Šta je novo?

Uz bozju pomoc

Svaka chast za trud i rad ;)

I da, treba ti jacha sijalica Metal-halidna/halogena od bar 150W(mnogo su efikasnije i jache sijaju) a mozesh i od 250W ako nadjesh neku koja moze da se uglavi unutra.
Ako hocesh vecu sliku od 2,5 metra shirine onda definitivno ce ti trebati jacha od 250W, ili vrlo zamrachena prostorija.

Dobronamerno pitanje:
A koja je realna upotreba tog grafoskopa u kucnim uslovima?Stvarno ne znam i hteo bih da shvatim.
Inace sve cestitike na trudu.

Svaka chast za trud i rad ;)

I da, treba ti jacha sijalica Metal-halidna/halogena od bar 150W(mnogo su efikasnije i jache sijaju) a mozesh i od 250W ako nadjesh neku koja moze da se uglavi unutra.
Ako hocesh vecu sliku od 2,5 metra shirine onda definitivno ce ti trebati jacha od 250W, ili vrlo zamrachena prostorija.

Ima sijalica u grafoskopu, ne znam koja je to, evo slika:
zarulja24v250wM.jpg

i ona je max 150W, ali nasao sam vec mjesto gdje mogu nabaviti i jace, pa kad vidim kako ide sa ovom, lako se moze zamjeniti.
Jos uvjek sam u potrazi za adapterom za monitor, ne mogu ni probati, bar da vidim dali radi... :(

Btw, jedno pitanje:
videh na netu da ima vise vrsta frenselovih sociva, pa u cemu je razlika?
Cuo sam da ovdje negdje u gradu ima opticarska radnje gdje mogu napraviti sociva, pa cu najvjeovatnije kasnije s vremenom praviti posebnu kutiju...

Poslednja izmena:
Dobronamerno pitanje:
A koja je realna upotreba tog grafoskopa u kucnim uslovima?Stvarno ne znam i hteo bih da shvatim.
Inace sve cestitike na trudu.
Kratko i jasno, projektor!
Ja sam ogranicio budzet na 50e i pokusacu da dobijem spravu koja ce zamjeniti projektor koji kosta 6-7x vise, jedina mana je sto je skalamerija povelika, ali ko ima mjesta moze se i on lijepo smjestiti...

rez_3.jpg

Poslednja izmena:
Dobronamerno pitanje:
Realna upotreba u kucnim uslovima ?Da li znash shta si uopshte pitao ? Tvoje pitanje nema veze sa ovom vrstom projekta, a sumnjam i na dobronamernost.... Ako si mislio da li moze da se koristi za josh neshto, i sl. onda:
1) ne znash
2)zlonamerno i trolovsko pitanje

Ako ne znash, i nije bilo maliciozno pitanje, izvini, a odgovor je: Ako radish neke delove prezentacije, na providnoj foliji, pa ti treba kod kuce, ili radish neku sliku, pa treba da je uvecash na neku podlogu(veliki papir, zid, ....) inache u kuci nema apsolutnu nikakvu svrhu.
Ako pitash sa konstrukcione strane, shto se tiche projektora, manja kutija, i bolje mogucnosti podeshavanja projektovane slike(mrzi me da opshirnije kucam, osim ako te ne zanima da i sam uradish ovako neshto :) )

@gorangf : grafoskop je dobar ako ti je monitor 15" ili manji(definitivno manji pasuje kako treba), ili da se upotrebe neki delovi kada se bude pravila kutija(ja sam upotrebio podeshavach rastojanja/visine sijalice, i izlazno sochivo, ostatak je neupotrebljiv)

Shto se tiche sijalice(prochitaj prve dve strane, i neke linkove) ta sijalica je halogena, i dosta loshija opcija za korishcenje, a da stavish jachu, to prvo morash da proverish da li transformator koji je ugradjen u grafoskop podrzava/ima dovolnjo snage.
Inache uz malo majstorije moze da se na platformu podeshvacha udaljenosti/visine sijalice ugradi metal-halidna sijalica od 150W(ali i ona je dobra samo do 3m shrine MAX, u vrlo zamrachenoj prostoriji) koja nije skupa( sa sve pratecim delovima(prigushnica,upaljach, lezishte)) i imash najjeftinije da je nadjesh na OTC-u(AKA buvljak na NBG-u). Dosta jache sija, mnooogoooo kvalitetniju svetlost daje, i mnogo duze traje od halogene kao ta koju imash sada.
http://en.wikipedia.org/wiki/Metal_halide_lamp
220px-150_Watt_Metal_Halide.jpg

Ovakva lampa, ako necesh da se petljash sada sa pravljenjem kutije. A odlichna je posle mozesh, ili da osvetlish sobu(daje svetlo koje je nazdravije za nashe ochi), ili dvorishte. Tako da necesh baciti pare u svakom sluchaju.

A fresnelova sochiva koja si video(ako si gledao link za lumenlab, i sl.) su dosta veca i mogu da se upotrebe veci monitori, a kad se uzimaju mora da se obrati paznja na ziznu daljinu(o tome mogu da ti objasnim, kad se budesh odluchio za kupovinu istih). I znachajno su bolji izbor u tehnichkom pogledu/kvalitetu slike zbog svetlosti koju daje.

Poslednja izmena:
Hvala majstore, presao sam cijelu temu kada sam se zainteresovao za ovo prije 20ak dana, i tek sad vidim koliko ima opcija i varijacija, imam ja jos dosta uciti, ali vremenom ce sve doci na svoje...:)
Za ubuduce, znam koga mogu pitati za detalje ;)
Sad za sad, prvo da osposobim ovo, da vidim kako radi, pa cu onda polako da doradjujem i nabavljam bolje dijelove.

neka pitanjca - nedoumice

Pročitao sam celu OVU temu i temu sa ES. Prikupio beleške. ;);), a inače radim u školi i vec odavno se kanim da krenem u ovaj projekat. Pre svega zbog klinaca i same nastave. Bilo bi odlično kada bih prezentacije, animacije i filmove prikazivao klincima na zidu sa slikom 2-3m. Inače predajem Tehničko i mašinac sam po struci pa mi je majstorisanje u krvi.

Imam 3-4 grafoskopa Iskra sa Fresnelima 300x300mm (radni deo) i još po 3-4 mm sa svake strane. Jedan Episkop sa VEGIONAR 3.6/xxx tripletom ... neki monitor 15" sam nabavio još pre 2 godine (FFC kabl cu nekako produziti ako bude bilo potrebno)
Pravio bih novu kutiju sa MH 400w Osram sijalicom

Ono što me intresuje je sledece:

1) Koliko bi bila vidljiva (upotrebljiva) ova slika na zidu učionice koja ima neke krem zavese (dakle nisu tamne zavese)? Ovo je ključno pitanje, inače ceo projekat otpada ... tj zalud sam danima čitao sve ove teme ... mada nateao bih ja skolu da mi kupe druge zavese ... ali opet je upitanju dan, a ne noć.

2) Čini mi se da je moj LCD 15" panel širine 307mm malo širi od radne širine Fresnela (300mm) ... Da li to mogu da rešim smanjivanjem slike na samom monitoru ? Na mom Aceru 22" kućnom ne mogu da suzim sliku !!

3) U celoj ovoj priči nisam načisto sa pojmovima kondenzatorsko sočivo i reflektor ?? ... Valjda im je uloga ista, tj da od netačkastog izvora svetlosti naprave tačkasti izvor ?? ... video sam na slikama Kondenzatorsko sočivo je neko sočivo ... a reflektor je neka sjajna kalota (deo lopte)

Da li njih dvoje reflektor i kondenzatorsko sočivo koriste zejedno ili moze samo jedan od njih ?

4) na episkopu koga sam danas rasklapao u školi videh da je neka verovatno halogena sijalica od 1000w ali je dugačka ~ 18cm prečnika oko 1cm i ima sijaličnu nit celom duzinom. Ono što mi je privuklo pažnju je deo koji valjda ima ulogu reflektora za tu sijalicu i ima oblik kao cev rasečena po duzina na pola (polucilindar) ??? Definitivo čudno je da takav izvor (netačkast) sa takvim reflektorom i samo nekim ogledalima skuplja svetlost u VEGIONAR triplet.

Ajde da ne davim previše za prvo javljanje PRVO pitanje mi je KLUČNO pa bih molio odgovr nekih ljudi koji su vec napravil projektore da mi kazu iz sopstevenoh iskustva

pozz

Fanatsticno!!!
Fenomenalno!!!
Genijalno!!!
Ovo volim da vidim!...
F..k the system!
:banana: :guitar:

Teško da ćemo ovde dobiti neke informacije ... tema je baš zagorela ...

Videh ovaj tvoj linak pa zaključujem da si vrlo tanko upoznat sa materijom ... jer si dao lin od nekih maleckih sočiva ...
Trebaju ti Fresnel lesn

3dlens.com
ili
neki italijani

PS ako ne proučiš ovu materiju ne upuštaj se akciju ... *** ima mnogo da se ččita a nikoga da pitaš ... imaš i neke siromašne klipove na You tubetu :))

Poslednja izmena:
Ha, Ha, nice...
mkrnjic@ tebra,
znam nego imam neku kombinaciju s ovima jer sam poluslep :sceptic:
pa reko da nesto iskoristimo ako moze, a ako ne onda ne.:)
Vec sam naso neki polovni lcd 15` Samsung za dz. cisto probe radi, a nenedostaje ni motivacije ni znanja (bar za ovo)....
Drugar radi u Office1 Superstore pa kao meracim neki grafoskop za najprostiju varijantu (opet probe radi).
Link stavih zbog recimo ovog projekta..

http://lumenlab.com/forums/index.php?showtopic=6371

mnogo mi se izdopadao :smash:

Doduse video sam PJ projekte pre par godina, nego mi se ucinilo nesto bzvz, a sada se nesto skroz napalih, jerbo stvarno za male pare moz se dobije stosta nesto.
Vidi ovo:

http://translate.google.com/translate?hl=fr&sl=fr&tl=en&u=http://www.allinbox.com/
,idi na (calculates the size of the projected image)
ljudi sve izracunali...!

Sad me interesuje ozbiljan DIY PJ projekat i ono prednje socivo..?? koje nesto pazaris preko Lumenlaba, ako sam dobro skapiro, jer da ga nabavis onako ili ovako malo teze da ce da radi.. A sto se tice Fresnela to je valjda Fresnel...? ili ima razlike i kod njih. (mislim nesto posebno)?
Uprosceno; prvo hocu da najjednostavnije vidim kako to sljaka, a onda...nesto ozbiljnije.
Znaci prvo Grafoskop+Lcd, a posle...
Aj se izpomazemo nekako pa mozda i nacinimo nesto.
A BTW odakle si?
Mua sam iz Beograd. :wave:

ja sam danas u školi stavio LCD na grafoskop ... bilo je oko 15h, oblačno i navučene zavese, ali se skoro NIŠTA nije videlo ... totalno sam se razočarao jer je mnogo loše, tako da ne znam da li da se upuštam u kupovinu MH 400W lampe (5500din)

Dobra stvar kod grafoskopa je što imaš mehanizam za pomeranje sijalice koji se može iskoristiti i za pomeranje MH sijalice ... takođe i ono izlazno sočivo se nalazi na verikalnom stubu i može se lepo pomerati gore-dole da bi se izoštrila slika, pa se i to može iskorititi na DIY projektoru ... Fresneli sa grafoskopa iako su slepljeni i nemoguće ih je odlepiti, mogu da se onom testericom za OTO polagano iiseku po obodu i tako da se razdvoje

nije mi jasno sledeće:
Svi kazu da je ovakav projektor u svakom pogledu bolji od fabričkih (osim veličine) i da mu je slika bolje nego kod fabričkih
Kako to onda da se fabrički mogu koristiti po danu, a ovi DIY ne mogu ... Neki su ovde isali da su iznajmljivali projektore za vreme SP 2006 ... pa bile su tada neke tekme i po danu, a ne samo uveče ?

Bottom line:
Mene od projekta - probe deli samo da prezalim (u slučaju neuspeha) 5500 din za MH lampu i da pronađem nešto za reflektor iza sijalice koji usmerava i prikplja svetlo

BGD Rakovica - Kanarevo brdo

Poslednja izmena:
Uf, stvarno nenormalna cena. Ja nisam ni gledao cene lampi.
Otprilike ispasce najveca stavka u PJ-u. Nisam te najbolje razumeo za lampu. ?
Necu ti otkriti Ameriku ali onu staru svakako moras promeniti a moras i staviti ovako nesto
ehlxg.jpg

Ovde su iskoristili kutlacu za usmeravanje svetlosti.:smash:

Verovatno znas i sam ali nije na odmet. Evo linka kako rade ljudi:

http://www.allinbox.com/retrotft.htm

Sledece nedelje sklapam moj diy PJ. Ima padne i neka slikica.:)
Obavesti sta si uradio.
Pozz

A da. Zaboravih da te pitam koji lcd si koristio?.
Kako je proslo rasklapanje (napisi model leba ti)?
Sto se tice upotrebe projektora po danu (banalizujem) retko koji (ukoliko nije neki vrh vrhoova) moze da radi po dnevnoj svetlosti.
Pa i kad odes u bioskop gase svetlo:p (sto sam pametan).
Ne ozbiljno, to je kao neko pravilo... Zamracena soba u 99% slucajeva.
Pozz

5500 ti je sijalica sa sve elektronikom (starter+prigušnica+neki kondenzator). Mozda moze i bez kondenzatora. Buvljak kad uđeš na Glavnu kapiju I red levo, a tezga je takođe sa leve strane.

Inače sama sijalica je oko 2000. Našao sam neku prodavnicu ELEKTROTEHNA (http://www.elektrotehna-sistem.co.rs/) u blokovima i kod njih PHILIPS MH neke sijalica i sva elektronika košta oko 10400din :smash:

Tu šerpu što su okačio sam vec video ovde negde .. valjda kod Bojana ... i nameravam da ga sutra pozovem i malo se konsultujem sa njim ... a čuo sam i za kutlače, mislim da je neko rekao da je svašta turao tu na mesto tog reflektujućeg dela i da su mu bile minimalne razlike.

LCD je bio neki Hansol sa Samsungovim panelom ... ja sam gledao neke video materijale sa You tuba i tako sam malo demistifikovao rasklapanje LCD-a ... nije ništa teško, pogledaj neki video i samo polako ... Taj mo hansol sam uzeo ni negledajući na onu listu kompatabilnih monitora ... a inače taj Flat kablić (FFC) mi je stvarno kratak ali je kod ovog mog svaka zica posebno tako dase moze lako nastavljati

Šta si ti našao za onu šerpu koja ima ulogu reflektora ? A nisko emisiono stako jel si nabavio ?

Hvala puno za info oko sijalica, ustedeo si mi dosta vremena.
Ja sam nabavio SVE sem grafoskopa :p, koji ce mi stici u ponedeljak ili utorak i
naravno sijalice koju cu kupiti po tvojim uputstvima (mada se ozbiljno razmisljam za kupovinu diy kita).

http://diyprojectorkits.com/store/

Cini mi se da su i cene sasvim ok. (ne znam doduse kolika je postarina)

Lcd je Samsung 15-ica. Do sad nisam dao ni banke, a grafoskop ne bi trebalo da bude vise od 2000-3000 dindzi (ne znam tacno jer je kombinacija iz neke skole pa treba da ga otpisu tj ima neka papirologija).
Nisko emisiono staklo narucio od drugara 50x50 cm 4mm debljine pa cu ga posle sam seci po potrebi. Nije ga nesto tesko naci (svaka bolja staklara ga ima) samo obrati paznju na koju stranu ga stavljas, mada ne mozes ni tu da pogresis jer je ona druga strana nekako hrapava. Ono kondenzatorsko socivo ili cold mirror kako zovu onu drugu varijantu, ima da se naruci sa nekoliko sajtova ali mi se cini da je najbolja kupovina PJ kita. Jos nisam smislio sta cu za to ali ne verujem da je neki veliki problem.
Mogao bi postavis par slicica ako ti nije mrsko.
Pozz
:wave:

koli se sećam neko je ovde napisao da se sve preko 20$ ili 20e kod nas carini mislim da je ta promena bila od 01.06.2006. .. a mozda se opet nešto promenilo ... a inače i poštarina ti ulazi u osnovicu za carinu ... kakvi lopovi :smash:

podseti me za nisko emisiono staklo ... stavlja se ona strana koja ima taj nisko emis. premaz do sijalice ? ... tj ta hrapava ide prema Fresnelima ?

Ne znam na koje sličice si mislio kada ništa nisam uradio ? :D Probu sam samo na blic uradio u školi, sve je bilo zalepljeno selotepom ... proba trajala 2 min ... i videh da skoro ništa ne vidim ,) i sve sam rasturio

Aha da, ti sve rasklopio.:crash: zaboravio sam.:)
Nesto kao mozgam da ti nije bila slaba slika jer ti se rasipa svetlost tj trebalo bi onaj visak svetlosti sto izlazi iz fresnela regulisati s nekim kartonom ili nesto slicno.
Kako sve vise citam i upoznajem se s materijom tako mi se redjaju problemi u glavi.
Npr. citiram, a ima i neke logike:
...za metal hibrid lampe koje imaju razmak elektroda oko 3 do 4 cm obavezno koristiti odgovarajuci objektiv ma koliko se trudili slika ce biti mutna ukoliko koristite originalno socivo od grafoskopa uz kombinaciju sijalica koje imaju izvor veci od 5 milimetara..
Znaci trebalo bi menjati i ono socivo ili po nekim predlozima koristiti sijalicu sa fara, navodno daje bolje rezultate sa original graf. socivom (sve mi je to nesto neprovereno)...
Druga stvar, a ti me ispravi ako gresim, izgleda da ono kondenzatorsko socivo kod sijalice mnogo bolje usmerava svetlost od onog hladnog ogledala ili ne daj boze kutlace. Malo cu da se oladim od ovog citanja pa kad dodje grafoskop onako iz prve ruku cu da se uverim u ovo ili ono. A i resio sam, kupicu onaj kit samo bez lampe pa lagano. :guitar:
Pozz
A da, tako je kako si napisao za termo staklo.

Jurim grafoskop, pa da se i ja bacim u ovaj dugo planiran poduhvat.

@MegaS

lepo je da nas ima što više ... samo napred ... ali dobro sve pročitaj ... ja dok sam čitao sve ovo, kao i temu na ES, sam značajne stvari Copy/Paste u word, tako da mogu posle brže da sumiram utiske, a bogami ima i nelogičnosti.

@danek

Kontao sam i ja za karton da sam ga mozda trebao staviti ... videću još

Ovo što si ciitirao i ja sam to zapazio dok sam čitao ... ali hebiga ...ne mož' čovek na sve da misli ... ako si odlučan u svemu ovome treba nešto sklopiti pa videti kakav je rezultat, pa onda dalje eventualno unapređivati konstrukciju ...

Moj ti je savet kada dobiješ Grafoskop rasturi ga i sve što možeš koristi ... kupiš i lampu i verujem da ce sve to da bude odlično

PS Kondezator vs Cold Mirror ... sve mi je to čudno ... Cold miror mi je logčno šta radi ... ali ovaj Condenser lens se stavlja ispred sijalice i nisam načisto kako to radi ... a evo ti ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=PkrZXcW_ufI ... bem liga od kudesu ovi ali se dosta lepo vidi ... a može čovek i da skonta šta im to piše

Edit: Ovaj Codenser lens valjda moze da smanji rastojanje između sijalice i prvog Fresnela ... nisam siguran ...

Poslednja izmena:
E super jos neko da se prikljuci temi Megaskot@ sa svojim diy PJ-om.

Nadam se da ce da da par saveta i neko ko je zavrsio PJ. :smash:

Mkrnjic@
Potpuno se slazem sa tobom malko sam se unervozio i ne mogu vise da razbijam glavu dok ne povadim crevca nekom grafoskopu. Uostalom masa ljudi ga je napravila i skoro svi su zadovoljni.

Pozz :D

pričao sam sa Bojanom kratko veceras ... kaže čovek samo napred ... nije to sveto pismo ... za reflektor kaze da moze i bez njega, jer je MH 400w jaka sijalica, ... čini mi se da je baš on pisao ovde da je probao sve i svašta na mestu tog reflektora i da nije bilo nekog naprtka ... a za niskoemisiono staklo kaže da nije neophodno ... samo obično staklo sa dobrim hlađenjem ...

po mom mišljenju to nisko emisiono staklo jedino treba ako ono štiti od UV ili IC zračenja ... a i to su ovde ljudi dosta spominjali ali nisam taj deo uspeo da provalim ... Kao da ova MH sijalica zrači UV i IC zračenje .. bem li ga

@danek .. samo uzmi grafoskop ... vidi lepo kako to radi i sve će ti biti jasno ... trebaće ti tada samo MH sijalica i vec ćeš moći da sklopiš projektor

PS ... zaboravih ... reče mi Bojan da slika mora solidno da se vidi i po danu sa navučenim zavesama ... kao i kod fabričkih projektora ...

JA moram da osmislim sada kućište ... pa da mi u ZO Montu od restlova (180din/m2) iseku šta mi treba ... i da vidim kako će to čudo da radi ...

@ danek mozda nije loše da ga ja prvo sklepam ... pa ako ne budem bio zadovoljan sa vidljivošću slike da ti posle barem prodam sijalicu :);)

WOW!!!
Pa ti bas ne sedis skrstenih ruku..,)
Sad si me zgranuo.. Znaci full DIY mode. Alal vera.
A sta ces za dodatni fresnel i triplet socivo..?
Vidi meni jos bolje ;), ako hoces to da odradis a i sto se lampe tice meni je najmanji problem. Taman cu da dodjem na gotovo..
Nigde ja nesto specijalno ne zurim. Poslacu ti br moba na PM ovih dana pa cimni ako iskrsne nesto extra, mega, ovo, ono...
Sutra cu ja verovatno naruciti par stvari, samo ako drugaru sljaka strana kartica...
Javljam i pozz
:banana:

Ako neko zna gde ima neki grafoskop, nek javi.

Da li je neko, uz Bozju pomoc, probao da stavi alternativne sijalice u komercijalne projektore?

Imam jedan Epson emp-62, lampa crkla (kao zvecka), nova lampa preko 30k dinara, original je UHE 170w 80v.

Ljudi preko 5 godina...svaka čast! Evo da se i ja upišem. Da napravio sam ga i da uživam već godinu dana otprilike u njegovim čarima. Ukucao jednoga popodneva u guletu najeftiniji projektor kad ono bam...napravi sam, a ja normalno sve volim su moje dve ih ručice sastaviti...ah ta milina kad znaš da si to sam napravio. Nego...iščitam, razradim, skupim delove, probam kad stvarno ...radi!
Grafoskop drugar nabavio u školi.
SIjalica definitivno MH
TFT neki prestigio ili šta već koga je kasnije zamenio mnogo bolji LG inače 17ke
staklo za zaštitu od toplote
par kulera 12ki
malo drveta umeća i opleti.
SLike ću pronaći pa prikačiti ako koga zanima...čisto i da vidite moje umeće. E sad prvo sam koristio ceo grafoskop a kasnije ga rasturao i pravio kutiju u horizontali. Totalno sa mnogo manje zeze može da se iskoristi ceo grafoskop i da se uradi extra posao. Ali jasam morao da probam...koristim sijalicu od 150w mh tunghsram i radi posao...4 kulera dva manja i dve 12ice rade posao...tft mrtav ladan, hocu reci živ i ladan! kupio ya nekih 2800 kinti sijalicu plus grlo 400 plus prigušnice neki 1000 i ubacio i šta se dešava...nikako mi nije jasno kako je narod uspeo da ohladi to nenormalno čudo!? znači to greje kao inkubator! a povrh svega uopste nisam primetio neku wou razliku što se osvetljenja slike tiče u odnosu na 150ku.tako da sam ja od te sijalke odustao.
Sada planiram da napravim još jedan možda sa 15kom kako bih ja tu skalameriju upakovao u što manje kućište... zakačići slike pa bacite kometar.

ajde bacineke fotke ... ja nikako da krenem sa mojim projektom ... ja ima dava radijalna ventilatora iz Grafoskopa i njih ili samo jedan ću pokušati da iskoristim ... deluju mi da mogu na naprave pravu oluju :D ...

Zaštino staklo još nisam kupio ... mada razmišljam da probam sa običnim staklom i ovim radijalnim ventom ...

Flat kabl treba da produzavam, a kabl je baš super za produzavanje jer mu je svaka zica razdvojena, ali ja nisan vešt sa lemilicom pa nikako da krenem ...:d

Ako si koristio Frešnele iz grafoskopa oni su bili 30cm X 30cm, a tvoj 17" LCD je sigurno veci za par centimatara ...

Da li ti se vidi CELA slika ili fale krajevi? Meni je 15" LCD veci od fresnela za 5-7mm pa će malo da krati sliku :smash:

Kakva je slika po danu ? Vidi li se sta ? ... Da li bi klinci u školi videli nešto na časovima ako su navučene zavese - nije baš neko zamračenje ;)

pozzz

evo ga...snimak će dosta reći...http://www.youtube.com/watch?v=RyG3bDWQtbU ....inače to je prvobitna verzija koja kontam odokativnom metodom da je bila bolja samo je tft unutra bio lošiji od sadašnjeg, znači varijanta sa grafoskopom.
Na fotkama je novija varijanta bez grafoskopa, rekao bih losija, jedino što su mi sve komponente sada lako dostupne.
Staklo ti je u suštini vatrostalno, može da se koristi i ono za zaštitu stakla na maskama za varenje, nikakve druge filtere ja nisam koristio, samo dobro osmišljeno hlađenje. fresnel je u stvari 26x26 i da mnogo je veći tft 17ka ali šta sam ja uradio...koristim KM player ubedljivo bez premca što se tiče ove naše priče ovde, podešavanja za sliku kakva hoćeš, digao mu kontrast i namestio da se film uvek pali na istom mestu u istoj veličini i to je to.igre u suštini i ne igram...samo filmovi i serije i uživancija!
E sada po danu definitivno mora biti mrak u prostoriji, bar da kažemo 90%...primer...slika mi je bila na zidu i odmah do slike vrata, dnevno svetlo i sa malo odškrinutim vratima ubija sliku na zidu pored, dok uveče ,veštačko svetlo sija bez problema i slika extra,znači bitno ti je samo da to veštačko ne tuče direkt u ekran,tj zid gde je projekcija i radi...extra.
A zašto sam ja odustao od 400w sijalice! prost experiment. Zimi je to sve extra..gledaš film i ugreješ sobu i lepo ti i toplo! a šta leti..kad se desi da gledam film preko dana sve moram da zamračim.sa 40C napolju i sijalicom od 150w ja izadjem napolje i napolju mi milina!! zamisli onda šta bi mi radila sijalka od 400w,nema se gde tu toplotu odstraniti,jedino da iz njega vučem crevo sa toplim vazduhom direkt napolje ili neki MLOGO jak ventilator!?
prva verzija
http://img203.imageshack.us/i/dscn1632e.jpg/
http://img829.imageshack.us/i/dscn1633h.jpg/
http://img146.imageshack.us/i/dscn1634r.jpg/
http://img508.imageshack.us/i/dscn1635x.jpg/
http://img268.imageshack.us/i/dscn0902ed.jpg/
http://img706.imageshack.us/i/dscn0903b.jpg/
http://img508.imageshack.us/i/dscn0905f.jpg/

Vrh Dno