Šta je novo?

Ultra Zoom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

marinko98

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2005
Poena
875
Koji je po vasem misljenju, a prvenstveno iskustvu dobar da ne kazem najbolji(relativan pojam)) dig. foto aparat u ultra zoom klasi?

Činjenica je da je stabilizacija odlična stvar, isto kao što je činjenica da ima upotrebnu vrednost u ograničenom broju slučajeva. Najznačajnija činjenica je da bih se zabo maljem u glavu kad bih dao blizu 500€ za prdavac od igračke sa velikim šarenim "It's a Sony" ekranom, kad me za 640€ čeka ganc nov DSLR sa giga CF. Nego gde je ta fotka? :)

Pogledaj jedan od mojih ranijih postova u ovom threadu sa linkom ka jednom solidnom fotografu koji rastura sa s5600 a evo mojih slika - slike su naravno neprocesirane naknadno, znaci direktno out of camera.

posramljen ovakvim fotografijama odlazim u cosak na kukuruz, ovo sto si ti uradio ja jednostavno ne umem :D

sto se tice Sigma kontrole kvaliteta, mislim da kao i do sada u ovoj temi, ne znas o cemu pricas.

Nidza mudro zbori...
sad ja malo razmisljam... za cifru tog h5 kojim ste vi toliko odusevljeni, ja mogu pentax k100d da uzmem... a ima i stabilizaciju |)

pa sta cekas onda?

trk tamo po aparat za cije ces objektive/dodatnu opremu/servis da se isplaces dok ih kasnije obezbedis.

a kad ga jednog dana budes prodavao, nemoj se cuditi sto ti nude samo krompir u zamenu.

Ni ja ne vidim tu fotografiju... :(

na mom sajtu je ukljucen `hotlink protection` pa se zato slika ne vidi.

elem, nisam hteo da pokazujem ni fotke [posle ove limenke ostaje samo da cutim ;) ] a ni da navodim opremu koju imam.

mene Ultrazoom klasa digitalaca interesuje samo u smislu pracenja dogadjanja na trzistu i napretka/nazadovanja.
svaki sam isprobao u svojim rukama i pricam svoje utiske.

Ultrazoom po meni treba da ima sto veci domet u mm i stabilizaciju.

nesto u cemu solidni [za te pare] s5600 nema sta da trazi pored snagatora H5/S3/FZ7/FZ30.

Poslednja izmena:
Pa ti si ptichar, nikako ne mozesh objektivno da prichash o UZ aparatima, jer oni ne sluze samo da bi se koristili na krajnjem zumu non stop. Ti sada prichash iz ugla Bigme koja ima 800mm i treba joj IS vishe nego drugima, ali to je duplo veci zum od UZa o kojima prichamo ovde.

Ti bi pre 70-200/4 kupio 70-300 IS, ali to si ti, vecina to ne bi uradila iako su optichki vrlo slichni.

Poslednja izmena:
velika je razlika u tome sto dSLR moze da fokusira u trenu dok digitalcu na toj duzini u mm treba stabilizacija da bi se ostvario fokus na ono sto se zeli.

da mi treba objektiv samo na max. telefoto delu, ne bih uzeo Bigmu, nego neki 400 5.6 L npr.

guru, opet previdjas da s5600 ima jos gori wide od H5 i S3.

Poslednja izmena:
posramljen ovakvim fotografijama odlazim u cosak na kukuruz, ovo sto si ti uradio ja jednostavno ne umem :D

sto se tice Sigma kontrole kvaliteta, mislim da kao i do sada u ovoj temi, ne znas o cemu pricas.

To je i odgovor koji sam upravo ocekivao od tebe :D, fotografi (pogotovo umisljeni profesionalci) su najsujetniji ljudi koje znam zato je sa njima jako tesko raditi, znaci pricao si napamet svo vreme o H5 i S3, verovatno ih nikada nisi ni video i drzao u ruci nego si citao review-e i na osnovu tvoje superexpertize ocenio ih kao osetno bolje, dzaba tebi ako i znas nesto o fotografiji (ja tu slicicu jos uvek nisam ni video) kada ne stojis iza onoga sto pricas i ne dokumentujes, to sto mislis da si profesionalac i da mozes svakoga sa spustas okaci negde macku o rep izmedju 50 i 500mm.

