Šta je novo?

Vivax Aeri+

Prošao sam kroz temu,ali mi je verovatno promaklo,vredi li kupovati wi fi adapter u smislu kakva je aplikacija,koju koristi?

Kad će popust na 12k AERI da padne na oko 40k...
U ovo vreme prošle godine, već su duboko bile na toj ceni.

Trenutna situacija sa klimom.

Spoljna temperatura 20c. U prostoriji je bilo 19c kada sam uključio klimu. Klima je setovana na 25c i od kako sam je uključio radi nekih sat vremena i nije prebacila preko 550w potrošnje.

Onda sam setovao klimu na 30c i opet ista potrošnja.

Dok Vox koji imam u drugoj sobi nakon što ga uključim krene da radi punom snagom pa postepeno smanjuje potrošnju.

Ne verujem da bi ovako trebala da radi, ili je neispravna ili je loša ugradnja.
Da ne fali gasa? Ako često ledi (ide u defrost) i ne može da povuče veću snagu, verovatno fali gasa

Što se tiče Vivax klima ne postoji propisana minimalna dužina freonske instalacije.

Ali preporuka distributera, odnosno njihovog centralnog servisa je da dužina instalacije bude minimum 2m.

Nisu mi objasnili zašto je preporuka da freonska instalacija bude minimum 2m, i da li će klima sa 1m instalacije imati nekih problema u radu, smanjene performanse ili životni vek.

Prilozi

• Screenshot 2025-04-21 133400.jpg
    Screenshot 2025-04-21 133400.jpg
    65.6 KB · Pregleda: 94
Onda nađi preporuku proizvođača.

Može imati probleme u radu.

Vivax je brend Hrvatske M San grupe (u Srbiji M San posluje pod imenom Kim-Tec).
M San grupa (Kim-Tec) je “proizvođač“, distributer, uvoznik, centralni servis za Vivax

U tehničkom uputstvu za Vivax klime ne piše nigde minimalna dužina instalacije.
M San grupa (Kim-Tec) kaže preporuka je minimum 2m.
Bacio sam pogled i u uputstvo za Midea klima uređaje (jer znamo svi da Midea proizvodi Vivax klime) i tamo piše dužina instalacije 3m minimum.

Eto, rešio si nedoumicu.

Baš tako,

Ostaje mi još da rešim da isprave ugradnju klime.
Da M San grupa u tehničkom uputstvu napiše jasno preporučenu dužinu cevi.
Da povedu računa kome će dodeliti status ovlašćenog servisa i da uklone one servise koji ne poštuju proceduru.

Situacija je što se tiče stručne radne snage poprilično loša...

Baš tako,

Ostaje mi još da rešim da isprave ugradnju klime.
Da M San grupa u tehničkom uputstvu napiše jasno preporučenu dužinu cevi.
Da povedu računa kome će dodeliti status ovlašćenog servisa i da uklone one servise koji ne poštuju proceduru.
Ko da ti ispravi ugradnju? Onaj sto nije znao da treba min 3m cevi ili neko drugi?!

Meni sutra dolaze da ugrade,u glavi mi samo 3 metra,3 metra... 🤣
Menjam staru,ne znam da li nosač odgovara,ako odgovara taman 3 metra do unutrašnje.

Ne znam. Videću sa Kimtekom šta dalje i kako da rešimo to.

Neverovatno zaista, zvao sam ovlašćeni servis da izvrši ugradnju iz razloga kako bi imao validnu garanciju ali izgleda da bi bolje prošao da je ugradnju odradio servis koji nije ovlašćen od strane Kimteka.

U uputstvu piše sledeće.

Uslovi garancije:
Potrošač je u obavezi da instalaciju/servis poveri isključivo ovlašćenom serviseru za VIVAX klima uređaje.

Kupac gubi pravo na garanciju:
Ako instalacija nije urađena u skladu sa propisanim tehničkim uslovima.

Ja sam svoju obavezu ispoštovao, ovlašćeni servis za Vivax nije.

Ne znam. Videću sa Kimtekom šta dalje i kako da rešimo to.

Neverovatno zaista, zvao sam ovlašćeni servis da izvrši ugradnju iz razloga kako bi imao validnu garanciju ali izgleda da bi bolje prošao da je ugradnju odradio servis koji nije ovlašćen od strane Kimteka.

U uputstvu piše sledeće.

Uslovi garancije:
Potrošač je u obavezi da instalaciju/servis poveri isključivo ovlašćenom serviseru za VIVAX klima uređaje.

Kupac gubi pravo na garanciju:
Ako instalacija nije urađena u skladu sa propisanim tehničkim uslovima.

Ja sam svoju obavezu ispoštovao, ovlašćeni servis za Vivax nije.
Zbog ovoga gledam da mi sledeća klima ne bude Vivax, iako imaju najbolju opciju sa tim AERI.

Prošle godine sam ugradio AEMI+.
Tri nedelje cimao lokalnog ovlašćenog servisera, da dođe i ugradi, jer je njegovo ime u Vivax papirima. On sve nešto izmišljao, i na kraju sam pozvao nekog drugog, on došao za par dana i završio posao. Sad se samo nadam da ova klima neće imati nikakvih problema narednih 5 godina, jer u suprotno, verovatno nema šanse da dobijem nešto preko garancije.

Verovatno ću da idem na TCL ili Gree.

Ako imaš overenu garanciju od bilo koje radnje registrovane za servis frigo uređaja, garancija važi.

KimTec tvrdi da su Vivax klime predviđene da rade sa 1m instalacije. :ROFLMAO:

Prilozi

• d61f8dd2-322d-47ec-8ee3-f5203e4363e6.jpg
    d61f8dd2-322d-47ec-8ee3-f5203e4363e6.jpg
    118.1 KB · Pregleda: 36
  • cefaf6f6-e5d4-42bf-95d1-cb1e3023edb3.jpg
    cefaf6f6-e5d4-42bf-95d1-cb1e3023edb3.jpg
    140.8 KB · Pregleda: 59
Ako se stravi manje od 3 metra može doći do brujanja gasa u cevima jer su cevi kratke i nemaju tu amortizaciju. Klima će da radi ali to brujanje može da se javi.

Na tavanu??? Pa tamo je temperatura u minusu! Spoljna izvrti 2000m^3/h
Jok, gde god da izmeris u debelom je plusu. A tu zapreminu, mozda, da radi na max. Vrti prilicno sporo jer modulira na 300W pa je i kubikaza koju gura minimalna.

Ako tavan nema zabate onda OK, ali ako je zatcoreno krovište onda je to glupost

Naravno

Sinoć sam merio potrošnju Vivax AERI kod drugara. Temperatura u sobi je bila 21 a napolju 10 stepeni. Klima je uključena da greje i čini mi se da je trošila oko 500-600W a kada je dostigla temperaturu od 23 stepena u sobi onda je održavala sa oko 300W. U kom slučaju potrošnja padne ispod 300W?

Ono što me je iznenadilo je što je odradila defrost nakon samo sat vremena grejanja koji je doduše samo par minuta trajao.

I eto opet priče o defrostima kod Midee na +10c. Neka me neko sad pokuša ubediti da to nije df, Kažu zagrejavanje isparivača 🤣

Ali sto ljudima smeta taj defeost? Moja isto to odradi nekad. Slucajno vidim da na LCD piše dF…. I idemo dalje…. Osjetiti ne mozes nema sanse

Ugradio je pre 15-tak dana,grejao se povremeno,svi vidimo kakvo je vreme.U cugu najviše 4 sata,ostalo po dva sata,do sada ni jedan defrost.Kupljena pre mesec dana,da nisu nešto menjali softver?
Konkretno sinoć,radila dva sata,koliko je bilo napolju 12-13 stepeni,sad nisam siguran ali tu negde.

Vrh Dno