senzora ***..
Au kakav hejt brate, ako voliš taj dreamy look uzmeš I smanjiš sharpness na -50 i dobiješ to što hoćeš, podešavanja ti ostaju za sve kamere i za svaki put kad upališ aplikaciju kamere. Kod tvog Xiaomija svaka kamera vodi svoju politiku, za glavnu moraš da ideš u -0.7EV, za tele -0.3EV i na kraju svega zavisiš od svakog update-a da li će ti nešto pokvariti ili poboljšati, ako uopšte dobiješ update. 😄
Oppo je odličan telefon ali njegova tele kamera nije upotrebljiva kao na Vivo-u i Xiaomiju a u mom slučaju to je kamera koju koristim u 80% situacija.
Činjenica je ta da je x200U najbolji kamera telefon trenutno, 35mm je odličan potez, ako ti baš treba široko, samo se udaljiš pola metra i nema potrebe za cropom uw na 23 ili 28mm. UW senzor sada pruža novu dimenziju fotografisanja i video snimanja jer je veliki a ranije ga niko nije koristio zbog lošeg kvaliteta i veličine.
Slowmotion 4k120fps kao i 10bit log na svim kamerama i to upotrebljiv log a ne kao na x15u gde treba da rodim mečku da bih dobio lepe boje.
Da ne spominjem da je jedino što je valjalo na Xiaomi ultra telefonima(varijabilna blenda), sada izbačeno, tako da je 15u u nekim situacijama iza x14u.
Kupovina Viva x200u za 1000e je trenutno best buy u premium svetu najnovijih camera telefona, kome je kamera manje bitna taj nema nikakve potrebe za kupovinom bilo kog kineskog telefona.

Au kakav hejt brate, ako voliš taj dreamy look uzmeš I smanjiš sharpness na -50 i dobiješ to što hoćeš, podešavanja ti ostaju za sve kamere i za svaki put kad upališ aplikaciju kamere. Kod tvog Xiaomija svaka kamera vodi svoju politiku, za glavnu moraš da ideš u -0.7EV, za tele -0.3EV i na kraju svega zavisiš od svakog update-a da li će ti nešto pokvariti ili poboljšati, ako uopšte dobiješ update. 😄
Oppo je odličan telefon ali njegova tele kamera nije upotrebljiva kao na Vivo-u i Xiaomiju a u mom slučaju to je kamera koju koristim u 80% situacija.
Činjenica je ta da je x200U najbolji kamera telefon trenutno, 35mm je odličan potez, ako ti baš treba široko, samo se udaljiš pola metra i nema potrebe za cropom uw na 23 ili 28mm. UW senzor sada pruža novu dimenziju fotografisanja i video snimanja jer je veliki a ranije ga niko nije koristio zbog lošeg kvaliteta i veličine.
Slowmotion 4k120fps kao i 10bit log na svim kamerama i to upotrebljiv log a ne kao na x15u gde treba da rodim mečku da bih dobio lepe boje.
Da ne spominjem da je jedino što je valjalo na Xiaomi ultra telefonima(varijabilna blenda), sada izbačeno, tako da je 15u u nekim situacijama iza x14u.
Kupovina Viva x200u za 1000e je trenutno best buy u premium svetu najnovijih camera telefona, kome je kamera manje bitna taj nema nikakve potrebe za kupovinom bilo kog kineskog telefona.
sto hejt? pa ja sam prvi iscekivao ovaj telefon jer sam hteo da ga porucim a ovo je vise razocarenje jer sam ga toliko iscekivao ali dzaba.

to sto ti zoves dreamy look nije dreamy nego je realan, ne mozes ti keru i macki vestacki izostravati svaku dlaku ponaosob da bi to predstavio kao detalje na malom ekranu od 7 incha.
uzmi tu "dreamy" fotku na velikom ekranu i zumiraj, videces da je normalna. uzmi izostrenu fotografiju i zumiraj na velikom ekranu i zaprepastices se koliko je zapravo losa i nerealna.

