Šta je novo?

U kakvoj vi firmi radite? :)

Ma nista strasno, rade u Sydney Harbour, gdje su i sve ostale jace firme u Sidneju. Znaci ono strogi ekonomski centar.
Moja dobra drugarica radi u Allians, od ove zgrade 100m, advokatica. Kancelarije gdje ona radi su milion puta jace nego ovo obdanise od Googl-a.
http://www.zdnet.com.au/shared/images/news/google/office16.jpg
Na slici se moze vidijeti Sydney Aquarium a odma s desne strane je Bar26, tabla ga pokriva.

Sestra mi je prosle i predprosle sedmice radila u Telstri (George St. City). Rodjak joj sredio da tamo radi 2 sedmice radi boljeg rezimea i radnog iskustva. Kancelarije ludnica, ekipa otkida. Ona je bila tamo samo 2 sedmice, pa su joj zadnji dan, Petak priredili zurku i vodio ih glavni menadzer na ruchak.
Mada ovde Oziji obozavaju da "rade" petkom. Obicno se radi do 1-2 i onda se zavrsi ranije i pali na pice u neki od lokalnih klubova. Kao sto su Establishment, Bar 333, Chinese Loundry, Cargo Bar, Bar26, Phonthoon, Home Bar, Docks i ostatak klubova u Sydney Harbour i Martin Place (strogi centar Sidneja).
Ovi malo bolje stojeci (sto se tice funkcija), vole da uzmu petak slobodno, pa onda cetvrkom kad izadju, to se cirka od 5 pa dokle izdrzis. Naravno uzme i hotel u city-u i sutradan ujutro kad se dobro naspavas, palis kuci.

u pocetku nisam mogao na bench sa posla ali sada sam smuljao nesto;)
nas`o admin mene da blokira, mislim strashno:D

ps: da da, bez komentara na brend racunara;)

Poslednja izmena:
@Broz
Fali ti monitor za BENCHmarket :D :d .
:wave:

Broz je napisao(la):

Je l' to "poslednja fotka mog bivseg radnog mesta" posto je admin provalio da si ipak isao na bench?!?! :d

Broz je napisao(la):

Kako je lijepse vidijeti ove nove tanke monitore u odnosu na one stare sto se tice posla i radnog prostora. Tamo one "kutije od metar sa metar" zauzele skoro citav sto. :type:

silverglider je napisao(la):
Je l' to "poslednja fotka mog bivseg radnog mesta" posto je admin provalio da si ipak isao na bench?!?! :d

:D :D

Nije salio sam se ja, pitao sam coveka da me pusti na tri mesta. Jedno od ta tri je Bench. Kod mene nema zezanja sa poslom, mislim nikad ne bih samoinicijativno tako nesto uradio.

@KArbo: ne samo sto je lepse nego je i zdravije posto moje kolege imaju dioptriju u odnosu na mene +-5 a duze vreme su buljili u CRT. Doduse dobar CRT (NEC neki fletovi ne znam tacno koji ali mislim da je nesto nalik na 959NF)
ali ipak nije to to....

Broz je napisao(la):

Da li to znači da ispod stola imaš i protivpožarni aparat? :d

ivo.r je napisao(la):
Da li to znači da ispod stola imaš i protivpožarni aparat? :d
Ne nego sjedi u panciru u slucaju (ne)ocekivane eksplozije! ;)

He he, sva sreca pa nemaju baterije ovi desktopovi ako ne racunamo apc cudoviste ispod stola ;)

Broz je napisao(la):
He he, sva sreca pa nemaju baterije ovi desktopovi ako ne racunamo apc cudoviste ispod stola ;)

Samo se ti tjesi, al DELL je DELL! :type: :crash: :d

cozmo je napisao(la):
Ja isto radim u izdavastvu, a moj office ste videli gore, tako da ne mora sve bas da bude crno toliko u Srbiji. Cudi me da, neko ko izdaje novine, ne ulaze uopste u prostor, opremu, zaposlene... Recimo, Dnevni Telegraf i Evropljanin dok sam radio, imali smo uvek dobru opremu, u ono vreme 128kbit poprecnu vezu (1998.), kuhinju, bilijar, veliku slobodu, cak su se i zurke pravile, prevoz kuci kad su dezurstva, sluzbeni auto na raspolaganju i mobilni (kad god smo Evropljanin nosili na stampu)...

Sad mi je radno vreme "fiksno", ali nije strogo, moze da se dodje kasnije, ode ranije, nekad se ostane duze, na svaki detalj se pazi, tu su svi uslovi potrebni za dobar rad. Jedino - nemamo organizovanu hranu, ostalo imamo (sokovi, kafa, cajevi, voda i sl.). Naravno sve stavke kancelarijskog materijala se podrazumevaju, cistoca kancelarija, oprema...

Tako da, ipak, strane firme nas ne ekploatisu - mozda nemamo novaca kao oni (sto je i razumljivo), pristojno je i dovoljno za ove uslove zivota (da kazes da mozes jednom godisnje da priustis 10 dana mora u nekoj stranoj zemlji tipa Grcka, Tunis, Egipat i da zadovoljis neke normalne potrebe zivota...), ali se vidi da itekako misle na uslove rada i na zaposlene.

Evo jos nekih detalja, urednicki office, jos jednom moja makina.. i jos par detalja...

pa ti zivis ko grof i imas ekstra posao ! :) Drago mi je za tebe, ali za mene prosecna plata znaci 150e mesecno. Tako da i ja konkurisem kod Tiristora u na mesto za lencarenje, kako se kaze "ne mogu sebi da priustim da ustajem u 6 ujutro, moracu 3 puta jesti". Radije cu da grabim nesto sa strane i privatno i navucem 200-300e da nemam ni gazdu ni staz ni radno vreme, nego da radim u nekom marketu (a skolovan sam) za 11000din, + sto za radno mesto trgovca traze da imas fakultet, vozacku dozvolu, sopstveno vozilo, 22 godine i 20 godina radnog iskustva LOL Verovali ili ne vidjao sam takve "ponude" za radno mesto.

I ja cu da zapalim kad tad, ali ne odavde vec neki vazniji vladin objekat...pa onda odavde :d

He, o domacim poslodavcima sam ja pisao vec na ES-u, ali da spomenem samo jednu situaciju.

Kao, trazi se raqdnik, za rad u marketu, ali ne kao prodavac, vec da vozim neki raspali pick-up [zastavin, naravno], potrebna je vozacka, i kao da idem. Odem ja, kaze, radi se od 07-15h, dodjem ujutru, provozam se po gradu, pokupim sta treba, utovaram, dodjem, istovarim.... A kada sve to zavrsim, da pomazem prodavacicama oko magacina, slaganja.. Bla, bla, bla... Ja kazem ok, kolika je plata, kaze osam hiljada. Aj rekoh, nema veze, i to je nesto, radicu, cisto iz zezancije, nije to tesko, a i ne mrzi me.
Pa nastavlja dalje... Znas, ja gradim kucu, pa posle posla bi se dogovorili da dodjes da pomazes majstorima... [bi se dogovorili=moras ili nema posla] ...E TO kad sam cuo....
Sva sreca pa sam fin i kulturan [koliko-toliko :D] pa ga ne oterah odakle je izashao.... Ja da ti rmbam za 8 hiljada i jos da ti gradim kucu... Hahaha... kakav lik...

E ne's kolega, pali, mars iz moje avlije :d Zbogom Kikindo na... te nabijem... Sava je Car!

pazi najgore je sto je on znao da ce nakog naci, ti nisi bio taj, nekog je na kraju nasao.

Evo ja radim sad posao, nas lik iz svice ulaze preko 200.000e u otvaranje mlekare, ja radim dizajn ambalaze, ponudio je 100e. sad bi ja ovde nalupao 3000000k tacaka kao u nedogled, ali shvatate poentu, da je coveku koji hoce i nada se da se probije na trzistu jeftina ambalaza prioritet. Pa nije ni cudo sto je morao da ode odavde napolje da radi za nekog kad je seljak, i to kapitalnim S (nek se ne naljute posteni ljudi koji zive u zabitima i posteno oru rade i sta vec rade, ovaj je nesto zgrno pa oce da ulozi, a mene i moju struku da omalovazava. Nece moci ove noci)

edit: jete, ima sada da da 200k e, ali ce ih ubrzo izgubiti, jer je strucan i sve najbolje zna. propasce mu investivcija u roku od 3 god garantujem. Bez dobrog dizajna nema njemu brenda, a bez brenda nece mleko prodati. Malo se bavim ovim pa znam, a i pijem mleko loseg dizajna a dobrog kvaliteta, evo vec petu marku, svaka propadne za pola godine, a mleko dobro, a gazda skrt, ne da za brendiranje...naravno Broz ce recimo znati koliko je pravljenje i odrzavanje brenda zapravo prioritet u zemljam kao sto je florida...

