Šta je novo?

ViewSonic ViewPad 10s

bata87

Slavan
Učlanjen(a)
04.03.2010
Poena
229
Ne znam da li je neko primetio, pojavio se kod nas po ceni od 300eur. SPEC
Veoma veoma interesantne specifikacije i mislim da ce ovde nekad lepo da se smesti Android 3.0...

edit: i to 3G model :)

Poslednja izmena:
Kakav pm,objavi javno gde ima :D

jao ljudi al ste komplikovani :)
Moderatore molim da me ne banuju ili tako to (narod trazi), da se zna da ne radim za doticnu firmu (nisti bilo koju koja se bavi prodajom hardvera) :)
LINK

512MB Ram-a i 512MB Rom-a...
a imas slot za kartice pa odmah mozes prosiriti

Pa skroz pristojan tablet za te pare, jos dual proc., a da li moze da se prikljuci eksterni hdd na njega pa odatle da se pusta media i ostalo?

a ja danas porucih prestigio model :wall:
sad da probam da otkazem porodzbinu i da uzmem ovaj... valjda ce moci

Za tu cenu je odlican :) Morali je negde naci ustedu (mada cudno za Viewsonic koji kada se pomene odmah se misli na monitore), ali ne verujem ja da je ekran los... Elem videcemo na testu (kapiram da ce Benchmark uskoro testirati ovaj model)

Definitivno jedan od boljih tableta, na youtube-u ima par snimaka, a na ebay-u se moze naci za ovu cenu sa sve karticom od 16gb

Ako se ne varam ovo je isti tablet kao njihov ranije G tablet, kom su jedino ekran jako kritikovali.

U svakom slucaju po meni iznenadjujuce dobra cena (ocekivalo se oko 400).

Hardver mu je dobar, jedino mu displej los - pa to vidite u radnji. Ukljucite, pogledajte ga u portret modu, landscape modu pa ako moze da vam posluzi dobra je kupovina.

pa s obzirom da je onaj prestigio/archos 101 29k a ovaj 33k, prestigio nema nikakvog smisla više. dual naspram single core-a, 512 naspram 256 RAM-a, nVidia naspram PowerVR grafike. nijedan ni drugi nemaju android market, viewsonic ima čak i 3G sim slot ako informacije sa winwin sajta nisu loše. za oko 3000 din više dobija se 3x bolji tablet. takođe i baterija mu traje sa uključenim wifi-jem 8:30 sati a prestigio-u 7:20. ViewSonic takođe ima fullsize USB port i fullsize HDMI izlaz, dok prestigio ima oba u mini varijanti a adapter se ne dobija.

P.S.
update: usb slot na uređaju služi jedino da se spoji sa kompom i updateuje FW, izgleda da stickovi nisu podržani.

Poslednja izmena:
Video sam na YouTube da ima verzija i sa win7 i sa Android pa noobovsko pitanje:
Moze li se nekako instalirati win7 na ovaj tablet?

ne to je viewpad10 a ovaj je 10s
može i taj sa win7/androidom x86 1.6 da se pazari kod nas ovde , samo to je totalni promašaj od uređaja.

svuda govore da je usb host konektor, to mu valjda dođe to. nadam se da grešim
evo šta na sajtu piše
"Data Sync - USB only for Update F/W"

a npr u uputstvu za Gtablet10, kako se u americi zove, piše ovo:
"Connect a USB Device
The gTablet supports USB memory sticks up to 64 GB. This can be
used to transfer / import music, photos, videos etc. into the gTablet."

Poslednja izmena:
Ne verujem da ovaj uredjaj ima 3G, verovatno je pogresna informacija (sada ne vidim da to igde pise). To i nije problem nama koji imamo Android telefone sa tethering funkcijama.

Sada odgovor za LoverBoya - nemoguce je na ovo instalirati Win7, mada nije iskljuceno da ce biti moguce instalirati Win8 (microsoft je najavio ARM varijantu ovog OSa). Viewpad 10 je tablet sa netbook hardverom, 10s je ARM baziran i samim tim nije PC kompatibilan. Sto se modela 10 tice, ne znam kakav je kao Windows tablet, ali garantujem da je uzasan kao Android model. Ima instaliran zastareli Android 1.6, koristi hradver koji trosi suvise struje, pretezak je, sto ga ipak cini vise touchscreen netbookom bez tastature. Po mom misljenju, Android je na njemu samo visak.

vladimirdowla - postoji i dalje dobar razlog da neko kupi Prestigio. Jeste hardverski mnogo slabiji, ali...
Jedan od razloga zasto bih ga ja razmotrio (mada, meni je zanimljiviji 7" model) je neuporedivo manja masa. Takodje, 256MB rama mozda i zvuci kao malo, ali mi se ne cini da je sasvim dovoljno za Android - moj HTC Legend ima 384MB RAM memorije, i ni u jednom trenutku nisam primetio da je malo. Ne znam da li je OS isti kao na Viewpad Gtab modelu, ali ako jeste, vecina ljudi kaze da je uzasan, i da mora da se rootuje da bi zaista bio dobar uredjaj. Ukoliko je Prestigio dovoljno preslika Archos (nisam video uredjaj, ne mogu da garnatujem za ovo), verovatno je bolji za obicne korisnike sa softverske strane.

Naravno, bolji hardver znaci mnogo vecu sansu da ce Honeycomb ikada biti portovan na njega. Takodje, zaista jeste mnogo jaci. Zato je meni dilema da li uzeti 7" Prestigio ili Viewpad 10s, a ne 10" Prestigio. Mali i lagan uredjaj uvek ima svoje prednosti.

ovaj evropski viewpad se razlikuje od američkog upravo po UI-u, video sam ono i stvarno je grozno, e sad prestigio za razliku od archosa ima upravo takav UI kao i Gtab sa nekim njihovim odvratnim widgetima i sličnim džidžabidžama. najgore od svega je što nijedan ni drugi nemaju pravi market već neke modifikovane, kako se to uopšte rešava a da se ne izgubi garancija.
a što se tiče 3G-a na ovom viewsonicu zakleo bih se da sam jutros video da piše pod mreža: wifi, blutooth, 3g a sad ga nema kad sam gledao, ne isključujem mogućnost da mi se učinilo :D

[YOUTUBE]7ytQ1ta2c4Q&feature=player_embedded[/YOUTUBE]
ovo je isti tablet pod drugim brendom i sa gtab UI-jem, btw ekran je baš loš čim promeni ugao a UI spor poput onog na flytouch-u. 10s ima stock froyo UI, jedino je notification bar izmenjen da strpaju komande home, back i menu pošto na uređaju oko ekrana nema ništa.

Poslednja izmena:
Ne znam za Prestigio koliko je izmenjen, ali na Archos Gen8 tabletima se dodaju Google programi (ukljucujuci i Market) veoma jednostavno - na archosfans forumu je okacen apk. Nije potrebno rootovati da bi se instalirale aplikacije.

Sto se ostalih Google aplikacija tice, svakako je bitan Gmail, dok je Maps nevazan na uredjaju koji nema nikakvu lokaciju. Ali imaju i njega u paketu, ako je nekome bitan.

Ponavljam, pitanje je da li su OS izmene dovoljne da ne omoguce instalaciju ovih aplikacija.

garantovano je pisalo 3g... verovatno su u medjuvremenu proverili pa ispravili...

Moguce, mada sinoc ga nije bilo (kada sam ga ja prvi put primetio). Mada, realno za ove pare... Pogledaj Viewpad 7, mnogo slabiji model sa manjim ekranom, koliko je skuplji. Ali ima 3G.

Danas sam bio u winwin i malo prčkao po 10s.

Ekran jeste kapacitativan i stvarno je odličnog odziva. Ekran je super pri direktnom gledanju, pri određenim uglovima jednostavno se ništa živo ne vidi. Ram oko ekrana je toliko glossy da praktično možete sve otiske prstiju da vidite. U paketu dolazi 16GB kartica i to je cool. Na usb sam kačio usb flash 8GB i sve je odradio super, preko file managera se može lagano pristupiti i sve je to super.

Na sajtu su stavljene dve greške u opisu: pisalo je da je Viewsonic Viewpad 10s Windows7HP u titlu, a u opisu da ima 3g. Ovaj model nema ništa od toga. Gde bi trebao da bude 3g modul fabrički je zatvoren i to je prava šteta. Poneo sam i telenor internet sa Huawei E220 čisto da isprobam i tu varijantu - ali ni da bekne oko toga. Iako sam negde čitao da je moguće verovatno je fazon nešto oko toga što se prvo prijavljuje kao mass storage itd pa treba usb mode da se izmeni ili šta već.

Svakako, ja bi ga preporučio za kupovinu. Ne odaje utisak kineskog plastikanera, čvrst je i cena je super.

Reci nam, kakvi su uglovi gledanja? Novinari uglavnom kazu da su uzasni, korisnici da su ok (bar kad je u pitanju gtab).

Sto se Huawei modema tice, imam isti i iskustva su potpuno zavisna od linux distribucije. Na Mint 10 i Jolicloud distribucijama ga je prepoznavao bez problema, Ubuntu 10.04 je trazio dodatnu skriptu da bi ga prepoznao kao modem a ne USB flash, dok za Puppy jednostavno nisam imao dovoljno zivaca da ga namestim da radi. Ukoliko uopste podrzava 3G modeme, odgovarajuce skripte bi mozda i mogle da ga nateraju da radi, ali samo uz root i nekoga sa dovoljno vremena i zainteresovanosti za tu sljaku.

Kakav je interface uzivo, znam da mi se mnogo puta na snimcima cinilo da je nesto sporije nego kada uzmem spravu u ruke i probam? Kakav je opsti osecaj, vredi li zezati se sa njim bez dodatnog roota (koji ko zna kada ce se pojaviti)?

Što se tiče uglova gledanja, nije sve baš ok kako korisnici kažu. Dok direktno gledaš ekran sve je zaista super odaje utisak dosta kvalitetnog ekrana. Već pri manjem uglu naginjanja i sa strana ekran počne da bledi i crna postaje siva ili kako se to već zove. Pretpostavljam da je i cilj bio da korisnik upravo gleda ekran direktno što valjda i jeste primarna upotreba ovih uređaja.

Oko modema, pretpostavio sam da imaju neke skripte i čuda da bi to proradilo kako treba, ne kažem da je nemoguće, ali je svakako komplikovano. Iskreno nisam pročitao nigde zvaničnu informaciju da podržava 3g modeme, ali sam išao logikom postojanja USB-a da je moguće uz drajver i aplikaciju naterati da funkcioniše-ili opet grešim...

Što se tiče interfejsa, stvarno je super. I ja sam pratio na youtube review oko istoga i sve to izgleda savršeno kao teleshop ali uživo je druga priča. Međutim, stvarno sam se oduševio kako dobro radi. Valjda je tegra2 sa 512MB učinila svoj posao, a tablet radi odlično i brzo. Kucanje na istome je pesma, pinch to zoom i ostale gesture zaista rade bez ikakvog kočenja i čuda. Baterija kažu da gura do 8 i po sati, ali ja nisam bio toliko da bi testirao :) E sad ima tu jedna stvarčica, ali se nisam dugo zadržavao da vidim šta je u pitanju. A to je market, mislim da tablet uopšte nema klasičan android market, već neki "app market" koji ne broji toliko aplikacija.

Opšti utisak tableta je veoma dobar. Plastika ne škripa pod pritiskom, prednja maska izgleda dobro iako je magnet za otiske prstiju, ekran je dobar kada se gleda direktno u njega. Jedino to oko 3g, mada sam video da postoji i model koji ima 3g samo ne kod nas. Sve je super ali sam ja odustao od modela upravo zbog toga što nema 3g.

E sad ima tu jedna stvarčica, ali se nisam dugo zadržavao da vidim šta je u pitanju. A to je market, mislim da tablet uopšte nema klasičan android market, već neki "app market" koji ne broji toliko aplikacija.

ima na sajtu viewsonica par linkova sa kojih mogu da se skinu neke od popularnijih free aplikacija a takođe i flash pošto ga uređaj u startu ne podržava, taj "market" što oni imaju je sa oko 1000 aplikacija. e sad pošto se ove sa sajta skidaju na flash onda izgleda mogu preko file explorera da se instaliraju kad se flash nakači na tablet.

Što se tiče samog flasha, pri prvom paljenju uređaja izađe obaveštenje da je već instaliran flash 10.1 i da nema potrebe za dodatnom instalacijom. Verovatno je da može apk da se instalira putem flasha, verovatno je da oni klasifikuju "proverene" aplikacije ili šta već, ali sam na listu u njihovom marketu našao praktično sve što zatreba prosečnom korisniku, kao prvu stavku mPlayer itd...

Nazad
Vrh Dno