Šta je novo?

Uputstva za apsolutne pocetnike

salealexic90

Cenjen
Učlanjen(a)
06.02.2014
Poena
170
S obzirom na to da sam nov u ovome, bilo bi mi od velike pomoci da neko ko vec ima dosta iskustva odgovori na nubovska pitanja. Nije da pre ovoga nisam iscitavao druge teme na forumu, ali nikako da nadjem objedinjeno uputstvo za pocetnike a da pritom nije staro par godina. Dakle ukapirao sam da prvo treba da kupim wallet, ja sam se opredelio za mobilni, ali pojma nemam koji, ima ih brdo. Dakle prvo pitanje je koji se najvise preporucuje?
Ja sam npr izabrao exodus, ono sto me zbunjuje je da nisam dobio nikakav kod, pomocu kog mogu kasnije da pristupim svom profilu sa nekog drugog uredjaja. Pojma nemam gde to da nadjem, a koliko sam citao taj kod je nesto sto treba da cuvam i znam samo ja, ili sam sve pogresno shvatio🙂...

Nakon toga treba da izaberem menjacnicu na kojoj kupujem kriptovalute? E sad i tu imam nedoumice koju da koristim? Prvo sam mislio coinbase, ali onda negde procitah da ne moze iz Srbije tj da ima nekakvih problema... Dakle, zanima me sta ovde da koristim, koju menjacnicu, na sta da obratim pazanju, u smislu jel bitno kojojm se karticom placa, jel se provizije drasticno razlikuju od menjacnice do menjacnice, da li neke daju bonuse itd... Takodje konfuzno mi je sto neki altcoini ne postoje na menjacnicama (DOT npr). Sta u slucaju ako zelim da kupim te koji nisu na sajtovima menjacnica, kako se to radi i da li sve te coine mogu da cuvam u walletu?
Znam da su ova pitanja totalno nubovska, i da ima brdo tekstova o ovome ali ako nekom nije tesko bio bih zahvalan da mi malo pojasni ovde.

Za Exodus na mobilnom ideš na treću ikonicu (čikica), pa na security pa na Backup i tu možeš da vidiš svojih jedinstvenih 12 reči koje možeš da ubacuješ kasnije i u druge novčanike i tako pristupiš istim sredstvima (adresama).

Pročitao si već na mnogo mesta sigurno da je vrlo bitno da te reči čuvaš dobro i nikome ih ne daš 🙂

Za menjačnicu imaš domaću ECD.rs, imaš CEX.io, a možeš i od nekoga ovde u lokalu da kupiš, face 2 face, Music da ima tema za to 🙂

Srećno!

Pa da li neko koristi ECD?
Prednosti/mane u odnosu na strane menjacnice?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Ljudi koja je najlakša procedura za kupovinu recimo SIA ili verge coina. Na cex.io ne postoji nijedna od tih valuta za direktnu kupovinu. Na binance takodje. Pretpostavljam da bi moglo tako što se kupi neka od kriptovaluta (recimo btc ili eth) a zatim izvrsi trade

Kad se na rig instalira Win koji su dalji koraci da bih kopao ETH?
Imam otvoren nalog na CEX-u.

Kad se na rig instalira Win koji su dalji koraci da bih kopao ETH?
Imam otvoren nalog na CEX-u.

Nalog na Cex-u nije u direktnoj vezi sa kopanjem ETH-a, sem ako ne kopas na adresu walleta na Cex-u.

1. Pogasiš sve moguće opcije za update windowsa
2. Podesis klokove i voltažu kroz AB recimo
3. Skineš miner program, podesiš bat fajl i startuješ miner

Tako je bar bilo, odavno sam prešao na simple mining...

1a Podesis power settings, da ti se ne gasi hard disk i slicno
1b Podesis virtuelnu memoriju

[video]https://www.tiktok.com/@brandonjsager/video/6916264842181577989?lang=en&is_copy_url=1&is_from_webapp=v1[/video]

Ovo nemojte da radite. Dovoljno za početak.

Uh, ajmo ovako jedan mali tutorial za absolute beginners 🙂

Za početak pretpostavimo da je hardverski sve povezano, ispravno, da ima dovoljno rama i adekvatno napajanje sa pravilno povezanim kablovima, riserima i slicno, i da je upravo instaliran Windows 10.
Govorim samo za AMD Polaris kartice, pošto njih imam u rigovima, i 4 kom su po rigu. Idemo kao u BASIC-u red po red, u koracima po 10.

5. Podesiti u BIOS-u šta komp da radi kada posle nestanka struje dođe struja - Always ON.

10.
Odavde se skida .bat fajl za ubijanje svih nepotrebnih procesa, telemetrije, i stopiranje windows update-a.

20. Skidanje i instalacija poslednjeg drajvera za grafičke sa AMD sajta, izabrati za svaku grafičku compute mode.

30. Startovanje amd pixel patcher, ukoliko se koriste modovani biosi.

40. Starovanje command prompt iz Windows system foldera desnim klikom kao administrator (start-windows system) i unošenje sledeće komande:

bcdedit /set {default} bootstatuspolicy ignoreallfailures

(ova komanda sprečava startovanje hdd check prilikom nasilnog gašenja riga, što će se sigurno dešavati prilikom nestanka struje, resetovanja iz raznih razloga i slično.

50. Kliknuti na start i upisati performance (ostaće prozor gde piše "Adjust the apereance..."), kliknuti na to.

60. Kliknuti na adjust for best performance.

70. Kad smo već tu, kliknuti na advanced, i na change virtual memory - custom size, staviti minimum i maximum po 40000 MB (to je dovoljno za 4 grafičke, za više ne znam).

80. Kliknuti na start i upisati power - staviti da se hard nikad ne gasi (tipa 999999 minuta), isto važi i za monitor.

90. Instalirati i podesiti Anydesk (besplatan) ili Teamviewer (ukoliko se rigovima pristupa sa udaljene lokacije) - staviti 2FA i šifru.

100. Ukoliko se kopa Ethereum, otvoriti nalog na Binance, i kreirati Ethereum adresu, kao i ZIL adresu (ukoliko kopate na Ezil poolu, gde se dobija Ziliqa coin gratis uz kopanje Ethereuma, svakako daje više nego na ostalim pool-ovima).

110. Skinuti Phoenix Miner verziju 5.4c, i napraviti .bat fajl sa parametrima koji odgovaraju vašem rigu (ako su recimo RX580, za početak staviti napon 950 mV, gpu clock 1100, gpu memory 2000, trebalo bi da da oko 29 MH), kao i adresom za kopanje, postoji primer.

120. Skinuti MSI Afterburner, i namestiti krivu za ventilatore na grafičkim karticama, gledati da temperatura grafičkih ne pređe 70ak stepeni uz recimo 40% brzine ventilatora. Takođe sa desne strane desni klik, pa properties, ubaciti gpu voltage, power, clock.

130.
Skinuti WinPatrol - program za odloženo startovanje, ostala mi je navika još od Windows 7, starih 7950 grafičkih i matorih hardova od 160 GB koji su duže vremena startovali sistem, pa je morao da postoji neki red (sad sa ssd-ovima mislim da nema potrebe, ali neće da škodi) svakako staviti da se MSI Afterburner startuje odloženo 30 sekundi, a .bat fajl iz reda 110 staviti odloženo 40 sekundi.

140. Skinuti i instalirati HW Info, startovati "sensors only" - tu ćete pratiti da li postoje hw greške u toku kopanja - idealno je 0. Ako se pojave greške, smanjite klok memoriji.

150. Startovati miner, posle početnog auto tune GT parametara, kreće normalno kopanje, i posle recimo sat vremena biće shares (50/1/0), ovo 50 su prihvaćeni share-ovi od strane pool-a, ovaj 1 je stale (može da se desi zbog trenutnog problema sa netom, svakako na 1000 share-ova ne bi trebalo da bude više od 1 ukoliko imate iole normalan net, kablovska, adsl ili optika je pod moranje, WiFi - nek vam je bog u pomoći), a ovo 0 je rejected (uglavnom se dešava zbog nategnutog hardwera, smanjite klok memoriji, povećajte napon, šta god).

160. RX 580 otprilike daje oko 29 MH (plus, minus 1, apsolutno nebitno, nemojte natezati grafičke do krajnjih granica, cilj je da imate rig koji radi stabilno i koji troši što je manje moguće - moje Sapphire Nitro 580 daju u proseku oko 28, ali mi je cilj da pustim da kopa i da ne razmišljam više o tome).

170.
Pustite rig da radi. Ako radi 500+ sati bez prekida (ne računam prekide zbog nestanka struje ili neta), znači da ste uradili dobar posao 🙂

Poslednja izmena:
Da li na rigu drzite neki anti-virus?

@storm

130 Winpatrol nije potreban, dovoljno je u bat fajl dodati timeout 45 (odnosi se na sekunde, pa upisati broj u zavisnosti od sporoce hard diska 🙂)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Nalog na Cex-u nije u direktnoj vezi sa kopanjem ETH-a, sem ako ne kopas na adresu walleta na Cex-u.

1. Pogasiš sve moguće opcije za update windowsa
2. Podesis klokove i voltažu kroz AB recimo
3. Skineš miner program, podesiš bat fajl i startuješ miner

Tako je bar bilo, odavno sam prešao na simple mining...

Da li smeta ako se koristi adresa walleta sa Cex-a?
Sta je to AB? Da li moze kartica da se podesi kroz software kartice pod Win ili mora da se radi bios?
Gde se nalazi taj BAT file?

Da li smeta ako se koristi adresa walleta sa Cex-a?
Sta je to AB? Da li moze kartica da se podesi kroz software kartice pod Win ili mora da se radi bios?

Ne smeta da se majnuje direktno na cexio. Samo da iznos koji pool salje ne bude manji od 0.001 ETH.

Bat fajl se nalazi u miner folederu. Ako je phoenix miner Fajl se zove star_miner.bat

1. MSI Afterburner.
2. Ja sam moje kartice podesio preko amd radeon drajvera, nikakav dodatni softver ne koristim i sve radi bez greske. U pitanju su "RX 580 / 8 gb Sapphire nitro +" kartice i daju 31 mh. Ne znam za dr. graficke.

Prvi koristi molex za dodatno napajanje, a drugi koristi 6-pinac. Bolja je druga varijanta ukoliko ti je grafička veći potrošač.

A obzirom da se svakako na graficku povezuju jedan osmopinac plus jedan sestopinac da li onda uopste ima potrebe povezivati bilo kakvo napajanje na riser?

Grafička svakako traži napon iz risera, tako da moras da ga povežeš. Solomonsko rešenje ti je da jedan 8-pinac povežeš na grafičku, a drugi 6-pinac nastaviš kablom (rade ljudi na KP) i priključiš na riser. Meni tako rade rx580 u rigu bez ikakvih problema.

Ne znam
Ne volim bas da rizikujem pogotovo jer su skupe karte
Provericu sta imam slobodno na napajanju

Nesto mi nije jasno u AB-u.
Ispada da ako imas dve kartice u rigu da ne mozes setovanja posebno za svaku da odradis?

Bolji je sestopinac, dosta sata kablova mi je izgorelo, inace mozes u ab-u da podesavas svaku karticu posebno, trenutno nisam na kompu da ti posaljem screnshot, jer je malo teze za objasniti bez slike 🙂

Sent from my SM-A505F using Tapatalk

Ajde molim te kad stignes slikaj sta i kako
Ja odaberem prvu i kad odem na apply on sve to uradi za obe. I obrnuto.

Settings - pa iskljuci synchronize settings for similar graphic processors.

Iskljuceno je to.
Ali sam sad provalio u cemu je fora.
Mora da se promeni "simbol" pored kartice.
Jer ako je isti simbol onda kopira / sinhrinizuje podesavanja

E dobro je 🙂

Sent from my SM-A505F using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno