Šta je novo?

Veš mašine

Vlasnici kombo masina (pranje i susenje), da li koristite redovno susenje i da li nekkao grupisete/odvajate stvari koje planirate da susite?
Sutra mi stize nova masina i najvise bih voleo da prestanem da koristim zicu za susenje koja mi je uglavnom u stanu zato sto je na terasi prasina, cadj, insekti...

Najravnomernije se osuši ako se stave stvari približno iste debljine i sastava.

Svakako odvajam garderobu prilikom pranja. Nego nemam iskustva sa susenjem sa novijim masinama.
Masina ima gomilu programa za pranje i susenje ali nisam siguran koliko moram da vodim racuna sta i kako susim.
Zamisljao sam da ono sto ubacim na pranje nastavi i da se susi i nakon toga u plakar.
Videcu sutra kako to radi u praksi...

Velika većina veša se ne sme sušiti, pogotovo u tim 2u1 glupim mašinama.
Dobro prouči etikete.

Tako je bilo pre 30 god kad smo imali neku candy. Secam se da skoro nista nije moglo da se susi. Sad masine imaju gomilu programa. Ova cak ima program da za nepun sat opere i osusi. Videcu sutra kako je to u praksi.
Nemam mesta da na ves masinu stavim susilicu. Uzeo sam najbolju kombo masinu koja je mogla da se nadje kod nas bas da bih koristio susenje i da prestanem da udisem vlazan ves i omeksivac u dnevnoj sobi.

Velika većina veša se ne sme sušiti, pogotovo u tim 2u1 glupim mašinama.
Dobro prouči etikete.
Ja trenutno na tajlandu susim apsolutno sve. Ukljucujuci kosulje i potpuno plasticne stvari. Nemam uopšte uslova za sušenje drugačije, vlaga je ogromna i klima mi je uvek na dry modu. Stvarima u principu nista ne fali, jer su mašine za sušenje dobre (ogromne, komercijalne).
Perem u mašini 10kg i onda ubacim u mašinu za sušenje koja je 14kg.

U srbiji kao prebiramo sta se suši sta ne, ali zadnjih godina sve manje. Problem je što kućna mašina em dugo suši (toplotna pumpa), em gužva.

Svakako je jedan od trikova da se dosta manje stvari suši nego što se pere, a to je teško izvesti u kombinovanim mašinama.

Uglavnom, lakše mi da bacim garderobu kad se pohaba nego da trošim svoju energiju na zezanje sa stvarima i sta ne sme da se suši.

Tako je bilo pre 30 god kad smo imali neku candy. Secam se da skoro nista nije moglo da se susi. Sad masine imaju gomilu programa. Ova cak ima program da za nepun sat opere i osusi. Videcu sutra kako je to u praksi.
Nemam mesta da na ves masinu stavim susilicu. Uzeo sam najbolju kombo masinu koja je mogla da se nadje kod nas bas da bih koristio susenje i da prestanem da udisem vlazan ves i omeksivac u dnevnoj sobi.
Pranje i sušenje za 1h funkcioniše za jednu ili dve majice u mašini. Ako je mašina puna na pranju, sušenje će potrajati. Problem je ako se kombinuje neki deblji pamuk i nešto što ima malo više sintetike u sastavu.

Vlasnici kombo masina (pranje i susenje), da li koristite redovno susenje i da li nekkao grupisete/odvajate stvari koje planirate da susite?
Sutra mi stize nova masina i najvise bih voleo da prestanem da koristim zicu za susenje koja mi je uglavnom u stanu zato sto je na terasi prasina, cadj, insekti...
U sličnoj smo situaciji.. doduše meni tek sutra stiže na kućnu adresu.. komšija koristi 4 godine neku beko sa "xso" slovnim oznakama na kraju (nema je više u prodaji) i kaže prezadovoljan.. tako da sam i ja preinačio odluku sa LG na beco i pritom uštedeo solidnu svotu novcu (još naletim na neki popust od 20% za penzionere).. Iskreno, dozlogrdile su mi (žice) sušilice.. što na terasi (preko leta), što po sobama (preko zime).

Uglavnom, lakše mi da bacim garderobu kad se pohaba nego da trošim svoju energiju na zezanje sa stvarima i sta ne sme da se suši.
Управо! Ми скоро све сушимо у машини, невезано за етикету, ормани су препуни у сваком случају, већи ми је проблем да износим гардеробу...

Apsolutno, ista prica i kod mene.

Srecon pa se zena i ja skoro isto oblacimo, ne nosim ja haljine nego ona nosi dukseve i pantalone i 90% stvari je crno. To moze sve zajedno da se pere ali cu videti danas kako je sa susenjem kad se ukljuci sve od jednom. Zanima me hoce li sve lepo da osusi ako unutra recimo bude duks i majica. Javljam utiske svakako.

Ostatak garderobe su zenine stvari za posao koje su malo elegantnije pa ce one vec ici na poseban program.

Ja sam pisao za 2u1 mašinu, tu nema nikakvih posebnih programa niti senzora (cupboard dry, iron dry...).
Beko HTV 8733 XSO je izdržala 5 godina naše upotrebe, ali uz jedno 7-10 popravki. Grejač traje max godinu dana npr.

Ja sam odustao od 2u1. Videćemo kako ćemo dalje, ako baš bude moralo uleteće i mašina za sušenje, ali 2u1 neće.

Zavisi od masine. Ja mogu sve posebno da biram oko pranja i susenja a postoje i kombo programi koji sami sve odrade.
Moze da se bira vuna, svila, sintetika, perjani jastuk... Zato sam pitao kako ostali suse jer bih susio recimo dukseve, majice i pantalone od jednom jer je sve to uglavnom sportska oprema.

Jos jedno pitanjce, da li odrzavate masine nekim sredstvima protiv kamenca i masnoce od deterdzenata?
Imam punih 12 godina Gorenje WA 73141 koja je u proseku prala svaki drugi dan, nekada dnevno i po 4-5 bubnjeva. Do sada je menjano samo crevo za odvod i cetkice. Dva puta do sada sam joj ubacio neku tabletu za ciscenje. Odlicno se pokazala ali danas nista od gorenja ne bih vise kupio, pa ni od Boscha.
Voda na Novom Beogradu je uzas, 10 godina kupujem samo flasiranu i u balonima pa me zanima kako da produzim vek i masinama.

Da UseLogic, vec su sledecu seriju losije odradili. Moji su uzeli naslednika ovog modela i vec je popravljana nekoliko puta a mnogo manje radila od moje.

Jos jedno pitanjce, da li odrzavate masine nekim sredstvima protiv kamenca i masnoce od deterdzenata?
Imam punih 12 godina Gorenje WA 73141 koja je u proseku prala svaki drugi dan, nekada dnevno i po 4-5 bubnjeva. Do sada je menjano samo crevo za odvod i cetkice. Dva puta do sada sam joj ubacio neku tabletu za ciscenje. Odlicno se pokazala ali danas nista od gorenja ne bih vise kupio, pa ni od Boscha.
Voda na Novom Beogradu je uzas, 10 godina kupujem samo flasiranu i u balonima pa me zanima kako da produzim vek i masinama.

Calgonit (ili da budem precizniji, DM-ovu zamenu za Calgonit (koja je isto to samo značajno jeftinije)) koristimo za sve programe od 60C i više.
Uz ove hladnije programe to ne stavljamo.

LG posle 40-ak pranja podseti da se pusti neki tube-clean. Mi pustimo kada se setimo, i kada ga pokrenemo stavimo ili taj DM-ov "Calgonit", ili neko BrBeckmann sredstvo za čišćenje mašina za veš.

NS voda je takođe tvrda, od fabrike vode do zgrada ima i 50 godina starih cevi pa se skupi tu štroke.

Takođe gledamo da korisitmo kvalitetnije deteržente, Ariel ili Persil.
Sećam se da smo jedno vreme koristili neki jeftini deterdžent Tesco robne marke, nahvatalo se jako mnogo štroke na grejaču, toliko da sam jedva ga isčupao kada je morao da se menja posle samo 3-4 godine (Whirpool mašina u prošlom stanu).

Nedavno sam sticajem okolnosti pregledao bubanj i grejač u LG mašini, sve deluje savršeno čisto (kao sa reklame za Calgonit :p ), na mašini staroj 6 godina, radi 5-7x nedeljno.

@NShappy
Hvala na odgovoru. Raspitacu se malo kod njih da li postoji nesto posebno za odrzavanje i sta oni preporucuju. Uzeo sam Miele, nisam ih koristio do sada pa su malo specificne. Jedino sto su mi rekli je da povremeno odrzavam TwinDos mehanizam koji moze da malo zapekne ako se dugo ne koristi. Kupi se neka patrona koja se ubode umesto deterdzenta i pusti program ciscenja koji traje 10 min. Dobio sam uz kupon 6L TwinDos deterdzenata koji traje pola godine pa cu njega da koristim. Kazu da masina bolje iskoriscava deterdzent i uzima samo koliko joj treba pa verujem da ce manje da se prlja.
Takodje cu se raspitati i oko sakupljanja kondenzovane vode prilikom susenja jer sam video da neke masine imaju posudu koja se prazni, ovde toga nema.

Vezano za masine za susenje vesa, pretpostavljam da vec nakon susenja mora da se pegla jer je zguzvan? Mislim, logicno je nego reko aj da proverim.

Ако се одмах сложи добар део веша не мора да се пегла, мајице, дуксеви и сл.

Zavisi od masine. Ja mogu sve posebno da biram oko pranja i susenja a postoje i kombo programi koji sami sve odrade.
Moze da se bira vuna, svila, sintetika, perjani jastuk...
Koja je to mašina u pitanju?

Miele WTR870WPM

Svaka čast na izboru.

Mašine perem alkoholnim sirćetom i tabletama za sudomašinu. Naravno, ne kombinujem ih zajedno.
Ако се одмах сложи добар део веша не мора да се пегла, мајице, дуксеви и сл.

Tako radimo vikendom. Radnim danima ujutro prepakujemo iz jedne u drugu mašinu, pa suv veš slažemo tek kada dođemo kući. Do tada je već sve izgužvano manje ili više. Majice za svaki dan i ne peglam, ispeglaju se na meni za pola sata.
Inače, naručih gospođi parnu stanicu Tefal SV8062, pa neka pegla(m)

Ja sam navikao da majice, dukseve i trenerke malo protresem pre nego sto ih okacim na zicu i sve bude top, nema potrebe za peglanjem niti bih mogao jos sad to da radim. Jedino kosulje moram, ali njih ne nosim cesto. Vidim ja da cu ostati na zici :D

Ovih dana sve sušim na onom sušaču na dva sprata uz pomoć odvlaživača vazduha. Napolju ništa ne može da se osuši, a na kraju se usmrde ramfle i džepovi na pamučnim trenerkama. Sve pamuk, dečija garderoba i ne smem u mašinu za sušenje jer smo već imali problema sa skupljanjem stvari.

@ericm TwinDos se čisti tom posebnom patronom (TwinDos Care) kad se menja patrona deterdženta, ili ako se mašina dugo neće koristiti.
Za održavanje same mašine (kamenac i sl.) imaju sredstvo koje je zapravo limunska kiselina. Njihova preporuka je na 6-12 meseci. Jeste preskupo (oko 1700 din), ali nije strašno za 1x godišnje.
Preporučiće ti i tablete za omekšavanje vode, što je po meni besmisleno jer u DM ima isto to višestruko jeftinije.
Taj iz DM koristimo i mi, pa smo TwinDos doziranje podesili za meku vodu, čime sam sebe isplati.

Sad sam bio do njih da pokupim ovo sto sam dobio uz kupon. Ukupno sam dobio 7 komada TwinDos 1 i 2 sto je za minimum pola godine. Bili su bas ok, nista mi nisu nametali. Cak su mi predlozili da umesto sredstva za odrzavanje TwinDos sistema uzmem praznu patronu i kazu da je sasvim dovoljna topla voda da se sipa unutra. Jednom ili dva puta godisnje moze da se sipa to sredstvo koje je svakako jace od vode pa cu uzeti i to.
Kupio sam dva mala pakovanja praska, jedno IntenseClean i bas to za kamenac jer sam hteo da probam kad sam vec uzeo ovu masinu. Isto se ne koristi cesto tako da nije neki trosak.
Odusevio me je meni masine, kako je sve detaljno i jasno odradjeno, prepuno je podesavanja. Otici cu ja ipak jednom barem na obuku da poslusam sta sve kazu i savetuju :)
Mada asistent je jako kul stvar, sve na kraju iscrta sta je potrebno odabrati za odredjeno pranje.

Poslednja izmena:
Samo mala ispravka, dobio sam skoro 10L UltraPhase deterdzenta posto je pakovanje 1,4L. Nista, da ne davim dalje, javljam kako je sve to u praksi, ako nekoga bude zanimalo...

Nazad
Vrh Dno