Poslednja izmena:
Odosmo malo u offtopic, ali činjenica je da nam fale management skills. Sa druge strane, i management se ne razvija kako treba, kada je maksimalno zapostavljen od strane tih ljudi koji imaju 200k da investiraju u nešto. Pravi kapitalista zna da skupi ekipu koja će da mu završi pos'o, glupi Srbin svuda mora da gurne nos i sve da zna. Dok god ne počne da delegira odgovornost neće ovde biti dovoljno uspešnih firmi da se maknemo iz ovog mulja.

pa nece taj platiti menagera, pa to bi bila uvreda za njega, ispalo bi da on ne zna bolje ... strasno....

Taj gazda MORA da gurne nos, mora da ima uvid u to sta se desava - to je svugde cinjenica, jer je kinta njegova. Nece ti nigde ni na zapadu gazda dati pare i dici ruke od svega toga kao da ga ne zanima. Mislim, ima i takvih "gazda", ali to su oni kojima placas reket. No, uvid desavanja je jedno, a samostalna odluka po svakom pitanju je drugo.

Drugo - budimo realni, za ulaganja ukupne vrednosti od 200K tesko da ima lufta da se angazuje bog-zna-kakav menadzer (oni ne kostaju po 200e mesecno) i opasna ekipa. Ulagac tog kalibra bi pre mogao da se okarakterise kao "mali investitor" nego (ljuti) "kapitalista".

Ti problematiku disperzije para mozes da gledas iz svog ugla dizajnera (kao i uspesnost investicije kao direktnu zavisnost od ambalaze), ali tesko da znas gde je i sta sve covek morao da plati. Pogledaj samo administraciju - ako hoces da adaptiras nesto u stanu, treba ti gradjevinska dozvola, urbanisticka dozvola, upotrebna dozvola, itd itd. Mogu samo da zamislim sta treba sve treba za jedan proizvodni pogon u prehrambenoj industriji, pocev od sanitarnih dozvola pa na dalje. A mnogo ljudi iz administracije voli da ispruzi prazan dlan (on to ipak ne investira u Floridi, nego u nasoj slavnoj matici). I to je samo papirologija, nista vise. Odjednom se 200K ne cini kao brdo para i prirodno je da ce neko u takvim okvirima pokusati da uchipi gde moze (sa tim parama on je na to prisiljen); on ce tebi da ponudi kintu, ali ti ne moras da je prihvatis ili mozes da trazis vise - to se zove ponuda i potraznja.
A sto se tice omalovazavanja struke, u prvom redu je omalovazavaju sami strukovnici, ako nemaju svoje udruzenje ili bilo kakvu drugu organizaciju koja ce propisati minimalnu cenu usluga.

Poslednja izmena:
Izgleda da citava Srbija (bez uvrede) pati za nekim "brendom". Mislim to je cisto proseravanje, za dobru prodaju tebi ne treba brend (ime) nego pametan covijek ili tim koji ce da osmisle dobru kampanju za rekmaliranje i nacin kako ljude da navuku na proizvod.

nidza je totalno u pravu, plati tim ljudi posteno koji se bave marketingom i to je to. Koliko para toliko i muzike.

gx-x nije brend samo ime ili izgled, nego citav istorijat korporacije/firme/kompanije. Kada kazes brend barem u polju IT-a odma se pomisli na IBM, Microsoft, Dell, Toshiba i sl... ljudi koji raspolazu milionima/milijardama, a ne taj tvoj mlijekar iz lokalne zadruge od jedva 200,000e.
Pa ovde u Australiji za 200,000eura ne mozes ni prosjecan restoran otvoriti koji ima dozvolu za sluzenje alkohola. A da ne pricam o mlijekari koja je Dimenzija X za restoran.

Poslednja izmena:
dobro ovo je vec OT ali da odgovorim:

@Silvergl.

u pravu si sve je to tako i ja to dobro znam, naravno da mora da gurne nos i da zna sve sto se oko nmjega i firme desava ali ne mora on sve da odredjuje i radi. Pa sta ako ja recimo ocu da otvorim zenskih cipela ? Pa pitacu zene koje cipele zele da nose i sta vredi uzimati, necu ja sam odlucivati o tome jer se ne razumem, pa cu se informisati i zaduziti nekog za to, makar spisak da mi napravi.

