Dobronamerno pitanje:
A koja je realna upotreba tog grafoskopa u kucnim uslovima?Stvarno ne znam i hteo bih da shvatim.
Realna upotreba u kucnim uslovima ?Da li znash shta si uopshte pitao ? Tvoje pitanje nema veze sa ovom vrstom projekta, a sumnjam i na dobronamernost.... Ako si mislio da li moze da se koristi za josh neshto, i sl. onda:
1) ne znash
2)zlonamerno i trolovsko pitanje
Ako ne znash, i nije bilo maliciozno pitanje, izvini, a odgovor je: Ako radish neke delove prezentacije, na providnoj foliji, pa ti treba kod kuce, ili radish neku sliku, pa treba da je uvecash na neku podlogu(veliki papir, zid, ....) inache u kuci nema apsolutnu nikakvu svrhu.
Ako pitash sa konstrukcione strane, shto se tiche projektora, manja kutija, i bolje mogucnosti podeshavanja projektovane slike(mrzi me da opshirnije kucam, osim ako te ne zanima da i sam uradish ovako neshto

)
@gorangf : grafoskop je dobar ako ti je monitor 15" ili manji(definitivno manji pasuje kako treba), ili da se upotrebe neki delovi kada se bude pravila kutija(ja sam upotrebio podeshavach rastojanja/visine sijalice, i izlazno sochivo, ostatak je neupotrebljiv)
Shto se tiche sijalice(prochitaj prve dve strane, i neke linkove) ta sijalica je halogena, i dosta loshija opcija za korishcenje, a da stavish jachu, to prvo morash da proverish da li transformator koji je ugradjen u grafoskop podrzava/ima dovolnjo snage.
Inache uz malo majstorije moze da se na platformu podeshvacha udaljenosti/visine sijalice ugradi metal-halidna sijalica od 150W(ali i ona je dobra samo do 3m shrine MAX, u vrlo zamrachenoj prostoriji) koja nije skupa( sa sve pratecim delovima(prigushnica,upaljach, lezishte)) i imash najjeftinije da je nadjesh na OTC-u(AKA buvljak na NBG-u). Dosta jache sija, mnooogoooo kvalitetniju svetlost daje, i mnogo duze traje od halogene kao ta koju imash sada.
http://en.wikipedia.org/wiki/Metal_halide_lamp
Ovakva lampa, ako necesh da se petljash sada sa pravljenjem kutije. A odlichna je posle mozesh, ili da osvetlish sobu(daje svetlo koje je nazdravije za nashe ochi), ili dvorishte. Tako da necesh baciti pare u svakom sluchaju.
A fresnelova sochiva koja si video(ako si gledao link za lumenlab, i sl.) su dosta veca i mogu da se upotrebe veci monitori, a kad se uzimaju mora da se obrati paznja na ziznu daljinu(o tome mogu da ti objasnim, kad se budesh odluchio za kupovinu istih). I znachajno su bolji izbor u tehnichkom pogledu/kvalitetu slike zbog svetlosti koju daje.