S5600 ima 2mm ima lošiji wide. Da'l stvarno veruješ u to da živ čovek može to da primeti? Pa ni onih 50mm jedva pravi razliku.

Na 300mm meni ni najmanji problem nije da kadriram i fokusiram, tj. praktično za sve preko 1/30 imam nula škart fotki. Upravo stoga verujem da na S6500 nedostatak stabilizacije uopšte nije mana, nego pametna stvar koja mu spušta cenu.

Značajno preko 400mm nisam imao prilike da slikam i tu vam savršeno verujem da je stabilizacija neophodna, ali ovde govorimo o aparatima koji apsolutno bez pogovora ne služe nepekidno da se drže na krajnjem zumu. Ne možeš da porediš 500mm (ne znam koji aparat majka koristi i koliko je manji senzor od 35mm), ali ako je na nekom Canonu ili Nikonu to je preko 800mm!!! Kakav je to sad argument!? Zar ja na juga treba spojlere da stavim zato što Ferari može da ide 300!??! Saberite se malo narode, smirite ruke i da vidite kako se lepo puca 1/50 na 380mm.

I najbitnija stvar koju svi zaboravljate da napišete, a to je da ta stabilizacija takođe varira od modela do modela. Uopšte situacija nije crno/bela kako neki pokušavaju da je predstave.

S5600 ima 2mm ima lošiji wide. Da'l stvarno veruješ u to da živ čovek može to da primeti? Pa ni onih 50mm jedva pravi razliku.

Na 300mm meni ni najmanji problem nije da kadriram i fokusiram, tj. praktično za sve preko 1/30 imam nula škart fotki. Upravo stoga verujem da na S6500 nedostatak stabilizacije uopšte nije mana, nego pametna stvar koja mu spušta cenu.

I najbitnija stvar koju svi zaboravljate da napišete, a to je da ta stabilizacija takođe varira od modela do modela. Uopšte situacija nije crno/bela kako neki pokušavaju da je predstave.

Sefe, majka je superprofi koji negresi nikada (kao ni QC odeljenje u Sigmi), dzaba uopste vise raspravljati o UZ aparatima sa ili bez OS-a, komplikujemo stvar coveku koji je postavio pametno pitanje sta da kupi, ovako ce covek na savet "profesionalca" puci duplo vise love na H5 ili S3 a za duplo manju cenu respektivno bolji fotoaparat t.j. s5600 ce vaziti za osetno losiju masinu. Svaka cast tebi i ostalima koji se trude da objasne do detalja sta je zapravo opticka stabilizacija i koliko je korisna ali...

znaci pricao si napamet svo vreme o H5 i S3, verovatno ih nikada nisi ni video i drzao u ruci nego si citao review-e i na osnovu tvoje superexpertize ocenio ih kao osetno bolje, dzaba tebi ako i znas nesto o fotografiji (ja tu slicicu jos uvek nisam ni video) kada ne stojis iza onoga sto pricas i ne dokumentujes, to sto mislis da si profesionalac i da mozes svakoga sa spustas okaci negde macku o rep izmedju 50 i 500mm.

tebi da dokumentujem? :D :d :D

btw, koliko Sigma objektiva si koristio u zivotu?

Poslednja izmena:
tebi da dokumentujem? :D :d :D

btw, koliko Sigma objektiva si koristio u zivotu?

E ti si strasno smesan covek + klasicna foto sirovina sa ovih prostora, znao sam da foliras od prvog momenta o kvalitetu H5 fotoaparata. Lepo sam ti poslao slike sa s5600 a ti komentarises moje fotografsko umece sto je nevidjen bezobrazluk (iako sam ja amater u fotografskom svetu i tako ce i ostati), ja sam dokumentovao kvalitet s5600 a ti si dokumentovao svoj primitivizam, uostalom ko je jos video profesionalca sa sigma objektivom??!? :D :D

BTW I ja cu da komentarisem malo slike na tvojoj stranici - danas svako sa DSLR aparatom ispada profesionalac i zao mi je sto je standard za profi fotografiju spao na tako niske grane.
:banana: :guitar: :cigar:

uostalom ko je jos video profesionalca sa sigma objektivom??!?

Ja sam video mnogo profesionalaca sa Sigma objektivima. Postoje neka Sigma stakla ciji pandan u svojoj ergeli nemaju ni Canon ni Nikon ni bilo ko drugi. Evo ti par primera: 120-300 f2.8, 50-500, 300-800, 8mm riblje okce i td. Nije Sigma uopste za potcenjivanje, ni najmanje. Njihovi EX objektivi su odlicni, imaju tihe i brze HSM motore, a izgleda da krecu i u stabilisane vode (18-200 OS)...

Stormwatch, Majka nije nigde rekao da je profesionalac...

P.S. Zamolila te uprava kompanije Fujifilm da vise ne dokumentujes kvalitet njihovih aparata.

Neka autor treda prvo odgovori na nekoliko osnovnih pitanja:

1) Za šta konkretno planira da koristi aparat?

2) Koliko često planira da ga koristi, ako je to jednom u dva meseca gde će mahom skupljati prašinu, nema smisla istresti 400-500e. U suprotnom, go for it.

3) Da pođe do obližnje radnje i ispipa sve potencijalne primerke, da obrati pažnju na raspored komandi, funkcionalnost menija, ukoliko mu nešto "ne štima", može na aparatu stajati i etiketa NASA-e džaba.

do tada, rasprava komotno može na "stand-by".

Na vise od 400mm je prilicno zeznuto i vrlo precizno kadrirati iz ruke bez stabilizacije...

Rekoh vec da sam fotkao sa Fujijem S5500 i tconom17 shto mu dodje 646mm, ali sam imao blendu 3.2 i nisam primetio da je neshto zeznuto specijalno. Sa ISom je sigurno lakshe, ali chemu onda Bigma od 800mm na 6.3 blendi bez ISa, po vashoj prichi taj objektiv je neupotrebljiv :)

Bigma je kao teski mitraljez, iz ruke nije bas mnogo upotrebljiva al' zato kad se zauzme busija pa se metne na stativ/monopod onda ubiva iz prve...

...pogotovo shto se onda 350D pretvori u poklopac za bigmu :D

Meni se ne svidja shto se bigma onako izvlachi na zumu, vishe bih voleo da je "full" duzine i da se tako nosi :)

Poslednja izmena:
Ček, pa ni Bigma nema OS koliko mogu da vidim? Znači 750mm na Nikonu, odnosno 800mm na Canonu. Prosto ne razumem čemu onda insistiranje na stabilizaciji na 300m?

Je'l se mono/tripod na to čudovište kači na onu ručkicu - prosto sumnjam da ne bi otpala sa plastikanera kad bi na njega bio našrafljen stalak? Ozbiljno pitam, nisam u prilici bio da bliže pogledam bilo koje veliko staklo nakačeno na SLR.

Review kaže da ima 2kg... Jeste'l vi nosili automatsku pušku u vojsci? Nemo' me razočaravate. ;) Šta mislite koliko ona ima kila sa 30 metaka u okviru? Nemo' me razočaravate. Bolje Bigma nego ovo:

1.jpg

Offtopic: peace narode, ne želim nikom da za života ikad pipne ovo čelično ******. Svima bih na planeti umesto oružja udelio fotoaparat.

Nidzo, ti veliki objektivi su konstruisani sa monopodom/stativom u vidu, ta rucica koju pominjes sluzi za montiranje glave stativa/monopoda...

Stabilizacija je potrebna, pogotovo na digitalnim aparatima jer senzor ne prasta tj. na digitalnim aparatima je mnogo visi prag kriticne ostrine nego svojevremeno na filmu. Imao sam objektiv sa IS i jako dobro znam o cemu govorim.

Lepo je sto si pomenuo automatsku pusku... Razlika izmedju objektiva/aparata sa stabilizacijom i bez nje je ista kao razlika izmedju gornje M70AB2 (jel' to ta?) i nekog snajpera. Prva opcija je manje-vise spray&pray dok je druga neophodna za konstantne pogotke... Ono sto ti uradis sa rafalom od 30 (ili mnogo vise) metaka tj. rafalom od 10 fotki po sistemu "jedna mora biti ostra", snajperom/stabilisanim objektivom se postize iz prve...

Niko ne spori da je stabilizacija bitna stvar, ali ovde govorimo o aparatima cenovnog ranga oko 400€, gde je, zasad, nemoguće da svaki ima sve.

Isto važi i za objektive na DSLR. Obojica (Abdee i majka) zamerate najboljoj kupovini u klasi zato što nema stabilizaciju, iako ima uz druge prednosti mnogo nižu cenu, a i sami vozite objektive bez nje. Fuji S6500 je takođe nema. Zapamtio sam komentar jednog od vlasnika S6500, koji ga je kupio nakon S2is. Imao je problem u nabavci S3is i odlučio se za Fuji. Čovek je okačio gomilu fenomenalnih slika i prokomentarisao da je za 3 dana, koliko ima Fuji, napravio više dobrih fotografija nego u poslednjih godinu dana sa S2is.

Kod Sony Hx je situacija malo bolja, tj. što se te serije aparata tiče moram da priznam da sam video dosta dobrih fotografija urađenih sa njima. Jedino se postavlja pitanje opravdanosti cifre veoma bliske DSLR+kit. Moje skromno mišljenje je da je sve preko S5600 do 350D+kit sviranje onoj stvari. Bolje 200€ u džep da se nađe za Sigmu 70-300 APO kad dođe vreme za kupovinu ozbiljne igračke.

edit: Abdee, jeste AB2. Da pukneš od smeha kad nešto rasklimatano, razvaljeno, sa OVOLIKIM kockastim nišanom većim od mete kad gledaš preko njega, stvarno sruši metu na 400m. Meni je to i dalje totalni Sajens Fikšn kako to uspeva.

Poslednja izmena:
Ja sam video mnogo profesionalaca sa Sigma objektivima. Postoje neka Sigma stakla ciji pandan u svojoj ergeli nemaju ni Canon ni Nikon ni bilo ko drugi. Evo ti par primera: 120-300 f2.8, 50-500, 300-800, 8mm riblje okce i td. Nije Sigma uopste za potcenjivanje, ni najmanje. Njihovi EX objektivi su odlicni, imaju tihe i brze HSM motore, a izgleda da krecu i u stabilisane vode (18-200 OS)...

...jako se dobro slazu sa analognim Canon fotoaparatima :D :D :D

Stormwatch, Majka nije nigde rekao da je profesionalac...

Pa ni ja nisam nigde rekao da je banana vrsta trave.

P.S. Zamolila te uprava kompanije Fujifilm da vise ne dokumentujes kvalitet njihovih aparata.

Evo vidis da si superprofi posto koriste tebe kao mediatora izmedju Fuji PR-a i korisnika, nece oni da se bakcu sa mnom, sad znam koga cu da pitam stvari vezane za njihove proizvode.

Konacno i ja nesto da naucim na forumu :smoke:

P.S. Da li ti imas nesto od toga sto koristis Majci kao privezak?

jako je neobicno da neko ko je nula na foto terenu ovoliko [misli da] pametuje.

nauci prvo da fotografises pa se javi da delis savete a do tada cuti i uci.

Ne radi se o tome da sam ja nula na fototerenu nego o tome da si ti tvrdio da je H5 i S3 bolji od s5600 koji je "osetno losiji" po tvojim predpostavkama, kvalitet s5600 su mogli svi da vide ali ti nisi to isto uradio sa H5 i S3 koje toliko hvalis. Ja ne trebam gestapovske objektive i vermahtovska tela fotoaparata da bih mogao da ucestvujem u diskusiji o tome koji mali fotoaparat kupiti, ono sto sam rekao rekao sam iz svog iskustva sa tim aparatima (+ S2IS) i opet stojim iza price da je s5600 bolji od svih pogotovo za onu cenu, nema to veze sa poznavanjem fotografije na sta ti stalno pokusavas (smesno i bezuspesno) da skrenes temu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno