Šta je novo?

Uz bozju pomoc

Žao mi je ali neće moći druga sijalica a da ne moduješ ozbiljnije kućište grafoskopa.
Možda nisi pažljivo čitao.
Da bi dobio odgovarajući kvalitet/jačinu svetla, treba ti sijalica temperaturnog opsega od 4000k do 6000K (kelvina), što je
direktno povezano sa osvetljenjem projekcije.
To su obično metalhalogene (ili halidne) sijalice snage od oko 20000 lumena za sijalice od 250w do čak 40000l za 400w.
Sijalica koju ti imaš je standardna halogena grafoskopska sijalica sa odgovarajućim transformatorom napona ili popularnije trafoom, koja isporučuje
oko 8000 lumena i ima temperaturu svetla od 3200K.
Dakle nećeš baš biti zadovoljan slikom sve dok ne staviš ozbiljniju sijalicu.
Naravno uz goropomenute metalhalogene sijalice idu i odgovarajući transformatori napona ili popularnije kod ovog tipa sijalica prigušnica tj umanjivač
stresa kao i pripadajući upaljač.
Zato sam i postovao onaj link gore.
To je sijalica relativno malih dimenzija koju bi mogao da upakuješ bez većih problema sa dvostrukim krajem FC2 baze,
ali nisam kod nas video modele od 250w ili 400w.
Imaš kod nas i sijalice sličnog izgleda kao tvoja iz grafoskopa sa G12 podnožjem od oko 13000l, 4000k i 150w,
ali s njom mislim da ne bi imao neka wow poboljšanja.
Kod mene je sijalica 400w grlo e40 dužine 28cm, 5000k i 3400lm...čudovište.
Naravno nema potrebe da pominjem da je uz sve ovo neophodno i odgovarajuće hladjenje.
Pozdrav

interesuje me ovo sto si pomenuo '' Imaš kod nas i sijalice sličnog izgleda kao tvoja iz grafoskopa sa G12 podnožjem od oko 13000l, 4000k i 150w '' pokusao bi s njima ako je to moguce, bilo kakvo poboljsanje bi mi odgovaralo. :cigar:

Da, ali sam zaboravio da spomenem da je i ona metal-halogena...
Dakle sijalica+prigušnica+starter(upaljač), ali da, gabariti su slični.
Cena oko 2500 din za komplet.

Nisam jos odradio, samo sam prepravio da se ne gase posle odredjenog vremena kada detektuju da nema lampe, ima dosta uputstava, "ballast bypass"... poenta je na glavnoj ploci prespojiti vod koji dolazi sa balasta na masu, u semama je to prikazano kao "lamp missing", sa druge strane, na balastu, prespojiti optokapler sa te strane koja daje taj "signal" da nedostaje lampa, obicno treba prespojiti i mehanicki prekidac kod lampe to jest poklopca.

Kazem dosao sam do dileme koju sijalicu, ja mislim da ce ipak biti metal halide, jeftinija je, duze traje, mozda postavim jos jedan ventilator pa nek duva kroz otvore sa strane, a mozda i probusim otvore, samo mi je to bezveze.

Nesto me drugo podsetilo ove teme, pa rekoh da napisem medjuvremensko iskustvo... ako radite prepravke starih fabrickih projektora, nemojte se igrati sa MH sijalicama ni preko originalnog balasta, ni preko eksternog balasta sa upaljacem - prevelike su sijalice i gubi se previse svetlosti. Odmah probajte sa auto xenonima od 50w, em ce se raditi sa manjim naponima (PC napajanje, 12v), em su ove sijalice manjih dimenzija te se uz originalni reflektor dobija vise svetlosti nego kod mh od 150w. Malo treba eksperimentisati, dobijaju se zadovoljavajuci rezultati, ne kao kod varijante prepravke grafoskopa, ali pristojni za ulozeni novac.

imam par triplet sociva sa pravih bioskopskih projektora ako nekom treba neka se javi na pp
ovo nije slika mojih ali cisto da vidite.
dobri su za pravljene mini led lcd projektora od nekog mp4 playera i sl.

triplet.jpg

Poslednja izmena:
Evo posto prethodnu poruku ne mogu menjati da dodam specifikacije mojih sociva

1. 6115964 ISCO-GOTTINGEN Germany KIPTAR 1:2,3/130 ima u sebi 3 sociva vel. kucista 118 x 62.5 mm
2. P 58592 RATHENOWER OPTISCHE WERKE CINERECTIM 62,5/140 ima u sebi 2 sociva vel. kucista 97 x 62.5 mm
3. 110213 BENOIST BERTHIOT CINESTAR F=110 F/2 imam samo prednje socivo vel. kucista 124 x 62.5 mm
4. 4864234 CARL ZEISS JENA KIPRONAR 1,9/140 imam samo prednje socivo vel. kucista 194 x 80 mm
5. IMAM JEDNO SOCIVO SJEDNE STRANE IZBOCENO A DRUGA RAVNA 65 MM IMA NEKI NOSAC
6. IMAM 4 SOCIVA OD RASTURENOG KVADROPLETA 58mm, 58mm, 42mm i 52mm

Ovo sam sve kupio za moj projekat mini led projektora ali nema se vremena pokrenuo sam isplativiji projekat osim uzivanja u slici.

Zainteresovani neka mi posalju email u pp za slike

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
pratim temu vec duze vremena, i odlucio sam da i ja sklopim nesto, do sad je sve islo sporo, skupljao sam dijelove, tek cu sada imati malo vise vremena da se ovim pozabavim pa imam jedno pitanje:
prilikom nabavke monitora na sta obratiti baznju? Ono sto se na prvu moze provjeriti jeste rezolucija i odziv (idem na 15"), ali zanima me postoje li mozda neke klase koje su bolje, losije i ono sto me najvise zanima rasklapanje monitora. Iz kojih se najlakse moze izvuci panel (ako uopste postoji pravilo), posto se bojim da nesto ne zeznem, pokidam prilikom rasklapanja...
Zbavio sam grafoskop sa 150w halogenom sijalicom, narucio sam metal halogenu 250w, pa dok ona ne stigne da potrazim i panel.
Hvala u naprijed!

Poslednja izmena:
Bilo je par postova na tu temu..
U principu nema pravila ali recimo da je veliki broj Samsung-a i LG-a DIY friendly.
Ako ides na ozbiljniju varijantu kitova (lcd+kontroler), AUO paneli su dobri za stripovanje ili vec sta.
Imas i ovako nesto, i nije ti potrebno neko znanje francuskog.

http://ecrans.energie-libre.net

Ima i nekih drugih sajtova na tu temu al zaboravih trenutno.
Sto se tice brzine..vidi sta ja sve imam pa nikako da zavrsim...:smash:

http://i43.tinypic.com/dlkg9j.jpg

Pozdrav
:wave:

Hvala! :)
A sto se vremena tice, kad sam se prvi put zainteresovao za ovo, bilo je to prije 2 godine :D procitao sam da za ovo treba dosta strpljena, ali da ce 2 godine proci, nisam ni sanjao. Prvih dana sam letao na sve strane oko grafoskopa, sociva i ostalog, onda sam upao u guzvu na faksu tako da tek sad, kad sam pri kraju, vidim malo prostora da se ponovo bacim na posao.

Pozdrav svima.Mene interesuje posto imam grafoskop + monitor da stavim preko monitora jos jedan fresnel ( ako ga dje nabavim ) da li bi uticalo sto na sliku , inace proslu noc sam gledao ''avatar'' i super je slika bila ali na neke filmove dosta losa, a citao sam ne znam na koji sajt da su razdvajali fresnel sociva od grafoskopa pa monitor stvljali u sredinu al ne vjerujem da je to dobra ideja

Nista neces dobiti sa jos jednim, a jos ces se iscimati da ga nadjes. To sto si negdje vjerovatno vidio 2 sociva oko panela, to je jedno rastavljeno, i neces progrijesiti ako to uradis, cak je i preporucljivo.
U grafoskopu si dobio nesto ovako, samo je na slici jedna polovica sociva, zamisli jos jedno koje je u mirror postavljeno i usmjerava svjetlost ka socivu iznad grafoskopa i onda se preko ogledala usmjerava prema platnu. Ti sto trebas jeste da izmedju ova 2 postavis svoj panel.
di6675enz.jpg

Poslednja izmena:
pa predlazes da razdvojim postojeci fresnel , jeli komplikovano da se to uradi i gubim li na ostrinu slike?

Iskreno, ja licno to nisam radio jos uvjek jer cekam monitor, a predpostavljam da nije tesko, plasticna su i spojena samo po rubovima, samo pazi kad ih budes stavljao oko panela da se ne mimoilaze i to je to. Kad skontas na kom principu funkcionisu sociva, shvatices i sam da je to najbolje rjesenje. ;)

ok hvala, spremam se veceras da gledam neke filmove , pa cu postavit neke slike cisto da tema zazivi , pozdrav svima iz Podgorice

Evo vec duze vrijeme imam ''diy'' projektor i mislim da je najveci problem sto nemam sto da gledam na njega , imam gomilu filmova a sve je vec vidjeno par puta , a noviji filmovi katastrofa, tako da mi ostaje da se nadam boljim filmovima.

Nazad
Vrh Dno