Šta je novo?

Virtuelni globus Google Earth - posmatrajte zemlju sa satelita

ivo.r je napisao(la):
Postoji folder C:\Documents and Settings\xxx\Application Data\Google\GoogleEarth (gde je xxx account za koji je GE instaliran). U tom folderu postoji poveliki fajl po imenu "dbCache.dat"
Jeste, to je cache koji može valjda ići do 512MB. Kao što rekoh negde, ja sam preusmerio sve usere na isti dbCache direktorijum (u registry ima cachepath key) pa se zbirno čuva. Pravim i kopiju za slučaj da neko klikne clear cache, ali nisam još vraćao, pretpostavljam da radi...

ZorMi je napisao(la):
Jeste, to je cache koji može valjda ići do 512MB. Kao što rekoh negde, ja sam preusmerio sve usere na isti dbCache direktorijum (u registry ima cachepath key) pa se zbirno čuva. Pravim i kopiju za slučaj da neko klikne clear cache, ali nisam još vraćao, pretpostavljam da radi...

Vidiš zadnjih dana sam imao problema sa konstantnim pucanjem GoogleEartha.
Nakon ponovnog startovanja, u 90% slučajeva keš je naravno obrisan :S:

Obavezno sačuvati i index od tog cachea, u istom direktorijumu...

Tek sada sad video da postoje "kvadrati" sa detaljnim snimcima i iz Crne Gore tj. deo Boke (Kotor, Tivat, Perast...) i od Podgorice na jug ka Skadarskom jezeru.

Što se tiče keširanja podataka, valjda je 512MB maksimum.
Dopuna: odnedavno su pustili do 2000MB keširanje na lokalni disk.

nenadmorpheus je napisao(la):
Google Earth je zanisljen kao 3D prikaz, ali je samo u pojedinim gradovima 3D, jer su tamo i objekti uradjeni na ovu foru,ali kad posmatrate BG vidite sve objekte u 2D a jedino sto je "kao" 3D jesu planine.
Reljef (terrain) je svuda po svetu 3D, mada ne mnogo detaljno jer je mereno iz satelita. Inače, ima bar jedan urađen 3D objekat u Beogradu - zgrada savezne Skupštine. Ne znam ko je pravio, ali je postavio ranije na onoj pomerenoj mapi pa sad kad se učita 'ne leže' gde treba. Ali eto, ima...

U prilogu ako prođe upload...

Prilozi

• Skupstina.zip
    421.8 KB · Pregleda: 81
ZorMi je napisao(la):
Reljef (terrain) je svuda po svetu 3D, mada ne mnogo detaljno jer je mereno iz satelita. Inače, ima bar jedan urađen 3D objekat u Beogradu - zgrada savezne Skupštine. Ne znam ko je pravio, ali je postavio ranije na onoj pomerenoj mapi pa sad kad se učita 'ne leže' gde treba. Ali eto, ima...

U prilogu ako prođe upload...

Al je tresnuše u sred Kralja Milana :d

Ono smicanje mape sređeno je samo delimično. Neki placemarkovi, verovatno starijeg datuma su ostali po starom, pa pokazuju pogrešno. Takođe na rubnim područjima i dalje postoje smicanja.

Dodati su snimci Pirota i Dimitrovgrada

Mozemo li nekako da napisemo "peticiju" da nam promene ime u samo Serbia, posto se sada tako zovemo (posto se Crna gora odcepila)? I jos bi mogli da kazemo da stave granicu prema Crnoj gori a ako se vec prihvate to da nam ucine, da nacrtaju i granicu prema Kosovu? Pa da vidimo na sta lici ta nasa Srbija iz satelita? Kako bi to mogli da odradimo, ovako, svi grupno?
Poz!!

pa kada im posaljes mail dobijes u subjectu
re:524582530
thank you sto bla bla bla
znaci nema sanse nikako :) i kada ce da skenuju NS :)

Interesantno je da me je toliko nerviralo sto su ranije drzali odvojenu crnu goru od nas, to je popravljeno otprilike pre koji mesec cini mi se, i eto sad opet ne valja. Ako im neko posalje zahtev da sad treba da odvajaju mislice da ih zafrkavamo :D .

Izašla nova verzija Google Earth 4.0 beta build 1565.

Dorađen korisnički interfejs, deluje ukusnije i modernije, mada može to još dosta bolje. Bitno da su onaj Navigation tool (koji sam odmah isključivao) sada preveli u nešto nenametljivo a lako upotrebljivo.

Najbitnije, poboljšan je primetno prikaz terena. Delom zbog pojačane baze (kažu da sada pokrivaju 1/3 kopna snimcima do nivoa zgrada) a delom zbog bolje grafičke obrade samih podataka, ume sada da 'oznoji' PC pri okretanju levo-desno uz highest quality u setovanjima.

Dodato je još dosta layera za podacima koji se mogu po želji uključivati, a i preglednije su organizovani.

Navodno sada 3D zgrade prikazuju i teksturu (veštačku) ali ja na brzinu nisam našao takvu. Obećavaju prirodne (fotografske) teksture zgrada u dogledno vreme. Još ako se community potrudi i besplatnim SketchUp programom svako modelira svoju kuću/zgradu... :d

Sve slike su stare preko 4 god. Znam po zgradama koje se grade u Beogradu.
Nista od toga nema na mapi. Slikano je satelitom i te mape se nalaze na netu. Kada se ti spojis sa tih 10mb exe fajlom ti skidas to malo po malo i prikazuje ti se na ekranu. Bistrije i bolje su uradjeni gradovi u americi i neki znacajniji gradovi na drugim kontinentima. To je sve. Nikakva mudrost.
Interesantno je u svakom slucaju.

pa baravbi da nisu live snimci
Svi vec znaju da su slike stare vise godina

Ja sam mislio da je live pa sam mahao kroz prozor da vidim sebe "na televizor" :D:D

Slike mnogo bajate..da znaju da budu neupotrebljive...Npr..ne vidi se kod limes arene one dve novoizgradjene petlje...Auto Put BG-NS na slikama se vidi josh kad je ona druga traka bila u izgradnji. Trebaju da rade osvezenje..bar na svakih 6 meseci godinu dana. A i ja mnogo trazim..:D

Pa ja mislim da je cak i u interesu drzave da se time pozabavi - zbog turizma. Zamislite recimo da u panelu gde su unapred definisane lokacije neko vidi nase poznate kulturno-istorijske lokacije sa jasnim i svezim fotografijama?

Ali naravno, ko misli o tome...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Pa ja mislim da je cak i u interesu drzave da se time pozabavi - zbog turizma. Zamislite recimo da u panelu gde su unapred definisane lokacije neko vidi nase poznate kulturno-istorijske lokacije sa jasnim i svezim fotografijama?

Ali naravno, ko misli o tome...
U interesu države je što šta toga pa se ništa kvalitetno ne odrađuje a kamoli "tamo neke slike za internet", a bilo bi izuzetno korisno napraviti dvd turističke ponude, mreže benz. pumpi servisa nešto kao ms ruoter samo sa realnim slikama u saradnji sa google. Na primer.

Ovo je totalno neiskoristivo, slike su stvarno mnogo stare.

Koje godine je sazidan novi Merkator, Vero kod buvljaka.....?

Sada sam provalio koji je dan bio u pitanju kada su slikali Novi Beograd. U pitanju je ponedeljak, parking ispred buvljaka je skroz prazan, samo troje kola, mora da je ponedeljak zato sto buvljak ne radi.

Slikano je izmedju 2002 (najverovatnije 2002.) i 2003. To znam 100% jer beli automobil iza moje kuce je neki stari Fiat Ritmo koji je tu bio parkiran celu 2002 i deo 2003 godine (nije radio auto). Posto nijedan drugi auto nije u to vreme bio parkiran na tom mestu pa jos ukoso (bitan detalj), to je otprilike to. Vidi se da je pocela gradnja Merkatora, Limes ima krov, ali ima i nove petlje posle pancevackog (a sve je radjeno u to vreme). A mislim i da se slike razlikuju (po godistu). Nesto su menjali skoro tako da jedan deo grada mozda datira iz 2002, drugi iz 2004. i slicno... za moj deo znam 100% da je slikano kad sam naveo...

Odkud znas, mozda je bio neki drugi dan posle 17h

Gresis, pogledaj senke, u pitanju je pre podne. Jedina moze da bude da je u pitanju neki praznik.

Mislim da grešite u startu raspravljajući kada je šta slikano. Vrlo je moguće da za područje Beograda imaju slike u vremenskom rasponu od +-2 godine, koje su samo uklopljene u celinu. Naravno, nije loše za orijentacionu informaciju kada neko prepozna kada je njegov deo grada slikan.

Ti si sa brda, verovatno znas za neki deo koji je poceo da se gradi ili je srusen pre 3 i vise godina, pa uporedi.
Konkretno kod mene na Zvezdari, potez od hotela Srbija do Voislava Ilica gradio se toplovod koga ovde nema ni u naznaci i to je trajalo najmanje 2 godine. Posle je to preseljeno gore prema okretnici 21 i tu su radovi takjali negde oko godinu dana, ni toga nema. Mrzime da nabrajam jos.
Moguce je da je sve slikano u par dana ali ne vidim razloga zasto.

beograd update-ovan. cini mi se da su slike skorasnje.

Nazad
Vrh Dno