Šta je novo?

Veš mašine

patike ne peres sa vesom nego posebno.
Bubanj tj kada ves masine je potpuno cista nakon svakog pranja...

Gde ih peres u opste?
u kadi i lavabou gde se kupas, brijes, peres zube, to ti nije prljavo?

nema tu neke razlike

Nikad nisam prao patike u veš mašini, niti ih često perem, ako baš mora četkicom malo istrljam.

patike ne peres sa vesom nego posebno.
Bubanj tj kada ves masine je potpuno cista nakon svakog pranja...

Gde ih peres u opste?
u kadi i lavabou gde se kupas, brijes, peres zube, to ti nije prljavo?

nema tu neke razlike
Ne bih se kladio da je potpuno cista (kada i bubanj) posle svakog pranja, inace se vremenom ne bi sakupljala svakakva prljavstina u bubnju. Ako se redovno bubanj ne cisti, posle odredjenog broja pranja pocinje da se oseca smrad u bubnju sto se posle prenese i na ves.
U isti taj bubanj gde stavljas patike, posle toga peres peskire kojima brises lice. U kadi/lavabou gde se kupas/umivas/peres zube ne dodirujes licem/cetkicom povrsine kade/lavaboa gde je sva prljavstina pala dok peres patike.
Patike ne perem. Ukoliko su se bas zaprljaju, ocetkam djonove cetkom (sasuseno blato) ili obrisem gornje povrsine krpom namenjenom za to.
Da ne teramo temu u pogresnom smeru, neka pere ko kako sta hoce. Za mene su patike suvise prljave da bi se prale u masini, ali opet, 100 ljudi, 100 cudi.

Ima sredstvo u DMu za dezinfekciju stvari prilikom pranja na nizim temperaturama, kad se peru patike stavi se to sredstvo, ako je nekom gadno uvek moze da odradi dezinfekciju bubnja nakon pranja patika.

glavni problem su organske stvari. ne dozvoli da nesto zivo raste u ves masini i neces imati nikad problema prao gace ili patike ili sta sve ne, nije ni bitno. miris dolazi od organskih stvari, izbegavaj to, ne daj im da rastu, i nemas problem.

S' vremena na vreme se pusti program na 90C, sa vešom ili bez, i mašina će biti sterilisana.
Na ovom programu mi peremo samo krpe za sudove. Taman, svake 2-3 nedelje.

LG ima neki Tube Clean program, sama posle 30-ak pranja javlja da treba da se pusti. Pri tom programu, u mašinu se stavi samo Calgon. Ne znam šta radi, ali vrata se ozbiljno zagreju.
Posle toga, mašina zaista bude cakum pakum čista, nekako se očisti čak i grejač?!?

Jači modeli imaju i neki desinficted program samočišćenja.

tako je. to je vrhunska stvar. ljudi zapuste masine, peru sve i svasta i onda bude show. kao i svaka druga stvar, treba da se pazi i vodi racuna da bi trajalo.

inace, puno korisnih saveta ovde, ali ja i dalje ne nalazim info zasto masine koje peru i suse u isto vreme nisu pozeljne, i zasto se kvare vise od obicnih? pitam prvenstveno jer je neuporedivo lakse staviti ves u jednu masinu, i posle x sati izvadis suv, nego da vadis, prebacas u drugu masinu i susis. zapala mi je za oko ova jedna tesla, pere 8kg, susi 5, oko 50000 kosta, boga pitaj kakva je. 5 godina garancije, to je 10000 godisnje, nesto ispod 1000 dinara mesecno, pa nek se pokvari posle 5 godina, kupis drugu.... ili mi logika nije ispravna?

Prebacivanje veša iz mašine u mašinu je minut posla, jedino mora da se ode do perionice i da se uradi. Prednosti su što mogu dve ture veša da se peru/suše istovremeno, mašine za sušenje sa toplotnom pumpom su efikasnije od klasičnih konednzacionih kakve su i u tim kombinovanim, i manje pregrevaju veš i prostor. Mi sa malim detetom teško da bi bili zadovoljni sa kombinovanom, mislim da je idealan izbor za samce, studente i sl.
A što se garancije tiče, džaba garancija dok si bez mašine. Evo nama mašina za sušenje već par nedelja na servisu, sreća pa ona nije neophodna, snalazimo se i bez nje sa razvlačenjem veša po kući i izbegavamo pranja koja nisu bitna. Razmišljam da sledeću kupimo (i skuplje ako treba) u nekoj od lokalnih radnji koja može da nam obezbedi zamensku u toku servisa.

Što se samočišćenja tiče, Samsung na svakih 40 ciklusa uključuje program za čišćenje bubnja.

Odgovor jenprost, kombinovane ne odrađuju posao pranja I sušenja kao kad su to posebne mašine I ono najvažnije, a na osnovu iakustqva, mnogo češće se kvare. Ni je bitan razlog,jednostqvno, manje su pouzdane.

KAd se prica o masinama uglavnom se spominju masine sa vratima s prednje strane, a koje valjaju masine s punjenjem odozgo?
Jesu sve 40cm siroke, ima li ih sirih, bolje izade, boljih preformansi od najjeftinijih, od 8-9kg vesa...?
Koji proizvodjaci da valjaju?
Evo gledam u Tehn***** (najlakse mi otkaciti sta me zanima) pa vidim samo Gorenje, Whirpool, Indesit, Candy (koju ne bi ni pod razno) i Tesla (greota tog IMENA trositi na niskobudzetne (lose) uredjaje, koju ne bi ni da mi je poklone), nema LG, Samsung, Bosh i sl. zvucnih imena...

Bilo je jedno vreme Electrolux topload mašina koje su kvalitetne, pa vidi ako možeš njih da iskopas.

Mi kuci imamo odvojenu za pranje, odvojenu za susenje i kombinovanu.
Ja preferiram kombinivanu, jer lepo isprigramiram tokom noci i nema seljakanja stvari, niti zezanja sa redovnim odrzavanjem susare.
Ali kod kombinivane mi se vec par puta zacepilo nesto i susenje nije radilo....

drugari, hvala za info. nije ni malo lak posao naci dobru masinu. ja sam bio u iluziji da mogu da kupim top loading masinu i susilicu, i stavim jednu do druge, ali top loading susilice izgleda ne postoje :D 🤣

KAd se prica o masinama uglavnom se spominju masine sa vratima s prednje strane, a koje valjaju masine s punjenjem odozgo?
Jesu sve 40cm siroke, ima li ih sirih, bolje izade, boljih preformansi od najjeftinijih, od 8-9kg vesa...?
Koji proizvodjaci da valjaju?
Evo gledam u Tehn***** (najlakse mi otkaciti sta me zanima) pa vidim samo Gorenje, Whirpool, Indesit, Candy (koju ne bi ni pod razno) i Tesla (greota tog IMENA trositi na niskobudzetne (lose) uredjaje, koju ne bi ni da mi je poklone), nema LG, Samsung, Bosh i sl. zvucnih imena...
Najbolje su Electrolux sa punjenjem odozgo.

A kakav je servis za Elektrolux ves masine (i sušare)?
Brzi, spori, dobro rade, ne zacenjuju, skupi, umereni, da li se delovi se cekaju dogo, imaju li neku zalihu nekih uobicajenih potrosnih delova...?

Meni je cela kuhinja u electrolux od ugradne rerne, ploce, frizidera sve funkcionise mada je to sve u garaonjeri i nije bas da se nesto spektakularno i koristi ali kontam da ce trajati posto jesu malo skuplji ali osetan je kvalitet izrade. Za masinu sam se pak odlucio da ubacim whirlpool posto kao sto rece nesto nisam vidjao toliko zastupljenost electrolux-a i servisa za isti a kuhinju je radila firma za enterijere pa su vrv u nekom dilu sa ovima al dobro odradili su ok 😁
I dalje stoji da je najlakse delove naci za gorenje?
Ja sam bas hteo sve da bude u lg ili samsung ali koga god da sam pitao za te kucne elemente svi odmah smaraju nije to kod nas kao u eu, usa, koreji i te price slicno za auta tako da ne znam donekle te razumem da hoces da uzmes za svoje pare nesto sto ti se svidja ali je mozda najbolje ako ce masine dosta da pere razmisljati i o mogucim kvarovima gde bi najbolje bilo uzeti gorenje pretpostavljam

ja imam electrolux rernu, ono je cudo jedno koliko je dobra, stvarno sam izuzetno zadovoljan

