Šta je novo?

VAZNO: Seagate drives EPIC FAIL!!!

Evo jos jedan ST3500320AS uspesno flash-ovan i za sad sve radi OK. Prethodna verzija firmware-a je bila SD15. Imam jos jedan Maxtor STM3500320AS (iz juna 2008.), ali po s/n kaze da nije "zarazen", a ima MX15 firmware, tako da je verovatno nesto menjano u novijim serijama HDD-ova, pa ne radi stari firmware dobro. Lupam, a nek' me ispravi neko, ako gresim. :p

Pa to nije usteda na kvalitetu jer su diskovi fizicki ispravni,vec je problem u softverskom delu gde je neko od programera zeznuo stvar.

Pa ima i tu problem - Seagate motori zagljavljuju - pitaj duksu koliko mu dodje takvih

U poslednjih par meseci dobijamo sve veci broj Seagate diskova
7200.10 500gb serije na kojima redom crkavaju motori.
Desava se cak do se od siline zaglavljivanja polomi osovina motora
na kojem su ploche.
Ukoliko cujete bilo kakav zvuk iz motora pravac reklamacija i backup
pre nego sto bude kasno. Vasa iskustva dobrodosla u ovoj temi.

Poslednja izmena:
Odradio sam ortaku flash na ST3500320AS i za sada radi bez problema, vratio se iz mrtvih.

i ja odradio flash na st3500320as sa sd15 firmware-a na sd1a...
nema nikakvih razlika u smart ocitavanjima, niti u radu diska....

@ dag:
mislim da ne...

Prilozi

• st3500320as sd1a .JPG
    st3500320as sd1a .JPG
    121.9 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
i ja odradio flash na st3500320as sa sd15 firmware-a na sd1a...
nema nikakvih razlika u smart ocitavanjima, niti u radu diska....

@ dag:
mislim da ne...

I moj ST3500320AS je SD15 ali nije zarazen!?

A jesi proveravao serial za oba diska na seagate sajtu dal' su affected ?
Očigledno je taj što je riknuo bio, jesi probao ovaj drugi ?
Možda novi firmware radi u fazonu da ako se desi taj bag onda ne pomaže ništa dok ako se još nije pojavio trebalo bi da ga sredi (valjda) :S:

"affected" :), inace ga ne bih flash-ovao...

Poslednja izmena:
I meni je cudno to sto ima hardova koji su sa tim firmware-om, a nisu zarazeni. Izgleda da samo oni znaju sta su brljali u medjuvremenu.
Ma firmware si isti u svima,samo mislim da su ostali prateci elementi u samom hard disku stavljani i ugradjivani od razlicitih proizvodjaca!A trebalo je to sve usaglasiti i otuda mislim da je taj problem sa firmware i nastao,kao sto kazes ti samo oni znaju po S/N koje su im serije problematicne a koje ne!:)

Toliko ste me sludeli sa ovim da sam na kraju, iako disk normalno radi, otisao i kupio WD 640 AAKS (iako ni on nije cvecka) i prebacio sve na njega. Nisam hteo da fleshujem jer nekom uspelo a nekom nije. Koristicu ga za "setanje" u reku pa kad crkne nek crkne.

Toliko ste me sludeli sa ovim da sam na kraju, iako disk normalno radi, otisao i kupio WD 640 AAKS (iako ni on nije cvecka) i prebacio sve na njega. Nisam hteo da fleshujem jer nekom uspelo a nekom nije. Koristicu ga za "setanje" u reku pa kad crkne nek crkne.

Hmm.. I ja imam dosta podataka na ST3500320AS ali mi po serijal broju kaze "not affected". Vjerovat cu im na rijec...

Seagete diskove nisam kupovao jos od neke '91-ve kada su imali onu skart seriju ST1144 od 125Mb koja je svima pocrkavala u prvih 6 meseci koriscenja. Ne znam sta mi bi da uzmem ST31500341AS, trenutak ludosti valjda. Sledeci seagate cu verovatno probati 2029-te godine, pod uslovom da ostanu jedini proizvodjaci toga sto ce se tada koristiti umesto HDD-a. Uz ovakve diskove RAM bez UPSa je izuzetno pouzdan nacin cuvanja vaznih podataka.

ufff...i moj ST350320AS je zarazen...

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=188590

sta sada da radim skinuo sam update firmawera za hard ali da li ga fleshujem sta se dogadja sa podacima???

1. WinXp je na Segate ST3500320AS, + WD 500GB i to radi OK, bez zakucavanja
2. kada dodam WD 1 TB, komp zakucava kada nesto na njega pocnem da kopiram odmah nakon par minuta, i to se dogadja obavezno...zakuca i kada nista ne kopiram ali ne tako ucestalo...
3. Odkacim WD 500, na njegovu granu prikacim WD 1 TB, ista stvar, zakucava pa zakucava (ali ovo nije Dzordan vec nazalost moj HDD :(..:)...
4. i prvo sto sam pomisio i pre svega jeste da je Seagate problem, ali bilo mi je nelogicno da ne zakucava kada je WD 1 TB odkacen..
5. obliven znojom i napadom nervoze koji je prelazio u bes, odkacim Seagate, podignem WinXp na WD 500GB, sa njim uparim WD 1 TB, i evo skoro 1h kopiram vamo-tamo-amo bez ikakvih afekata...

>>>
Sagate je problem..kako to da sa WD 1 TB zakucava a sa njim ne, ne znam, ali definitivno je on problem jer ovo sada evo radi OK, kada je on odkacen (ili gresim ? :) )

da li da fleshujem Seagate ili ne??? podaci na njemu koliko su mi bezbedni s'obzirom na situaciju....

sledece sto cu da probam sta se desava kada sistem ne budem vukao sa Seagate vec sa WD, da li ce onda biti problema....

eh muke nase...crni Seagate...sta mu je to trebalo :)

Sa podacima se ne dešava ništa ako ga flešuješ. Za to ne brini.
Pravo pitanje je da li će novi firmware nešto da pomogne uopšte a to čini mi se niko ne zna.
Moj je bio affected, krenuo da riknjava polako, flašovao sam ga i ništa se nije promenilo.
Na kraju je riknuo skroz.

Moj savet ti je backup sve sa njega što ti treba, probaj flash i vidi dal' će da pomogne.
Ako ne pomogne menjaj ga.
Good luck!

Seagete diskove nisam kupovao jos od neke '91-ve kada su imali onu skart seriju ST1144 od 125Mb koja je svima pocrkavala u prvih 6 meseci koriscenja.

Malo laganog offtopica nadam se da moderatori neće zameriti:

Sad me podseti mojih starih dana, nakon legendarnog ST251-1, kupio ćale baš taj ST1144A i radio barem godinu-dve, kada ga prodasmo i zamenismo čuvenim Conner-om CFA-540A (čudo od ATA diska svojevremeno, brz ko munja - bio je 4500rpm naspram svih ostalih na 3600rpm i imao čitavih 256KB i to izuzetno efikasnog adaptive segmentiranog keša, dok je većina diskova imala 32KB ili 64KB ili maksimalno 128KB običnog, linear look-ahead keša. Bio sam i srećne ruke pa ubo neki ludi primerak sa random seek-om od 9ms - deklarisanih je bilo 10.5ms). Zamenih ga tek godinu-dve kasnije sa 2.1GB (opet čuvenim) quantum-om fireball.

I koliko znam nedugo zatim Seagate kupio Conner-a, zatim i Quantum-a, a nedavno i Maxtor-a. Možda mu se od svih tih kupovina (s očiglednim ciljem da postane monopolista) malo sve i pokarabasilo pa počeo sa gafovima... :)

Lično se držim WD-a i Samsung-a, a posle ovakvog fijaska, ne planiram Seagate u dogledno vreme...

Poslednja izmena:
Posto imam ST3500320AS stavio sam novi firmware...
e sad me bune ove ''greske'' ako su uopste greske tj. ovi zuti krugovi. Da li je sve OK?

Prilozi

• hdd.jpg
    hdd.jpg
    149.1 KB · Pregleda: 159
Malo laganog offtopica nadam se da moderatori neće zameriti:

Sad me podseti mojih starih dana, nakon legendarnog ST251-1, kupio ćale baš taj ST1144A i radio barem godinu-dve, kada ga prodasmo i zamenismo čuvenim Conner-om CFA-540A (čudo od ATA diska svojevremeno, brz ko munja - bio je 4500rpm naspram svih ostalih na 3600rpm i imao čitavih 256KB i to izuzetno efikasnog adaptive segmentiranog keša, dok je većina diskova imala 32KB ili 64KB ili maksimalno 128KB običnog, linear look-ahead keša. Bio sam i srećne ruke pa ubo neki ludi primerak sa random seek-om od 9ms - deklarisanih je bilo 10.5ms). Zamenih ga tek godinu-dve kasnije sa 2.1GB (opet čuvenim) quantum-om fireball.

I koliko znam nedugo zatim Seagate kupio Conner-a, zatim i Quantum-a, a nedavno i Maxtor-a. Možda mu se od svih tih kupovina (s očiglednim ciljem da postane monopolista) malo sve i pokarabasilo pa počeo sa gafovima... :)

Lično se držim WD-a i Samsung-a, a posle ovakvog fijaska, ne planiram Seagate u dogledno vreme...

oni su samo svoj fijasko objavili, ne dolaze ovi diskovi nista cesce na spasavanje u odnosu na WD ili Samsung.

Prvo je Maxtor kupio Quantum, pa je onda Seagate kupio Maxtor. Isto se dobija, samo je put malo drugaciji. :p
Inace meni hard radi posle flash-a normalno i od podataka sve je tu... jos uvek. :D

Poslednja izmena:
Jel neki Seagate pošteđen ovih problema (1 ili 1.5TB)?

1.5TB sigurno nije, sa njim je i otpocela ova saga :)

Evo pojavio se jos jedan Reallocated Sector!:mad:

Prilozi

• 22.jpg
    22.jpg
    212.3 KB · Pregleda: 125
Poslednja izmena:
Potpuni sam laik sto se tice ovoga, pa me zanima sledece. Sta znace ova dva broja koja sam zaokruzio na slici. Na dva druga diska tih brojeva nemam, tj. stoji 0?

Prilozi

• New ACDSee 8.0 BMP Image.jpg
    New ACDSee 8.0 BMP Image.jpg
    159 KB · Pregleda: 131
Poslednja izmena:
evo ja danas dobio ST31500341AS (1.5TB), drive is not affected :), lepo pise sledece
If your drive has CC firmware, your drive is not affected and no further action is required. Attempting to flash the firmware of a drive with CC firmware will result in rendering your drive inoperable. Kod mene je CC1H firmware, a i proverio sam ga preko serijskog broja za svaki slucaj, jos nisam ni stigao da ga ubacim u masinu, videcu do veceras pa javljam kako radi...

Ja flashovao firmware na mom ST3500320AS.Pokazao mi je da je affected.Radi normalno kao i pre flashovanja s tim sto ga koristim u hdd racku pa nije bio toliko rabljen.

evo ja upravo formatiram ovaj novi ST31500341AS, jel normalno da se pri paljenju kompa cuje ovaj hard onako kao da skljocne nesto i posle je sve normalno? Jel ovo normalna pojava za seagate ili bas ovom mom nesto fali? WD ima isto tako karakteristican zvuk pri paljenju ali ne ovako izrazen.. Pitam jer nikad nisam imao Seagate pre, WD hardcore fan i nekada davno Maxtor :)

Nazad
Vrh Dno