Šta je novo?

VIP Android Izazov 2.0 - Domace aplikacije, epizoda 2

Naime ovako glasi komentar sa ostavljenom jednom zvezdicom:

Lep meni i uvodi, ali grafika u igri je ocajna... - Vladan :mad:
...
Sta vi mislite o tome?

Ma opusti se Vladan je zaredjao sa tim komentarom po aplikacijama.
Ja sam na Rubikonu (doduse za razliku od tebe - zasluzeno) dobio od njega neki dan komentar "Uzasna grafika! Ali uzasna!" Razmisljao sam da skocim kroz prozor, ali rekoh prvi sprat ne vredi, pa sam odustao :)

Salu na stranu za razliku od tvoje igre za ovaj Rubikon znam i sam da sam ostavio odvratnu grafiku posto sam portovao neki prastari seminarski rad iz jave za cirka po dana tako da je jos i dobra. Opet da je lik dobronameran mogao je da vidi da imam i Rubikon English gde je grafika, koliko toliko, sredjena pa da se ceka istek ovih rokova iz pravilnika da je osvezim al ako neko hoce da te pljune, pljunuce te.

Kao sto rekose kolege, nemoj da se nerviras.

Ne znam kako vi ali ja inace s vremena na vreme bacim pogled na androlibu (koji na zalost ne osvezava bas cesto komentare) kako su "moji" komentatori komentarisali i druge aplikacije.
Na taj nacin manje tezine dajem i komentarima onih za koje vidim da pljuju redom ali i onih optimista za koje vidim da hvale redom :)
Obratim posebnu paznju na komentare onih za koje vidim da daju "sarene" ocene a pre svega dobru argumentaciju.

Cudni su ti komentari. Ja npr za program "android srbija" imam maltene sve 5ice plus neku 4ku. Dve dvojke i samo su one u komentarima :)
To je neka psihologija verovatno.
5 stars 30
4 stars 5
3 stars 1
2 stars 2
1 stars 0

Poslednja izmena:
Necu se emotivno vezivati za gluposti, obecavam ;)
Samo sam se neprijatno iznenadio. Inace ima jos jedna zanimljiva stvar u vezi komentara. Odmah po objavljivanju igre na marketu stigao mi je negativan komentar bukvalno za 30 sec od nekog stranca! Nisam mogao da verujem. Stvarno ima svakakvih ljudi na ovom svetu.
Sto se tice androlib-a on osvezi podatke tek kad kliknes "ask for update" sto mi je bas bezveze. Na sajtu andbot komentare automatski osveze u roku par minuta sto mi je veoma korisno da vidim za komercijalnu verziju igre (jer ne mogu pratiti u svom telefonu). Evo ga primer za moju igru Assault na andbot.
Inace sam i ja primetio da komentari nisu u srazmeri sa datim zvezdicama. Hejteri su uvek bucniji :d

Android aplikacija "B92" proglašena za najbolju i osvojila 8.000 evra

http://android.vipmobile.rs/news

"B92" i "TV Vodič" su proglašene za najbolje aplikacije u okviru "Vip Android izazova 2.0", jedinstvenog konkursa za razvoj lokalno primenljivih aplikacija za mobilne uređaje. Odluka je doneta na osnovu glasanja u kome je učestvovalo 1436 Vipovih korisnika Android telefona i programera.

Android aplikacija "B92" je sa 139 glasova osvojila Nagradu korisnika u iznosu od 8.000 evra. Ova aplikacija na Android telefone donosi aktuelne sadržaje veb sajta B92, a njeni autori su: Ivan Jelić, Miša Peić, Branislav Ćuk, Ivan Dimitrijević, Goran Nešković i Miloš Radulović.

Zahvaljujući glasovima 15 domaćih programera, aplikacija ,,TV Vodič’’ autora Aleksandra Ilića i Marka Mitića osvojila je nagradu od 2.000 evra. Aplikacija omogućava praćenje domaćih TV programa, kreiranje liste omiljenih televizija, pretraživanje emisija po imenima i žanrovima.

Cestitke pobednicima!
JoeKuboj bese ucestvovao u izradi b92 aplikacije?

Cestitke pobednicima. Ocekivao sam da ce B92 biti nagrada korisnika. Za Vipovanje/TV Vodic sam se iznenadio. Sto se tice 1 zvezdice, pogledaj malo komentare na drugim aplikacijama. Korisnici obicno daju 5 ili 1 zvezdicu, mnogo redje daju nesto izmedju. Mogo bi google komotno da taj sistem zameni sa like/dislike ko na tube-u.

Da i hvala svima koji su glasali za neku od mojih aplikacija ;)

Poslednja izmena:
da, b92 i red letenja :)

thx

Cestitke Joe. Zasluzena pobeda B92
Cestitke i ekipi Tv Vodica. Nisu mi bili favoriti ali u drugom krugu je moj glas isao njima.

Prijatno sam se iznenadio da je moj GpsG drugi po izboru korisnika. A ne da nikog nisam zvao da glasa nego nisam ni ja glasao ;).

Zavrsi se i ova runda, vidjamo se u sledecoj, ako je bude :)

ja sam se najvise iznenadio jako malim brojem glasova (ukupno) :) ocekivao sam 10x vise

Fora je da mogu da glasaju samo Vip korisnici, sto je malo glupo...

Cestitke pobednicima, ajd pogurajte ih malo da sto pre isplate lovu! :D

Meni se nije svidelo glasanje programera, em nisam mogao da vidim za koga sam glasao em nisam mogao da promenim glas. Kad sam ih pitao za to, stize odg posle 8 dana i kao, nije predvidjena ni jedna od tih funkcija (!?) ali ako hocete ponisticemo vas glas pa glasajte opet :D

U prvom krugu glasao sam za TV Vodic, malo pre deadline-a... ocigledno sam mu doneo drugi krug, gde sam ponovio glas i drago mi je da je pobedio.

Sto se tice B92, zasluzena pobeda... mada je bilo dosta aplikacija koje su nudile isto to - informacije sa neta u super upakovanom UI-u (uostalom kao i moja); B92 je pobedio verovatno zato sto su informacije sa B92, a to ima odredjenu tezinu. Ovime ne omalovazavam pobednike, ali svi znamo kolika je kuca B92. Pa me stoga interesuje odkud ideja da se pravi ova aplikacija? Jel su se skupili programeri, dosli kod B92 i rekli e mi pravimo aplikaciju, jel mozemo da pozajmimo podatke od vas? Ili je to neki projekat B92, pa su oni unajmili programere. Takodje ko je isporucio grafiku za UI i tako to? Koliko je trajala izrada aplikacije? Uvek pobede aplikacije o kojima se nista ne zna na vecini foruma koji pretresaju VIP izazov :)

Hvala svim korisnicima i programerima koji su glasali za TV Vodič. Stvarno smo se iznenadili za nagradu programera. Čestitke ekipi b92 i ostalim autorima nagrađenih aplikacija.

Pozdrav.

Pa me stoga interesuje odkud ideja da se pravi ova aplikacija? Jel su se skupili programeri, dosli kod B92 i rekli e mi pravimo aplikaciju, jel mozemo da pozajmimo podatke od vas? Ili je to neki projekat B92, pa su oni unajmili programere. Takodje ko je isporucio grafiku za UI i tako to? Koliko je trajala izrada aplikacije? Uvek pobede aplikacije o kojima se nista ne zna na vecini foruma koji pretresaju VIP izazov :)

Svi sestoro smo zaposleni u B92, tako da je sav kod, UI i grafika uradjen in-house ;) Izrada je trajala oko 2-3 meseca (8 sati dnevno, 3 programera).

Svi sestoro smo zaposleni u B92, tako da je sav kod, UI i grafika uradjen in-house ;) Izrada je trajala oko 2-3 meseca (8 sati dnevno, 3 programera).

Svaka cast na programu. Svaka sitnica je na svom mestu.
Ono stoji jeste da ste vi imali pocetnu prednost u startu na ostale ucesnike zato sto radite u B92 i imate kvalitetan pristup, kvalitetnim podacima. Plus ste je radili puno radno vreme finansirani od istih a ne "u slobodno vreme" kao vecina ostalih aplikacija.
To je sigurno jedini razlog zasto developri nisu glasali za vasu aplikaciju, racunajuci da je bolje da pare od te nagrade odu negde gde su, sto bi se reklo, potrebnije.
(Ja sam rukovodjen time u prvom krugu glasao za "Live Serbia" u drugom za "TV Vodic".)

Ovo svakako ne umanjuje nikako cinjenicu da ste napravili izuzetno kvalitetan program u kojem je svaka tacka na svom mestu i zasluzeno dobili nagradu publike.
Jos jednom sve cestitke.

Auh, sto nisi to odmah rekao na pocetku izazova da se ne trudim da submitujem moju aplikaciju :) Znaci B92 produkcija, 3 meseca, pune plate u firmi za izradu... to je kao kad bi Nadal dosao da igra na Serbian Open-u :) Verujem da se unapred znao pobednik. No dobro, ako nista drugo dobili smo pobednika koji produkcijski i jacinom informacija koje nudi je stvarno na vrhu i treba da budemo ponosni sto imamo takvu domacu aplikaciju u moru sr***nja koja se mogu naci na marketu (ukljucujuci i pobednika sa proslog izazova).

^ Lepo :)
Eto sad i neka okvirna ideja za one koji se bave freelancom (B92 app ~ 6-9 programer-meseci)
Live Serbia (aplikacija + PHP/MYSQL web servis) - 1 programer, 3 nedelje posla :D

Slazem se sa svim gore navedenim komentarima, b92 aplikacija je jednostavno bila izvan konkurencije zbog upotrebljenih resursa. Inace za igre "Assault" i "Assault Lite" sam potrosio kad se sve sabere 8-9 meseci neplacenog full time-a! Prvobitno je napravljena bila za j2me telefone ( http://www.da.rs ) pre 6 godina a zatim portovana na Android. Neko ce se zacuditi zasto toliko vremena za jednu prostu igricu ali Patton i momci koji su radili RPG Izazov znaju o cemu pricam. Jednostavno, mnogo je vremena potroseno na game engine, grafiku, AI neprijatelja, dizajn nivoa, optimizaciju, optimizaciju,testiranje, testiranje, milion razlicitih rezolucija... (j2me verzija ima samo 100KB i radi na najsporijim telefonima).
Kao programer sam u prvom krugu glasao za "Mala biblioteka" (volim da citam knjige a i zena mi je bibliotekarka :p ) a u drugom "TV Vodic". Sto se tice glasanja korisnika, odziv je bio jako slab (i ja sam ocekivao da bude mnogo vise).
U svakom slucaju pokazali smo da kod nas ima dosta kvalitetnih programera koji drze korak sa najnovijim tehnologijama.

E sad bi od VIP-a bilo lepo da podeli HTC Wildfire nama ostalima, ili da uzme nenagradjene aplikacije sortira ih po broju korisnickih glasova i prvih X dodeli :D.

Slazem se sa svim gore navedenim komentarima, b92 aplikacija je jednostavno bila izvan konkurencije zbog upotrebljenih resursa. Inace za igre "Assault" i "Assault Lite" sam potrosio kad se sve sabere 8-9 meseci neplacenog full time-a! Prvobitno je napravljena bila za j2me telefone ( http://www.da.rs ) pre 6 godina a zatim portovana na Android. Neko ce se zacuditi zasto toliko vremena za jednu prostu igricu ali Patton i momci koji su radili RPG Izazov znaju o cemu pricam. Jednostavno, mnogo je vremena potroseno na game engine, grafiku, AI neprijatelja, dizajn nivoa, optimizaciju, optimizaciju,testiranje, testiranje, milion razlicitih rezolucija... (j2me verzija ima samo 100KB i radi na najsporijim telefonima).
Kao programer sam u prvom krugu glasao za "Mala biblioteka" (volim da citam knjige a i zena mi je bibliotekarka :p ) a u drugom "TV Vodic". Sto se tice glasanja korisnika, odziv je bio jako slab (i ja sam ocekivao da bude mnogo vise).
U svakom slucaju pokazali smo da kod nas ima dosta kvalitetnih programera koji drze korak sa najnovijim tehnologijama.
Evo i ja da podelim sa kolegama da je Spacetracks radjen 3 meseca, sa dobrim predznanjem OpenGL-a i Android platforme. Povucen iskustvom sa proslog izazova/prevare, u ovaj sada projekat nisam hteo da ulazem vise od mesec dana i to iskljucivo sa projektom koji ce mi biti lepa, debela & masna stavka u CV-u.

Drage kolege hteo bih da vas obavestim o jednom neprijatnom komentaru na mojoj igri na android marketu. Jos uvek ne mogu da verujem da neko moze biti toliko maliciozan. Meni je jasno da je jos uvek u toku glasanje korisnika na Vip android Izozovu 2.0 ali uspeh se ne postize gazenjem drugih kolega. Verujem da ce se i mnogima od vas uskoro desiti slicna stvar pa da vas upozorim na vreme:
Naime ovako glasi komentar sa ostavljenom jednom zvezdicom:

Lep meni i uvodi, ali grafika u igri je ocajna... - Vladan :mad:

Meni je potpuno razumljivo da se moja igra ne svidja svima, ali mi nije razumljivo dati jednu zvezdicu koja se obicno daje kad aplikacija ima mnogo bug-ova ili uopste ne radi. Igra inace ima skoro 5000 download-a (vecinom su to download-i iz inostranstva) i ni jedan prijavljen bug!
Svi se trudimo da napravimo neki proboj na inostrano trziste i veoma sam zahvalan mnogim ljudima sa foruma koji pomazu u tome davanjem lepih komentara i 5 zvezdica. I ja sam pod razlicitim nalozima davao 5 zvezdica i ostavljao lep komentar na velikom broju domacih aplikacija.
Jako sam neprijatno iznenadjen da neko moze da razmislja u stilu "Da komsiji crkne krava"
Sta vi mislite o tome?
Evo meni je poslednji komentar na aplikaciju da su pogresni datumi koncerata i da se ne azurira. Naravno dobio sam ocenu 1.

Doticni Pavle (objektivni komentator) je video datum kada je vest postavljena, pa je nekako skapirao da je to datum koncerta i time zakljucio da je to pogresan datum iako mu u samoj vesti pise pravi datum koncerta :)

Tako da brale, ne obaziri se na komentare previse :D

Pitanje za članove što su razvijali aplikacije: da li možete da mi kažete okvirno kakvu aplikaciju bih mogao da napravim sa dva meseca rada? Od predznanja posedujem ono što se radi iz C/C++/Jave na faksu, znači ništa specijalno. Znam da je ovo dosta relativno i da ne može precizno da se kaže, ali kakva takva procena bi mi pomogla. Uzmemo da su sve promenljive od koga ovo zavisi neki prosek. Znači recite neku konkretnu aplikaciju ili primer šta obavlja. Hvala.

Poslednja izmena:
Pitanje za članove što su razvijali aplikacije: da li možete da mi kažete okvirno kakvu aplikaciju bih mogao da napravim sa dva meseca rada? Od predznanja posedujem ono što se radi iz C/C++/Jave na faksu, znači ništa specijalno. Znam da je ovo dosta relativno i da ne može precizno da se kaže, ali kakva takva procena bi mi pomogla. Uzmemo da su sve promenljive od koga ovo zavisi neki prosek. Znači recite neku konkretnu aplikaciju ili primer šta obavlja. Hvala.

Za 2 meseca ako zaista imas potrebna predznanja sa faksa i talenta za programiranje mozes da uradis skoro svaku aplikaciju sa takmicenja.
Ajde ovako na pamet da izuzmem aplikaciju b92 i par igara za koji mi deluje da treba dosta vise. Treba vise vremena i za neke programe kao sto su moj Gpsg ovi programi za parkiranje i slicni koji imaju veliku kolicinu podataka za uneti da bi radili sta treba.

Izaberi sebi temu tako da ti je tema i logika sto bliskija da ne gubis tu vreme nego da se mozes posvetiti otkrivanju nove platforme.

Nazad
Vrh Dno