Deus Ex ima najbolji soundtrack po mom misljenju. A i soundtrack u UT nije daleko. Koja su to vremena bila kad si mogao kvalitetnu muziku da cujes u igrama,od menija do odjavne spice.
Lik sto se javio u temi (Michiel van den Bos) je uradio cuvenu UNATCO temu (izmedju ostalog) a za UT track za CTF-FacingWorlds (
Foregone Destruction), DM-Conveyor (
Run) kao i mnoge druge. Ovaj drugi sto se javio (Alexander Brandon) je uradio temu za DM-Hyperblast mapu (
Go Down). Zajedno su uradili Unreal temu. Zasto su njih dvojica bitni? Pa zato sto od 2003 verzije na ovamo pravljenje muzike za UT se svodi na remixovanje njihove teme i nekoliko njihovih najpoznatijih trekova. Cak i cuveni Jesper Kyd u trojci bio zaduzen da uradi remix onoga sto su ovi ljudi radili pre 15 godina... Zanimljivo je da se na UT forumu javio i Kevin Riepl, covek koji je radio muziku za UT2003/4. I on je zainteresovan da radi na projektu.
Tu moj hajp samo pocinje. Ono sto ga dize na visi nivo jesu threadovi na zvanicnom forumu koji se bave onim sto meni smeta, sto sam ja nazvao sarenilo a zapravo se radi o pretrpanom dizajnu. UT99 je imao futuristicki, industrial dizajn dok od UT2003 poceli sa dodavanjem organskih elemenata sto je kulminiralo u UT3. UT2004 kao pokusaj da se popravi haos zvani UT2003 je to doveo blizu UT99 nivoa ali i dalje to nije bilo to. Ko se seca, UT99 je imao space gladiatore za protagoniste dok su u UT2003 ubacili likove ko iz Q3A izasle, sa sve onim MrCrow i drugim grozotama.
Dobra vest je da su dizajneri novog UTa potvrdili da ce art direkcija upravo ici u pravcu prvog ut-a i da ce igra obilivati futuristickim objektima, da ce biti cista i elegantna grafika. Ima jedan demo za UE4 koji vuce na Mass Effect ali koji takodje pokazuje u kom pravcu ce se ici. Verovatno ste ga vec videli:
Da rezimiramo: ono sto dobijamo 15 godina posle originalnog UT-a (cenim da ce ciljati isti datum izdavanja igre) jeste rimejk najuspenijeg dela tj. keca. Igru razvija i nadgleda mali broj dizajnera iz Epic-a kao i ljudi koji rade na razvoje UE4. Ostatak cine moderi koji imaju pristup UE4 endzinu. Sve se razvija putem github-a, preko interneta sto smanjuje troskove razvoja. Igra je open development ali ne i open source (model koji koriste je jedini vid open razvoja koji ja priznajem, ne verujem u dzabni softver kao hipici). Marketplace na kojem ce se nuditi modovi ce sluziti za prodaju, razmenu i dzabno deljenje ekstra sadrzaja (ko zeli da ponudi svoj rad za dz). To sve zavisi od volje modera, Epic tu samo uzima procenat od prodaje, nista drugo ih ne zanima.
Interesatan detalj jeste to sto je vecinski vlasnik Epic (Mega) Gamesa ista korporacija koja u svom vlasnistvu ima Riot Games. Mozda ste culi za kineski Tencent, peta najveca internet kompanija na svetu? To mi daje nadu da nece forsirati dranje igraca jer to isto ne rade u LoL-u.