Šta je novo?

Uber app

Slažem se i da Uber treba dovesti u zakonske okvire, a kada se to uradi, zašto bi bio problem da taksista plaća Uberu 20%, a nije problem kada nekom mafijašu plaća i mnogo više.

Zato sto taksista trenutno placa 50e mesecno udruzenju, a sav kesh ide njemu u dzep. To im se daleko vise svidja nego da daju 20% prihoda. Sta vise, nisu preterano odusevljeni ni Taxify aplikacijom koja im uzima samo 50din po dobijenoj voznji.

Nema tu neke filozofije da se taksisti protive svakom vidu transparentnosti oko prometa, ocena usluge, cene i sl.

Zato sto taksista trenutno placa 50e mesecno udruzenju, a sav kesh ide njemu u dzep. To im se daleko vise svidja nego da daju 20% prihoda. Sta vise, nisu preterano odusevljeni ni Taxify aplikacijom koja im uzima samo 50din po dobijenoj voznji.

Nije svuda tako, znam ljude koji rade isti posao za mizernu platu.

Posao za koji je potreban samo kurs od par meseci u autoskoli i ne treba da ima puno vecu platu od minimalca. Plate profesora i medicinara su mizerija, ne plate taksista.

^ bravo. To je poenta. Koliko para ulozis u sebe i svoje obrazovanje, treba i vise da ti se vrati. Vec sam govorio ranije, posao taksiste nije za ceo zivot, vec samo da se zakrpis dok ne nadjes neki bolji posao.

Problem je u tome koliko god ti ulagao u sebe i svoje obrazovanje ovde ces da radis za 200e..po meni minimalna pocetna plata za fakultetski obrazovanog coveka morala bi da bude minimum 800e i to za one bez ikakvog iskustva, a maksimalna pocetna oko 5000e sa prosekom izmedju 2000 i 3000e..

Problem je sto ljudi ne cene sebe niti svoje vreme, pa pristaju da rade za kikiriki ko slonovi u zoloskom vrtu..i dokle god bude bilo tako nista se nece promeniti

Poslednja izmena:
Aha, dakle ipak ne biste da tržišni uslovi diktiraju zaradu, već da tržište diktira uslove dok je to u skladu sa nekim svetonazorima, a kada nije, onda to ne valja?

Ne kažem da treba ovako ili onako, samo primećujem
soviet__la__by_sir_zeke-d3g7d3t.gif

P.S. inače, cela ta navodno uzročno-posledična veza između obrazovanja i "da ti se vrati" je toliko smešna u današnje vreme, da nemam reči. Kakvo je to obrazovanje imao lopov Stiv Džobs, kome je drugi napravio kompjuter, koji je ukrao UI od Xeroxa, koji je za iPod koji je preporodio kompaniju rekao "it feels like crap"? To je važilo za nekadašnja vremena i za neka druga društva, u kojima nije bilo prostora za nagle zarade i u kojima je raspon zarada bio daleko manji nego što je danas. Zašto bi vozač ulagao u svoje obrazovanje ako mu slobodno tržište omogućava da zarađuje više, ili prosto da sa mnogo manje ulaganja i truda dolazi do slične (ili čak bolje) zarade? Zato što su bake i deke tako govorile?

Zasto bi svako ko je zavrsio neki fakultet imao pocetnu platu 800e??? Tvoja cena rada (plata) se formira na trzistu rada u zavisnosti od ponude i potraznje.

Osim toga, formalno obrazovanje u mnogim industrijama vec dugo gubi na svom znacaju sto uporedo sa srozavanjem kriterijuma na vec losem obrazovnom sistemu (sto privatnom sto drzavnom) nikako ne daje mesta generalizaciji i stereotipima iznesenim u zechs-ovom postu.

Sto se Dzobsa, Bila i ekipe tice, oni su samo dokaz da formalno obrazovanje u IT industriji vec decenijama nema bitnu ulogu.

To su izuzetci, kojih ima svuda.
Kada kazem "ulazes u sebe" znaci da si potrosio vreme i novac da naucis nesto da radis, nesto sto malo drugih ljudi zna, bez obzira da li si to znanje stekao na kursu ili u skoli ili si sedeo i sam ucio i istrazivao.
Ja mogu da taksiram, ali taksista ne moze da programira. Dokle god zaradjujem dovoljno kao programer, nemam nameru da menjam profesiju... Niti da taksiram

Poslednja izmena:
Zato sto si zavrsio fakultet...obrazovanje mora da ima neku tezinu kakvo god da je, jer u protivnom bi mogli da pozatvaramo sve fakultete pod premisom "nepotrebno"

Da, obrazovanje ima svoju "tezinu". Samo sto je ta tezina u vecini fakulteta u Srbiji izuzetno mala tezina.

Sto se Stiva i Bila kao izuzetaka tice, pogledaj ponudu IT poslova na infostudu ili nekom slicnom oglasniku i proceni procentualni odnos oglasa u kojima je fakultetsko obrazovanje obavezno i u kojima je samo pozeljno ili se uopste ne spominje.

Poslednja izmena:
To je nebitno...ti si zavrsio fakultet i zasto imas manju platu od taksiste i vozaca autobusa?

Sta ti je nebitno?

Btw, ja jesam zavrsio fakultet i nemam platu manju od taksista i vozaca autobusa ali da sam recimo zavrsio fakultet za Istoricara umetnosti ili Saobracajni vrlo verovatno da bih imao platu manju od taksista jer:

- Potraznja za tim profesijama je daleko manja od ponude
- Taksisti zahvaljujuci monopolskom polozaju, ne placanju PDV-a i dogovorenim minimalnim cenama imaju profite tolike kolike imaju

Ma ne trebaju škole i fakulteti, treba uvesti da svako ko želi da može da bude profesor ili lekar, a njihov učinak treba učinak treba da ocene korisnici i slobodno tržište :)

Ma ne trebaju škole i fakulteti, treba uvesti da svako ko želi da može da bude profesor ili lekar, a njihov učinak treba učinak treba da ocene korisnici i slobodno tržište :)

Kamo srece da postoji sistem za ocenjivanje lekara i profesora!

Sve preko mobilne aplikacije koja ce da uzima 20% a teret poreza, osiguranja i ostalih preduslova da bi se neko bavio tim poslovima, cemo da prebacimo na moderne gladijatore koji se bore za parce hleba :)

^^ U potpunosti se slazem.. A dodao bih, kamo srece da lekar posle lose dijagnoze(njegovim neznanjem) koja je dovela do smrtnog ishoda zavrsi bez posla a ne da ostane na istom mestu narednih x godina.. Mada o nasem zdravstvu bih knjigu mogao da napisem ali ovo nije odg tema

Poslednja izmena:
Ako taksisti, advokati i ekipa mogu da ne placaju PDV zasto bi bio problem da Uber ne placa PDV ?

Kamo srece da postoji sistem za ocenjivanje lekara i profesora!

x_f4df82d9.jpg

Pa da ovaj drugi moze da ocenjuje onog prvog, jel da? (natpis je na ruskom jer sam pokupio od nekog Rusa sliku). Samo da znas studenti vec dugo vremena ocenjuju profesore, u sta bi bio upucen da si studirao po "Bolonji". To sto niko te ocene ne uzima za ozbiljno (jako pametna odluka), je drugi problem i ima zajednickih crta sa postojanjem zakona koje niko ne primenjuje ili se to radi selektivno, prema potrebi "elite".

Lekare mozes da biras, ako ti se neki ne svidja ti zahtevaj da ti dodele drugog. Mozes poput gradjana civilizovanog sveta da biras privatnu kliniku, tamo ti se niko nece zameriti :)

Zanimljivo je koliko nemate pojma o realnoj situaciji a volite da bulaznite. Jedan prica o nepotrebnosti fakulteta a danas fakultet je neophodan da bi te poslodavac uopste uzeo u obzir kao mladog coveka koji trazi prvi posao. Verovatno ili nemate posao ili se bavite svercom ili pak nekakvim privatlukom gde ste formirali par vezica sa strancima pa vam se cini da vas aktuelna situacija ne dotice. Ta situacija je ovakva, banke otpustaju na nedeljnoj bazi na desetine fakultetski obrazovanih radnika sa povecim iskustvom. Ti radnici imaju velikih poteskoca da pronadju novi posao. Kada biste kupovali namirnice redovno u supermarketima kao sto posten, radan narod radi onda biste uz zrno inteligencije mogli da opazite kako u vasoj lokalnoj radnji svakih par meseci gledate druge zaposlene. Ti novi su neretko potpuno neupuceni u svoj posao jer su tek stigli a oticice pre nego sto prime trecu platu, koja ce naravno da kasni mesec i po dana. Tako ce uskoro i inteligencija da zavrsi. Uposljavace svrsene fakultetlije na odredjeno (3-6 meseci) koji ce biti ekspresno obuceni i mizerno placeni da rade ono sto su do juce radili oni otpusteni sa iskustvom za mnogo veci novac. To ti je buducnost Srbijo, neoliberalni kapitalizam u punom zanosu pogonjen cetnickom politikom koja kao i uvek saradjuje sa Evropom (Nemacka, Britanija i Francuska drevni "prijatelji" srpske monarhije). Kada se iz blata digne kuka i motika onda ce svi oni lepo u azil, kao nekada ;)

Poslednja izmena:
Posao za koji je potreban samo kurs od par meseci u autoskoli i ne treba da ima puno vecu platu od minimalca. Plate profesora i medicinara su mizerija, ne plate taksista.

Sve je to tacno u teoriji samo je ipak veoma jadno to sto si napisao. (ne, nisam taksista a 99.9% necu nikada ni biti, niti mi se neko iz familije bavi tim poslom).

Poslednja izmena:
x_f4df82d9.jpg

Pa da ovaj drugi moze da ocenjuje onog prvog, jel da? (natpis je na ruskom jer sam pokupio od nekog Rusa sliku).

I levi i desni imaju pravo na isti tretman kod lekara, bilo privatnog ili drzavnog.

Samo da znas studenti vec dugo vremena ocenjuju profesore, u sta bi bio upucen da si studirao po "Bolonji".

Ti ne mozes da znas da li sam studirao po Bolonji ili ne.

To sto niko te ocene ne uzima za ozbiljno (jako pametna odluka), je drugi problem i ima zajednickih crta sa postojanjem zakona koje niko ne primenjuje ili se to radi selektivno, prema potrebi "elite".

Ne mislim da je jako pametna odluka trositi resurse na skupljanje i obradu podataka, koje potom niko ne uzima za ozbiljno.

Lekare mozes da biras, ako ti se neki ne svidja ti zahtevaj da ti dodele drugog.

Mozes da biras izmedju malog broja lekara jer si ogranicen na lecenje samo na opstinu na mesto prebivalista.

Mozes poput gradjana civilizovanog sveta da biras privatnu kliniku, tamo ti se niko nece zameriti :)

Privatne klinike mozes da biras i u zemljama "ne zivilizovanog sveta", tj svuda ih ima.

Sto se Srbije tice, nateran si da placas zdravstveno osiguranje i nemas mogucnost da biras hoces li da taj novac ide za drzavne ili privatne klinike.

Zanimljivo je koliko nemate pojma o realnoj situaciji a volite da bulaznite.

Nije vredno komentarisanja.

Jedan prica o nepotrebnosti fakulteta a danas fakultet je neophodan da bi te poslodavac uopste uzeo u obzir kao mladog coveka koji trazi prvi posao.

Kao sto rekoh, u mnogim industrijama je fakultet daleko od neophodnog da bi te poslodavac uzeo u obzir. Izvoli prelistaj infostud.

Verovatno ili nemate posao ili se bavite svercom ili pak nekakvim privatlukom gde ste formirali par vezica sa strancima pa vam se cini da vas aktuelna situacija ne dotice.

Sve netacno.

Ta situacija je ovakva, banke otpustaju na nedeljnoj bazi na desetine fakultetski obrazovanih radnika sa povecim iskustvom. Ti radnici imaju velikih poteskoca da pronadju novi posao.

U zemlji u kojoj privreda u ponoru, a drzavni i privatni fakulteti svake godine upisuju desetine hiljada ljudi na ekonomske i menadzerske fakulteta da li si ocekivao da posao nadje njih a ne oni posao? U kojoj zemlji ekonomisti nemaju potekoca u nalasku posla?

Kada biste kupovali namirnice redovno u supermarketima kao sto posten, radan narod radi ...

Prilicno sam posten i radan, ali namirnice gledam da kupujem na pijacama direktno od malih proizvodjaca. U supermarkete i lokalne radnje idem za stvari koje nije moguce na taj nacin nabaviti, i vec godinama gledam iste face.

Ako se ne varam, i jedni i drugi su pausalci? Ako se nevaram, i jedni i drugi su blokirali drzavu kada je drzava pokusala da ih natera da izdaju fiskalne racune.

Upravo tako.

Što naravno ne znači da su oslobođeni plaćanja poreza.

Jesu najvecim delom oslobodjeni, zato se svim silama i trude da ostanu pausalci umesto da kao ostali daju fiskalne racune za svaku svoju uslugu.

Sve je to tacno u teoriji samo je ipak veoma jadno to sto si napisao. (ne, nisam taksista a 99.9% necu nikada ni biti, niti mi se neko iz familije bavi tim poslom).

Zasto je tacno ako je jadno?

Da li hoces da kazes da kursadzije autoskola zasluzeno imaju vece plate nego profesori i medicinari?

Ja sam rekao da je tacno u teoriji i logici ali posto sve to odavno nije primenjivo u ovoj napacenoj drzavi paradoksa i sveopsteg haosa ne bih dalje sirio polemiku a naravno da je jadno to sto si napisao.

Napisao si ovo:

A ja sam samo ispravio i napisao da ne zaradjuju svi ogromne pare i da neki rade za mizernu platu, kraj price.

Poslednja izmena:
Prvi si rekao da je "tacno", pa si dodao da je "tacno u teoriji", sad si dodao i da je "tacno u teroiji i logici".

U svakom slucaju, ne mislim da je jadno raditi za minimalac.

Nazad
Vrh Dno