Šta je novo?

Veš mašine

Svi sad uglavnom 10 godina na inverter motore.1200 je ok,ali posto je mala razlika u ceni onda 1400.

Koja je poenta koristiti vise obrtaja? Moja masina moze najvise na 1400, al ja ne koristim vise od 1000.

^​

Masine sa spiska imaju razlicit broj obrtaja pa me zbog toga zanima da li je dovoljno 1200.

@aleksa

Znam da Beko daje 5 godina garancije na masinu i 10 godina na motor.

@ostali
Nadam se da da je neko sa foruma kupio masinu za 40ak hiljada i da ce napisati utiske u toku dana.

Moja gorenje ima 1000 obrtaja centrifuge i nikada je ne koristim ni na toj brzini, najviše je podesim na 800 obrtaja a žena i ćerka kada je puštaju i na manje brzine da im ne ošteti veš i sve to mašina za sušenje lepo osuši.
Za dodavanje vode nisam siguran ali možda kod svih novijih mašina to treba, jer prave oko toga energetske A++++.... gluposti.
Po meni veoma korisna funkcija je da mašina za pranje ima funkciju blokadu centrifuge ako je veš loše izbalansiran samo neznam da li po upustvima piše za oderedjenu mašinu da li ima tu korisnu funkciju.

Центрифуга не оштећује веш, једино вуна може да се скупи, за веш који је предвиђен за прање у машини је небитно на којој брзини се центрифугира.

Машина за сушење 'троши' веш, али не толико значајно, веш које се стално суши у машини и које буду 'излизан' после пар година је у сваком случају за мењање.

Центрифуга не оштећује веш, једино вуна може да се скупи, за веш који је предвиђен за прање у машини је небитно на којој брзини се центрифугира.
Haha znam, al kad one kupe brendirane skupe stvari gde smem da se bunim, ćutim i pomerin se.

U prirucniku stoji da moze dodji do lupanja pri centrifugiranju ako ves nije dobro rasporedjen. Danas smo ponovo proverili nivelaciju, ali smo i pod nogice stavili po parce gume(cisto zbog vibracija, da ne seta), i sada radi besprekorno. Verovatno je problem bio u rasporedjivanju vesa (posto je bilo i tankog i debelog vesa).
Pored 4 zavrtnja, potrebno je ukloniti i plastike gde su bili zavrtnji.

Neverovatno mi je da dan danas ljudi skoro 20 godina nakon pojavljivanja mašina sa većim brojem obrtaja (na našem tržištu) smanjuju centrifugu i boje se oštećenja garderobe. Pa ne bi džaba pravili mašine sa tolikim rpm da to uništava tkaninu. Npr Gorenje je 2003. izbacio model sa 2000rpm.. Šta reći. Mi imamo mašinu sa 1200 obrtaja i sve bukvalno stavljamo na max rpm.

Upravo to, kada stavim na 1400 veš je posle izguzvan da ne može ni pegla da ga ispravi. Možda ne guzvaju sve mašine veš na max obrtaja ali recimo moja Haier gužva a razbija na 1400,kada stavim na 1000 bude mnogo bolje, za šareni veš stavljam na 800.neke mašine imaju na kraju centrifuge program protiv gužvanja veša, pa posle poslednje centrifuge okreće veš levo-desno polako još nekih 5-6 minuta kako bi ispravili veš. Taj program sma imao na predhodno Siemens mašini, na ovoj Haier nemam.

Nama Beko na 1200 gužva manje od Gorenje na 600... zapravo skoro da ne gužva. Gorenje je bila u stanju da ves izbaci kao da ga je krava žvakala na upola slabijoj centrifugi. Inače, bukvalno ne peglamo ništa osim košulja.

Beko B5WF U78415 WB
Beko B3WF U7841 WB
Beko B3WF R79425 WB

Ima li neke bitne razlike izmedju ovih modela, ja vidim samo zanemarljive razlike u kilaži i energetskoj efikasnosti? Koja je razlika izmedju B3 i B5 modela?
Šta je najbolje uzeti od navedenih modela?

Upravo to, kada stavim na 1400 veš je posle izguzvan da ne može ni pegla da ga ispravi. Možda ne guzvaju sve mašine veš na max obrtaja ali recimo moja Haier gužva a razbija na 1400,kada stavim na 1000 bude mnogo bolje, za šareni veš stavljam na 800.neke mašine imaju na kraju centrifuge program protiv gužvanja veša, pa posle poslednje centrifuge okreće veš levo-desno polako još nekih 5-6 minuta kako bi ispravili veš. Taj program sma imao na predhodno Siemens mašini, na ovoj Haier nemam.
2sYqk.png

Evo i na Hajeru...

Mislim da je ova funkcija vise za situacije kad nemas vremena odmah da izvadis ves, pa da ne stoji nekoliko sati spljosten u masini, da ga masina povremeno okrece i time spreci da se dodatno izguzva. Sto centrifuga izguzva, samo pegla moze da ispravi.

Služi i za jedno i za drugo.
Moj model po završetku centrifuge još malo okreće lagano i stane. U staroj mašini je veš bio zalepljen za zidove bubnja, dok kod ovog Hajera nije slučaj.

2sYqk.png

Evo i na Hajeru...
Pa da ali ti imaš na wi fi tu funkciju, ja na Haier nemam, model bez wi fi.
Moj model po završetku centrifuge još malo okreće lagano i stane. U staroj mašini je veš bio zalepljen za zidove bubnja, dok kod ovog Hajera nije slučaj.
Kod mene na Haier bas tako zalepi veš za zidove bubnja kada je na više od 1000 rpm.

Ne koristim ovu opciju, samo sam je jednom probao. Ali kao što napisah, neko kratko vreme po završetku centrifuge vrti sporo bubanj i onda se gasi.
Ti beše imaš seriju 7?

Da, serija 7.

Ali kada smanjim obrtaja onda ne izguzva ves i ne zalepi ga za bubanj.

Beko B5WF U78415 WB
Beko B3WF U7841 WB
Beko B3WF R79425 WB

Ima li neke bitne razlike izmedju ovih modela, ja vidim samo zanemarljive razlike u kilaži i energetskoj efikasnosti? Koja je razlika izmedju B3 i B5 modela?
Šta je najbolje uzeti od navedenih modela?
Ja imam b5 i zadoboljan sam.
razlika je u funkcijama izmedju b5 i b3

Gledam poredjenje zvaničnih specifikacija, prve dve mašine (B5 i B3) su u dlaku iste po svim brojkama, parametrima i funkcijama, jedino što uočavam je razlika u boji vrata i programatora... :D

Gledam poredjenje zvaničnih specifikacija, prve dve mašine (B5 i B3) su u dlaku iste po svim brojkama, parametrima i funkcijama, jedino što uočavam je razlika u boji vrata i programatora... :D
Kao da nije dobar link povuklo za b5.
Pise series b300.
Kod b5 bi trebalo da pise bpro500...
Razlika je u Aquatech funkciji, od onoga sto je jasno vidljivo

Meni iskustvo govori drugačije. Imam Hoover mašinu koja ima tu istu opciju (Hoover je u vlasništvu Haier) i kad uključim da okreće veš po završetku jedino ne bude spljošten, ali i dalje bude izgužvan (jača centrifuga, više izgužvan) Kad je isključena, veš bude zalepljen na zidove.

Nismo se razumeli.
Ja sam se fokusirao samo na zalepljen veš za zidove bubnja. Veš je po završetku "rastresit" i nije u formi palačinke, što smanjuje gužvanje, a posebno kada mašina pere noću pa se tek ujutro veš vadi. A kada veš ide u mašinu za sušenje, stepen zgužvanosti je nebitan.

Sila centrifuge zavisi od broja obrtaja i poluprečnika bubnja (masu bih ovde zanemario). Bubanj kod Hajera ima nešto veći prečnik (525 mm), pa je samim tim i sila veća nego kod recimo mašina sa standardnim prečnikom bubnja.

Jel zna neko mozda kakvo je ovo blago pistanje,skripanje ili ne znam ni sam kako da definisem ove zvuke koje cujem tokom ispiranja/centrifue ? Nova electrolux masina je u pitanju. Ubedjen sam da nije nista do podloge jer kad je mrdnem malkice dok radi ona i dalje ispusta ove zvuke. Nekad se cuje vise a nekad manje a nekad se odjednom ne cuje nista uopste kad krene centrifuga na 1400. Jedan snimak u sred centrifuge a drugi na samom kraju kad usporava i zavrsava ciklus. Hvala.

Hoće i kaiš da cvili, proveri da li je zategnut i obriši ga vlažnom pa suvom krpom.

Ova mašina je na centrifugi poprilično glasna. Zvuči kao moja stara veš mašina.
Moja se skoro uopšte ne čuje.

castBg slična situacija i sa mojom novom mašinom Gorenje (najjeftiniji model oko 27000).Kinezi je sklepali svaka im čast....

Nazad
Vrh Dno