- Učlanjen(a)
- 18.03.2005
- Poena
- 1,185
Čemu drama oko dezinformisanosti, ovako funkcioniše verovatno u svim bankama.
Prvo, kreditna kartica sa aktuelnim kamatama je svakako pljačka a opet je svesno koristimo.
Drugo, postoji razlog zašto su dva računa vezana za tu kreditnu karticu, devizni i dinarski, je 'l te.
Moj savet je da otvoriš zaseban devizni račun na koji deponuješ devize koje ćeš predhodno kupiti u menjačnici kad legne plata.
Taj višak dinarskih sredatava možeš da podigneš na šalteru kao što je kolaga napisao a možeš da ih troškariš polako, samo pazi da ne preteraš pa da opet oživljavamo ovu temu bezveze
Skidaju 350 dinči samo ako je bilo nekih promena na računu u toku meseca.i nikada mi neće biti jasno koji vas đavo tera da otvarate račune u Intesi i plaćate 350din da bi neko obrtao vaše pare :-devil-:
Intezin mastercard funklcioniše ovako.
Trošiš dinarw, vraćaj dinare.
Trošiš evre, vraćaj evre.
I u onom računu koji dolazi na kućnu adresu piše Minimalni iznos za uplatu i u DIN i u EUR.
Čim prvi put vidiš taj papir, treba da se upali lampica.
Ako je limit 1000 evra, NEBITNO je da li ćeš potrošiti DIN ili EUR, ali je bitno da vratiš ono što si potrošio....
Ta kartica je, pretpostavlam, tako napravljena sa dualvalutnim sistemom da recimo kad odeš preko i platiš nešto 100 evra, da ne dođeš da im kukaš zašto su ti naplatili 12300 dinara, nego ti naplate 100 evra... A ti, ako si već potrošio 100 evra, red je i da vratiš 100 evra. Bar ja to tako gledam, i to mi je OK.
Pa sad, kako kome odgovara....
Intezin mastercard funklcioniše ovako.
I u onom računu koji dolazi na kućnu adresu piše Minimalni iznos za uplatu i u DIN i u EUR.
Ako je limit 1000 evra, NEBITNO je da li ćeš potrošiti DIN ili EUR, ali je bitno da vratiš ono što si potrošio....
Ta kartica je, pretpostavlam, tako napravljena sa dualvalutnim sistemom da recimo kad odeš preko i platiš nešto 100 evra, da ne dođeš da im kukaš zašto su ti naplatili 12300 dinara, nego ti naplate 100 evra... A ti, ako si već potrošio 100 evra, red je i da vratiš 100 evra. Bar ja to tako gledam, i to mi je OK.
to jeste ok ali šta bude kad trošiš u forintama, krunama ili nekoj trećoj valuti?
Ne, sve sto nije u dinarima placanje zaduzuje EUR partiju po MC kursu, koji je odlican.
A i sadasnji Intesa kurs za EUR je odlican, 25 para razlika od trzista.
A sta je bolje, da ti Intesa da mogucnost da uplatis evre i izbegnes troskove, ili da placas 1-2.5% provizije za devizne transakcije, kao u dosta banaka kod nas trenutno?
Upravo tako, potvrdjujem iz licnog iskustva. Trosis evre, vracas ih, trosis din vracas dinare. I to je to. I na izvodu se vidi sta si duzan i koliko treba da vratis. Nista nije bilo dvosmisleno i za zbunjivanje.Intezin mastercard funklcioniše ovako.
Ali nema te opcije, opcija je u EUR ili dinari po srednjem plus 1-2.5% provizije.Pa, pošto platu primam u dinarima, najbolje mi je da mi se svaka transakcija zadužuje račun u dinarima, po ~srednjem kursu i čini mi se da je to mnogo bolje nego plaćati duplu konverziju svaki put kad plaćam u Mađarskoj, Danskoj, Švedskoj, Hrvatskoj... ili kinezima u dolarima![]()
Ali nema te opcije, opcija je u EUR ili dinari po srednjem plus 1-2.5% provizije.
Koju duplu konverziju pominješ ? Forinte - u evre .... nema duple konverzije.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari