Šta je novo?

Uz bozju pomoc

Nasao sam monitor izbor je pao na hp 152 . Rastavljanje je islo glatko ali mi se pojavio problem sa flet kablicem 16 vodova
Dakle jel ima neko majstora koji radi produzivanje ovog kabla jer ja ipak nebih , lemilica mi nije jaca strana:crash:

O,zasto,ZASTO ne citate sta pisu drugi ljudi?
Ako si vec uzeo taj monitor sa kratkim kablicem,NAJpametnija stvar je da narucis duzi kablic sa jednog od dva sajta:lumenlab i DIYprojector

Pa citao jesam ali je problem naci monitore koji odgovaraju tablici

Posto mi ocigledno ne gine narucivanje sa lumenlaba jel jos neko zainteresovan za njihov set
Ja ga narucujem u ponedeljak , koliko sam procitao ceka se 4 dana
Postarina 37$ se deli na vise nas
Ako ste zainteresovani ja imam karticu javi te se

Upravo sam narucio komlet sociva s lumenlaba , koliko vremena je trebalo da vam stigne porudzbina?

Poslednja izmena:
Dakle ljudi posle velike borbe USPEO SAM!!!:banana:
Slika je kristalno cista , boje fenomenalne jedino mi smeta sto mi je slika prevelika!!!
Kako se to resava tj hteo bih da je smanjim za po metar ?:wall:
A sad cisto da se ljudi nemuce:
1.TFT monitor mozete da uzmete i sa kratkim kablicem produzavanje je 15 e ako nekom treba tel od decka na PM . Jako oprezno za elektronikom direktno zalepljenom na staklo, jer se nepovratno izgube neke od linija
2.Drvo za Lumenlabovu kutiju idealno u Merkuru sve zajedno negde oko 2500 din
3.Staklo zastitno (u Cara Dusana 12) nisko emisiono staklo trazite da vam obeleze koja strana ide ka sijalici-cena ?
4.Sijalica Osram 400w powerstar HQI-BT+prigusnica+upaljac = 4680 ali preko racuna www.osram.co.yu kod jednog od dilera
5. Ventilatori 1000din dva polovna na 220v na Bubanj potoku a mozete i nove na NBG Buvljaku
6.Kutiju sam farbao u crno Autolak otporan na teperaturu ~400din
7.Sociva frensel ceo kit preko lumenlabovog sajta stize u roku od 5 dana ~100$
8.Kablovi,prekidaci okov za kutiju ~1000din
Eto cisto da znate koliko para vam treba
Ja nisam mnogo eksperimentisao radio sam tacno po uputsvu sa gore pomenutog sajta , kutija je poveca ali je uzitak neopisiv
Tako da vam zelim puno srece u vasem projektu!
Pozdrav!

Bravo pope :wave: :,,: :party:
Kad budes mogao postavi i neku sliku projektora iznutra i projektovane slike ;)

Zato sto me je par ljudi pitalo preko PM-a,za ovo.I zato sto sam video i na drugim mestima da ljudi ne razumeju ,ili ne citaju.
Regulisanjem daljine izlaznog (tripleta ili jednostrukog) sociva od fresnela,podesavas velicinu slike,a daljinom sijalice podesavas fokus za velicinu koju hoces.A sve to imate u lumenlabovom uputstvu,i jos po negde.Ako je neko od vas ikad rukovao grafoskopom,i projektorom,zna tacno kako to ide.Pogledajte slike mog projektora ponovo,i (znaci da pogledate sta drugi rade DETALJNO,sto znaci ne samo ja) videce te mehanizam za podesavanje visine tj.razdaljine sijalice koji je prenet iz grafoskopa.Na vecini grafoskopa je tockic sa mehanizma za podesavanje razdaljine sijalice otkinut,slomljen ,i sl. pa se ne vidi(obicno se vidi rupica sa one strane gde se nalaze prekidaci).

A sad malo smaranja za one vrlo lenje za citanje.

Odaljavanjem izlaznog sociva od fresnela se smanjuje slika,a priblizavanjem povecava slika.Kad podesite zeljenu velicinu(naravno u granicama mogucnosti optike koja je upotrebljena u grafoskopu),onda podesavanjem razdaljine sijalice od fresnela podesavate fokus(ostrinu slike).Kad podesite manju sliku na izlaznom socivu,onda sijalica ide blize fresnelu,ako ste podesili vecu sliku onda sijalicu pomerate dalje od fresnela.Naravno ova podesavanja vrsite dok je projektor UPALJEN.
Znaci da ponovimo ukratko podesavanjem daljine izlaznog sociva podesavate velicinu,a razdaljinom sijalice fokus(ostrinu)za namestenu velicinu.

ispravka

Evo slike , malo su mutne ali nisaqm mogao da stelujem ovaj aparat da slika u mraku , ako upalim blic nista se ne vidi
Znaci sliku emitujem na platnu koje kad mi ne treba samo smotam tako da nisam menjao nista od postojeceg rasporeda u kuci, ipak slika mi je pri vrhu malko mutnija dok je u sredini savrsena.Pomeranjem sociva i monitora u nazad ka sijalici dobio sam manju sliku mada i kako sam rekao i mutnjikavu
Jos cu se malo zezati s tim .Takodje cu probati da uklonim ove dve linije koje su se pojavile na monitoru.Sve u svemu mnogo dobar fazon , stavio sam i TV kartu ko da sam na terenu kad se igra fudbal , a posto jos od ranije imam 5.1 sad je kao bioskop a i bolje mozes da lezis:-devil-:
Eto ako ima pitanja tu sam ...

Pozdrav!!

Prilozi

• New Folder.rar
    690.8 KB · Pregleda: 660
Velicinu podesis rastojanjem sociva od fresnela sa sve monitorom(tft),pa onda podesis fokus sa rastojanjem sijalice!!!!!!!!!!!Ne ide drugacije!!!Pogledaj uputstvo sa lumenlaba i par projektora sa sajta(one modele koji imaju podesavanje rastojanja sijalice).Sto je sjalica bliza fresnelu to je zizna daljina dalje.Problem sa osvetljenjem se javlja,u dva slucaja:-1)sijalica je previse blizu,pa zraci padaju na fesnel pod prevelikim uglom;2) kapsula sa gasom je pogresno postavljena(ili je lose nacentrirana,ili je pogresno orijentisana).Na sta mislim kad kazem pogresno orijentisana?Kapsula ne zraci svetlost jednako u bilo kom smeru.Krajevi kapsule gde se nalaze elektrode su takvi da sprecavaju dobar deo svetlosti da prodje(tj smanjuju ugao emitovnja,i prigusuju).Ako je postavite vodoravno(kapsula je duguljasta,za one koji ne znaju),onda ce krajevi po visini biti zatamnjeni,ako postavite uspravno dobicete ravnomerno osvetljenje.Probano i provereno!
Mala napomena:-NE pomeraju se fresneli sa tft-om nego izlazno socivo,i sijalica!!!!!!

oooo turci ima li nesto od grafoskopa, ja jos uvek ne nadjoh :trust:
PozZ

Jao pa ustvari nemora grafoskop :wall: dovoljno je nabaviti komplet sociva
(2 Fresnel lenses, a: 220mm lens, b: 317mm lens) i (S15 Projection Triplet) ,komplet 64.98USD.
Miran si sto se tice optike :)

Jel pravio neko ovako, znaci narucis sociva, kupis lampu i ogledalo, 15"TFT i sve to upakujes u lepu kutiju.

Verovatno bi se pojavio problem "upucati" sva sociva i strogo voditi racuna da sa osnovom zaklapaju ugao od 90step.

Kako li ovo nisam odma shvatio nego se "ubi" trazeci grafoskop.
Danas cu da narucim preko badze koji zivi i radi u americi da mi kupi i posalje a ja da se nekako snadjem za LCD panel i 400w lampu. Kum je stolar pa ce da upakuje sve to u lepu kutiju.

PozZ

almost finished

pozdrav drustvo ...evo mene opet ..zverka izgurala 682 h sa lampom 250w od grafoskopa ( i jos uvek radi) a imam jos jednu :smoke: ...nakon toga ubacicu Osramovu lampicu 400w....naravno i ovaj mehanizam objektiva koji sam preuzeo sa grafoskopa moram da zamenim ...bice elektricni ,manji i lepsi...:banana:

Ja sam moje čudovište (grafoskop +tft) rabio tokom prvenstva i vrelih letnjih dana, bez posledica. Igrice izgledaju sjajno na dijagonali od 2,4m. Egzit sam takođe gledao i uživao. Sijalica 250 W iz grafoskopa traje od aprila i daje dobru osvetljenost. Ukupno 100 sati do sada. Ugradio sam potenciometar za postepeno paljenje sijalice što je vrlo korisni dodatak pošto se lampa može prigušiti (ne ugasiti) a da pri tome još rade ventilatori koji će je rashladiti. Ugradio sm ukupno 4 ventilatora. Jedan hladi tft panel koji je od stakla odaljen 6mm. Temperatura panela sigurno ne prelazi 50 stepeni verovatno je i ispod 40 dosta dugo vremena od početka rada. Na dnu grafoskopa sam odlomio (bukvalno) limenu rešetku i na nju stavio ventilator koji duva unutra pravi na limeni svod koji sprovodi vazduh direktno na lampu. Taj svod sam belom izolir trakom zalepio na metalno kućište od lampe i tako napravio tunel da se vazduh ne bi rasipao. Sa prednje strane grafoskopa imam dva ventilatora. Jedan originalni fabrički koji duva napolje i jedan koji sam ja dodao pored njega da duva unutra. I sa prednje strane sam odvalio limenu rešetku da bi vazduh bolje strujao. Za koji mesec ću uraditi kućište u koji ću ubaciti ceo grafoskop i postaviti na postolje ukucano na 1.3m metra od poda. Kućište će biti nešto većeg gabarita od grafoskopa i još nemam konačni plan kako to da uradim. Prvo imam dilemu da li da ga odradim od iverice ili lima. Kada budem imao neke konkretnije ideje, postovaću ovde na forumu skice radi pomoći i sugestija.
Dakle još jedenom od mene preporuka za ovu kombinaciju (grafoskop + tft). Nema puno posla a rezultati odlični. Zadovoljstvo je 300Eu za nov grafoskop i nov tft. Za polovno, verovatno duplo manje.

Ako nekome treba (ne sumnjam da ima takvih), imam viska Fresnelovih sociva i delova za izradu projektora, i dao bi ih po ceni po kojoj su nabavljena. Kupljena su na www.3dlens.com. Nova su, kvalitetna, ne koriscena.
Dakle:
-Large Fresnel Lens #A310b 310mm x 310mm 2mm optical acrylic Focal length: 220mm - 16$
-Large Fresnel Lens #A310a 310mm x 310mm 2mm optical acrylic Focal length: 330mm - 16$
-Large Fresnel Lens #F550 320mm x 400mm 1.8mm optical acrylic Focal length: 550mm HiRes 0.2mm groove pitch - 27$
(Postarina - 23$)

Prva dva dajem samo u paru, zajedno sa delom postarine od 15$ - znaci za 47eur - bolje nego kupovina polovnog projektora na Bubanj Potoku :)

550mm fresnel sa svojim delom postarine od 18$ - ko hoce da eksperimentise sa vecim ziznim daljinama ili vecim TFT panelima (17"-19"...) - omogucava da projektor moze da se stavi dalje od platna i da se dobije manja slika na zidu, ali to vec verovatno znate...

-Dalje, imam i balast 250W, starter za lampu 400W i 'hard to find' leziste za lampu Rx7s. Ovaj komplet svetla dajem za 1400din
-Kondenzatorsko socivo fi54mm f=~55mm - 450din
-kondenzatorsko socivo fi50mm f=~30mm - 550din
-Kaljeno staklo (heat shield-anti IC) fi54mm 3mm debljina - 850din
-Reflektor Aluminijum fi62mm - 700din
-Anti UV folija sa Lumenlab.com - obavezna zastita protiv 'starenja' LCD panela 380x305mm - 20eur (***, to je sa PTT-om), ali trebalo bi da je dovoljno za dva 15" panela.
resizeof2696942ho2.jpg

Nadam se da ce ovaj post resiti necije muke nabavljanja delova za projektor.
Pozdrav svim DIY likovima i puno srece u radu!

Kontakt iskljucivo na [email protected]

mogu li oni koji su vec napravili projektore da kazu koliko ih je kostao koji deo i koliko je sve ukupno kostalo? podzrav i cestitke na trudu i uspehu..
mozda bi bilo dobro da se napravi gallerija gotovih projekata i projekcija..

zna li ko gde mogu nabaviti ogledalo za grafoskop ili ti tzv """first surface mirror"""????ovde u Srbiji naravno..pozz

evo ti [email protected].
Imaju mnogo jake cene i predstavnici su za VEGU.
Ja sam ga bio kontaktirao preko @ i bio je krajnje neljubazan.
Pa ti vidi sad.

preuzeto sa foruma elitesecurity.com
"First surface mirror imate u Pancevu u fabrici stakla ili kako se vec zove, seku na meru, nije skupo. Staklo od retrovizora je FSM. ""

hvala u svakom slucaju..pozz

Pozdrav clanovima foruma!
Ja sam dosad napravio dva projektora i prodao oba,i uskoro planiram da napravim jos jedan ali znatno manjih dimenzija jer su kutije kao sto znate bile dosta glomazne.

Pa ako nekoga interesuje projektor neka se javi.

Evo i koja fotografija cisto da pokazem svoj rad koji naravno ne bih ostvario da nije bilo pomoci ljudi koji su pravili svoje projektore pre mene.

Pozdrav clanovima foruma!
Ja sam dosad napravio dva projektora i prodao oba,i uskoro planiram da napravim jos jedan ali znatno manjih dimenzija jer su kutije kao sto znate bile dosta glomazne.

Pa ako nekoga interesuje projektor neka se javi.

Evo i koja fotografija cisto da pokazem svoj rad koji naravno ne bih ostvario da nije bilo pomoci ljudi koji su pravili svoje projektore pre mene.

Prilozi

• projektor bojan.zip
    995.1 KB · Pregleda: 389
Zar nije bilo jednostavnije kupiti projektor umesto toliko muke i utrosenih para kao sto rece u prethodnim post-ovima.

"...umesto toliko muke i utrosenih para..."

Muke jeste bilo, ali utrosenih para...toliko su se mucili bas zato da bi prosli ohoho jeftinije :)

(+ "I did it all by myself" ;))

svaka cast momci... super je videti da ljudi rade nesto novo i da ne daju pare tek tako , a uz to ' to jos i radi'. Svaka cast.

Slučajno sam "naletio" na ovaj forum pa evo i mog malog doprinosa razumijevanju oko izrade projektora u kućnoj radinosti. Stranica mi je stara, i projektor mi se pokvario (crk'o LCD koji i nije baš bio ispravan) pa nisam baš redovito osvježavao, ali mislim da nekome možda može biti od pomoći.

Poslednja izmena:
Gde u Beogradu imaju da se kupe dobra projekciona platna koja bi mogla da se ušrafe u tavanicu, oko 2m širine i po kojoj ceni?
Projektor je uradio dobar sajt.

aaaaaa

Posle par meseci nabavio sam 2 grafoskopa(iz osnovnih skola)!i polovni benq 17" monitor za
koji je imao na sebi sivu mrlju,koja se vidi na beloj podlozi(ogreban spoljasnji deo panela)
elem,sav srecan i radosan krenem da rasklapam tft.Stavim panel na grafoskop,upalim i gle cuda,zaista funkcionise...ali je mnogo udaljen panel od one ploce grafoskopa.i sledi greska:wall: :wall: skinem panel,vratim panel.Ukljucim i ne radi....:(
Monitor je crko' spalio sam mu 'procesor' ni sam ne znam kako,a verovatno time sto sam dodirivao ona integrisana kola :wall: i time ispraznio elektrostaticko naelektrisanje...
Pouka:vezite se za radijator,i koristite antistatic rukavice ili ne dirajte nista sem okvira....
Nikad nisam verovao u to,ali eto...
Posledice su da imate samo belu pozadinu na tft-u a slike nema.
elem ako nekom treba zbog pozadinskog osvetljenja tj lampi nek me cima na [email protected] monitor je Benq fp71g+ 2006-to
Ali sve u svemu nije mi zao, vazno je da pokusavam!i uspecu(pre ili kasnije :D )
Monitor je i onako bio prevelik za moje grafoskope(nisu na prodaju) i vise bi mi odgovarala 15" .

ljudi,ucite na tudjim greskama i samo napred!

Gde u Beogradu imaju da se kupe dobra projekciona platna koja bi mogla da se ušrafe u tavanicu, oko 2m širine i po kojoj ceni?
Projektor je uradio dobar sajt.
Evo vidim da su neko s ovoga foruma posjetili moju stranicu pa cu još nešto dodati. Ja sam kao projekcijsko "platno" stavio ploču oplemenjene iverice koja dolazi pod službenim imenom "Aluminij". To sam kupio u lokalnoj trgovini gdje se prodaju poluproizvodi od drveta. Ne mogu se sada sjetiti koliko je koštalo, ali samo znam da je bilo zaista jeftino. Mislio sam, ako experiment ne uspije, tu ploču iverice ću upotrebiti za nekakav stol ili nekakav ormarić. A evo kako stvari stoje, još uvijek mi stoji obješena na zidu. Ono što je zanimljivo kod ovakvog ekrana je to što, ne znam da li ću se dobro izraziti, ali to vam je kao LOUDNESS za sliku. Zbog svoje sive hrapave metalik površine pojačava extreme, odnosno, bijela boja postaje još bjelija, a tamno siva postaje crna. Na sredinu nema utjecaja a boje su življe. Slika jednostavno sjaji. Jedina mana ovakvog ekrana je što je slika najbolja za onoga tko sjedi u sredini. Znači slično kao kada gledate klasični LCD monitor. U svakom slučaju, ne stoji da projekcijsko platno mora biti bijele boje. Valja eksperimentirati i možda netko dođe do boljeg rješenja :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno