Šta je novo?

Unreal Tournament

http://www.polygon.com/2014/5/8/5695404/unreal-tournament-new-2014-free-unreal-engine-4-epic-games
Developer Epic Games revealed today that the multiplayer shooter's next incarnation — in development in Unreal Engine 4 for Linux, Mac and Windows PC and called simply Unreal Tournament — will be free, moddable and collaboratively developed with fans.
:)
Inače ovaj sistem mi odlično zvuči. Neće biti mikrotransakcija i tome sličnog, već će postojati marketplace gde će moderi moći (ako to žele) da prodaju svoje modove i mape a Epic će dobijati procenat od svake transakcije. Dobro zvuči, bilo bi lepo da fino proradi u praksi.

Jedina loša vest je što ćemo još neko vreme čekati na bilo šta igrivo..

Poslednja izmena:
Kada se samo setim koji je to haos bio kada su se pojavili Quake III i UT. Svi zivi su igrali po igraonicama, racunajuci i celo moje drustvo. Posle prvog UT jedino je UT 2014 bio vrhunski. UT3 je bio solidan, ali nije imao taj majstorski osecaj napucavanja.

Mnogo mi je drago ukoliko je ova prica o UT4 istinita

Na žalost istinita je. Što se mene tiče, žao mi je i što sam bio nahajpovan ova dva tri dana pre oficijelne najave.

Dakle da rezimiramo novi development sistem: Napraviš engine, onda napraviš najosnovniju ljušturu igre, daš modding komuni full engine uz pretplatu od 19 eura mesečno i čekaš da ti oni iskristalizuju igru, onda te najkvalitetnije modove okačiš na svoj market i uzimaš procenat od prodaje istih.

Što se tiče igrača oni će opet u startu dobiti nedovršenu ljušturu i držati prekrštene prste da neko od modera napravi nešto kvalitetno i dostojno UT2K4, i onda za svaki mutator, za svaku mapu i svki game mod moramo izdvojiti određenu sumu novca kako bi to i imali. Da ne spominjem gomilu ološa i čitera koja svaka (nazovi) free igra nosi sa sobom.

Nadam se da grešim u tekstu gore ali to sam izvukao iz njihovog saopštenja na sajtu?

Meni ce biti interesantno da vidim sta ce da ispadne od svega ovog. Uvek je zanimljivo kad se pokusa nesto drugacije.

Pa mogli su na CoD-u da eksperimentišu ili na BF-u. Gde nađoše UT franšizu da kasape baš...

Samo sto je fokus tog modela kao i citave igre na SteamOS/Linuxu kao i vecina PC stvari koje Epic radi u ovom momentu. Kao uostalom i Crytek. Njima je Valve obecao jos jednu uspesnu konzolu i zato se oni cimaju i oko endzina i oko SteamOSa i svaki dan nesto open source-suju, daju zajednici itd. Ideja je da se ti modovi distribuiraju kroz Steamworks, gde ce i Epic a i Valve da uzimaju procenat a dobro je i moderima jer ce zaraditi novac od svog postenog rada. To jeste osnovna ideja Steam Workshopa. E sad sto ce full igra biti skuplja nego inace, ***a... koja danas nije? Sa jedne strane imas F2P gde nema tog bogastva koje ce ti omoguciti da kupis novcem "full" igru (malo karikiram), sa druge strane su B2P single i multiplayer naslovi gde ti naplate osnovnu igru 50 evra pa te muzu godinu, dve sa jedno dvadeset DLC paketa koji kostaju od 5-30 evra. Ovo se u sustini ne razlikuje sto se izdvajanja za igru tice, samo sto vecina para ide moderima.

Ne brini se, bice vanilla koju ce Epic isporuciti sasvim okej za igranje. Sigurno u rangu ostalih UT igara. Ali je nece oni nadogradjivati vec moderi, sto i nije tako lose ako pogledamo Skyrim gde su modovi mnogo bolji od DLCa koje je prodavao BethSoft.

Ma razumem ja to, meni lično nije problem da kupim igru, samo je razlika u tome što ja igru koja na release-u 50eur, kupim za 25-30 (ko kupuje često zna da postoje razne cake). Nisam siguran koliko će koštati zadovoljstvo igranja novog UT-a sa svim najkvalitetnijim "modovima" ako će se tako i zvati?
Plašim se da će osnovna igra biti totalno ogoljena (+ onaj f2p šljam koji sam spominjao) a da će neki igriv setup koštati i više od tih 50 eur, ali dobro, ima vremena, videćemo...

igra biti totalno ogoljena (+ onaj f2p šljam koji sam spominjao) a da će neki igriv setup koštati i više od tih 50 eur, ali dobro, ima vremena, videćemo...
Neće. Biće potpuno kompletna UT igra, bez bilo kakvih tipičnih F2P mikrotransakcija. Plus će sav sadržaj koji sam Epic bude dodavao tokom vremena (mape, novi modovi igranja..) biti potpuno besplatan.
Samo će sami moderi moći da prodaju svoje mape i modifikacije ako to žele.

Ovo je po meni odlično. UT igre imaju neke od najjačih moderskih zajednica. Pa, još uvek se čak i za prvi UT aktivno pravi sve od mapa do singlplejer kampanja i totalnih konverzija..

Poslednja izmena:
Neće. Biće potpuno kompletna UT igra, bez bilo kakvih tipičnih F2P mikrotransakcija. Plus će sav sadržaj koji sam Epic bude dodavao tokom vremena (mape, novi modovi igranja..) biti potpuno besplatan.

Ti si vidim već igrao novi UT?

Ti si vidim već igrao novi UT?

Vidim ovo: najavili su PC-only igru gde će fanovi od starta učestvovati u razvoju, koja će biti potpuno besplatna bez bilo kakvih pay 2 win mikrotransakcija. Plus potpuno modabilna sa jakom podrškom za user made sadržaj, plus će moderi konačno imati način da lako i legalno zarade na svom radu.

Ovo je najbolje što smo danas mogli dobiti. Pogledajmo alternative: Ili multiplatform igra prilagođena konzolama, ili tipična F2P igra dizajnirana oko mikrotransakcija koje direktno utiču na gejmplej, u oba slučaju verovatno bez i osnovne podrške za modovanje.

Poslednja izmena:
A gledaj ovako, ja skinem osnovnu free verziju, i onda recimo hoću da igram kompetitivno i ... treba mi neka E-sport verzija UT-a 15 eur. Hoću da igram sa drugarima kad ono... oni igraju game mod koji mora da se kupi i ja ne mogu da im se pridružim, mogu ali game mod 5 eur. Hoću neki server mutator opet 5 eur. I tako u nedogled. Šta misliš o tom scenariju i gde stoji da neće tako biti?

Nisam od onih koji hejtuju bez argumenata ali se ni ne zavaravam utopističkim razmišljanjima kako je Epic ultra cool nastrojen prema zajednici i kako su baš eto rešili da daju besplatno igru.

Poslednja izmena:
Probaju novi model. Mislim da je citava ideja zapravo Valve maslo a ne nesto sto je Epic-u palo na pamet. Ako se model pokaze dobro verovatno cemo ga gledati u mnogim igrama. Vec sada iRacing funkcionise na slican nacin samo sto oni imaju sub dok je ovde one time payment u pitanju.

kada ce neko od moderatora vise da reaguje po pitanju ovog doticnog trola koga ima u svakoj temi u gaming odseku? covek kao da ga neko "placa" da melje svoju pricu... kapiram da nekome ko povremeno upali samo da vidi neku novost i ne smeta, tj ne skapira, ali nekome ko prati forum ovo postaje nesno... da li stvarno onda moderatori podrzavaju da im ovakva jedna osoba drzi "pozitivan" hajp i komentar za svaku igru samo na osnovu nekih vesti i yt klipova? ili nekih levih review-ova, cak i ako nije igrao doticne? i da je ovde samo da iritira i kontrira vecini kao attention whore? znam da je doticni bio na sk forumu i tamo se ne pojavljuje vise, verovatno perma ban... ne razumem stvarno situaciju ovde, dali postoji neki nivo koji bi da se odrzi ili se sve svodi na to da se ima "pozitivnih" iskustva sa igrama makar srozalo sve do tacke nepovratnosti?

i jeste da spadam u "mladje" clanove, zbog registracije, ali pratim sam forum vec vise od godinu dve i od kada se "kolega" pojavio mnogo njegovih "komentara" ,bicu nezan i reci da iskacu tj. paraju oci...

Danas sam u nekom anti-kellhus moodu, pa evo mali rant.

Sta god da smisle, bice bolje. Danasnji siroko prihvacen FPS/MP model u kome moras da platis punu cenu igre i jos za nekoliko DLC-ova od po 15$ je uzasan, gore od toga ne moze. Na konzolama moras i pretplatu da imas. Premium nalog + pretplata, ode i na 150$. DLC je maskirano visa cena koju placas na rate (i dobijas content na rate). Jedino gore od toga su MMORPG pretplate.

I to sve da bi dobio divno gaming iskustvo sa citerima i klincima.

Da li ima Kellhus vec na prodaju neke modove? I baci link za sajt molim te, da vidimo koje cene imas...

Poslednja izmena:
Deus Ex ima najbolji soundtrack po mom misljenju. A i soundtrack u UT nije daleko. Koja su to vremena bila kad si mogao kvalitetnu muziku da cujes u igrama,od menija do odjavne spice.

U poslednje vreme samo indi i polu-indi naslovi imaju kvalitetnu muziku ili se u opste i bakcu sa tim... Hotline Miami je jedan od njih. prvi KF takodje:

O da, apsolutno se slazem. Hotline Miami, mmm...

Ma, skoro sve sto sam probao od Indija u poslednje vreme. Fez, Thomas was Alone...

Deus Ex ima najbolji soundtrack po mom misljenju. A i soundtrack u UT nije daleko. Koja su to vremena bila kad si mogao kvalitetnu muziku da cujes u igrama,od menija do odjavne spice.

Lik sto se javio u temi (Michiel van den Bos) je uradio cuvenu UNATCO temu (izmedju ostalog) a za UT track za CTF-FacingWorlds (Foregone Destruction), DM-Conveyor (Run) kao i mnoge druge. Ovaj drugi sto se javio (Alexander Brandon) je uradio temu za DM-Hyperblast mapu (Go Down). Zajedno su uradili Unreal temu. Zasto su njih dvojica bitni? Pa zato sto od 2003 verzije na ovamo pravljenje muzike za UT se svodi na remixovanje njihove teme i nekoliko njihovih najpoznatijih trekova. Cak i cuveni Jesper Kyd u trojci bio zaduzen da uradi remix onoga sto su ovi ljudi radili pre 15 godina... Zanimljivo je da se na UT forumu javio i Kevin Riepl, covek koji je radio muziku za UT2003/4. I on je zainteresovan da radi na projektu.

Tu moj hajp samo pocinje. Ono sto ga dize na visi nivo jesu threadovi na zvanicnom forumu koji se bave onim sto meni smeta, sto sam ja nazvao sarenilo a zapravo se radi o pretrpanom dizajnu. UT99 je imao futuristicki, industrial dizajn dok od UT2003 poceli sa dodavanjem organskih elemenata sto je kulminiralo u UT3. UT2004 kao pokusaj da se popravi haos zvani UT2003 je to doveo blizu UT99 nivoa ali i dalje to nije bilo to. Ko se seca, UT99 je imao space gladiatore za protagoniste dok su u UT2003 ubacili likove ko iz Q3A izasle, sa sve onim MrCrow i drugim grozotama.

Dobra vest je da su dizajneri novog UTa potvrdili da ce art direkcija upravo ici u pravcu prvog ut-a i da ce igra obilivati futuristickim objektima, da ce biti cista i elegantna grafika. Ima jedan demo za UE4 koji vuce na Mass Effect ali koji takodje pokazuje u kom pravcu ce se ici. Verovatno ste ga vec videli:

Da rezimiramo: ono sto dobijamo 15 godina posle originalnog UT-a (cenim da ce ciljati isti datum izdavanja igre) jeste rimejk najuspenijeg dela tj. keca. Igru razvija i nadgleda mali broj dizajnera iz Epic-a kao i ljudi koji rade na razvoje UE4. Ostatak cine moderi koji imaju pristup UE4 endzinu. Sve se razvija putem github-a, preko interneta sto smanjuje troskove razvoja. Igra je open development ali ne i open source (model koji koriste je jedini vid open razvoja koji ja priznajem, ne verujem u dzabni softver kao hipici). Marketplace na kojem ce se nuditi modovi ce sluziti za prodaju, razmenu i dzabno deljenje ekstra sadrzaja (ko zeli da ponudi svoj rad za dz). To sve zavisi od volje modera, Epic tu samo uzima procenat od prodaje, nista drugo ih ne zanima.

Interesatan detalj jeste to sto je vecinski vlasnik Epic (Mega) Gamesa ista korporacija koja u svom vlasnistvu ima Riot Games. Mozda ste culi za kineski Tencent, peta najveca internet kompanija na svetu? To mi daje nadu da nece forsirati dranje igraca jer to isto ne rade u LoL-u.

Dobra vest je da su dizajneri novog UTa potvrdili da ce art direkcija upravo ici u pravcu prvog ut-a i da ce igra obilivati futuristickim objektima, da ce biti cista i elegantna grafika. Ima jedan demo za UE4 koji vuce na Mass Effect ali koji takodje pokazuje u kom pravcu ce se ici. Verovatno ste ga vec videli:

Off

Znam da ovo je ovo samo koncept ali podseca me na Citadelu iz Mass Effect igara :)

Poslednja izmena:
Michiel van den Bos and Alexander Brandon su u pregovorima sa Epicom oko sountracka. Jos samo da ovog lika neko kontaktira: https://soundcloud.com/skaven252

Ova stvar je tako za neki novi Deus Ex Hong Kong level ;)

Na forumu se bitka bije izmedju fanova UT2004 i UT99, koji stil treba da bude default. Quake fazon sa double jump i wall sliding iz UT2004 ili realisticniji ali precizniji iz UT99. Takodje, verovatno se vraca stari translocator iz UT99, bez ogranicenja :)

Za sada postoji struja koja zeli UT99, bez vozila i hoverboarda, samo arena style. Videcemo koliko ce imati uticaja. Kao UT99 fan ja isto navijam za takav UT. Zanimljivo je da UT99 danas igra vise ljudi nego nastavke.

https://wiki.unrealengine.com/Unreal_Tournament

Ovo se bukvalno razvija kao nekakav mod, totalno opustena atmosfera kako u studiju tako i u ophodjenju na internetu. Mislim da ce prvu igrivu verziju da izbace cim budu imali par mapa i citavu mehaniku zavrsenu, sto ce verovatno biti gotovo pre kraja godine.

Nazad
Vrh Dno