Šta je novo?

Uber app

Zaboravio si samo jedno 250 hiljada dolara studentskog kredita, koji otpacujes pola zivota.

Ako hoces bas na Harvard svakako ;) Ne zaboravi da ce ti posle Harvarda to biti skoro pa pocetna godisnja plata ;) Ostale skole moze da zaradi i "fizikalac" sem ako nije u "Balkan modu" pa mu je bitnije da vozi BMW nego li da kvalitetnije iskoluje decu ;)
Bolje je valjda da drzava sve radi za tebe, ti se "mangupiras" i "zivis lepo" pola generacije a onda sledecih xxx generacija bude "u kanalu" jer je tebi bilo "super"!?

nema veceg kukavicluka nego kada branis poziciju sile i kada stanes uz jaceg.

Nema veceg licemera od "bitcoinera" koji se predstavlja za "sindikalnog pravednika" ;)

Valjda je bolje da se ogrebes za neki "herojski" spomenik ili spomenicu ;)

A na kraju krajeva, sta da radis??? Da se k*robecas i glumis ono sto nisi??? U takvoj situaciji kakvi su ti izbori? Oni realni a ne kada zbog svoje "pravda, drugovi... pravda/nostalgija lepih vremena" propadne par generacija???

ne laprdaj nemušto. tvoja kurirsko-informerska praksa lovljenja u mutnom razotrkiva te kao makavejev evu ras. tačno se vidi šta se u tebe od ovog novokomponovanog treša primilo najbolje.

nema tu ideje niti ičega što izdaleka liči na mišljenje. ti u najboljem radoško-bajićevskom maniru samo likuješ tim jajarskim smajlićima jer je došlo tvoje vreme. taman si mi toliko i zanimljiv.

Poslednja izmena:
Previse ostrasceno i uprosceno gledas na odredjene stvari. Realnost je poprilicno drugacija.

Ima veceg kukavicluka " ...nego kada branis poziciju sile i kada stanes uz jaceg." Kad tamo negde, bliske komsije nase zapadne organizuju skup bilo kakve vrste, od neutralnog do izrazito negativnog po nas, onda se zavuces jos dublje u misju rupu i cutis. Cutis tamo, zato ovde solis gde stignes, kad stignes i sta stignes. Pritom, nikome ne treba ta so, i spira je voda, sve do Crnog mora. A te iste komsije nisu bas neki ljubitelji predmeta ove teme.

po nas? koje bre nas? šta mene dotiču neka tamo orgijanja purgerska? ne dotiče me ni moj najbliži komšija šta u svom stanu radi, sve dok ne krenu po zgradi da se šire neprijatni mirisi crkotine, ili dok ne čujem neku vrisku ili nekoga da upucavaju ili maltretiraju.

a kada smo kod toga ko je tu kukavica i ko je raspolagao silom, da ne kažem oružjem i vojskom...pa to je bio begorad.

Nadovezao sam na "...veceg kukavicluka...", posto se to odnosi na misa ovde, kao i ceo moj post. "...Tamo negde..." je trenutna, sadasnja, misja lokacija, van Evrope, da ne bude zabune. Duboko se zavukao, ne cuje.

Gde si ivke bio pre 100 godina da onim našim mucenicima, sto kosti ostavise od Sapca do Valone, objasniš da ne ulaze u konflikt sa jacima od sebe? Da su tako razmisljali ne bi tebe sada bilo, ili bi, al' bi se zvao Johan...
Pozdrav

Lako biti general posle bitke (i da ne bude zabune u mojoj porodici je bilo nekoliko Karađorđevih zvezda), ali da se neki nisu kurčili, neki drugi ne bi imali razloga da ostavljaju kosti bilo gde. Dobili smo teritorije koje smo devedesetih (sem Vojvodine) ponovo izgubili, a izginuo je ogroman broj ljudi... A našim glavonjama i dobrom delu naroda i dalje nije jasno da je ljudski život vredniji od bilo koje njive ili neke čuke i da je važnije napraviti škole ili bolnice nego kojekakve spomenike i crkve na svakom ćošku.
Nije istorija tako crno-bela kao što mi (i ne samo mi) navijački volimo da predstavimo, a ni život nije fudbalska utakmica pa da možemo tako lako da se prepustimo navijačkim strastima i budemo totalno neobjektivni. Meni je jasno da je tako lakše, ali je totalno nezrelo i naivno.

U životu često pravimo kompormise, često radimo i neke stvari koje nisu prijatne, ali su korisne (recimo, popijemo gorak lek ili čistimo WC), često odlažemo manje zadovoljstvo radi kasnijeg većeg ili da bismo sprečili kasnije loše posledice, biramo manje od dva zla... Svako ko to ne radi je nezreo, neodgovoran ili jednostavno glup.

Poslednja izmena:
a nekome izgleda nije jasno da je sloboda nekome preča od života.

nisu ti ljudi ginuli za tuđe njive, nego su ustali i rekli moćnome caru i švabiću da svoju neće tako lako dati.

Bolje grob nego rob bolje rat nego pakt!!! Neko mozda zna sta bi bilo da je bio taj pakt? Ne zna. Mozda bi nas Svabe *****ale a mozda bi zavrsili ko ona trula Svajcarska... Rat ko rat vodi se zbog razloga koje obican covek nece nikada saznati a pravda se uobocajenim sranjima o slobodi, pravu na njivu i nekakav bolji zivot.
Pitam se samo sta bi ti mucenici koji su svoje kosti ostavili u zemlji cetrdesetih rekli na ovu buducnost za koju su se borili.

a nekome izgleda nije jasno da je sloboda nekome preča od života.

nisu ti ljudi ginuli za tuđe njive, nego su ustali i rekli moćnome caru i švabiću da svoju neće tako lako dati.

Srbija je bila slobodna. Cela frka (bar sa naše strane) je nastala zbog Bosne koju je najpre "administrirala", a zatim i anektirala AU. Koliko je tačno ljudi iz Šumadije imalo njive u Bosni zaista ne znam, ali sigurno nije ni 0.01% od broja izginulih. Što je najgore, mnogi istoričari tvrde da je Franc Ferdinand, kojeg su ubili pripadnici Mlade Bosne, bio "umerena" struja u AU i zalagao se za poboljšanje odnosa sa Srbijom.

edit: otišli smo daleko od teme, ali možda i nismo. Moja poenta je da stvari u životu uvek treba sagledavati sa više strana i pametni ljudi, uključujući i pametne državnike, se na taj način ponašaju, a ne donose poslovne ili državničke odluke impulsivno. Slična je stvar i sa Uberom i ostalim novinama - ne možemo gledati samo jednu stranu, nego treba problem sagledati sa više strana. Koliko god da se taksisti pozivaju na pravdu i pravo i neplaćanje poreza, oni zapravo samo brinu o svom monopolu (kojeg tvrde da nemaju) na taksi usluge. Sa druge strane, mnogima koji su pristalice Ubera je jedini argument da je jeftiniji ili da je moderan, bez sagledavanja šire slike.
Jasno mi je da 99,99% ljudi na forumima (uključujući i mene) nisu neki veliki stručnjaci za makroekonomiju i strategije razvoja (mada volimo da se pravimo pametni), ali, ponoviću, ne možemo se u životu ponašati kao navijači na utakmici, pa zviždati sudiji čak i kada je naš igrač dva metra u ofsajdu. Nisu u životu uvek "naši" u pravu (od porodice i nacije do struke ili zajedničkog hobija). Čovek ima taj "čoporativni instinkt", ali ima i razum da preispituje svoje sklonosti i stavove.

Poslednja izmena:
Баш Фердинанд и Гаврило имају везе са почетком рата ... осим што неко то форсира као повод.

Što je ovaj Uber zahvalna tema. Može da se diskutuje o svemu, o ekonomiji, o ratovima, zimnici... :)

E bas htedoh to da napisem. Svasta moze da se procita a nikakve veze sa Uberom nema.

Norveška ima skoro socijalističko uređenje. :)
U Srbiji, ljudi nemaju pojma o porezima, jer sve to za njih završava knjigovođa i poslodavac. A kad stigne neko poresko rešenje ili opomena, pisano poresko-pravnom govorom, velika većina uopšte ne razume šta tu piše.
I kod nas postoje isplatni listići na kojima je sve navedeno, kolika je bruto plata, kolika su izdvajanja za zdravstvenu zaštitu, koliko za penziju, itd.
Kod nas nema taj momenat, povraćaj poreza u martu.

Jedan od meni smislenijih postova u ovoj raspalom threadu.
Npr, odavno sam da se uvede neka vrsta obaveze (iako sam generalno protiv ogranicenja) da se plate ugovaraju u bruto iznosima, jer u trenutnoj postavci kad covek ugovori platu od npr 40k, slabo koga zanima bilo sta drugo sem da mu na kraju meseca tih 40k legne na racun.
Kad bi isti taj posao ugovorio za 65k bruto i kad bi na kraju meseca dobio istih tih 40k, bio bi daleko svesniji da je drzavi dao 25k, da je to prilicno veliki (iako standardan % u evropi) deo svote koju drzava uzima, i da je normlano ocekivati da drzava pruzi servis zauzvrat (bilo sigurnost, obrazovanje, pravni ili koji god...).

Divljaci! Sa takvim stavom nece nikad u Evropu. Oh wait...

Sto se tice linkova vezanih za Uber, ja ih ne kacim jer preferiram zdravu diskusiju. Kada bi kacili linkove koji iskacu na nedeljnoj bazi sirom sveta, argumenti pro Uber strane bi pali u vodu. Posto vecina tih clanaka pokazuje Uber u jako negativnom svetlu, jer to i jeste. Mozda je u pitanju globalna zavera online novinara protiv Ubera?

Bez da vredjam na nasionalnoj osnovi, ali spram Madjara mi smo OVCE.

Uvek se setim primera iz Londona, znaci poskupeo je metro NIKO se nije vozio sem turista, znaci svi su lepo bojkotovali. Kod nas poskupi struja, poskupi prevoz, svi slegnu ramenima i ko ovce nastave da placjaju.

Posle 3 dana izvini se gradonachelnik Londona i vrati cene ....

Gradjanska neposlushnost je demokratska tvorevina...zamislite da 3 meseca NIKO ne plati struju kad je poskupela ?

Poslednja izmena:
Građanska neposlušnost mora da ima i onu drugu stranu, odnosno da oni prema kojima je usmerena to percipiraju kao problem i obavezu da reaguju i nešto učine. Koja je poenta građanske neposlušnosti kada ćeš ovde ne odmah, ali kroz 3 ili 4 godine dobiti rešenje da moraš da platiš XY hiljada evra duga sa kamatom zaostalog iz perioda građanske neposlušnosti? Ili kada ćeš izgubiti posao jer šefovi nemaju razumevanja što si par dana okasnio pola sata izražavajući protest? Građanska neposlušnost je besmislena tamo gde se upravlja batinom i strahom. Takve stvari rešava samo sila, upravo ona za koju se tvrdi da nikada ništa nije rešila. Što znači da nije primenjena dovoljno velika sila :)

... i vrati cene tako da jedna povratna karta (2 voznje kroz 6 zona) u papirnom obliku (ne koristeci Oyster) kosta 12gbp (~2000din) :D
Zale se i papreno im je skup metro (njima, koji zive tamo, ne turistima) za svakodnevni transport i bez povecanja.

Ali sa poentom se slazem. Kao drustvo smo se na neki surovi nacin "predali" i opustili&podmazali gde treba da nas sto manje boli :(

Građanska neposlušnost mora da ima i onu drugu stranu, odnosno da oni prema kojima je usmerena to percipiraju kao problem i obavezu da reaguju i nešto učine. Koja je poenta građanske neposlušnosti kada ćeš ovde ne odmah, ali kroz 3 ili 4 godine dobiti rešenje da moraš da platiš XY hiljada evra duga sa kamatom zaostalog iz perioda građanske neposlušnosti? Ili kada ćeš izgubiti posao jer šefovi nemaju razumevanja što si par dana okasnio pola sata izražavajući protest? Građanska neposlušnost je besmislena tamo gde se upravlja batinom i strahom. Takve stvari rešava samo sila, upravo ona za koju se tvrdi da nikada ništa nije rešila. Što znači da nije primenjena dovoljno velika sila :)

Zato sam i dao primer struje, mislim da bi to BAS osetili. Osim toga kroz istoriju u Srbiji ljudi koji nisu placjali struju godinama posle su dobijali popuste 30-40% na celokupan iznos duga(totalna ironija).

... i vrati cene tako da jedna povratna karta (2 voznje kroz 6 zona) u papirnom obliku (ne koristeci Oyster) kosta 12gbp (~2000din) :D
Zale se i papreno im je skup metro (njima, koji zive tamo, ne turistima) za svakodnevni transport i bez povecanja.

Ali sa poentom se slazem. Kao drustvo smo se na neki surovi nacin "predali" i opustili&podmazali gde treba da nas sto manje boli :(

Ima tu i mala razlika u standardu, to je 2h rada tamo. No nebitno. Poenta je dokle god se sam ne pobunish nece ti biti bolje. Niko tebi nece dati vecu platu u Srbiji ako sam ne trazish, u UK na godishnjem nivou dobijesh 5% ako ishta vredish, ako ne dobijesh 5% zabrinesh se da cjesh da letish.

Bez da vredjam na nasionalnoj osnovi, ali spram Madjara mi smo OVCE.

Uvek se setim primera iz Londona, znaci poskupeo je metro NIKO se nije vozio sem turista, znaci svi su lepo bojkotovali. Kod nas poskupi struja, poskupi prevoz, svi slegnu ramenima i ko ovce nastave da placjaju.

Gradjanska neposlushnost je demokratska tvorevina...zamislite da 3 meseca NIKO ne plati struju kad je poskupela ?

vidis, tu se razlikujemo od Engleza, pravo poredjenje bi bilo da svi namerno trose mnogo manje struje, ne da krse zakon.

Овде је било позива на неплаћање струје са фол бацањем свог рачуна на шта су се многи навукли ... и себи направили милионске рачуне. Тај који их је навео на то је редовно плаћао а онда када је дошао до свог циља (власт) није им ништа помогао. Тешко је људе два пута обманути.

vidis, tu se razlikujemo od Engleza, pravo poredjenje bi bilo da svi namerno trose mnogo manje struje, ne da krse zakon.

Mislim da se bez struje ne moze, a ne bi ih mnogo pogodili manjom potroshnjom. Manje bi uvozili a digli bi fiksne akcize, zakup brojila, angazhovana snaga. ....I naravno da bi posle 3 meseca trebalo platiti.

Da ne odemo opet u širinu, ali zar ne mislite da je problem, između ostalog, što su nama uvek krivi neki na drugom kraju sveta i što je energija usmerena na razne belosvetske probleme (izmišljene ili stvarne) i kojekakve teorije zavera, a ne na realne probleme čija rešenja su moguća.
Taman da su sve teorije zavera tačne, ja tu ništa ne mogu sem da serem i da se qrčim, dok bi kritična masa u nekoj konkretnoj akciji bojkota nekog proizvoda ili firme mogla da napravi neki rezultat.
Na ovoj temi je bilo reči o visokim cenama taksija u BG, a i dalje se svi voze. Svi proizvodi su nam skuplji nego u inostranstvu, neki i duplo, a opet ih kupujemo...

edit: mislim da ste sa strujom malo omašili, jer je to jedna od stvari koje su kod nas jeftine. Apsurd je da je grejanje na TA peć (ako se koristi niža tarifa za akumulaciju toplote) jeftinije nego centralno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno