Šta je novo?

VAZNO: Seagate drives EPIC FAIL!!!

kako da proverim koji ST3500320AS firmware imam

Desni klik na My Computer -> Device Manager -> desni klik na disk, Properties -> Details tab.

Videces oznaku diska, zatim jednu duuuugu liniju i onda oznaku firmwara-a.

Poslednja izmena:
Ja imam Barracuda 7200.10 ST3320620AS i Barracuda 7200.11 ST3320613AS od 320GB
jel treba da budem zabrinut ili samo da ne pravim RAID od ta dva diska ???
Za sada su radila normalno...

Novi firmware koji *resava* problem NE KORISTITI, POVUCEN je posto brickuje jos vise diskova!!!

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/530/1050530/seagate-bungles-firmware-update
Seagate bungles firmware update
Bricks even more drives
By Paul Taylor
Wednesday, 21 January 2009, 01:50

A FEW DAYS after our original article, Seagate had scrambled the techies and produced a new firmware to flash the drives. So far so good.

The new SD1A firmware promised to take away the pain even though it did not solve the problem for people whose drives were already KIA. It would - according to the company - avoid the bricking feature before it happened...

... If it worked.

Adding insult to already injured customers, there are reports streaming in to our inboxes of users who have attempted the firmware flash and have ended up with bricked drives. Yes. That's right... Paperweight city all over the place. Seagate customers are up in arms.

Right about now, a very angry mob is giving phone support a good yell and filling the forums with complaints. If you want to join the festivities and leave a piece of your mind to Seagate's deaf, dumb and blind forums you can visit the forums.

Seagate has hastily removed the doubly-offending firmware before any more customers get their drives killed and is advising that a new firmware will be ready in 24-48 hours time. Naturally, if the drives are already bricked there won't be much you can do in terms of applying new firmware - RMA seems to be the only solution right now.

Oh, and if you want to ask someone at Seagate if it's safe, just forget contacting tech support via chat: the company will not discuss firmware updates on chats. Which brings us to today's mise en scène of "the devil's advocate": if we found we'd been telling people to apply firmware that bricks their drives we'd want the least amount of incriminating evidence (ie: chat logs) around, wouldn't we? But that's just us... because we're The INQ.

The situation, of course, begs the obvious question: how the heck does such a piece of firmware get launched without passing through thorough testing and certification?

We've tried contacting Seagate again, but it appears they think we're a customer.

Anyway, the dung should hit the fan at the stockholder meeting today... stay tuned. µ

Poslednja izmena:
Ja imam Barracuda 7200.10 ST3320620AS i Barracuda 7200.11 ST3320613AS od 320GB
jel treba da budem zabrinut ili samo da ne pravim RAID od ta dva diska ???
Za sada su radila normalno...

Druze na to ti samo SEAGATE moze dati pouzdan odgovor:)
Ma salim se naravno.Mislim da se problemi javljaju sa novijim diskovima iz serije 7200.11 i to ako su sistemski,za RAID nisam siguran da li bi ovaj noviji riknuo!Sacekaj i strpi se par dana da vidimo sta ce sam SEAGATE reci u vezi firmwera za seriju 7200.11.I ja za moj sistemski SEAGATE ST3160813AS cekam novi firmware kao na ozeblo sunce:d!

Onda cemo zajedno cekati to sunce...i ogrijati se ...:)...ko plin od rusa...

Objavljeno je da danas izlazi novi firmware.
Ja sam disk kupio pre 2 meseca i već pravi probleme.
Kada izadje firmare flešovaću ga, obrisati particiju, formatirati, testirati i ako radi super, ako ne zameniću ga.

Kada izadje firmare flešovaću ga, obrisati particiju, formatirati, testirati i ako radi super, ako ne zameniću ga.

Kada izadje firmware flešovaću ga,uraditi Zero-Fill,formatirati i nadam se da ce lepo sluziti!;)

Poslednja izmena:
Nadam se samo da će to rešiti problem.
Evo opet se desilo, ostao mi jedan fodler sa filmovima velik 210gb koji još jedino nisam backupovao, dao mu da kopira, izašao do prodavnice, vratio se i zateknem bios ekran koji prijavljuje da ne može da nadje HDD, ugasim računar i upalim ga nakon 5-10 minuta i evo kucam sada ovo. Verovatno je već krenuo da blokira neke sektore i kada naidje na njih izgubi se i zakuca (već rekoh da chkdsk /R i Short-Self Test ne rade). Elem, ko ima te modele pitanje je samo momenta kada će se i njima to desiti, zato ako je moguće uradite backup i nadajte se najboljem, na moju nesreću mene je zakačio taj problem ranije. Nadam se saom da će izdržati dok ne izadje firmware jer mi je sistemski disk pa da ne instaliram 2x OS bezveze...

Ja nisam izdrzao i flesnuo moj hard!I rezultat je da sve radi ok i kako treba,znaci svi podaci su tu i sve je ok sa ovim novim SD1A firmwerom!POZZZ:):banana:

Prilozi

• ST3500320AS SD1A.jpg
    ST3500320AS SD1A.jpg
    202.7 KB · Pregleda: 150
Jel mora baš fizički da se diskonektuju ostali drajvovi ili je dovoljno da se stavi disabled u biosu pre flashovanja ?

flashnuo i dva 750gb 7200.11 komada uspesno ,ovaj put na drugom kompu u sata ide modu
naravno preporucuje se da se skinu drugi hardovi pre flasha ,jedan po jedan pa nek je sa srecom ....

ST3500320AS , isključio druge diskove, uspešno odradio flash.
Nakon uključivanja računara SMART javlja da je disk bad i da treba da ga zamenim.
Ugasim u biosu SMART, sistem se podigne i sve izgleda ok, čak je disk brži kao što sam video da i drugi na seagate forumu prijavljuju, medjutim nijedan test sa seatools ne prolazi, javlja fail.
Nemam pojma šta da radim dalje ali mi se ne svidja trenutno kako stoje stvari zbog svih tih fail testova i smart koji mora da se ugasi da bi disk uopšte radio....

Odradio ST3500320AS.Radi bez problema.Mada ni ranije nije pravio probleme.Što se tiče brzine, nikakve razlike.

Skinuo sam upravo novi firmware za ST3500320AS, sad cu da napravim prvo image jednog diska sa Acronisom i backup drugog diska, pa cu da krenem u avanture...

inace ,verovatno se ne bi ni bavio flashovanjem hard diskova da se nije samounistio jedan 750 gb seagate kupljen krajem novembra sa simptomima :
hard se vrti normalno,ne klikce a bios ga ne vidi - takozvani BSY problem
menjanje elektronike i slicne rabote ne pomazu , pa je hard poslat profesionalcima na chupanje podataka - 100% uspesno srecom (hvala im i svaka im se dala :)

tako da situacija je sledeca : ko ne flashuje kajace se a mozda i nece ,a ko flashuje nece se kajati a mozda i oce ...

eto kakva su vremena dosla..updateujemo firmware na hardovima...sta je sledece ? update biosa za kuciste ?

Poslednja izmena:
Moj savet je da ko nije flashovao sačeka još malo, jer meni je ovaj najnoviji firmware napravio probleme a sve više ljudi prijavljuje istu stvar.
Disk nije bricked ali S.M.A.R.T. je TRIPPED i windows javlja da je disk BAD.
ovo je postalo kao bingo ***e, nekom se posreći nekome ne

Hard preziveo flesovanje i bios ga vidi normalno,a takodje i sistem se podigao OK!:D

Prilozi

• ST3160813AS novi firmware.jpg
    ST3160813AS novi firmware.jpg
    149.1 KB · Pregleda: 94
ja jos uvijek cekam.... hard radi bez ikakvih problema...

Ja čekam još jedan firmware fix ali sumnjam da će se više pojavljivati.
Disk radi ali je u gorem stanju nego što je bio ranije, ostaje još da probam zero fill i ako ne pomogne onda RMA, u svakom slučaju nikad više seagate, diletanti....

Ja čekam još jedan firmware fix ali sumnjam da će se više pojavljivati.
Disk radi ali je u gorem stanju nego što je bio ranije, ostaje još da probam zero fill i ako ne pomogne onda RMA, u svakom slučaju nikad više seagate, diletanti....

A koja ti je verzija firmwera bila pre flesovanja?

A da probas ponovo da skines i flesujes ga za svaki slucaj!
http://seagate.custkb.com/seagate/crm/selfservice/news.jsp?DocId=207951
Vidi ovako,meni je disk star godinu dana i vec sam ga flesovao sa verzijom AD14 koju je SEAGATE zvanicno objavio za njega pre nekih 8 meseci.Ako se secas to je bila fora da SEAGATE sa tim firmwerom ispravi bug posto se nije videlo kolika je velicina buffera.Znaci sa SD15 prvo flesovan na AD14 pa onda ovaj najnoviji SD1A.Mozda je u tome fora i zato je meni proslo sve glatko?

Poslednja izmena:
Razmišljao sam o tome ali ne vidim neku svrhu mada probaću što da ne.
Ne znam jel flasher uopšte može da flasuje ako provali da je isti firmware, sada je SD1A.

Evo ovo sada procitah http://forums.seagate.com/stx/board/message?board.id=ata_drives&message.id=5024
Znaci ljudi imaju probleme a upravo su uradili istu stvar kao ja!Sa SD15 flesovali na AD14!Pocinjem da kontam da ipak moras da zoves njihovu podrsku i da im kazes S/N,product code i ostale oznake sa diska da bi ti pomogli.Jel sve izgleda da cak i ako dva diska nose istu oznaku nemaju isti firmware,znaci zavisi u kom su vremenskom intervalu napravljeni i jos od mnogo faktora!:)

Ma katastrofa, znaš šta je najveći bedak u svemu tome, što i kada zamenim disk i stigne novi ne bih znao dal da ga flashujem ili ne, a opet ako ga ne flashujem disk će imati bug i može riknuti svaki čas, a ako ga flashujem ko zna koji novi problemi mogu da se pojave. I tako u krug čini mi se za sada, možda ponovo izbace četvrti revision mada sumnjam, ovo su na brzaka izbacili jer su diskovi bili bricked i neupotrebljivi sa drugom revizijom pa je ovaj treći izgleda samo služio tome da ih unbrickuje a doneo druge probleme koji uopšte nisu postojali pre flashovanja.

Nazad
Vrh Dno