Šta je novo?

Veš mašine

Mi sve susimo bez pardona, cak i prekrivace za ugaonu,nekada pustim dodatnu centrifugu pre nego sto ubacim ves u susilicu.
Majce sam poceo da kupujem veci broj, em se one skupe em se ja eksponencijalno sirim :)
Msleckoj takodje uzmemo malo vece stvari nakon prvog susenja se to malo skupi i cepamo dalje, jedna majca mi se skoro malo vise skupila kupio je u lidlu za 600 dinara pa mi nije zao.
Ne kupujmo skupu garderobu, posto sam sklon gojenju, nepazljiv kada jedem pa cesto uflekam stvari, takodje kada se igram sa psima igramo se malo grublje pa mi iscepaju rukave, zato mi se neisplati da kupujem skupu garderobu.

Posle dva sinocna pranja mogu samo da kazem da je ovo magija :)
Ajde sto opere i osusi nego sto na kraju i opegla stvari :D
Neverovatna stvar je da iz masine sve ubacimo u garderobere i gotov posao za 3 minuta.
Jedino sam sinoc odabrao ne bas idealan program za bele dzempere, mislim da sam kliknuo na kosulje pa se nisu bas potpuno osusile ali igracu se programima, zato i postoji ovoliko detalja.
Masina je takodje skoro pa necujna, nisam uopste uspeo da cujem centrifugu do sada. Bucnija mi je trenutna Bosch sudomasina od nje, bez preterivanja.

Nisam siguran jer sve to zavisi od programa. Ja uglavnom biram malo zaprljano, boju, materijal, normalno pranje i susenje...
Tako pise i na njihovom sajtu, ima sve detaljno kad se klikne na tehnicki detalji.

Danas cu da isprobam QuickPower za 2-3 stvari koji traje okruglo 30 minuta zajedno sa pranjem i susenjem.

Gledam na gigatronovom sajtu pise da prilikom susenja koristi 68l po susenju. O cemu se tu radi?
Sve kombinovane koriste vodu prilikom sušenja, i to dosta vode, ide kod nekih modela i do 90lit prema specifikacijama.
Više vode potroše prilikom sušenja nego za pranje :)

Evo jos da javim u vezi programa za iskuvavanje i necu vise da davim temu.
Oprano 10 srednjih, 5 malih peskira i nekoliko kuhinjskih krpa na 90c. Program sa pranjem i susenjem traje 4h. Sve je potpuno suvo i spakovano u plakar. Nakon susenja ostanu malo ona sitna vlakna u pocetku. Ukljucio sam program za odstranjivanje vlakana koji traje 9 min i to je to.
Ne znam kako druge masine rade ali ako je ovako onda je to pravi spas.

Sve kombinovane koriste vodu prilikom sušenja, i to dosta vode, ide kod nekih modela i do 90lit prema specifikacijama.
Više vode potroše prilikom sušenja nego za pranje :)
Sve osim moje ex Bosch koja je koristila vazduh, tj koristi i dalje ali 1-2x godišnje na drugoj lokaciji :)

Oprostite,nikako da ukapiram za šta koriste vodu u procesu sušenja? Voda se eliminiše iz mokrog veša !? Ima li neko logično objašnjenje?

Kondenzacija se dešava na hladnoj površini, s jedne strane se greje veš i isparava iz njega voda a sa druge strane se hladi izmenjivač - kondenzator, sa koga se odvodi kondenz.

Calgonit (ili da budem precizniji, DM-ovu zamenu za Calgonit (koja je isto to samo značajno jeftinije)) koristimo za sve programe od 60C i više.
Ako može fotka pakovanja, za svaki slučaj da budem siguran, hvala unapred :)

Kondenzacija se dešava na hladnoj površini, s jedne strane se greje veš i isparava iz njega voda a sa druge strane se hladi izmenjivač - kondenzator, sa koga se odvodi kondenz.
Bice da je tako...

Verovatno je zbog te sulude potrosnje vode ta masina D klase efikasnosti.

Da pohvalim deterdzent koji koristimo, zove se SKY 3l, kosta 500 dinara u diskontu Parica. Ne vidim razliku izmedju nejga i npr DMovog koji je sada otisao u tri lepe, 2l 1000 dinara.
Mi ga koristimo vec 6 meseci.
Ono sto sam nacuo da se taj deterdzent pravi od onih kuglica koje se ostete prilikom pravljenja/pakovanja.

Pa toliko košta persil profesional, čak je persil i jeftiniji

Deterdzent persil u dzak?
Nemamo mi mesta gde da skladistimo velike dzakove, za belo tj. kada peremo donji ves koristimo klasican prasak sada mislim da je duel ili merix od 3kg. Posto odvajamo peskire i donji ves i to peremo na 90. Zimus sam kupio 3kg mislim da pola dzakcica nije otislo a placen na akciji 400 dinara.

Ja tu hemiju gledam da kupujem na veliko, uvek najveća pakovanja i uvek na dobrim popustima. Koristimo persil praškasti i ariel tečni (nekad persil), i sada imamo jedan džak od 11kg neotvoren, a od starog bar još 5kg, isto tako jedan od 4.4l tečni neotvoren. Uvek kada otvorim poslednji džak (bocu) gledam šta se pojavljuje na akcijama, pa onda kombinujem sa kuponima za online kupovinu i tako poručujem da ispadne još jeftinije. Mislim da sam ovaj persil od 11kg kupio za oko 1600din, ariel nešto slično tome, kupon za maxi 1000din, izašlo oko 2500 te dve stvari. Tableta za sudo mašinu imam možda 4 kutije po 100kom običnih plus 2-3 one finish quantum ultimate. Jeste da zauzme mesta ali imamo ostavu pa se može. Toalet papira uvek 4-5 onih kesa po 10-20 rolni, zewa. Isplati se na duže staze poprilično, plus ne razmišljaš da li ti nečega fali jer uvek ima rezervnih. U suštini tako radimo sa svime za hemiju koja može da stoji.

Nemamo mi mesta gde da skladistimo velike dzakove, za belo tj. kada peremo donji ves koristimo klasican prasak sada mislim da je duel ili merix od 3kg. Posto odvajamo peskire i donji ves i to peremo na 90. Zimus sam kupio 3kg mislim da pola dzakcica nije otislo a placen na akciji 400 dinara.

Razlika u ceni tih malih i velikih pakovanja je ogromna gledano po kg. Pogledaj sam i preračunaj.
Veliki džak deterdženta od 7-10kg nije baš džak cementa od 50kg pa da ne može da se lageruje negde u kući.

Deterdžent iz džaka (inače jako nepraktično za korišćenje tako iz kese/džaka) prespemo u plastičnu kutiju baš za tu nemenu, kupljena u nekoj radnji plastike kod nas...

Mi smo odavno presli na tecne deterdzente. Za obojeno i crno koristim perwoll a za iskuvavanje tecni ariel. Od omeksivaca zuti duel. Uvek imamo neku zalihu pa kupimo kad naletimo na neku akciju.
Za sudo masinu smo uzeli par kutija finish giga pack ali bez one crvene tabletice na vrhu, 140 kom je bilo 990 din.
Vecinu toga nam uzimaju u manjim mestima pa pokupimo kad idemo do rodbine jer je znatno jeftinije.
Sad koristim ovaj deterdzent za ves masinu koji sam dobio pa da vidim koliko se isplati i koliko ga masina trosi. Ako se svede na slicno preci cu onda na miele deterdzent jer je bolje da sama dozira, lakse je i cistije i bubanj nikad nije pun pene kao do sada dok sam sam sipao.

Ah da, za iskuvavanje belih peskira, posteljine i vesa od skoro dodajem dr beckmann super belo i bas je ogromna razlika.

Poslednja izmena:
Imamo i mi kutiju za prasak za 3kg. Jedno vreme smo uzimali veca 9-11 kg pratili akcije ali prosto ne peremo toliko on se zgrudva.
Gde vi to uzimate po manjim mestima?
Kod nas u Nisu po manjim mestima zna da bude skuplje, pre mesec dana sam bas kupovao za sudomasinu obisao, dis, rodu, ideu i na kraju kupio na akciji Somat gel, posao za Somat gold ali se rasprodao.

Problem sa tim velikim pakovanjima praškastog deterdženta je što bi ga trebalo što pre potrošiti, a to kod velikih pakovanja ide sporo. Razlog je taj što većina nas deterdžente čuva u kupatilu, a tamo je uvek vlažno. Aktivna materija (enzimi) gubi na učinkovitosti ako je duže vreme vlažna.

Da dzak, od 10-11 kg je oko 1500-1600din, a fizicki nije mnogo veci od tog dzakceta od 3kg, a i prespe se u kutiju.

Ja sam vratio LG 2u1 serije 5 posle 2 meseca, neko klaparanje iznutra koje servis nije uspeo da reši. Užasno iritantno i na kraju krajeva previše buke, pogotovo na preko 1000 rpm.
Nažalost odustajemo od 2u1 mašina, posle 3 loša iskustva.
Kupio sam Lg kombinovanu f4dv709s1e, cena 90000 dinara. Klaparanje pri centrifugi je bilo toliko jako da se zatresla cela kuća. Odmah prvi dan zvali servis, došli nešto popravili. Buka se smanjila ali i dalje prebučna..opet zvali servis i tražili zameni uređaja. Čini mi se da servis nema rešene za buku osim "budženja i utezanja kablova i plastika unutra". Sad čekamo rešenje, mašina stara15 dana.

Sad ne znam šta da uzmemo kao zamenu, da li da se usudimo da usmemo istu mašinu, samo "ispravnu" ili da menjamo model. Osim buke prezadovoljni smo radom, suši bolje nego žica.

Izgleda da kontrola kvaliteta ili ne radi svoj posao ili namerno guraju ovakve proizvode na istočna tržišta.

Juče mi stigla parna stanica Tefal i malo je reći da sam razočaran završnom obradom. Uređaj je naime proizveden u Francuskoj, ali toliko oštrih i loše obrađenih ivica ne videh odavno.

И даље постоји мит о некаквом квалитету производа 'са запада'. Реално, традиционално су далеко вештији у муштрању и контроли сиротиње која ради за њих него што су вешти да сами ураде. Миленијалци, зумери и новији који одрастају у потпуном благостању знају само да се труде око бољих плата и мање рада.

Drugarica ima Gorenje veš mašinu sa otvaranjem odozgo, i krajnje je nezadovoljna (par puta menjan semering jer je istruleo pa pušta rđu, upropastio joj ko zna koliko stvari, isto tako menjan lager, i još štošta), pa će da proba da im reklamira po zakonu o zaštiti potrošača (jer su 3 puta već bili, a mašina je stara oko godinu ipo dana) i traži refundaciju novca.

Kada to završi, šta drugo da kupi u cenovnom rangu od 400-500 evra (moze i jeftinije, ako ima nešto da valja)? Širina mora da bude 40 cm, visina i dubina nebitno, ali isto sa otvaranjem odozgo.

Hvala unapred u njeno ime :)

Poslednja izmena:
Zar ne moze normalna slim masina da stane?Od tih masina sa punjenjem odozgo su najbolje su Aeg/Electrolux.Gorenje masine sa punjenjem odozgo pravi Whirlpool.

Kupio sam Lg kombinovanu f4dv709s1e, cena 90000 dinara. Klaparanje pri centrifugi je bilo toliko jako da se zatresla cela kuća. Odmah prvi dan zvali servis, došli nešto popravili. Buka se smanjila ali i dalje prebučna..opet zvali servis i tražili zameni uređaja. Čini mi se da servis nema rešene za buku osim "budženja i utezanja kablova i plastika unutra". Sad čekamo rešenje, mašina stara15 dana.

Sad ne znam šta da uzmemo kao zamenu, da li da se usudimo da usmemo istu mašinu, samo "ispravnu" ili da menjamo model. Osim buke prezadovoljni smo radom, suši bolje nego žica.
Meni su rekli "sve je to isto" u smislu konstrukcije, i nisam smeo da je menjam ni za tu vašu seriju 7 niti ponovo za seriju 5.
Uzeo sam Bosch veš mašinu, serija 6, radi kao sat (mada je u odnosu na razne feature, interfejs i sl. kao iz prošlog veka u odnosu na LG) - ali mehanički neuporediva.
2u1 Bosch nisam hteo jer smo već jednom imali loše iskustvo sa početnim modelom, a za neke premium se nema para.

Drugarica ima Gorenje veš mašinu sa otvaranjem odozgo, i krajnje je nezadovoljna (par puta menjan semering jer je istruleo pa pušta rđu, upropastio joj ko zna koliko stvari, isto tako menjan lager, i još štošta), pa će da proba da im reklamira po zakonu o zaštiti potrošača (jer su 3 puta već bili, a mašina je stara oko godinu ipo dana) i traži refundaciju novca.

Kada to završi, šta drugo da kupi u cenovnom rangu od 400-500 evra (moze i jeftinije, ako ima nešto da valja)? Širina mora da bude 40 cm, visina i dubina nebitno, ali isto sa otvaranjem odozgo.

Hvala unapred u njeno ime :)
Горење половно, без електронског дисплеја. То су биле врхунске машине.
Meni su rekli "sve je to isto" u smislu konstrukcije, i nisam smeo da je menjam ni za tu vašu seriju 7 niti ponovo za seriju 5.
Uzeo sam Bosch veš mašinu, serija 6, radi kao sat (mada je u odnosu na razne feature, interfejs i sl. kao iz prošlog veka u odnosu na LG) - ali mehanički neuporediva.
2u1 Bosch nisam hteo jer smo već jednom imali loše iskustvo sa početnim modelom, a za neke premium se nema para.
Има ли добре програме нпр предпрање + ручно прање ?

Mislim da su ukinuli dugme prewash, proveriću. Rekao bih da ima samo kao poseban program cotton+prewash.
Kažem, nebo i zemlja u odnosu na LG, ali mašina treba da vrti veš a ne da izlazi na internet :) Mada, bilo je cool kod LG skinuti neki program sa neta.

Nazad
Vrh Dno