Šta je novo?

Ultra Zoom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

marinko98

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2005
Poena
875
Koji je po vasem misljenju, a prvenstveno iskustvu dobar da ne kazem najbolji(relativan pojam)) dig. foto aparat u ultra zoom klasi?

meni je jednostavno smesno da pricam o upotrebljivosti opticke stabilizacije sa ljudima koji ovakve aparate porede prema tehnickim specifikacijama.

kad pokusas da iz ruke fokusiras nesto na preko 400mm [o cemu s5600 moze samo da sanja ;)] bez te stabilizacije stvar postaje jasna.

nijednom nisam poredio performanse senzora iz F30 sa ovima o kojima pricamo.
senzor iz s5600 sa njim ima zajednicko samo to sto su senzori.

38-380 prema 36-432mm?

ovde su se vidjale i pogresne informacije o rasponu s5600. [389mm????]

sve u svemu, gomila nepotrebnih informacija i naklapanja.
nemojte u pricu uvoditi S6500 kao odbranu aparata nize klase.

o panasonic-u ne bih ovom prilikom, dzaba im leica objektivi sa onakvim sramotnim senzorima.

Najbolja kombinacija je imati oba, ali ako mora da se bira, senzor je taj koji omogucava vishe slobode. IS se vrlo lako moze zameniti ne tripodom jer je losh zbog slobode kretanja, vec monopodom, koji je lagan a skoro pa daje aparatu mogucnosti koje daje i IS. Dobar senzor (sa malo shuma) nishta ne moze da zameni, a situacije gde je ISO1600 potreban su precheste.

APSOLUTNO SE SLAZEM.

Ja fokusirao vrlo uspeshno sa S5500, i ne na 380mm, vec na 646mm, i fotkao iz ruke sve (i po oblacnhom vremenu), bez ikakvih problema, a na njemu je ISO200 kraj upotrebljivosti. ISO400 kod S5600 ima mnogo manje shuma nego ti ostali UZ na ISO200, nije to senzor iz F30, ali je daleko od shumovitog senzora iz Sony, Canon, Pana ekipe.

Da ti ostali aparati imaju i ISO mogucnosti kao S5600, onda bi ta pricha o ISu stajala, i za ovu razliku u ceni. IS znachi pri max zumu, ali kada se pogleda razlika u ceni izmedju S5600 i H2, razlika u kvalitetu fotki koje skoro da nema pri niskim iso, svi ti aparati izmedju 300 i 400e su mnogo loshija kupovina od S5600. Platiti 150e vishe za IS a izgubiti ISO, po meni nije isplativo.

Kada se S6500 pojavi, nece on samo biti bolji, ni skuplji, vec ce ih sve oduvati i bice kupovina kojom cesh dobiti neshto za te pare, za razliku od ovih H, S1/2/3, Fz koji su se mizerno menjali kroz generacije, a koshtali sve vishe i vishe.

Poslednja izmena:
nijednom nisam poredio performanse senzora iz F30 sa ovima o kojima pricamo.
senzor iz s5600 sa njim ima zajednicko samo to sto su senzori.

38-380 prema 36-432mm?

ovde su se vidjale i pogresne informacije o rasponu s5600. [389mm????]

sve u svemu, gomila nepotrebnih informacija i naklapanja.
nemojte u pricu uvoditi S6500 kao odbranu aparata nize klase.

Sada vec skoro prakticno zamenjeni S5600 ima objektiv sa efektivnih 38-380mm, a njegov naslednik S6500 ima (za vecinu ljudi jos upotrebljivijih) 28-300mm. Inace kako da ne uvodim senzor u pricu kada ne diskutujemo da li je bolje imati IS ili ne (naravno da je bolje imati ga) nego sta je bolji izbor za slicne pare, S3 (ili H5) ili mozda S6500! E tu se sve gleda, ceo paket, ukljucijuci i senzor, i tu je S6500 jasan pobednik, sem ukoliko ti je zaista NEOPHODAN taj 300-430mm opseg.

Poslednja izmena:
s6500 je dooosta skuplji od s5600 i ne vidim kako moze da se porede!?

Koliko vidim ljudi diskutuju da li ima nesto bolje od Canon-a S3IS ili Sony-ja H5 u toj klasi cena. E pa ja sam spomenuo Fuji Finepix S6500 jer recimo u Nemackoj, S6500 kosta 360-380e, otprilike isto kao i Sony H5 a malko vise (30-tak evra) od Canon-a S3IS.

S5600 je zaista jeftiniji (valjda zato sto je sada vec "stari" model) pa moze da de nadje i za 230e (pa cak i manje uz malo srece) i za te pare nema premca!!!

Poslednja izmena:
AKo cemo tako...
c770 je po meni bolji od s5600, po meni |> pa bi mu to bio premac...

Koliko vidim ljudi diskutuju da li ima nesto bolje od Canon-a S3IS ili Sony-ja H5 u toj klasi cena. E pa ja sam spomenuo Fuji Finepix S6500 jer recimo u Nemackoj, S6500 kosta 360-380e, otprilike isto kao i Sony H5 a malko vise (30-tak evra) od Canon-a S3IS.

S5600 je zaista jeftiniji (valjda zato sto je sada vec "stari" model) pa moze da de nadje i za 230e (pa cak i manje uz malo srece) i za te pare nema premca!!!

kad kompjuteras krene da prica o fotoaparatima najcesce sve odlazi dodjavola.

cene koje poredis veze sa zivotom nemaju. s6500 kad se pojavi nece kostati ispod 450 ni u snu.

kako se tek pojavio bas me zanima na osnovu cega ti navodis te cene?

i kakve veze s6500 ima sa s5600 koji kosta 225 e?

kad kompjuteras krene da prica o fotoaparatima najcesce sve odlazi dodjavola.

cene koje poredis veze sa zivotom nemaju. s6500 kad se pojavi nece kostati ispod 450 ni u snu.

kako se tek pojavio bas me zanima na osnovu cega ti navodis te cene?

i kakve veze s6500 ima sa s5600 koji kosta 225 e?

Pa ti kada lupis bas lupis. Fuji S6500fd se vec prodaje u Evropi za oko 380-400e u radnjama i nesto nize od toga u on-line shopovima. Ocekujem da se S6500fd ubrzo i kod nas pojavi za oko 400e, a mozda i koji evro nize. Za 450e vec ces moci da kupis 9mpix varijantu zvanu S9600.

A inace pogledaj par postova unazad, naveo sam ga kao konkurenta Canon-u S3IS i Sony-ju H5, a ne kao konkurenta S5600.

Poslednja izmena:
cekamo pa cemo videti ko lupa a ko svira

ako ga na preistrend.de ima samo u jednom i to nekom indijskom online shopu, mogu samo da se nasmejem.

driveru, mani me tih tvojih ebay varijanti, a to da Fuji uvek vredi vise, prvi put cujem.

primer: S9500 ne vredi 450 eur.

ako ga na preistrend.de ima samo u jednom i to nekom indijskom online shopu, mogu samo da se nasmejem.
.

Ima ga masovno svuda po Evropi, vidi
http://gt.preissuchmaschine.de/gt_frontend/main.asp?produkt=387508
http://digitalcameras.kelkoo.co.uk/b/a/sbs/124901/17273095.html

Sto se muzike tice, videcemo za dve-tri nedelje kad se pojavi kod nas za 400e ili mozda cak i nesto nize.

Do tada lep pozdrav i uzivaj u tisini dok jos mozes, dok ne krenu bubnjevi... ;)

P.S. A Fuji P&S aparati obicno vrede vise nego sto kostaju jer ne Fuji ne naplacuje svoje ime toliko kao jedan Canon ili Nikon. Pogledaj samo F30. Nadji mi cime mogu Canon ili Nikon da mu pariraju za do 300e? Staje bre u dzep a vidi kakve fotke pravi... A pogledaj i S5600... Kosta 225e. Moze li iko da nadje neki drugi ultrazoom aparat te klase i te cene....

Poslednja izmena:
P.S. A obicno fuji vredi vise nego sto kosta jer ne naplacuje svoje ime toliko kao jedan Canon ili Nikon. Pogledaj samo F30. Nadji mi cime mogu Canon ili Nikon da mu pariraju za do 300e? Staje bre u dzep a vidi kakve fotke pravi... A pogledaj i S5600... Kosta 225e. Moze li iko da nadje neki drugi ultrazoom aparat te klase i te cene....

Ovo za naplatu imena kod Fuji-a stoji 100% a pogotovo za s5600, za tu cenu ne postoji bolji ultrazoom aparat, vec sam rekao moje misljenje o S3 IS i H5 a to je da stari G5 pravi bolje slike od ova dva fotoaparata (sto mozete jednostavnim skidanjem semplova i usporedjivanjem proveriti na netu + slike sa s5600 su tatamata za ova dva fotoparata za 1/2.5 cene)

@majka

Kada uopsteno govoris o kvalitetu Fuji proizvoda reci mi zasto onda taj super Sony i Canon ne naprave pandan Frontier minilab uredjajima kada su vec toliko napredniji.
I jedan i drugi su svetlosnim godinama iza Fuji-a na tom polju a Canon je sa kvalitetom pravljenja svojih proizvoda u poslednje 2 godine dno dna na svim poljima (Sony uspeva da odrzi korak sa njim u zadnjih godinu dana :D)

Kada uopsteno govoris o kvalitetu Fuji proizvoda reci mi zasto onda taj super Sony i Canon ne naprave pandan Frontier minilab uredjajima kada su vec toliko napredniji.
I jedan i drugi su svetlosnim godinama iza Fuji-a na tom polju a Canon je sa kvalitetom pravljenja svojih proizvoda u poslednje 2 godine dno dna na svim poljima (Sony uspeva da odrzi korak sa njim u zadnjih godinu dana :D)
Ovo poredjenje nije u redu - Sony i Canon ne prave masine za razvijanje (barem koliko ja znam) i izradu fotogradija. Tom logikom bi najbolji aparati bili Kodak i Agfa :S: Izvinjavam se ako Frontier Minilab znaci jos nesto osim masina za izradu fotografija.

driveru, mani me tih tvojih ebay varijanti, a to da Fuji uvek vredi vise, prvi put cujem.

primer: S9500 ne vredi 450 eur.

Kako bre ne vredi vishe ? S5500, S5600, F10/30 i S9500 kako ne vredi vishe ? Pa on je klasa iznad H5 a koshta par desetina evra vishe samo, a koliko je jeftiniji od FZ30 ?

S6500 pre vredi 450e, a treba da koshta ispod 400, ali da sachekamo cenu.

Ovo poredjenje nije u redu - Sony i Canon ne prave masine za razvijanje (barem koliko ja znam) i izradu fotogradija. Tom logikom bi najbolji aparati bili Kodak i Agfa :S: Izvinjavam se ako Frontier Minilab znaci jos nesto osim masina za izradu fotografija.

Heh, pa bas zato sam i naveo primer Fuji nadmocnosti nad te dve kompanije :D + prave i strasne fotoaparate realnih cena.

Ček, S9500 ne vredi te pare, a H5 vredi?

Ne vredi nijedan te pare, a H5 posebno. Nema razloga da flejmujemo kad je klasa dobila novog kralja i opet će ista firma da uzme sve nagrade - iako opet nema stabilizaciju. U trenutku kad za klasu imaju bolji senzor od svih ostalih, oni im lice sunu još bolji, zar to nije sjajno? :d

stormwatch i M_M, imate li neke dobre fotografije koje ste sami napravili da nam pokazete, posto vidim da imate ambicije da ovde drzite predavanja o fotoaparatima.

meni postaje zamorno, kao u hardware vrtiću.

S tobom je nemoguce argumentovano i konstruktivno razgovarati, jer cim ti ponestanu argumenti ti skreces s teme.

Ne vidim da bi javno pokazivanje mojih radova na bilo koji nacin doprinelo tezini argumenata koje sam vec izneo u diskusiji ovde, a to je da podsetim S6500fd vs Sony H5 ili Canon S3IS, s kojima se vecina ovde (osim tebe) slozila.

Da ne spominjem da za skoro upola manje para koje kosta H5 moze da se nabavi S5600... Koji od njih ima bolji price/performance i vrapcima na grani je vec jasno.

Poslednja izmena:
problem je u tome sto ti ocito nemas pojma sta je opticka stabilizacija a mene zabole da ti objasnjavam.

Nema potrebe, svima si nam vec dovoljno objasnio i slozili smo se da je opticka stabilizacija vrlo korisna, ali samo u ogranicenom broju slucajeva, kada se slika nepokretan (u odnosu na rastojanje do istog) objekat dok je korisnost vece osetljivosti senzora (kao sto ga Fuji ima u F30, S6500fd,...) znatno veca, jer omogucava da dignes ISO i zadrzis kracu ekspoziciju sto opet omogucava i slikanje pokretnih objekata.

Dakle da biram izmedju aparata sa max. upotrebljivom ISO 400 i optickom stabilizacijom (kao npr S3IS ili H5) i aparata sa max. upotrebljivim ISO1600 bez opticke stabilizacaije (npr S6500fd) UVEK bih izabrao obaj drugi. Da ne spominjem da ovom drugom uvek u pomoc moze tronozac da priskoci, a ovom prvom ni bog ne moze pomoci...

Ako se ti s ovim ne slazes, lepo, bices jedan od zadovoljnih kupaca S3 ili H5 aparata sve dok ti neko ne pozajmi da probas S6500fd, a onda ces poceti da se kajes ali naravno to nikad neces nikome priznati...

Poslednja izmena:
MM, drug Majka poznat kao Goran C. (31) je odlican fotograf. Fotografise zivi svet. Poseduje mocni gestapovski DSLR i komad svemira poznat kao Bigma (Sigma 50-500). On moze da uradi, na primer, ovo:

velika-strnadica.jpg

Da li ti i dalje smatras da drug Majka ne zna o cemu govori i da li i dalje mislis da mozes da ulazis u raspravu sa njim?

Poslednja izmena:
Da li ti i dalje smatras da drug Majka ne zna o cemu govori i da li i dalje mislis da mozes da ulazis u raspravu sa njim?

Slicica je impresivna. Kada vec ima toliko iskustvo zasto meni a i svima ostalima ovde ne objasni gde ja to u mom fotografskom rezonovanju gresim? Zar je toliko tesko staviti par argumenata na papir umesto vikati "Nemati svi vi pojma i bolje je zato sto ja tako kazem!".

Ponovicu opet moj stav sto je moguce preciznije a molim Majku i Abdee-ja da daju svoj komentar:

IS omogucava oko 2-2.5 stop-a duzu ekspoziciju nego bez istog (dakle sve negde do 1/15-nke sekunde), i to je korisno prevashodno pri slikanju nepokretnih ili slabo pokretnih objekata.

Ako sada aparat sa superiornijim senzorom (recimo znatno boljim, pa ima isti sum i dinamiku slike na ISO1600 kao na ISO400 kod ovog prvog aparata, sa IS) slika isti objekat ali sa 4x visom ISO vrednoscu, moci ce koristi 1/60-nku (tamo gde prvi koristi IS i spusta se na 1/15-nku) i da ima istu eksponiranost slike, ali posto je brza ekspozicija bolje ce "zaustaviti vreme", tj. pokrete objekata od ovog prvog. Meni ovo delije kao prednost.

Kao dodatna prednost, ovaj sto nema IS uvek ce moci da koristi i tronozac, tj. stativ ali ovome sa losijim sezorom nista na svetu ne moze pomoci da kompenzuje svoj losiji senzor.

Gde je to toliko gresim u mom rezonovanju?

P.S. Znam, Fuji-jev SuperCCD senzor nije 4x bolji kao sto sam uzeo gore za primer, ali jedno 2x bogami jeste.

stormwatch i M_M, imate li neke dobre fotografije koje ste sami napravili da nam pokazete, posto vidim da imate ambicije da ovde drzite predavanja o fotoaparatima.

meni postaje zamorno, kao u hardware vrtiću.

Pogledaj jedan od mojih ranijih postova u ovom threadu sa linkom ka jednom solidnom fotografu koji rastura sa s5600 a evo mojih slika - slike su naravno neprocesirane naknadno, znaci direktno out of camera.

Posto vidim da volis da ulazis u fotografske duele, kako bi nama svima pokazao tvoju profesionalnost sada je na tebi hipermegaexpertu red da napravis OSETNO bolje fotografije simulirajuci iste uslove koristeci Sony H5 i Canon S3.
Mene apsolutno ne interesuju hvalospevi drugih o tvojim fotografskim umecima, profi DSLR fotoaparati ni bigma objektivi (btw, znas li da sigma nema kontrolu kvaliteta u svojim proizvodnim pogonima osim prvog modela?) dok ja ne vidim rezultate sa gorenavedenim aparatima, kada si toliko siguran u svoje izjave lepo nam ih dokumentuj tvojim umecem u radu sa tim osetno boljim fotoaparatima za koje si toliko siguran, evo jedne konkretne stvari da diskusije u ovom threadu ne budu samo prazne price izmedju superprofija i amatera.

edit: a zasto ja ne mogu da vidim tu sliku koju je korisnik Majka napravio? Nema je uopste??!?!?!

Prilozi

• S56001.jpg
    S56001.jpg
    30.3 KB · Pregleda: 101
  • s56006.jpg
    s56006.jpg
    118.6 KB · Pregleda: 101
  • s56002.jpg
    s56002.jpg
    97.3 KB · Pregleda: 87
  • s56007.jpg
    s56007.jpg
    115.8 KB · Pregleda: 82
  • s56004.jpg
    s56004.jpg
    92.8 KB · Pregleda: 101
Poslednja izmena:
Pazi stvarno, ovo je prva fotografija koju "ne vidim" na ovom forumu . U cemu je caka ??

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno