Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Evo slika - ako treba nešto dodati: javite
Evo i sa podešavanja aplikaz
Ako gledam u "real time", svaki put kada nešto mrdne u dvorištu, uveća se slika sa te kamere i imam notifikaciju na rekorderu, ali ne i na aplikaciji

Prilozi

• 20221204_143455.jpg
    20221204_143455.jpg
    240.8 KB · Pregleda: 62
  • 20221204_143515.jpg
    20221204_143515.jpg
    261.1 KB · Pregleda: 43
  • 20221204_143537.jpg
    20221204_143537.jpg
    173.4 KB · Pregleda: 33
  • 20221204_143615.jpg
    20221204_143615.jpg
    167.4 KB · Pregleda: 29
  • Screenshot_20221204_144054_BitVision.jpg
    Screenshot_20221204_144054_BitVision.jpg
    43 KB · Pregleda: 26
  • Screenshot_20221204_144100_BitVision.jpg
    Screenshot_20221204_144100_BitVision.jpg
    20.9 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_20221204_144106_BitVision.jpg
    Screenshot_20221204_144106_BitVision.jpg
    31.5 KB · Pregleda: 18
  • Screenshot_20221204_144122_BitVision.jpg
    Screenshot_20221204_144122_BitVision.jpg
    34 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Kada gledam u "Real Time" na TV u direktno sa rekordera, podesio sam da slika sa te kamere ode u Full screen ako se desi detekcija pokreta - to je uvek zabeleženo u notifikacijama rekordera ali ne i na mobilnom

Nemam opcija za smart event.
Ako stavim veću osetljivost onda imam događaje svake sekunde leti od insekata - ovako se bar na rekorderu pali na veće komade a na mobilnom je svejedno jer reaguje kako kad.
Evo definisane površine.
Uputstvo sam naravno listao - možda mi se nešto omaklo - tenkju

Prilozi

• Screenshot_20221204_172517_BitVision.jpg
    Screenshot_20221204_172517_BitVision.jpg
    157.6 KB · Pregleda: 59
Malo sam se igrao i podesio u aplikaciji DMSS da dobijam notifikacije. Vec sam imao sve to odradjeno da dobijam screenshot na email, ali to je malo dosadno i dobija se uvek 2 email za jedan dogadjaj. Tripwire event i tripwire clear...
U aplikaciji samo odobrio da mi salje za taj uredjaj i koji kanal. Samo je pitanje da li je moguce gledati taj snimak u slucaju da nestane interneta u trenutku ili ako neko sabotira nadzor (mazne snimac) :D
E mail ne moze da mazne... kad stigne ostaje tu.

Reci mi molim te, vidi li se na sličici notifikacije šta je njen uzrok? Javi ji se baš na svaki događaj notifikacija? To je ono što me muči (pisao iznad)...

Imam na 2 lokacije topwire i vidi se. Na jednoj lokaciji je kapija gde se prolazi kolima. Ima tu kapija pa kada izadjes i otvoris budes slikan... E sada, ako je kapija otvorena pa proletis kolima (tu je i krivina pa ne moze mnogo brzo) zavisi u kom trenutku te uslika. Nekad uhvati lepo i vidi se tablica a nekad vidis samo gepek.
Za tripwire imas dodatna podesavanja, osetljivost, velicina objekta koji ce aktivirati alarm kao i filter minimalne i max velicine objekta. Osetljivost sam stavio na 90+% a onda sam menjao velicinu koja moze da aktivira.
Ima "laznjaka" i to je skoro nemoguće izbeci. Nekad paucina bude preko kamere pa preskoci taj filter :)
Malo je nezahvalno kacenje slika ovde... Snimanje javne povrsine bez odobrenja itd moze biti problem sa zakonske strane + kacenje na internet - dobitna kombinacija :)

Hvala ti puno!
Očigledno moj sistem je jedan od onih jeftinijih kineskih - vidim ja biće tu radikalnih promena (bar je mreža zasigurno dobra), jer to što opisuješ je upravo ono što hoću.
E sada, zanimljivo je da ti je osetljivost 90+ a ja stavio na minimum (da izbegnem paučinu i bubice). Baš ću da probam - to mi je poslednja nada

Ipak je ovo samo informativnog tipa i ne moze se koristiti umesto alarma. Ovo sto sam podesio je mozda 85% pouzdanosti. Ima situacija kada neko prodje, a ne dobijem obavestenje. A nekad pauci i bubice zezaju...
Evo nekih podesavanja. Ova poslednja slika je sa uljezom :) A alarm je podesen da obavesti kada neko udje, i kada izadje. Poslednja slika je uslikana na izlazu.

Prilozi

• 20221205_213313.jpg
    20221205_213313.jpg
    634.8 KB · Pregleda: 51
  • 20221205_213331.jpg
    20221205_213331.jpg
    623.8 KB · Pregleda: 48
  • 20221205_213341.jpg
    20221205_213341.jpg
    498.7 KB · Pregleda: 51
  • ch01_20221018_183505_E.jpg
    ch01_20221018_183505_E.jpg
    30.8 KB · Pregleda: 57
Vidim ja, menjam sistem!

Kod mene, nisu iste notifikacije na mobilnim i rekorderu. Rekorder je baš kako treba ali nema sličice a na mobilni, em što stiže sa 30sec zakašnjenja, em ne stiže svaki put. Znači neko mora da bleji preko 30 sec pred kamerom da bi dobio notifikaciju na mobilnom sa sličicom uzorka a to je gotovo nemoguć slučaj

Mnogo ti hvala!

Skoro sam se pretplatio na temu, ali me zbunjuje previse informacija.
Ako moderacija dozvoli radije bih u ovoj temi pitao za savet?!

Naime, zeleo bih u zgradi da postavim video nadzor. Komsije ne interesuje tako da cu morati sam da finansiram isti, te gledam da prodjem sto povoljnije a opet da dobijem pristojne opcije i kvalitet.

Trebaju mi 2 ip dome kamere od 2mp, jedna bi bila unutra u ulazu, druga sa spoljasnje strane vrata, napolju ali natkrivena. Treca treba da bude ip bullet koja je IP67 i koja moze da pristojno snima u mraku na 10-15m recimo.
Treba mi jos i NVR sa 4 porta, hard od 1TB i poe switch sa 4 porta. Kapiram da nije problem da njega nakacim na moj switch koji nije poe?
Dome kamere bi bile postavljene na 2.7m visine i treba da snimaju prostor od 3-7m, ugao od 90ak stepeni manje vise, u delovima gde imam senzorske lampe tako da bi u principu uvek bilo svetla kad dodje do nekog pokreta.

E sad. Dobio sam neke, da tako kazem, prijateljske ponude za koje su mi ljudi koji se bave time rekli da je u pitanju osnovna oprema odn. minimum koji bi mi zavrsio posao i trosak je tu negde oko 700e. Iskreno, mene interesuje trebaju li meni nvr od 150 ili kamere od 120 do 150e. Treba li mi variofokalna optika? Sledece kamere su u pitanju : DS-2CD1723G0-IZ i DS-2CD1623G0-IZ.

Izvinite na dugackom postu, ali toliki je izbor i raznolikost u cenama a moje iskustvo i znanje o temi se svodi na proteklih par dana citanja. Svaki savet je dobrodosao.

Hvala unapred.

Vidim ja, menjam sistem!

Kod mene, nisu iste notifikacije na mobilnim i rekorderu. Rekorder je baš kako treba ali nema sličice a na mobilni, em što stiže sa 30sec zakašnjenja, em ne stiže svaki put. Znači neko mora da bleji preko 30 sec pred kamerom da bi dobio notifikaciju na mobilnom sa sličicom uzorka a to je gotovo nemoguć slučaj

Mnogo ti hvala!
Da li ima vise verzija aplikacija za taj snimac? I napisi mi koju aplikaciju koristis. Kod dahue ima nekoliko i nisu ni slicne. gdmss lite, gdmss plus, dmss... Recimo da novije IP kamere jedino mogu preko dmss da se podese, sa gdmss plus hoce-nece i zeza. Probaj za pocetak sa osetljivoscu, i ako moze da se napipa "pametna detekcija"

@lexpower Da li je u pitanju stambena zgrada?

@Terz@ Jeste.
Sve sam u vezi sa propisima i zakonom dogovorio vec sa profesionalnim upravnikom.

Oko zgrade su malo komplikovane procedure, jos ako se neki komsija napravi pametan, problema preko glave...
IP kamere su prilicno skuplje od hdcvi kamera ali ipak bolja slika.
Sto se NVR tice, ima raznih verzija pa cak i onih sa POE, samo ubodes kamere i reseno sve. Ako stavljas obican switch, moras da dovedes napajanje do kamere. Mnogo je jednostavnije POE switch (ili nvr sa poe) i ne boli glava. Za HDD mozda mora i 2TB. Snimanje javne povrsine mora da se cuva najmanje mesec dana (treba to iscackati iz tih zakona).
Mozda ti ne trebaju varifokalne kamere, ali su svakako bolja opcija i lakse ih je namestiti da snimaju ono sto treba. Za unutrasnju upotrebu su sasvim dovoljne od 3.6mm (2.8mm mnogo siroko hvata). Sto se izbora opreme tice, preporuka za Dahua kamere i snimac, druga opcija je HikVision, za njih ne znam kako rade i kakve su aplikacije.

Hvala na odgovoru. Veliki deo potencijalnih problema sa komsijama je resen. Izrizikovacu par nekih sitnica, koje cu resavati u hodu, ukoliko do istih dodje.
Bas sad gledam i ucim u vezi sa varifokalnom optikom. Koliko vidim nepotrebno mi je to s' obzirom da kamera treba da snima ulazna vrata sa razdaljine od 3m i nista drugo. Druga kamera snima stepenice koje su udaljene recimo 4m. Tako da mislim da mi ne trebaju varifokalne dome kamere a razlika u ceni je poprilicna.
Bullet snima uzak prolaz pored moga stana koji je duzine 20ak metara. Za nju bih verovatno uzeo varifokalnu u obzir.

Sad cu postaviti mozda glupa pitanja. Da li kod fiksne optike moze da se podesava nesto i sta, pre nego se namontira? I drugo, u vezi sa varifokalnom optikom : kad podesim odredjenu sirinu, da li mi snima samo tako ili mogu da pregledam sve opcije daljine/sirine.
Mozda ne znam lepo da srocim pitanje pa da navedem primer. Podesim da snima npr. na 5mm odn. 15m udaljenost od kamere(primera radi). Ako se dogodi nesto u onom vidnom polju koje se vidi na 2.8mm a ne na 5mm, da li postoji mogucnost da i to pregledam?

Sam sam sebe zbunio sad 🙂
Hvala jos jednom.

Kod fiksne optike nema nikakvog podesavanja. To je kao kad otvoris kameru na telefonu i nista ne diras, snima tako kako je otvoreno.
Kod varifokalne je situacija slicna, nju mozes da pomeras, zumiras, fokusiras (treba obratiti paznju da li kamera ima autofokus ili se rucno fokusira). Ako varifokalnu ostavis siroko, 2.8mm ona snima tako. Kada vratis snimak, gledas to kako je bila podesena u tom trenutku. Ako je zumiras do kraja, ista situacija. Ona snima kako je podesena, jedina prednost je sto imas tu opciju da je podesavas dok kod obicne nema toga.
Za ovo poslednje pitanje. Ako je podesis na 5mm, ona nece videti na snimku tih 2.8mm.
Ove slike sto sam okacio gore, to su sa kamere https://www.dahuasecurity.com/products/productDetail/25887
Varifokalna 2.7-12mm i podesena je na 12mm, kapija je na nekih 25m od kamere.

Evo nekih primera

Prilozi

• Screenshot_20221206_001932_Opera.jpg
    Screenshot_20221206_001932_Opera.jpg
    85.4 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Sve jasno Terza. Hvala jos jednom.
Mislio sam na podesavanja ugla i sl. videh sad u specifikacijama jedne da se pominje pan i tilt, pretpostavljam da je to to. Npr. pre nego je zasrafim podesim poziciju sociva da ta vrata koja zelim da snimam budu na sredini slike i to mi je sto mi je?!
Ova Dahua koju si poslao nema onu vandal proof zastitu, cim nema ono staklo oko nje, zar ne?

Aha, nisam te lepo razumeo...
Moze da se podesava ugao, rotira se u svim pravcima i kako je ostavis, tako ce snimati. Sve kamere je moguce podesiti, najlakse su eyeball, bulet su katastrofa za potrefiti... ima 3 zgloba pa dok utrefis levo, desno, gore, dole pa onda zglob ima zubice i cim pomeris za zub ili je premalo ili previse :D
Nema ta dahua, obicna hdcvi kamera sa motorizovanim zumom i motorizovanim fokusom (rucno se fokusira preko aplikacije)
Ako zelis kameru koja moze da se pomera u svim pravcima preko aplikacije, to su ti PTZ kamere, otrovno skupe...

Otrovno skupa varijanta ne dolazi u obzir kad sve sam finansiram.
Hvala jos jednom, vecinu stvari si mi razjasnio. Hikvision sam uzeo u obzir kao prvu opciju zato sto mogu da dobijem stvarno dobar popust, ali pregledacu sta ima i u Dahua ponudi. Ta dva brenda se najcesce pominju svakako.
Ako neko ima predlog konkretnog modela sa kojim je upoznat neka slobodno predlozi.
Pozdrav.

drasticno su manji troskovi sa analognim kamerama (hdcvi, hdtvi,ahd, cvbs, koje su daleko jeftinije). Za te potrebe su najprikladnije kamere dome IK10 (antivandal), snimac hibridni dahua Dahua XVR5104HS-I2 kosta oko 80e + HDD 50e. XVR je IP, pa kamere na njemu ne moraju da budu. Sem toga sa analognim ne mora nista da se podesava, samo ih prikljucis i odmah rade. Znaci moze se proci i sa 300e za kamere i snimac, ali treba racunati i na instalacioni materijal - nosaci kamera, kablovi i konektori, kanalice, napajanje...

To je starija verzija snimaca, sada su dostupni xvr5104hs-i3. A onda se otvara nova pandorina kutija, ti jeftini snimaci mogu da snimaju do 15 frejmova po kanalu. Ako se na prvi kanal stavi max 25 fps, na ostalim dobijas 7 fps.
Ako hoces na svim kanalima da imas 25fps, mora 4k snimac... Recimo xvr5104hs-4k-i3

Da li ima vise verzija aplikacija za taj snimac? I napisi mi koju aplikaciju koristis. Kod dahue ima nekoliko i nisu ni slicne. gdmss lite, gdmss plus, dmss... Recimo da novije IP kamere jedino mogu preko dmss da se podese, sa gdmss plus hoce-nece i zeza. Probaj za pocetak sa osetljivoscu, i ako moze da se napipa "pametna detekcija"

@lexpower Da li je u pitanju stambena zgrada?
Ima još jedna aplikacija - HVALA na savetu. Probaću danas, možda je bolja od Bitvision

Druga aplikacija je Acesee - ona uopšte ne prepoznaje sistem iako je navedena isto kao i Bitvision na sajtu Cantonk.
Izem to Kineze!
Majstor mi kaže da zamenim kamere za Dahua - čak bi mi i besplatno uradio. Nisam pametan, a i malo mi dosadilo - ne funkcioniše kako sam zamišljao a i pitanje je da li će - ili ipak uloženih 500€ je malo - treba skuplji sistem

Zar ne ide FreeIP aplikacija?
Daj model snimaca bas da vidim. A mozda ima iz softvera sa snimaca link ka aplikaciji...

Ovo sam nasao na netu, pogledaj na svom snimacu ima li tih opcija.

Prilozi

• Screenshot_20221207_200950_Opera.jpg
    Screenshot_20221207_200950_Opera.jpg
    82.1 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
To je starija verzija snimaca, sada su dostupni xvr5104hs-i3. A onda se otvara nova pandorina kutija, ti jeftini snimaci mogu da snimaju do 15 frejmova po kanalu. Ako se na prvi kanal stavi max 25 fps, na ostalim dobijas 7 fps.
Ako hoces na svim kanalima da imas 25fps, mora 4k snimac... Recimo xvr5104hs-4k-i3
Šta će za video nadzor više od 15fps, pa nije to Hollywood da treba za film... ;)
Ja sve moje 4K kamere držim na 15fps i sve je tečno i fluidno!:)

Ova Kami kamera je Xiaomi koliko sam ja japanac.
I jedina na kojoj ne pise koliko mp ima?

Zar ne ide FreeIP aplikacija?
Daj model snimaca bas da vidim. A mozda ima iz softvera sa snimaca link ka aplikaciji...

Ovo sam nasao na netu, pogledaj na svom snimacu ima li tih opcija.
Da to je taj meni snimača, a model je NVR C1621
FreeIP neće da radi - posle skeniranja Qr koda, vrti trakalicu i ne nalazi snimač

free aplikacije nikome nisu resile problem, to je za zaludjivanje.

Nazad
Vrh Dno