Šta je novo?

Uber app

Dobićemo već i tu realnu cenu struje kada budemo privatizovali EPS. Što verovatno mnogi ovde iščekuju...

Poslednja izmena:
Sto se cene struje tice, rekao bih da je skocila 25% za poslednje dve godine. Ne znam koliko su "zuti" uvecali cenu struje za svoje duge vladavine ali mi se cini da nije bilo vise od 25%. Mozda je struja u poslednje dve godine efektivno i vise poskupela, meni je tih 25% ostalo od nekog mog uporedjivanja racuna sto sam pravio pre dva meseca, moguce da sam totalno omasio cifru. Neka me ispravi neko ko ima pouzdane informacije.

Edit: Ono sto sam zaboravio jeste zdravstveno osiguranje za nezaposlene. Skoro su mi se neki stari drugovi zalili da su nesto menjali zakon pa je sada dobiti zdravstveno kao nezaposleni postalo zesce cimanje. Kukamo ovde o ceni taksija, koji je realno luksuz svuda u svetu. Taksisti se prikazuju kao zveri, ali to bas i nisu iako jesu malo divlji ljudi. Bojim se da ce prave, godinama nezaposlene, gladne i ponizene zveri uskoro da izadju iz svojih caura i krenu bas zverski da se ponasaju. Tada ce taksisti izgledati kao male bebe.

Poslednja izmena:
Немам баш толико старе рачуне али сам видео да је на почетку 2010. струја коштала око 3,9, годину дана касније 4,4 што је само те године око +12% па онда средином 2012. године (тад беше промена?) је било око 5 динара а сада је 5,6.

Ако ме математика не лаже, само од почетка 2010. године до промене је струја поскупела ~28% док је од тада до сада поскупела ~12%.

Није проблем у цени, она јесте прениска у односу на остало, али је годинама служила за социјални мир. Не памтим да је грејање на струју било јефтиније од централног, а сада је тако. Можда има везе и курс евра, он је у првој деценији овог века отприлике дупло скочио, не знам да ли је то пратила цена струје.

Е да, поменуте цене се односе на скупу струју у зеленој, да не компликујем математику.

Stalno govore o jeftinoj struji, ali neka uporede sa minimalcem.

Neka se plate svih drzavnih sluzbenika i sve cene sto formira drzava vezu za minimalac. Znaci plata poslanika primer 3 minimalca itd.
Ili neka se koeficijent veze za prosecnu platu u privatnom sektoru.

Onda ce drzava imati RAZLOG da pomogne privatnom sektoru i imace RAZLOG da nam svima bude bolje posto ce onda i njima biti bolje.
Nema dizanja poreza i taksi kako im dune (rast cena na malo), nego ako je svima bolje i njima je bolje.

^ u pravu si potpuno, samo i sam znaš da se to nikada desiti neće. Birokratija je parazit svakog društva, samo razvojem el. uprave ili nečeg sličnog će se smanjiti.
Sto se Ubera ili sličnih servisa tiče, oni ce zaživeti kad tad..

Poslednja izmena:
Jel koriste neki nasi taksisti automobile na elektrican pogon ?

U Nisu ima dosta Priusa. Dosta interesantan je dashboard Priusa posto graficki pokazuje koji se motor koristi i kako se baterija puni.

ne laprdaj nemušto. tvoja kurirsko-informerska praksa lovljenja u mutnom razotrkiva te kao makavejev evu ras. tačno se vidi šta se u tebe od ovog novokomponovanog treša primilo najbolje.

nema tu ideje niti ičega što izdaleka liči na mišljenje. ti u najboljem radoško-bajićevskom maniru samo likuješ tim jajarskim smajlićima jer je došlo tvoje vreme. taman si mi toliko i zanimljiv.

Koliko sam ti "nezanimljiv" dokazuje to da si se "nicim izazvan" nasao da tupis o "balkanskoj hrabrosti i pravdi"!!!??

po nas? koje bre nas? šta mene dotiču neka tamo orgijanja purgerska? ne dotiče me ni moj najbliži komšija šta u svom stanu radi, sve dok ne krenu po zgradi da se šire neprijatni mirisi crkotine, ili dok ne čujem neku vrisku ili nekoga da upucavaju ili maltretiraju.

a kada smo kod toga ko je tu kukavica i ko je raspolagao silom, da ne kažem oružjem i vojskom...pa to je bio begorad.

Pretpostavljam da te ne dotice ni npr. ovo:

165638aa015126872994ea580be9796c.jpg

Dok ti "sutra" dete ne bude u nekom buducem redu za npr. Veljkov autogram ;) onda ce valjda da te se tice??? Ili ces i tada tupiti o "pravima radnika/svetskoj (ne)pravdi"???

Ali nije to izgleda (na zalost samo jedan od mnogih) problem!!!??? Daj bre da ustanemo protiv "Ubera i ostalih zlih kapitalista" drugovi ;)

Bez da vredjam na nasionalnoj osnovi, ali spram Madjara mi smo OVCE.

Uvek se setim primera iz Londona, znaci poskupeo je metro NIKO se nije vozio sem turista, znaci svi su lepo bojkotovali. Kod nas poskupi struja, poskupi prevoz, svi slegnu ramenima i ko ovce nastave da placjaju.

Posle 3 dana izvini se gradonachelnik Londona i vrati cene ....

Gradjanska neposlushnost je demokratska tvorevina...zamislite da 3 meseca NIKO ne plati struju kad je poskupela ?

To kod nas izgleda ovako... ako neces na skup vladajuce partije bices kaznjen, ako hoces da strajkujes bices otpusten/bice ti smanjena plata koja ionako kasni, ako pomislis na bilo kakvo "remecenje ustavnog reda i poretka" poslacemo specijalce... pa ti sad vidi ;)

Da ne odemo opet u širinu, ali zar ne mislite da je problem, između ostalog, što su nama uvek krivi neki na drugom kraju sveta i što je energija usmerena na razne belosvetske probleme (izmišljene ili stvarne) i kojekakve teorije zavera, a ne na realne probleme čija rešenja su moguća.
Taman da su sve teorije zavera tačne, ja tu ništa ne mogu sem da serem i da se qrčim, dok bi kritična masa u nekoj konkretnoj akciji bojkota nekog proizvoda ili firme mogla da napravi neki rezultat.
Na ovoj temi je bilo reči o visokim cenama taksija u BG, a i dalje se svi voze. Svi proizvodi su nam skuplji nego u inostranstvu, neki i duplo, a opet ih kupujemo...

edit: mislim da ste sa strujom malo omašili, jer je to jedna od stvari koje su kod nas jeftine. Apsurd je da je grejanje na TA peć (ako se koristi niža tarifa za akumulaciju toplote) jeftinije nego centralno.

Bas tako ;)

Na zalost ne vredi... u Srbiji te bagra asimiluje da im "ides na vodenicu" pa posle svakako bude dzaba jer bagra ojaca a ti se tesis da si ipak "pametna i hrabra sirotinja" jer si "izvalio kako se okrecu sve'cki tockovi" dok te "sopstvena avlija" i ne tangira toliko!!!???

Poslednja izmena:
To kod nas izgleda ovako... ako neces na skup vladajuce partije bices kaznjen, ako hoces da strajkujes bices otpusten/bice ti smanjena plata koja ionako kasni, ako pomislis na bilo kakvo "remecenje ustavnog reda i poretka" poslacemo specijalce... pa ti sad vidi ;)
Хм, не знам где си ти па је код вас овако, овде још увек нико није кажњен ако не иде на скуп (неке) владајуће партије. Што се штрајка тиче ... сигурно ниси у Енглеској јер је рецимо Тачерка убијала рударе који су штрајковали а ово последње ме подсећа на својевремено америчко смиривање демонстрација у ЛА или скорашње када је било против Вол стрита ... биће да си тамо, највише личи.
А оно прво још и може да се односи на чланове партије, не може само да се ужива, мора и да се ради. Баш сам летос био сведок групе која је из Београда дошла на неки митинг своје (жуте) партије (па ми заузели омиљену башту и нисам могао на пиво) који су ту јели сендвиче и буреке. А када је прошао друг вођа, сви оставили пића и кесе са сендвичима и кренули за њим. Тако се воли своја партија. ;)

Misic je bezopasna zivuljka, a nije u zemlji gde se nalazi LA, vec severno-istocno, verovatno...Mozda najsrpskiji grad u zemlji javorovog lista, ali to krije grdje nego zmija noge. I opasno se tamo navukao na vodu cesmovacu, u kojoj je velika koncentracija fluora, otud i njegovo " mudrovanije " ovde i jos ponegde. Savet misicu da predje na izvorsku vodu, nema fluora, te ne utice u prevelikoj meri na vijuge.

Opet ne vidim vezu bilo cega sto misic napise sa temom, uber-om. Ako/kad EU donose odluku protiv uber-a? Sta cemo onda? Drvlje i kamenje po njoj? Kao da nije dovoljno sto se najdemokratskija drzava na svetu trudi iz petnih zila da rastavi EU na sastavne delove.

Misic je bezopasna zivuljka, a nije u zemlji gde se nalazi LA, vec severno-istocno, verovatno...Mozda najsrpskiji grad u zemlji javorovog lista, ali to krije grdje nego zmija noge. I opasno se tamo navukao na vodu cesmovacu, u kojoj je velika koncentracija fluora, otud i njegovo " mudrovanije " ovde i jos ponegde. Savet misicu da predje na izvorsku vodu, nema fluora, te ne utice u prevelikoj meri na vijuge.

Opet ne vidim vezu bilo cega sto misic napise sa temom, uber-om. Ako/kad EU donose odluku protiv uber-a? Sta cemo onda? Drvlje i kamenje po njoj? Kao da nije dovoljno sto se najdemokratskija drzava na svetu trudi iz petnih zila da rastavi EU na sastavne delove.
"Macane" stani u red ;)

d8c39da9e7fd02b2c530037269bb8c00.jpg

Evo i da se malo "stiskas kroz pdze" ;) zaraduj se malo...

d168f0280941afe4ca14373a866ed2ac.jpg

to sa tim krimosom "za po kući" što deli autograme na ulici...to je stvar kućnoga vaspitanja. kao i sa četnicima što je slučaj uostalom.

to se dešava kada ljudima u ruke daš moć da "izaberu demokratski", a oni udare na farmu & vučića & četnike. pa šta se onda bunite? zar niste tako sami izabrali? šta ja imam sa time? šopajte taj čorbuljak koji ste sami zakuvali.

Poslednja izmena:
to sa tim krimosom "za po kući" što deli autograme na ulici...to je stvar kućnoga vaspitanja. kao i sa četnicima što je slučaj uostalom.

to se dešava kada ljudima u ruke daš moć da "izaberu demokratski", a oni udare na farmu & vučića & četnike. pa šta se onda bunite? zar niste tako sami izabrali? šta ja imam sa time? šopajte taj čorbuljak koji ste sami zakuvali.

Tako je druze!!!

Oko toga se btw apsolutno slazemo :)

Samo jos da vidis tu tanku "Balkansku crtu" (u zadnjih 70 godina and counting), od "masin-bravara" aka "najveceg Srpskog sina 20-og veka" do keramicara ministra :)
Iz iste je to sve "skole" izaslo, druze!

Evo i malo "aktuelnosti" ... http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=01&dd=25&nav_id=1089085

Na stranu "filmska prica"
doticnog, bitno je ono na kraju...

"Jedan detalj ga je oduševio. Našao je jedan od modela kočnica koje je napravio njegov otac. Prethodni stanari smatrali su da može poslužiti kao graničnik za vrata"

Sto bi rekli danas... pametnom dosta :)

Poslednja izmena:
"Zli zapadnjacki primer" - zavrsen faks "u roku" (~25 godina), radi se od 18-te, usput i volontira/cepa intership, uzima se kreda za auto koji ti sanjas i koji bez "partijsko/kumovskih akcija" prosto ne mozes imas, nesto kasnije se uzima kreda za stan koji je isti kao i goreopisani automobil, dok dete stigne do 18-te/21-ve otplatila se gajba, promenilo se 4-5 odlicnih automobila, proputovalo se "pola planete" i skupilo se bogme cak i za prvu godinu Mit/Stanford-a ;)
Ne siri se dupe u dedinom/tetkinom stanu sa polovnim stilom i studijama koje se zavrsavaju u kasnim 30-im, ne mrzi se ceo "nepravedni svet" i ne ceka se da neko/nesto drugi/o pozavrsava sve za tebe.

Apsolutno se slazem sa svim zapadnjackim sto si rekao, ali negde preterujes i to debelo:

1. Studiraj sta hoces:

https://www.reddit.com/r/AskReddit/...s_your_student_debt_and_what_has_life/cpyvu6q

Pre je bio primer da je neka devojka zavrsila PhD u nekim studijama sa 350k debt-a, posao nije mogla da nadje mislim cak godinu dana.

Ovo jesu izolovani primeri, ali evo pogledaj zaradu u jednom muzeju i uporedi je sa zaradom u Google-u:

https://www.glassdoor.com/Salary/American-Museum-of-Natural-History-Salaries-E29573.htm

2. Retko ko ima platu 250k odmah po graduation-u (mozda 0.1%):

Software Engineer pre tax:

https://www.glassdoor.com/Salary/Google-Salaries-E9079.htm

Post tax:

http://www.paycheckcity.com/calculator/salary/result

Mislim da Google daje neki bonus, ali opet to nije neka preterana suma.

Izuzetak su banke i hedge fund-ovi (Goldman, Morgan itd.), gde sa bonusima mogu da izadju na 200k.

3. Od 18-21 ne moze nijedan prosecan student sa minimum wage-om najverovatnije nigde na svetu da promeni 2 nova automobila, da proputuje pola planete (npr. krug po Evropi) i iskesira ~50-60k za prvu godinu studija.

4. U Nemackoj su studije skoro besplatne (115 evra mesecno). Za neke discipline (npr. Automotive engineering) makar meni je no brainer da neko ode na MIT i udje 150k u debt, a zna da ce ga isto iskustvo u Minhenu kostati 2 - 3 puta manje. U toj istoj Nemackoj taj student ce imati/ima mnogo vece mogucnosti za zaposlenje u struci (Daimler, BMW, VolksWagen (Porsche i ekipa), itd.). Za softver ovo ne vazi, samo zbog te startup kulture, mada ko juri 9-5 job moze da se npr. zaposli u Google ispostavi u Zurich-u, itd. Finansije takodje ne treba zanemariti u Evropi zbog London i Geneve/Zurich office-a velikih banaka (Credit Suisse, Goldman, itd.).

http://www.tum.de/en/studies/fees-and-financial-aid/

I konacno, zaboravio si da napomenes internship plate u Valley-u koje cesto iznose do 10k USD i studentima umnogome pomazu za otplacivanje svojih studija. U Evropi su ove sume znatno manje ~700-1500 evra, ali je opet zivot mnogo jeftiniji.

Samo malo realnosti.

Btw. U Srbiji je do skoro u drzavnim firmama vazilo pravilo 25 km (ne mozes da budes unapredjen u kljucnu poziciju ukoliko nisi rodjen u krugu od 25 km).

Poslednja izmena:
Tema je ipak Uber app, ovo je IT forum, razumemo da su mnoge stvari povezane, ali treba imati granice.

Hahaha, Kristijan kao adut za to "kakvo je ovo podneblje", pa ceo koncept kristijanizma i sličnih nakaza je izmišljen upravo u zemljama iz kojih Uber dolazi. :d

Ti si baš totalno ostrašćen - svi su krivi sem nas. Smišljeno je u "zemljama iz kojih Uber dolazi" i mnogo pametnih i dobrih stvari, ali se kod nas izgleda najbolje primaju gluposti.

Inače, danas sam prvi put koristio mobilnu aplikaciju da pozovem taksi (Red i crveni u NS, sledeći put ću probati Novus). Nije me mrzelo da je nađem, instaliram i registrujem se na servis, čisto da probam i delimično sam zadovoljan.
Prvo ono čime sam nezadovoljan:
1. Ne znam zašto se aplikacija ne vezuje za broj telefona ili Google-account koji postoji na telefonu, nego je potrebno registovati se mailom.
2. Nikako da pronađe tačnu adresu, pa sam morao ručno da upišem.
3. Nema preciznog praćenja dolaska vozila, nego samo očekivano vreme dolaska vozila.
4. Nema predložene rute i troškova.
Ono što je dobro:
1. Kada je aplikacija instalirana jednostavnije je ovako, nego okretati tel. broj i čekati na centrali.
2. Vozilo je stiglo brzo.
3. Radi.

Misu, taj na slici moze biti zanimljiv samo tebi, to je potajni idol svih miseva, narocito onih koji su se duboko zavukli u svoje rupe.

Veza slike i osobe na slici sa temom, uber-om, je u cemu? Ta osoba lobira za uber-a? Protiv uber-a? Ili je nesto trece, cetvrto ...Ili ne postoji veza? Pa samo bulaznis, po obicaju.

Policija u Parizu bacila je suzavac na taksiste koji su zapalili vatru na glavnom auto-putu. Oni protestuju zbog, kako kažu, nelojalne konkurencije usluge Uber.

Taksisti su, u znak protesta zbog uslova rada i, kako smatraju, nepravedne konkurencije američke kompanije Uber, ometali saobraćaj, a jedan vozač je povređen kada je pokušao da vozilom onemogući ulaz u autobus na aerodromu.

Stotine francuskih taksista, uz podršku nekoliko kolega iz Belgije i Španije, blokiralo je veliku raskrsnicu koja vodi u zapadni deo Pariza, poremetivši saobraćaj u okolnim avenijama.

Francuski taksisti smatraju da servis Uber šteti "profesionalcima koji plaćaju porez, koji poštuju pravila", dok "američki kauboji žele da unište" francuski sistem "na koji su svi prikačeni", kazao je jedan od taksista koji se pridružio protestu u Marselju.

Vatrogasci su jutros ugasili vatre koje su taksisti zapalili prošle noći, a policija je upotrebila suzavac protiv jedne grupe demonstranta.

===

Slike i video na linku ispod:

B92: Haos u Parizu: Taksisti pale vatru, 20 uhapšenih http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=01&dd=26&nav_category=78&nav_id=1089443

Poslednja izmena:
Američki kauboji protiv evropskih pravila, propisa i zakona. Lepo opisano. Još kada bi na isti način doakali Apple-u i sličnima, samo što je njihova propaganda zbog čega trebaju da budu izuzeti iz plaćanja poreza daleko jača i deklarativno nije usmerena protiv nikoga individualno, odnosno ne ide kada se targetira jasna grupa građana koji poštuju zakone i propise, sa ciljem izbijanja novca iz njihovog džepa nelegalnim metodama.

Polako, stiće i oni na red. Prošle godine je u okviru EU konačno nametnut i VAT prilikom plaćanja na digitalnim servisima, te ne idu više sve pare napolje, naći će načina i da zapuše ove rupe.

Kristijan, Stanija i sl. su skoro potpuno nebitni likovi, čak i iz ugla ekstremno materijalnog pogleda na svet oni žive previše jadne živote da bi iole većem broju ljudi postali nečiji uzori. Mnogo realnija opasnost su npr. Udovičić i Šapić, oni predstavljaju ono što mnogi žele za sebe ili svoju decu. Ili još veća: ceo taj rođenje-škola-posao-krediti-smrt koncept koji ivke ovde brani (ili se barem tako čini) a koji beskonačno više determiniše nečiji život, bez obzira da li je u pitanju neolib ili SFRJ commie verzija. Rad, disciplina, rast, potrošačko društvo (koje sad hvali a pre je bio protiv), taj rad. Paradoksalno, roditelji svoju decu ne bi dobrovoljno prodali nizašta na svetu, a ipak od malih nogu ih/nas uče kako da se što bolje prodaju na tržištu rada. Palamuđenje o javnim ličnostima koje "kvare omladinu" uz ostale slične teme služi da kanališe i neutrališe raspravu o mnogo bitnijim temama i upravo zato tu ima minimalnog ili nikakvog otpora.

Poslednja izmena:
^ Lepo napisano, i? Poenta je da bi trebalo - šta?

Valjalo bi se boriti za svoja prava onako grupno, dok ne budemo zamenjeni mladjima i boljima koji ce raditi za delic nase plate. Ovo vazi globalno, ne samo kod nas. Na kraju ce i ta talentovana deca biti zamenjena robotima a 1% super bogatih ce postati 0.001% bozanstava koji odredjuju ko zivi a ko ne. Sto se borba duze odlaze, sanse za uspeh su sve manje. Vec sada uspeh "proletara" ulazi u domen slabo moguceg.

Poslednja izmena:
Sa jedne strane se slažem, a sa druge se pitam da li se vredi boriti za bilo šta, kada 80% ljudi lete ko muve na g...a kakvu god kosku da im gazda baci, kupuju preskupu fensi odeću, obuću, razne telefone i slične gluposti i misle da su time što su kupili to nešto i sami postali vredni poput likova koji to reklamiraju. Jeste, bilo bi lepo da tih 1% radi za neku opštu dobrobit (neki i rade), a ne samo za svoj profit, ali definitivno nisu oni krivi za to što velika većina nema 2g mozga.

Slažem se i da Uber treba dovesti u zakonske okvire, a kada se to uradi, zašto bi bio problem da taksista plaća Uberu 20%, a nije problem kada nekom mafijašu plaća i mnogo više.

Nazad
Vrh Dno