drugi problem sto taj sharpness ne mozes da nadomestis time sto ces ga smanjiti, jer ga Vivo svakako obradjuje kao postprocessing. Original fotka je i dalje ostra, samo dobijes vise denoise-a i drugih negativnih stvari koje prate takvu obradu.
to mozes i sam da uradis nakon sto fotkas i odes u galeriju i odradis edit.
I Vivo je svestan sta radi jer su isto tako mogli da ostave da menjas sharpness ali da krenes sa nule pa da povecavas postepeno, ali to ti nece dati bas iz razloga jer imaju prejak postprocessing zbog "detalja".

sto se Xiaomi-ja tice, ponavljas moje reci. rekao sam da nisu konstantni i da tu Vivo ima prednost ali da kad sa Xiaomijem pogodis, onda si stvarno pogodio.
da je najbolji, nije. nadao sam se da ce napraviti nesto sa 35mm ali izgleda da Lyt818 nema kapacitet za tako nesto.
po svim ovim primerima do sada, lyt900 crop na 35mm je isti ako ne i bolji nego lyt818 na nativnoj. a cim lyt818 kropujes, gubis i to malo sto imas, tako da si stvarno ogranicen na 14 i 35mm, kropove izmedju mozes da zaboravis tako da i daj odlican potez sto su stavili 35mm pada u vodu kad senzor to ne moze da isprati.

UW da li je neko koristio zbog toga sto je losa ili zbog toga sto je nepotreba, ne znam, ja sam vise u drugom taboru.
ukljucio je evo juce da slikam macka u krilu, poslednji put verovatno pre par meseci gde sam isto fotkao macka u krilu, tako da sto se mene tice, mozes je izbaciti iz telefona.

log treba da bude log, bilo na Vivu ili na Xiaomiju. po tome sto pricas, Vivo i log obradjuje kao sto i RAW obradjuje jer ne daju cist output iz senzora.

i dalje tvrdim da ako neko ne koristi UW kameru barem u 50% slucajeva, x200u je potpuni promasaj i x100u/Findx8U/x15u su 10 puta bolji izbor.

Edit - @StefanafetS ja bih zamolio bez poredjenja tih 40-50-60x zuma :D
mogu da pitam GPT da mi iscrta fotku, otprilike to isto i telefon radi.
Samo nativna fokalna distanca plus jedan ili dva ISZ-a, koliko senzor dozvoljava. sve preko toga je crtanje a i ne samo to nego su fotke neupotrebljive. ne znam da li ce bilo ko da okaci na insta ili negde 50x fotku i da se pohvali time jer su realno odvratne.

Druze bas preterujes,iz te tvoje teorije od vestackom izostravanju kog je uvek bilo na telefonima i bice ma koliko senzori bili mocni kao i dodatnog napucavanja boja kako bi slika izgleda sto ostrije i napucanije.Upravo zbog toga koliko ce ljudi stavljati te slike na monitor jer ogromnoj vecini je bitno kako ce ona izgledati na samom ekranu telefona.Sa druge druge strane za ove fotke 50x tu je objektiv da nakacis i ne brines 😀

Druze bas preterujes,iz te tvoje teorije od vestackom izostravanju kog je uvek bilo na telefonima i bice ma koliko senzori bili mocni kao i dodatnog napucavanja boja kako bi slika izgleda sto ostrije i napucanije.Upravo zbog toga koliko ce ljudi stavljati te slike na monitor jer ogromnoj vecini je bitno kako ce ona izgledati na samom ekranu telefona.Sa druge druge strane za ove fotke 50x tu je objektiv da nakacis i ne brines 😀
bilo na telefonima sa losim senzorima i losim procesingom 🤷‍♂️

eno ti Samsung prvi primer. ocajne fotke, ocajan kvalitet i ostre do bola, jer je tako moralo.
koliko puta se i meni desi da na telefonu gledam i kao jao super, i onda na kompu otvorim photos i smorim se i obrisem fotku jer je preostra i neupotrebljiva.
za instagram je dobra, vec za stampanje male fotografije malo teze.
a da vidim da li bi neko takvu fotku stavio kao wallpaper na 27-43" monitoru. ne bi niko jer odvratno izgleda.
a mislim eto i zasto se izostrava, zato sto prirodna normalna fotka dobije epitet "dreamy" izgleda, a ostra je "detaljna".

