Šta je novo?

Veš mašine

Kako su oni rešili problem izmenjivača toplote? Jel isto ova nestandardna visina?

Primetio sam nesto cudno na masini prilikom pranja. Kada treba da krene centrifuga, bubanj se jezivo cuje i trese. Isto se desava i kada zavrsava, tj kad krene da usporava. Ne deluje mi kao da to tako treba da bude. U pitanju je HAIER HW90G-B14979TU1S. Moze li neko ko ima Haier masinu da prenese njegovo iskustvo po pitanju ovoga?

EDIT: Podesio sam ponovo nogice i sad je bolje, ne cuje se vise kao da ce da eksplodira :D

Poslednja izmena:
Dobro saznadosmo i to, naravno da je kompresor zbog visine problem i zato moraju biti višlje kombinovane mašine sa TP.

Primetio sam nesto cudno na masini prilikom pranja. Kada treba da krene centrifuga, bubanj se jezivo cuje i trese. Isto se desava i kada zavrsava, tj kad krene da usporava. Ne deluje mi kao da to tako treba da bude. U pitanju je HAIER HW90G-B14979TU1S. Moze li neko ko ima Haier masinu da prenese njegovo iskustvo po pitanju ovoga?

EDIT: Podesio sam ponovo nogice i sad je bolje, ne cuje se vise kao da ce da eksplodira :D
Mozda nije ves lepo rasporedila?

Te Haierove masine su inace jako netolerantne na disbalans. Cesto proces balansiranja traje dugo iz razloga sto sam kazan u masini nema puno prostora da se pomera inace bi udarao i terao masinu da se seta, sto ce se svakako desiti pre ili kasnije zbog same konstrukcije masine. Previse su uzane-slim u odnosu na precnik bubnja koji su ubacili unutra.

Da se razumemo, svaka mašina s vremena na vreme cedi u disbalansu što je normalan deo njenog rada, samo što neke to podnose bolje a neke lošije pa se samim tim to izražava kroz lupanje, šetanje, vibracije itd.

Za mene su ovo mašine koje su jos u procesu izrade, ne mirisu mi nesto iskreno.

Da li se ovo dešava redovno i stalno, ili ti se desilo prilikom jednog pranja?
Desilo se, pa se nije desilo, pa se ponovo desilo. Mada sam sad prvi put podesavao nogice do zida i znatno je bolje, tacnije nestao je problem, ranije sam samo jednu stranu.

Mozda nije ves lepo rasporedila?
Mislim da nije do toga.

Te Haierove masine su inace jako netolerantne na disbalans. Cesto proces balansiranja traje dugo iz razloga sto sam kazan u masini nema puno prostora da se pomera inace bi udarao i terao masinu da se seta, sto ce se svakako desiti pre ili kasnije zbog same konstrukcije masine. Previse su uzane-slim u odnosu na precnik bubnja koji su ubacili unutra.

Da se razumemo, svaka mašina s vremena na vreme cedi u disbalansu što je normalan deo njenog rada, samo što neke to podnose bolje a neke lošije pa se samim tim to izražava kroz lupanje, šetanje, vibracije itd.

Deluje mi da je tako. Dosta je veliki precnik bubnja, a masina je slim i onda kad krene da ga zavrti krece haos ukoliko nije dobro izbalansirana. Sad je ok kada sam ponovo podesio nogice, nadam se da ce tako i ostati neko vreme. Pritom ja nikad ne stavljam obrtaje na max, uglavnom na 1000, ponekad 1200.

Sto se tice veceg precnika bubnja, dobra je stvar ali se i jace cuje dok polako okrece bubanj kada ves padne dole. Sto se tice pranja, tu sam izuzteno zadovoljan sto je i najbitnije jer tome i sluzi. Ne guzva ves previse i bas lepo mirise jer omeksivac povlaci negde pri kraju.

Ma ne sumnjam da je Haier losa marka,ali da stavljaju velike bubnjeve u mala kucista.

Zato sam i bio skeptican po pitanju slim masine, kako ce se ponasati jer je sigurno lakse standardnoj da istrpi to, al dobro, skapirao sam do cega je, samo treba lepo izbalansirati i sve ok.

Ja imam HaierHE-80 mašinu slim i kako sam je nivelisao prvog dana tako stoji i ne mrda, 1400 obrtaja i samo pređe tako da to nema veze sa mašinom već sa nivelacijom i podom. Na nogicama ima matica i ona se zategne kada se nivelise nogica, ako se to ne uradi ona se pomera tokom centrifuge.

Znam, moja greska je bila sto nisam sve nogice odmah nivelisao, vec samo jednu stranu. Sad cu da ispratim kako ce biti, sinoc je bilo ok.

Da li će da trese ili ne, može jako da zavisi od količine, tipa i rasporeda veša.

Jedan težak peškir sa nekoliko manjih krpica, ili onaj čaršav za veliki krevet sa lastišem u koji upadne ostali veš, ili jedan deblji džins i par majci kratkih rukava su garantovano mučenje na centrifugi.
Jedva sam ženu naučio kako da "uparuje" veš da nam ležaji bubnja duže traju.
Dakle, peškiri sa peškirima, lake krpice sa lakim, teže sa težim (ili bar dve-tri teže uz dopunu lakih)

Naša LG ima neki senzor koji ne dozvoljava da previše trese. Kada je balans veša loš (spomenuti čaršav sa lastišem), mašina zna po 10-15 minuta da kreće centrifugu, stane/krene/stane/krene. U neko momentu kada veš lepo legne, nastavi da centrifugira. Ako u nekom roku veš ne legne kako treba, mašina stane i upali neki kod na displeju koji znači "prerasporedi veš".

Jesam prao peskira i jastucnice, bila su dva velika peskira, dva mala i tri jastucnice.

Da li će da trese ili ne, može jako da zavisi od količine, tipa i rasporeda veša.

Jedan težak peškir sa nekoliko manjih krpica, ili onaj čaršav za veliki krevet sa lastišem u koji upadne ostali veš, ili jedan deblji džins i par majci kratkih rukava su garantovano mučenje na centrifugi.
Jedva sam ženu naučio kako da "uparuje" veš da nam ležaji bubnja duže traju.
Dakle, peškiri sa peškirima, lake krpice sa lakim, teže sa težim (ili bar dve-tri teže uz dopunu lakih)

Naša LG ima neki senzor koji ne dozvoljava da previše trese. Kada je balans veša loš (spomenuti čaršav sa lastišem), mašina zna po 10-15 minuta da kreće centrifugu, stane/krene/stane/krene. U neko momentu kada veš lepo legne, nastavi da centrifugira. Ako u nekom roku veš ne legne kako treba, mašina stane i upali neki kod na displeju koji znači "prerasporedi veš".
Bukvalno si opisao ono što mise desilo nakon 2 ili 3 pranja sa Haier mašinom. Pokušala je da izbalansira veš, ali ni nakon 15-20 min nije uspela, i onda izbacila grešku “unbalanced”. A sve se desilo jer je u jorgansku navlaku (koju greškom nisam zakopčao) upalo nekoliko peškira i napravilo loptu.

Istina je da zahteva malo više igre oko nivelisanja, pogotovo ako pod nije ravan dovoljno, ali kad se podesi, to je to. Mi smo zadovoljni za sad ništa manje nego sa Miele mašinom…

pre neki dan pustila zena da pere nesto malo stvari i dva jastuka koji cine ogradicu, jastucici su duzine 50cm i u obliku oblaka, dota lagani. Lagano masina nije htela da ukljuci centrifugu, pretpostavljam da je u pitanju neki sistem za disbalans ili sta vec, nakon sto sam izbacio ta dva jastuka. pustio sam je da odradi progam SPIN+DRY i uradila je bez problema

pre neki dan pustila zena da pere nesto malo stvari i dva jastuka koji cine ogradicu, jastucici su duzine 50cm i u obliku oblaka, dota lagani. Lagano masina nije htela da ukljuci centrifugu, pretpostavljam da je u pitanju neki sistem za disbalans ili sta vec, nakon sto sam izbacio ta dva jastuka. pustio sam je da odradi progam SPIN+DRY i uradila je bez problema
Oseti elektronika da u punom krugu motora jedan deo kruga motor povuče veću amperažu i to registruje elektronika kao lošu ravnotežu u bubnju i blokira centrifugu. Rešenje je da se pauzira mašina i veš malo bolje rasporedi i ponovo pusti. To je vrlo korisna funkcija, gorenje mašine je imaju.

Kombinovana samo ako mora zbog prostora.Beko kombinovana 7/4 stara 4 godine ne susi uopste.
Treba očistiti tunel, nakupi se svašta tamo. Nekad ni to ne pomaže, ako je zapušteno totalno (reči servisera, meni je promenio preventivno).
Pod uslovom da nije crko grejač, nama je crkavao na godinu dana.

Nije moja masina,vec u komsiluku.Nikad ranije nije ni ukljucivano susenje vec je sad prvi put susenje probano i ne susi.Susila je jaknu i dva puta je ukljucivana i ostajala je mokra.

Pitnja je onda da li je grejač ispravan uopšte.

Jesam prao peskira i jastucnice, bila su dva velika peskira, dva mala i tri jastucnice.

Ako se sve spetljalo u jednu loptu, ako su peškiri upali u jastučnice, nema mašine koja neće tresti.
Bolje mašine sa bolje rešenim amortizerima i tegovima će manje spolja da tresu, ali ležaji bubnja će svakako da trpe veoma velika opterećenja.
...ili će mašina da odbije da centrifugira ako je disbalans ekstreman.

Na te stvari treba obratiti pažnju. Jastučnice i jorganske navlake treba zakopčati.
Prati zajedno veš sa sličnom moći upijanja.
I dalje tu i tamo ratujem sa ženom da ne kombinuje stvari koje rastresu mašinu i ležaje.

Najgori su oni čaršavi sa lastišima. A mi još imamo i takve fortirske kao podčaršave.
Mučila se mašina sa njima dok nismo kupili neke velike štipaljke kojima ih zatvorimo da ne može ostali veš sa upadne u njih i stvori se džak.

Šampion balansiranja je bila moja stara Candy. Nekada sam morao i po 5 puta za redom posle završenog pranja da palim centrifugu kao poseban program zbog toga što nije mogla da izbalansira veš.

Nama je bio šampion Gorenje SensoCare. Ono đubre bi zapravo bilo dobro da su resili bolje ono balansiranje. Nije bilo programa na kom ona nije balansirala bar skoro 10min po svakoj centrifugi a cesto je i zavrsavala program bez centrifuge. Svaki program je bio duži za minimum 30-40min zbog toga. I na završnoj centrifugi 8/10 pranja će biti sa limitiranim obrtajima na 800 umesto podesenih 1200-1400. Veći krš u životu nisam koristio.

Beko što sad imamo je vrh, nije toliko osetljiva na disbalans i krene centrifugu najcesce iz prvog ili drugog pokušaja. Ne šetka se, zna da se zacuje kad krece veci disbalans ali me ne interesuje jer ce mi svakog puta dati dobre rezultate.

Inače rodbina ima slim gorenje sensocare, nikako ne mogu da je ukrote. Mašina šeta kao nezdrava, ne lupa niti skace masina ono da krece apsurdan disbalans ili slicno, vec manje vise na svakoj centrifugi se ispomera iz mesta. Nogice sam licno podesavao i proveravao vise puta, podovi cisti itd. Jednostavno je do konstrukcije mašine. Bilo je veselo jednom prilikom kada je naišla na vrata od kupatila.. sreća uspeh da je izguram nazad nekako. (Zvali servis u prvoj godini garancije dok je bila nova, serviser došao i upalio praznu mašinu kaže - Vidite da ne skače… i naplatio izlazak)

Nama je bio šampion Gorenje SensoCare. Ono đubre bi zapravo bilo dobro da su resili bolje ono balansiranje. Nije bilo programa na kom ona nije balansirala bar skoro 10min po svakoj centrifugi a cesto je i zavrsavala program bez centrifuge. Svaki program je bio duži za minimum 30-40min zbog toga. I na završnoj centrifugi 8/10 pranja će biti sa limitiranim obrtajima na 800 umesto podesenih 1200-1400. Veći krš u životu nisam koristio.
Ista situacija kao kod mene.Ali cini mi se da na mix programu traje krace rasporedjivanje vesa.Komsijska gorenje sensocare slim 800 obrtaja je znala i preko 10 minuta da rasporedjuje ves,nju je zamenila Gorenje 82B,ova odmah pokrece centrifugu.
Ni nema svaka mašina kontrolu balansa, to imaju samo skuplji modeli mašina
Svaka masina to sad ima.

Ni nema svaka mašina kontrolu balansa, to imaju samo skuplji modeli mašina
Svaka masina na nasem trzista unazad 20 godina ima to.. čak je to bila norma u Nemačkoj još 80ih dok se to kod nas tek pojavilo 2000tih.
Ista situacija kao kod mene.Ali cini mi se da na mix programu traje krace rasporedjivanje vesa.Komsijska gorenje sensocare slim 800 obrtaja je znala i preko 10 minuta da rasporedjuje ves,nju je zamenila Gorenje 82B,ova odmah pokrece centrifugu.

Svaka masina to sad ima.
Da, ti novi WNEI modeli imaju dosta stvari popravljenih u odnosu na prethodne serije. Masine za preporuku.

Istina.Dobre su bile i prve waveactive,ali su kod njih programi bili predugacki.Pranje na 90 trajalo preko 3 ipo sata.

ala ste vi u zabludi...
ili niste nikada videli kako izgleda kontrola balansa.
Pisu ljudi da im masine skacu a vi kazete svaka masina ima kontrolu balansa...
pa da ima svaka ne bi im skakale cak i da su nikako nivelisane

Kombinovana samo ako mora zbog prostora.Beko kombinovana 7/4 stara 4 godine ne susi uopste.
Beko u mom svetu nije relevantan (kao i Candy, Gorenje, Vox, Koncar i bilo ko njima slican), sto sam naglasio u poruci.

Treba očistiti tunel, nakupi se svašta tamo. Nekad ni to ne pomaže, ako je zapušteno totalno (reči servisera, meni je promenio preventivno).
Pod uslovom da nije crko grejač, nama je crkavao na godinu dana.
O proizvodu koje marke je rec? Video sam ovde, negde na pocetku teme (u prvih 20 stranica, cini mi se) da je neko kacio snimak ciscenja kombinovane LG. To je i razlog zasto se ovako detaljno interesujem celom temom. Ja sam, masinu ne mogu ni da otvorim i da nesto rizikujem, a kamoli da pristupam otkacivanju zica i ciscenju. Zato me interesuje kad se moze ocekivati potreba za ciscenjem jedne takve masine (ne znam da li se deo za ciscenje zove tunel ili kondenzator) i koliko bi to van garancije kostalo. Nisam dobio odgovor na to pitanje.

Ćao svima,
Nameravam da kupim uređaj/e za pranje i sušenje. Da kažem unapred da sam isčitao celu temu (i moraću verovatno opet kad nađem vremena), ipak, vreme ide pa možda pročitam nešto novo što bi bilo od koristi. Što se same nabavke uređaja tiče ne žurim, imam vremena da čekam do leta jer u međuvremenu planiram i druge investicije.
Kad je reč o mom izboru on pada na LG ali ipak hoću da se dodatno uverim da je to pravi izbor.
Interesuje ne konkretno da li bi bilo bolje kupiti dva odvojena uređaja kako bi mašina za pranje boravila u kupatilu a sušilica u kuhinji/dnevnom boravku. Tačnije, Interesuje me da li je jedina prednost u toj kombinaciji veći kapacitet za sušenje ili ima još nečeg? Moram da napomenem da bi ovakva kupovina u mom slučaju predstavljala određen vid natezanja i odricanja, kako je neko to ranije u temi opisao.
S druge strane, da li kupovina kombinovane mašine čija redovna cena iznosi 80-100 hiljada može da ne učini bezbrižnim? Razumeo sam do sad da se LG kombinovane ne zapušavaju tako brzo i često ali me zanima nakon kog perioda konkretno bih mogao da očekujem potrebu za čišćenjem (koje naravno sam ne bih umeo izvesti) i koliko ta usluga košta van garancije?
Usput, trenutno posedujem Candy mašinu od leta 2019-e koja nekim čudom i srećom nije imala kvarova ali kako se bliže upoznah sa sveukupnim kvalitetom proizvoda te marke i politikom poslovanja firme mogu da kažem da me ništa jeftino ne zanima (bilo da se radi o njima ili sličnim proizvođačima).
Pišite ovde što konkretnije predloge koji bi se ticali LG kombinovanih, kao i upozorenja oko toga koje modele izbegavati.
Budžet za kupovinu će iznositi maksimalno 80 000 ali naveo sam da mogu da gledam i model koji košta 100 jer mogu da računam na 20% popusta u Gigatronu na artikal koji već nije na sniženju.
Na odgovorima hvala unapred.
Inace, poceo sam da gledam ponudu LG-jevih uredjaja u Gigatronu (i na zvanicnoj stranici proizvodjaca) i video sam da imaju gomilu, sto samih ves masina, sto samih susilica, jedino je ponuda kombinovanih u Gigatronu tanka. Sad me interesuje sta je to sto razlikuje ves masine po cenama? Da li na primer cinjenica da je jedna ves masina gabaritna (u odnosu na onu koja je slim) ima najveci uticaj na to? Ili se bitno razlikuju u pogledu tehnickih i konstrukcionih resenja? Verujem i da broj programa utice na cenu ali u kojoj meri? Moja poenta ovde je da ne bih da kupim onu koja kosta 40k iako verujem da nije losa. Ali hocu da znam, sta je to, sto ce kupovinu odvojenih masina u odnosu na potencijalnu kupovinu kombinovane, olaksati zivot i pranje/susenje (osim cinjenice da je kapacitet za susenje dosta veci i one koja kaze da u slucaju kvara jednog uredjaja drugi radi, ako vec imam dva). Moja poenta ovde je da za kombinovanu treba da izdvojim 80k, dok bih za dve morao izdvojiti 40+ vise. Inace, kad je rec o samim susilicama mene mogu da interesuju samo one koje nemaju odvod nego posudu za vodu.

ala ste vi u zabludi...
ili niste nikada videli kako izgleda kontrola balansa.
Pisu ljudi da im masine skacu a vi kazete svaka masina ima kontrolu balansa...
pa da ima svaka ne bi im skakale cak i da su nikako nivelisane
Ubaci jedan mokar peškir sam u mašinu bilo kojeg brenda koja ima elektronski programator. Biće ti jasno o čemu pričam. Smatram da je rasprava o kontroli balansa ovim završena jer nema poente dalje o ovome..

Moram se nadovezati na svoje pisanje i reći da sam našao na sajtu Gigatrona Boschovu sušilicu koja bi me sa popustom od 20% izašla oko 62k.
Pripada seriji 4, koja je ovda osporavana ali vidim da su utisci korisnika pozitivni.
Kontam da kada bih je kupio zajedno sa nekom LG mašinom za pranje, koja bi me sa popustom koštala manje od 50k a čija bi originalna cena iznosila oko 60k, da bi to bila dobra kupovina.
Razmišljaću pak o tome u narednim mesecima.

Još jedna stvar koju sam zaboravio da pomenem u prethodnim porukama je pitanje vlage u kupatilu. Ono što me zanima je da li LG mašine pokazuju greške (ili generalno odbijaju da rade) u hladnom kupatilu. Ne govorim o hladnoći koja se meri minusom, nego o standardno hladnom kupatilu. Da li je neophodno imati grejanje u kupatilu kako bi se potencijalni problemi izbegli? Nije mi na umu grejanje po 20h dnevno nego periodično naravno. Takođe, kad pričamo o prisustvu vlage pričamo i o potencijalnoj koroziji. Na mojoj Candy mašini koju imam od leta 2019e, koja stoji pored wc šolje nema rđe nigde, osim na donjem delu kućišta (onom koji je okrenut ka podu).
Sad me zanima da li bih novu mašinu koja će biti na istom mestu, trebao obezbeđivati stolarskom zaštitom. Ovde su mi na umu dve stranice stolarije, jedna koja bi se nalazila između mašine i šolje i druge koja bi tu stranicu povezivala sa zidom a koja bi išla preko krova/ radne površine mašine. Može doduše da se stavi i sam stiropor između dva objekta al nije to to...tražim elegantno rešenje, ako je ono neophodno.

Nazad
Vrh Dno