Kupio od skora ves masinu gorenje WEI94BDS, da li znate koliko bi trebalo vode da se vidi dok pere ves. Dok vodu prvi put uzme nivo stigne do ruba stakla na vratima koje krece nagore. Kad krene da okrece ves vodu vise nevidim niti se cedi na staklu vrata dok miruje i sprema se da okrece u suprotnom pravcu. O pokazivanju pene da i negovorim, ima se utisak kao da radi sa natopljenim vesom bez praska.

Pene ne bi trebalo da bude, ako ima pene verovatno je stavljeno previše praška.
U standardnom programu vodu takodje ne bi trebalo da vidiš osim da vidiš da je veš potpuno mokar.
Tek u programima sa više vode treba biti vode do ivice bubnja

Kupio od skora ves masinu gorenje WEI94BDS, da li znate koliko bi trebalo vode da se vidi dok pere ves. Dok vodu prvi put uzme nivo stigne do ruba stakla na vratima koje krece nagore. Kad krene da okrece ves vodu vise nevidim niti se cedi na staklu vrata dok miruje i sprema se da okrece u suprotnom pravcu. O pokazivanju pene da i negovorim, ima se utisak kao da radi sa natopljenim vesom bez praska.
Evo na snimku slične. Manje više sve nove rade slično

Da, i moja LG, i tastina Gorenje, i caletova Candy, sve rade otprilike tako.

Peru sa vrlo malo vode. Ne zato sto je to dobro, naprotiv, ubedjen sam da se tako losije pere i vise "trosi" ves. Vec da bi zadovoljili sve strozije energetske norme i "usli" u bolji energetski razred (manje vode-manje energije za zagrevanje)

Verovao ili ne,
ali danas je skuplja energija (prasak, struja i voda) od vesa
Cak je i masina jeftinija od energije.

Peru sa vrlo malo vode. Ne zato sto je to dobro, naprotiv, ubedjen sam da se tako losije pere i vise "trosi" ves. Vec da bi zadovoljili sve strozije energetske norme i "usli" u bolji energetski razred (manje vode-manje energije za zagrevanje)
Tako je. Srećom, i dalje mašine imaju opciju dodatka vode, pa bar malo da se ublaži "suvo pranje".

Zna li neko ima li u Srbiji nešto kao Washer Tray posuda koja se stavi ispod mašine da spreči izlivanje vode u neželjenom pravcu u slučaju curenja iz mašine?
Gde god pitam gledaju kao da sam s Marsa. Nagib na podu nije najbolje izveden, neću da razbijam pločice a nemam ni neko poverenje u njih. Komšija odozgo se tako opustio, imao neku pukotinu ili nešto i eto mi. Uostalom lakše bi bilo nego da moram brisati pod svaki put kad praznim filter.

Prvi put cujem za tako nesto...
I sto bi toliko cistio filter?

Imam pitanje u vezi slim masina sa contrlom stabilnosti.
Neki model Gorenja slim masine je kako je zeni receno toliko setao, da samo sto masina nije izlazila iz kupatila. Iz tih razloga zena nece da cuje za slim masinu.
Predpostavljam da ta gorenje, koja je izbacena iz upotrebe nije imala kontrolu stabilnosti.
Kakvs su iskustva Gorenje i Hisense masinama koje su slim i imaju kontrolu stabilnosi. Da li hoce da se poneraju ili je ova kontrola suoer stvar da ih drzi mirne.

SensoCare slim su skakale na centrfugi. Moj komisija ima W62Y2/S u garanciji su joj menjali kuciste jer je skakala. Dok moj drug ima WP60S3 ona nigde ne mrda jedino sto malo vibrira. Za Hisense sam ti napisao ne mrda se, ali cini mi se da i ona vibrira malo.

Vrh Dno