drugi problem sto taj sharpness ne mozes da nadomestis time sto ces ga smanjiti, jer ga Vivo svakako obradjuje kao postprocessing. Original fotka je i dalje ostra, samo dobijes vise denoise-a i drugih negativnih stvari koje prate takvu obradu.
to mozes i sam da uradis nakon sto fotkas i odes u galeriju i odradis edit.
I Vivo je svestan sta radi jer su isto tako mogli da ostave da menjas sharpness ali da krenes sa nule pa da povecavas postepeno, ali to ti nece dati bas iz razloga jer imaju prejak postprocessing zbog "detalja".
Au pa ti nisi ni prošao pored vivo telefona čim pričaš ovo. Kad slikaš i brzo uđeš u galeriju videćeš izvornu fotografiju koja je bleda i neoštra i nakon nekoliko milisekundi dobije taj neki finalni izgled, kao da se nalepi neki filter. To je vidljivo ako slikaš rafalno desetak fotki i onda uđeš u galeriju i gledaš "magiju" na delu haha.
Denoise uklanja šum a ne oštrinu.

to sto ti zoves dreamy look nije dreamy nego je realan, ne mozes ti keru i macki vestacki izostravati svaku dlaku ponaosob da bi to predstavio kao detalje na malom ekranu od 7 incha.
uzmi tu "dreamy" fotku na velikom ekranu i zumiraj, videces da je normalna. uzmi izostrenu fotografiju i zumiraj na velikom ekranu i zaprepastices se koliko je zapravo losa i nerealna.
Za to što ti želiš slikaj u raw pa posle uživaj koliko hoćeš, za 99% korisnika bitno je da su fotke Instagram i Facebook ready. Gomila ljudi ne želi ni da pogleda fotografiju ako nije napucana i ispeglana(pogotovu devojke). Dolazimo do paradoksa da fotografije sa DSLR-a moramo da obrađujemo da izgledaju kao sa telefona da bi se dopale klijentima.
log treba da bude log, bilo na Vivu ili na Xiaomiju. po tome sto pricas, Vivo i log obradjuje kao sto i RAW obradjuje jer ne daju cist output iz senzora.

i dalje tvrdim da ako neko ne koristi UW kameru barem u 50% slucajeva, x200u je potpuni promasaj i x100u/Findx8U/x15u su 10 puta bolji izbor.
Ne poznaješ materiju pa ću probati da ti prosto objasnim. Log je u suštini flat video koji sadrži dosta više informacija o shadows-ima i highlights-ima u odnosu na standardni. Svaki proizvođač kamera ima svoj log file koji se pravi prema senzoru koji se koristi, tako Sony ima S-log 1,2,3, Panasonic V-log, Canon C-log i tako dalje... Svaki od njih ima svoj šmek i LUT kojim ga "razvijaš", tako da ne dobijaš isto ako Canon LUT upotrebiš na Panasonic V log ili obrnuto a isto kao i što Xiaomi i Vivo log neće biti isti kad se "razviju" istim LUT-om. Sa nekim log fajlovima je lako raditi, a sa nekima katastrofa tako da Xiaomiju treba neki njihov LUT koji bi razvio njihov log, dok vivo log lepo radi sa svim LUT-ovima.

X200u nazvati promašajem je stvarno besmisleno u svakom smislu.

Xiaomi jeste blago fail-ovao sa 15 Ultra ali ne vidim kako je to X200 Ultra bolji od Oppo Find X8 Ultra.

bilo na telefonima sa losim senzorima i losim procesingom 🤷‍♂️

eno ti Samsung prvi primer. ocajne fotke, ocajan kvalitet i ostre do bola, jer je tako moralo.
koliko puta se i meni desi da na telefonu gledam i kao jao super, i onda na kompu otvorim photos i smorim se i obrisem fotku jer je preostra i neupotrebljiva.
za instagram je dobra, vec za stampanje male fotografije malo teze.
a da vidim da li bi neko takvu fotku stavio kao wallpaper na 27-43" monitoru. ne bi niko jer odvratno izgleda.
a mislim eto i zasto se izostrava, zato sto prirodna normalna fotka dobije epitet "dreamy" izgleda, a ostra je "detaljna".

Nisi upravu Samsung pogotovu je dosta "primirio" fotografije ne kao ranije.Sada to najvise forsira Honor.Opet se vracamo na pocetak jel tebi ocigledno nijedna kamera ne odgovara.🤣

Nazad
Vrh Dno