Prvi si rekao da je "tacno", pa si dodao da je "tacno u teoriji", sad si dodao i da je "tacno u teroiji i logici".
Napisao si ovo:
"Zato sto taksista trenutno placa 50e mesecno udruzenju, a sav kesh ide njemu u dzep."
A ja sam samo ispravio i napisao da ne zaradjuju svi ogromne pare i da neki rade za mizernu platu, kraj price.
Ja sam napisao tacno to sto pise, nikakve "ogromne pare" nisam spominjao.
Ne zaradjuju svi taksisti na opisani nacin? Objasni kako zaradjuju ostali taksisti? Nadam se da ne mislis na taksiste koji rade na crno, pa ne placaju ni tih 50eur clanarine udruzenju.
Nije ovo drzava paradoksa i sveopsteg haosa vec demokratsko drustvo sa ekonomskim uredjenjem koje se naziva rodjacki iliti ortacki kapitalizam (crony capitalism), koji predstavlja mutaciju cistog neoliberalnog kapitalizma.
Uber Technologies Inc. je na federalnom sudu odbijen u pokušaju da pauzira parnicu koju su protiv njega pokrenuli vozači iz te američke države, tražeći da budu tretirani kao zaposleni a ne saradnici po ugovoru – tzv. kontraktori.
Apelacioni sud u San Francisku, gradu gde je sedište kompanije, presudio je da neće biti odlaganja procesa u kojem je Uber pokušao da obori odluku sudija od 9. decembra da dozvoli grupnu tužbu (class action) više od 100.000 vozača. Proces je zakazan za jun.
Za razliku od zaposlenih, kontraktori sami plaćaju svoje troškove, nisu zaštićeni propisima o minimalnoj plati, niti maksimalnom (prekovremenom) radnom vremenu, niti im kompanija plaća osiguranje od nezaposlenosti, radničke naknade niti socijalno osiguranje.
Paušalni porez je i dalje porez, samo se ne određuje na svakoj pojedinačnoj transakciji, već čoporativno, kada se vidi koliki je promet neko imao u određenom periodu (recimo, u poslednjih 12 meseci), da li je imao rast ili pad.
Uber ne plaća ništa. Ič. Zero. Nula. 0.
Zbir svih poreza od taksista je X. Zbir svih poreza od Ubera je 0. Dovoljno je da X bude 1 dolar/evro/dinar i biće više od 0.
Plus što taksisti plaćaju druge dažbine, poput osiguranja, doprinosa i slično. Naravno, nemojte gledati samo Srbiju, lako je šiljiti patku nad nama.
Uber ne plaća. Brkaš Uber i obične ljude koji taksiraju pod plaštom Ubera, protiv kojih ja nemam ništa. Kompanija treba da plati porez od svog dela zarade i to mi primarno smeta.
Zbog čega bi plaćala? Zato što to više nije digitalni servis koji donosi nešto novo ili neviđeno, i koji nema interlapse sa ostalim industrijama i sektorima iz "tradicionalne" ekonomije. Sada dolazi do sukobljavanja sa uslugama i dobrima iz realne ekonomije i neće više moći da se gleda kroz prste megakorporacijama koje imaju 2-3 hiljade zaposlenih a vrede stotine milijardi i bave se "cloud-om".
Molim lepo, sve usluge koje ulaze u domen "fizički opipljivog" trebaju da lepo podležu obavezama kao i konkurencija. Zašto bih ja tolerisao Uberu neplaćanje poreza, ako ga plaća Car: Go, domaća aplikacija koja radi to isto? Valjda trebaju da se štite sopstveni građani. Što me dovodi i do razloga zbog čega bi Uber trebao da plaća porez - zato što zarađuje na našoj infrastrukturi, na našim putevima, zagađuje naš vazduh i zato što dolazi do razmene dobara i usluga na teritoriji ove naše države.
To što je sistem postavljen naopako - a lepo si ilustrovao nekim primerima - mene ne interesuje. Štaviše, naravno da bi "globalne" kompanije trebale da plaćaju porez na teritoriji na kojoj se usluga vrši. Što one dobrim delom i rade - recimo, Amazon će ti naplatiti porez na igru ako živiš u Kaliforniji, a ako živiš na Aljasci neće.
Formulaciju da si prilično siguran da "Uber plaća neki porez, tamo gde je registrovan" zbilja smatram toliko tužnom, da mi je muka da komentarišem. Pa ogromni problemi današnje ekonomije i potiču otuda što su sve te firme registrovane na neke Bermude, Kupaće Gaće, Monte Karle i slične poreske rajeve, gde plaćaju 0 poreza ili svakako neku smešnu sumu u odnosu na obrt koji prave. General Electric, najveća korporacija, na skoro 6 milijardi profita uplati 50 miliona poreza, ili još gore na stotine miliona profita još budu subsidirani. Nešto slično onom našem poznatom državljaninu registrovanom na Monte Karlo, koji ne samo što ne plati ništa za razliku od svakog taksiste, već još povlači bespovratna sredstva iz fonda za razvoj za svoj biznis sa restoranima a njegovoj porodici se ustupaju državne vile, dok u civilizovanoj državi svoje Borise Bekere i Štefi Grafove hapse dok ne plate do poslednjeg evra koji su izbegli gle čuda baš prijavom u Monte Karlo. I svi se tripuju da tako treba jer "tako je svuda u svetu," ne obazirući se što je upravo ta stavka rak rana tog sveta i sve se oštrije i oštrije kritikuje.
Samo još jednu stvar da dodam - zašto bismo mi, većina nas koji smo građani ove zemlje, a ne koristimo ni taksi ni uber, podržavali nešto što će dodatno da zakrči ulice, puteve, zagađuje našu okolinu, a da pri tome zajednica nema ništa od toga (porezi se ne plaćaju ili se u najmanju ruku - dobro je da se to priznalo - ne plaćaju ovoj državi), i da se pravi nelojalna konkurencija sličnim rešenjima koja su registrovana u ovoj zemlji i plaćaju porez ovde (Car Go, Taxify)?
Vas koji koristite taksi ima X. Vas koji biste koristili Uber ima Y. Čak i vi koji to koristite ili biste koristili ne biste to činili stalno, već kada procenite da ima potrebe.
Zašto bismo mi ostali, kojih nas je Z, pri čemu je Z=(X+Y)*10 (najmanje) dozvolili to?
Samo još jednu stvar da dodam - zašto bismo mi, većina nas koji smo građani ove zemlje, a ne koristimo ni taksi ni uber, podržavali nešto što će dodatno da zakrči ulice, puteve, zagađuje našu okolinu, a da pri tome zajednica nema ništa od toga (porezi se ne plaćaju ili se u najmanju ruku - dobro je da se to priznalo - ne plaćaju ovoj državi), i da se pravi nelojalna konkurencija sličnim rešenjima koja su registrovana u ovoj zemlji i plaćaju porez ovde (Car Go, Taxify)?
Vas koji koristite taksi ima X. Vas koji biste koristili Uber ima Y. Čak i vi koji to koristite ili biste koristili ne biste to činili stalno, već kada procenite da ima potrebe.
Zašto bismo mi ostali, kojih nas je Z, pri čemu je Z=(X+Y)*10 (najmanje) dozvolili to? Ovo retoričko pitanje je upućeno ostalima, neizjašnjenima, onima koji nisu sigurni ko je ovde u pravu. Nazovite to protekcionizmom novog doba, digitalnom carinom, kako god hoćete, ali radi se o mehanizmu koji postoji otkad je sveta i veka i koji se uvek primenjuje kada zajednica proceni da joj nešto nije u širem interesu. Ili kada vrhuška proceni da joj nije u ličnom interesu, ali to ovde nije tema.
Zamislite da dođe najbolja, najpoštenija, najiskrenija vlast na svetu. Da živite u državi u kojoj će se odjednom uvesti zakoni i pravila. I sa čime će ta država baratati i od čega živeti, ako sve kompanije budu poslovale sa Kajmanskih Gaća ili se svi mi prijavimo na inostrane adrese? Ukoliko nema prihoda od poreza i ako se ne bude štitila domaća privreda od nelojalne konkurencije?
Digitalni servisi koji donose nesto novo ne treba da placaju porez!?
Veći deo sveta se još nije uhvatio u koštac sa digitalnim, ali neće ni ovaj divilji zapad potrajati zauvek.
Samo sto zaboravljas da ce Uber ubiti poslove taksista koji vec placaju poreze, a umesto njih ce novi placati manji porez (vidi kako ide porez na nove pausalce, za detalje), i umesto taksi udruzenja koja ovde placaju porez, porez ce ici u neku drugu zemlju (u stvari taj novac ce ici u neku drugu zemlju, porez naravno da nece otici nijednoj zemljiZato sto ce to doneti nova radna mesta npr. Zato sto ce svi koji budu imali vise od 18k prihoda platiti porez na to. Zato sto ne mozes jednoj kompaniji braniti da radi nesto, a drugim kompanijama dozvoljavati da rade to - zakon mora da bude isti za sve.
Naravno. Nije normalno da marketinška kompanija koja zapošljava 2-3 hiljade ljudi poput Fejsbuka vredi više nego gomila kompanija koje proizvode i prodaju milione jedinica robe, zapošljavaju stotine hiljada radnika, itd. Jedan deo te jednačine i ekvilajzinga jeste upravo u triku sa porezima.
Samo sto zaboravljas da ce Uber ubiti poslove taksista koji vec placaju poreze, a umesto njih ce novi placati manji porez (vidi kako ide porez na nove pausalce, za detalje), i umesto taksi udruzenja koja ovde placaju porez, porez ce ici u neku drugu zemlju (u stvari taj novac ce ici u neku drugu zemlju, porez naravno da nece otici nijednoj zemlji)
U BGu samo ako pada kisa treba vise taxista. Ovako ih ima uvek, nije ih manjak, kako to neki tvrde.
Zasto su onda ogranicili broj taksista?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari