Šta je novo?

Veš mašine

Praškasti i tečni deterdžent se stavljaju u pregrade za pretpranje/glavno pranje, mada i tečni može direktno u bubanj jer se jako teško čisti dozator od njega ako se ne čisti redovnije. Omekšivač se stavlja u posebnu pregradu predviđenu za to, osim ako nije cilj (verujem da nije) da ga mašina povuče na samom startu.

Praškasti i tečni deterdžent se stavljaju u pregrade za pretpranje/glavno pranje, mada i tečni može direktno u bubanj jer se jako teško čisti dozator od njega ako se ne čisti redovnije. Omekšivač se stavlja u posebnu pregradu predviđenu za to, osim ako nije cilj (verujem da nije) da ga mašina povuče na samom startu.
Hvala za odgovor.
Video sam na netu ciscenje ves masine ,sipa pola litre sirceta u bubanj,nesto malo u deo za omeksivac ,a u deo za pranje i pred pranje sodu bikarbonu i sve stavi na 90 da pere.Jel to ok? ja imam gorenje WA60085 starija je oko 10 godina ali dobro radi,hteo sam cisto eto da vidim za dezinfekciju.Hvala na pomoci i savetu

Najjeftinije moguće za dezinfekciju, uklanjanje buđi i kamenca. Imaju i kombinacije i sa limuntusom i varikinom a tu su i skuplje varijante iz DM i sličnih radnji. Šta ko voli. Samo oprezno i provera creva posle. Ako mašina nije čišćena dugo godina, velika šansa je da ima silnog kamenca naročito oko grejača. Sirće može da ga "odlomi" u većem komadu i da začepi odvod. A opet s druge strane, loš prašak kakav danas imamo se slabo rastvara pa i on stvara naslage.
Obrati pažnju kako voda otiče posle, tj. kako ispušta vodu.

Omekšivač ide u vodu za ispiranje.

Najjeftinije moguće za dezinfekciju, uklanjanje buđi i kamenca. Imaju i kombinacije i sa limuntusom i varikinom a tu su i skuplje varijante iz DM i sličnih radnji. Šta ko voli. Samo oprezno i provera creva posle. Ako mašina nije čišćena dugo godina, velika šansa je da ima silnog kamenca naročito oko grejača. Sirće može da ga "odlomi" u većem komadu i da začepi odvod. A opet s druge strane, loš prašak kakav danas imamo se slabo rastvara pa i on stvara naslage.
Obrati pažnju kako voda otiče posle, tj. kako ispušta vodu.
Vazi hvala puno

Opet ja, na kraju ona dimenzija zadaje glavobolje(prostor od 59cm ... Te sam odlucio da nekako preuredim i napravim prostora u drugom kupatilu, e sad, tu imam mesta za klasicnu dimeziju masine, ali nemam da stavim masinu za susenje preko.
Iz tog razloga treba mi preporuka za masinu za pranje i susenje vesa u jednom. Ponudjena mi je Hotpoint Ariston AQD972F 697 EU N

Da li neko ima iskustva s Aristom proizvodima i da li ovo valja ista?

Opet ja, na kraju ona dimenzija zadaje glavobolje(prostor od 59cm ... Te sam odlucio da nekako preuredim i napravim prostora u drugom kupatilu, e sad, tu imam mesta za klasicnu dimeziju masine, ali nemam da stavim masinu za susenje preko.
Iz tog razloga treba mi preporuka za masinu za pranje i susenje vesa u jednom. Ponudjena mi je Hotpoint Ariston AQD972F 697 EU N

Da li neko ima iskustva s Aristom proizvodima i da li ovo valja ista?
Deveta godina kod mene radi bez problema. Do sada da kucnem u drvo nijedan kvar. E sada ko šta traži, naravno da nema raznoraznih opcija za sušenje ali uvek se može prilagoditi jedna od ponudjenih.

Je l moze neko da preporuci dobru ves masinu sa gornjim punjenjem? Samo da dubina nije vise od 60cm. Cena nije bitna ako je kvalitetna.

Videla sam na drugom forumu ovaj komentar:
"Razlog je cena odrzavanja nakon garancije. Osim ova dva proizvodjaca, svi ostali prave masinu i bubanj tako da ako lezaj crkne, mora da se sece i vari bubanj da bi se to resilo. Kog LG i Samsunga je napravljeno da se lako skine lezaj i zameni. Bonus LG je da ima svoju LG akademiju koja uvek ima delove".
Pa su onda vredjali LG
Pa je neki lik rekao:
"Priča za kazan i ležajeve stoji, ali ne živi u zabludi da je direktno vezano za ovog ili onog proizvođača, već zavisi od konkretnog modela.
Pre kupovine određenog modela bilo koje mašine svako može da pozove ovlašćeni servis i reći će vam da li je kazan na toj mašini fabrički zaliven ili ima šrafove pa su ležajevi pristupačni za zamenu (čak i kada jesu, ne očekujte da će popravka biti preterano jeftina jer najčešće mora da se izvlači skoro sve iz kućišta mašine)."

Pa mene zanima:
Sta sve covek treba da proveri pre kupovine ves masine da se ne bi *****o lol ?

Nema se šta, sve je danas lutrija. Neko može uzeti najjeftiniju moguću pa da mu radi godinama bez problema. Kada smo uzeli Whirlpool od lokalnog trgovca smo tražili izdržljivu zbog silnih problema sa starom Gorenje. Nije bila baš najjeftinija ali evo gura 15-ak godina sa jednom zamenom ležajeva. A čitao sam i ovde da ljudi uzmu skuplje i uslovno kvalitetne a problemi krenu posle godinu-dve. Svašta se sliva kod nas, dužina garancije i dostupnost servisa i delova je vrlo važno.
A kako je napravljen kazan na mašini? Čak i da je u komadu i od plastike može se seći i posle staviti dihtung, silikon po obodu i šrafovi. Ležajevi nisu nešto što se menja toliko često (u zavisnosti od učestalosti pranja, centrifuge a i samog kvaliteta ležajeva). S druge strane, kako znati hoće li se elektronika često kvariti? Ili neki drugi mehanički deo?

Nikad za oko 50 godina koliko u 1,2,3 kolenu uže familije imamo veš mašine nismo menjali ležajeve ni na jednoj mašini. Ne opterećujte se time.

Nikad za oko 50 godina koliko u 1,2,3 kolenu uže familije imamo veš mašine nismo menjali ležajeve ni na jednoj mašini. Ne opterećujte se time.
Nisi imao mašinu EI Niš. Sve sam joj promenio za nekoliko godina. Silikonom sam kazan lepio jer je procurio. Čak sam i šarku za vrata promenio dva puta jer se lomila. Na kraju sam napravio od čeličnog lima 2mm.

Ako sam ga dobro shvatio, mislio je da nije hteo da se gnjavi sa zamenom ležajeva već da menja mašinu u kompletu. Ležajevi uglavnom nadžive garanciju za duplo. Neki smatraju da se vremenom kvare, zapravo se troše kao gume na biciklu ili toner štampača. Potrošan materijal podložan zameni u zavisnosti od intenziteta korišćenja.

A tebi svaka čast za tu mašinu. Ako si joj sve promenio za nekoliko godina onda to nije stara već nova mašina.;)

Odavno je bačena u đubre.

Čitam ovu temu kako bih došao do zaključka koju belu tehniku da kupim (zapravo imam još teži zadatak pošto renoviram stan pa menjam sve od tehnike)
i favorit mi je Bosch, ali razmišljao sam o Miele, međutim čitajući po forumima vidim da dosta hvale i Beko (a sličnih iskustva od ranije imam lično i ja).

E sad, da uzmem za primer veš mašine - mogu da izdvojim i 150.000 (recimo Miele), ali razmišljam da li bi bilo zdrave logike u takvoj odluci kada postoji Bosch / Beko mašina za tri puta manje pare? Da li ta veš mašina zaista može tri puta bolje da opere veš, ili je tri puta lakša za korišćenje, ili će tri puta duže trajati, kako god da uporedimo, mora da postoji neko opravdanje za tri puta veću cenu? Radije bih kupio tu mašinu od 150 nego ovu od 50, pošto volim da kupim što kvalitetniju stvar, ali ponekad se pitam da li preterujem, pa tako i u ovom slučaju 🙂 Vidim da ima i nekih Miele modela od preko 300.000, tek to ne mogu da razumem..

Pretpostavljam da su ljudi sa npr. Bosch veš mašinama od 50 - 70 hiljada izuzetno zadovoljni (WAU28T90BY / WTH85291BY / WAN24063BY)

Ja ne verujem da je u današnje vreme nešto od tehnike tri puta bolje. (Osim one EI Niš mašine koju sam pominjao i koja je tri puta gora 😁)

Pa sad koliko je puta bolje ili ne, pitanje je. Ja sam kupio najbolji Beko model koji je tada mogao da se kupi, 9744. Masina dosla sa felerom iz fabrike i to ne bilo kakav feler nego curi voda iz nje kao blesava, sto po meni ne bi smelo da se desava, mora da ima senzore da zaustavi tok vode ako voda ne dolazi gde treba.

Maler. Jesu li ti zamenili?

Naravno, vratili su novac. U medjuvremenu dok sam resavao reklamaciju sam naleteo na Miele masinu za 87k koja je po redovnoj ceni 115-120, sada i 130.

E sad, da uzmem za primer veš mašine - mogu da izdvojim i 150.000 (recimo Miele), ali razmišljam da li bi bilo zdrave logike u takvoj odluci kada postoji Bosch / Beko mašina za tri puta manje pare?
Npr. Bosch ima od 50k pa do skoro 150k. Tri puta skuplja ne garantuje tri puta duži vek trajanja i sl. Vox se mogu naći za 25k, a opet ne znači da će mašina od 50k dvostruko duže trajati.
Slična je logika i sa drugim uređajima, tipa TV; može se naširoko i nadugačko pričati da li je neki LG/Samsung model od 150k trostruko bolji, trajniji i sl. od drugog LG ili pak nekog Hisense od 50k. Nekome vredi i više od toga, dok drugom ne.

Edit
Stvar je po meni jednostavna; kupi ono što možeš i što ne predstavlja finansijski problem niti odricanje.
Ako nije problem kupiti Miele, onda nešto drugo ni ne treba mnogo gledati. Niko se tu nije pokajao. Ali ako zahteva neko odricanje i/ili naprezanje, onda nikako.

Poslednja izmena:
Pa sad koliko je puta bolje ili ne, pitanje je. Ja sam kupio najbolji Beko model koji je tada mogao da se kupi, 9744. Masina dosla sa felerom iz fabrike i to ne bilo kakav feler nego curi voda iz nje kao blesava, sto po meni ne bi smelo da se desava, mora da ima senzore da zaustavi tok vode ako voda ne dolazi gde treba.
E sad to nije retka pojava da krene voda da curi iz mašine. Te senzore koje pominješ... Pa Srbija je u pitanju. Tragao sam i za senzorima koji se kače na ventile i tzv. washer tray kadice za mašine... Gledao na netu kako super izgleda, možeš mašinu u bilo koju prostoriju (naravno s dovodom i odvodom). Kad sam pitao ovde za to, svi misle da sam prolupao. Jednostavno nemam poverenja u podne pločice, znajući ko je gradio ovde i videvši kako je urađeno. Tu smo gde smo, s razlogom.

Ja iskreno ocekujem da ako kupim najbolji model za koji pise da ima 300 zastita od curenja, da ne curi. Ves masina trosi ozbiljnu kolicinu vode, sudomasina da procuri to ce biti osetno manje, masina za ves ne sme da curi..

Jel bolje mozda uzeti polovnu belu tehinku iz uvoza recimo iz Nemacke nego novu za nase trziste?Tipa Miele ?

Ja iskreno ocekujem da ako kupim najbolji model za koji pise da ima 300 zastita od curenja, da ne curi. Ves masina trosi ozbiljnu kolicinu vode, sudomasina da procuri to ce biti osetno manje, masina za ves ne sme da curi..
Apsolutno se slažem. Senzori na ventilima i mašini ako spadne ili probije koje crevo. Moja komšinica bi bolje prošla...

I predlog moderatorima da se stavi na vrh teme ove i slicne vote za najbolji brend npr za ves masine,i da moze glasanje da se skenira po godinama tipa da se vidi ako je kvalitet necega opao..
I koje marke da izbegavam za ves masine ?

Izuzetni. Zvao sam call centar na sajtu, narednog dana su iz ovlascenog servisa dosli na uvidjaj. Dao sam im sansu da je poprave ako je neko crevo ili manji kvar ali nisu uspeli bez veceg rasklapanja pa sam trazio novac nazad.

Nemoj tako, ovde bi neki glas dobili Indesit i Electrolux. Uostalom, imamo samo jednu anketu...

Nazad
Vrh Dno