Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Ima li neko iskustva sa Elteh kamerama i zna li nesto o njima? Dobio sam dobru ponudu za komplet od 8 kamera 8mpx i snimacem ali ne znam nista o njima pa ne bih da uzmem nesto ako nije pouzdano.

@ericm i uracunaj jos bar 500e za odgovarajuci HD za taj komplet.
Sta je HD?
Nisam jos nista odlucio ali generalno naginjem ka HIKVISION i DAHUA.
Ovi elteh koliko kapiram uvoze komponente i brendiraju ih, navodno je sony masina unutra. Snimci deluju super, samo ne znam kakve su na duze staze, koliko su pouzdane, kakav je softver..

to treba testirati pa onda reci nesto o kvalitetu. Na nasem trzistu su se pojavljivale i nestajale razne marke. Pogledao sam na njihovom sajtu, sve u retro kucistima. Sony senzor ne mora da znaci da je kamera dobra.

Bullet 2c rade preko
Čekaj da li ta kamera podržava PoE ili ne...?
Te bullet 2c koje trose 3w rade bez problema preko utp kabela i poe spitter injectora ubacita microsd kartica u njih i rade bez problema.
A verujem da preko dvr snimaca od dahua ili hikvisiona isto moraju raditi posto ih oni i proizvode sa tim da na sajtu nigde ne pise da su poe.

Ja sma to procitao na forumima da ne podrzavaju POE i i specifikacijama se nigde ne pominje, takodje te kamere nemaju pristup iz browsera, i nisu bas bili najiskreniji prilikom navodjenaja specifikacija.

Kamere jesu dobre, ali podrska i tacnost u tehnickoj dokumentaciji im nije jaca strana.

Da ne zaboravim da h265 i 25fps koje stoje u specifikacijama jednostavno nije moguce dobiti,

Testirali smo nekoliko modela kamera ovim testerom i pratili potrosnju struje. Nijedna kamera nije povukla od 4.5W i ako u specifikaciji pise do 5.5W. To su uglavnom kamere varifokalne, motorizovane i sa jakim osvetljivacima (80m). Male kamere sa osvetljivacem od 20-30m ne prelaze 2.5W
Dobar uredjaj, za preporuku...
A nabavili smo i IPC tester monitor, luda stvarcica ali skupa. :)

Poslednja izmena:
Bullet 2c rade preko

Te bullet 2c koje trose 3w rade bez problema preko utp kabela i poe spitter injectora ubacita microsd kartica u njih i rade bez problema.
A verujem da preko dvr snimaca od dahua ili hikvisiona isto moraju raditi posto ih oni i proizvode sa tim da na sajtu nigde ne pise da su poe.
Nemoj onda da brkamo babe i žabe, to nije kamera koja podržava PoE ili PoE+ napajanje (802.3af ili 802.3at standarde sa 48-57V) i nikada neće moći da se napaja sa NVR-a ili DVR-a koji u sebi ima i PoE napajanje!
E sada to što se kroz UTP kabl pušta struja preko raznoraznih pasivnih splitera i to ne radi kako treba je više do kvaliteta i dužine samog UTP kabla, a ne do kamere...

Poslednja izmena:
Problem pristupa kucnom video nadzoru van kucne mreze ( interneta na kojem je prikljucen video nadzor). Radilo je sasvim fino do juce. Ranije dok je radilo mogao sam pristupiti video nadzoru putem p2p aplikacije na telefonu sa bilo koje lokacije sve do juce, jedino imam pristup ukoliko se nalazim na kucnoj mrezi na ostalim ne.

Da li mozda neko zna u cemu je problem ?

Za pocetak restartuj mreznu opremu, video nadzor pa vidi kako ce se ponasati.
Koji je proizvodjac video nadzora u pitanju?
Imao sam situaciju da je sam provajder pravio problem i da sam mogao da pristupim samo sa mobilnih podataka.

Problem pristupa kucnom video nadzoru van kucne mreze ( interneta na kojem je prikljucen video nadzor). Radilo je sasvim fino do juce. Ranije dok je radilo mogao sam pristupiti video nadzoru putem p2p aplikacije na telefonu sa bilo koje lokacije sve do juce, jedino imam pristup ukoliko se nalazim na kucnoj mrezi na ostalim ne.

Da li mozda neko zna u cemu je problem ?
Da kažem da sam već neko vreme uvideo sličan problem o kome pričaš...!
Dok sam imao provajderov router u Bridge modu sve je radilo Ok i taj problem se nije javljao, međutim od pre mesec dana sam sklopio novi ugovor i naravno dobio novu opremu gde provajder njegov router ne može (ili neće) da stavi u Bridge mod i od tada se problem ponekada javlja sa P2P pristupom video nadzoru.

Za razliku od tebe ja mogu da gledam live stream sa kamera ali je problem u tome što ponekada secka i protok je uvek niži nego što bi treblo da bude i koji sam ja odredio, dok kada gledam preko mobilnih podataka tog problema nema i protok je uvek OK!

Da napomenem da je kod kuće gde su kamere instalirane Supernovina optika u pitanju (1Gbps/100Mbps), a na mestu odakle gledam P2P je takođe optika (100Mbps/10Mbps), tako da je sigurno neka caka sa tim CG-NAT-om...!

Da li je neko imao ovakve smetnje na kamerama?
Screenshot_20221106_202513.jpg
Mislio sam da je napajanje problem i stavio sam drugi strujni adapter i bude sve ok, naredna 2 dana. Posle toga opet isto. Onda zamenim to i stavim naponsku kutiju, opet bude ok par dana i vrati se na staro. A pre toga sam menjao DC konektor i stavio drugi bnc kod kamere i opet isto.
Screenshot_20221111_192253.jpg
Sada mi vec ponestaju ideje. Jedino sve da promenim... Kameru, kabl,...
Smetnje se javljaju pri prelasku na nocni rezim
Screenshot_20221112_163904.jpg

Neki predlog?

Smetnja bude privremena, prilikom prelaska, ili se pojavi i ostane duže?

Takvu vrstu smetnje, na nekoliko trenutaka, sam ja imao zbog loših konketora ili loše zakačenih konketora na DVR.

Ja zbog paljenja ves masine cudo bozijem Vidi da li se neki uredjaj pali kad se to desi.

To mi je na selu pa nisam bas u mogucnosti svaki cas da cackam. Od uredjaja radi samo frizider...
Desava na 3/8 kamera. Nekad na sve 3 u isto vreme a nekad sve rade kako treba. Sinoc su sve 3 imale problem u trenucima prelaska i posle toga samo 1 nastavila sa smetnjama koje su vidljive i preko dana. Ostale sve ok... Najgore mi je sto uradim nesto i bude dobro i posle dan-dva se vrati na staro.
Najlakse je kad crkne, uzmes bacis i znas sta si radio :D

Tako bilo i kod mene zbog loših konketora , stavio druge i sve ok mada to mozes da proveris lako pomeranjem kabla konektora

Takav problem se moze desiti kada je napajanje nedovoljne jacine struje, kada se ukljuci osvetljenje na kamerama one povuku vise struje i ako je nema dovoljno one pobrljave. Po kameri bi trebalo 1,5A pa i 2A. Moglo bi biti i da je neki kabl od pune zice i gubi kontakt ukoliko je izlomljen savijanjima, konektori, visokofrekventne smetnje, promena spoljasnje temperature i vlage utice na rad svih elektronskih uredjaja, variranje napona u mrezi ...

Ako se uvek desi u trenutku uključivanja
/isključivanja diode, ima smisla da je u pitanju nedovoljno napajanje. Ako nemaš odgovarajuće svetlo na licu mesta, uzmi baterijsku lampu, pa pomoću nje možeš da simuliraš dan/noć za pojedinačne kamere, da potvrdiš da li se problem javlja u momentu kada se uključe diode.

Da li te tri koje prave problem imaju nešto zajedničko? Najudaljenije od izvora napajanja i od DVR ili sve tri su izloženije spoljnim uticajima od ostalih...

To što ih "popraviš" na dva tri dana, može da bude zbog nečega što slučajno uradiš, dok radiš ono što si zamislio. Što nas opet vraća na loše konektore ili pre loše krimpovane konektore.

Napajanje definitivno nije uzrok. Probao sam vise napajanja i svodi se na isto. A nekoliko poruka unazad sam pisao da kamere ne prelaze 0.5A.
Izgleda da je problem u masi na bnc, los kabl. Ovo sam postavio pre par godina i bilo je ok do skoro. Iscupao sam jedan bnc a od mase samo par licni koje su pocele da oksodiraju u kuci! Javljam za koji dan sta ce biti i da li je reseno novim konektorom.20221113_100845.jpg

Imam provucen mrezni kabl i adapteri hdmi preko mreze. Dobro radi posao.

Probao to otkaciti?
Dvr da bude samo sa kamerama, a sliku gledas mobilnim ili laptop-om...
Imas definitivno problem sa masom [masama] u dvr-u..
Imam toga, povremeno na terenu, ali ne cesto..Zadnji put u cetvrtak ili petak u jednom selu. Jedna kamera to pravi u nocnom modu, dok druge dve imaju besprekorne slike..Naravno, nije do napajanja, kontakata, a duzina kabla do nje je nekoliko metara..

Vidim da nisam jasno napisao, one 3 slike sto sam postavio su u selu, tamo nema niceg na dvr, samo vipov ruter zakacen. I tamo sam menjao BNC i naponski konektor na kamerama ali nisam menjao bnc na DVR. Mislio sam da napajanje pravi problem pa sam to sredio kod dvr, a sutradan opet problem.
Onda mi se desi ista smetnja na kamerama kod kuce. I tu sam menjao BNC kod dvr i to je slika iz prethodnog posta. Posle zamene bnc sada je ok vec drugi dan.
Izgleda da ove situacije traze kompletno sve novo. Oba bnc, i naponska konektora i izolovati.
Ako ni posle toga nece da radi kako treba, onda su tu prisutne neke "vise sile" ground loop itd. Baluni mozda mogu da rese to.
Imas li neku sliku sa tim smetnjama da vidim kako izgleda?

Da li neko može da mi uslika kako izgleda na kući kada je noću upaljeno LED svetlo na kameri?
Zanima me koliko to jako svetli… da li je diskretno ili bukvalno kao neki mali reflektor :)

Nazad
Vrh Dno