U ostalom mozda za tebe 200k nije neka investicija , ali ni ovo ne treba da bude diznilend mlekara vec mala lokalna mlekara, tako barem startuje. Pa Fresh&Co je poceo sa jos manje para, a vidi gde je stigao (do bankrota lol, ali nije to bas tako), krenuli su da pametno prave brend i uspeli su. 200k je sasvim dovoljno da zapocnes posao ovde u Srbiji, a dobar menadzer ne mora da bude baja koji je radio za fresh&Co, moze da bude i mlad idealista sa malo iskustva i voljom za rad i napredak, a takav kosta 400-500e mesecno u gradu u kome ja zivim. I to je mizerno, ali to je super plata za NS, pogotovo za nekog ko je pre godinu dana zavrsio managment.

@Karbo:

To je samo deo znacenja brand-a, brand se gradi, mora od negde da krene i stvara se. U pametno otvorenim "novootvorenim" firmama postoji unapred razradjena strategija za razvoj brenda. On je u pocetku 0 , ali to ne znaci da tako treba i da se postavi prema trzistu, sta vise skroz suprotno i pametno. Kada se tako radi, ambalaza postaje jako bitna i ne treba vizuelni identitet uopste cesto menajti jer on ljudima ostaje u potsvesti, ali necu sad ovde da tupim o brendiranju previse, poenta je da to odma treba uraditi kako treba jer je dobro to se zadrzava i provlaci u narednim godinama.

PS. U mlekari se ne toci alkohol pa ti ne treba 50k AUD za dozvolu. :)

ma koji crni brend ambalaza i sl. gluposti mi smo trziste gde se kupuje sto jeftinije penzosi se ubise da kupuju no name mleko/jogurt itd... sa blanko belom ambalazom i nalepnicom koja je stavljena "pljuni pa zalepi" metodom i to zato sto je par dinara jeftinije od "kravice" u brick pack injection turbo bla bla ambalazi daaaaaleko smo mi od tih "profi" zezalica.a sto se ambalaze tice lol pa pogledajte smoki isto izgleda vec 30+ godina ali je vrh vrhova za razne "izgleda carski 1kg+ pack" inostrane flipsove.kad imas kvalitet mozes i u ruke ljudima da sipas i bas te briga za ispitivanje trzista/menadzeri drnde-mrnde fazone fora je u tome sto je zapadno trziste tako napravljeno da kutija/ambalaza poprilicno utice na prodaju proizvoda pa iako je kvalitet krs ljudi kupuju jer izgleda lepo.jos jedan primer mocart kugle mmmmm ambalaza nikad socijalnija al' je proizvod vrh i bas ih briga
izvinjavam se na off-u pozdrav

gx-x brate prvo treba da se postavi cilj za kakvo trziste da se radi? Da li je to kao sto ivke76 kaze: Penzosi i ljudi koji gledaju da sto jeftinije prodju ili za one sa dubljim dzepom?!!
Meni licno svejedno kakva je ambalaza, vazno da mi se mlijeko svidi. Sve da mi sluze u pozlacenoj ambalazi mlijeko dzaba kad ne mogu s uzivanjem popit casu mlijeka.
Jedino sto on treba da razmislja je lako otvaranje (prvi put) i poslije jos lakse zatvaranje, bez puno cimanja. Ono u fazonu "one click". Nadam se da kontas sta mislim?!!

ps Dozvola za sluzenje alkohola bez (nasilne) vecere, nego samo solo alkohol u restoranu/klubu je mnogo vise od $50k AUD ;) Da je tako ovde bi bilo najmanje 300 Srpskih kafica i klubova. :D

gx-x je napisao(la):
u pravu si sve je to tako i ja to dobro znam, naravno da mora da gurne nos i da zna sve sto se oko nmjega i firme desava ali ne mora on sve da odredjuje i radi. Pa sta ako ja recimo ocu da otvorim zenskih cipela ? Pa pitacu zene koje cipele zele da nose i sta vredi uzimati, necu ja sam odlucivati o tome jer se ne razumem, pa cu se informisati i zaduziti nekog za to, makar spisak da mi napravi.

U ostalom mozda za tebe 200k nije neka investicija , ali ni ovo ne treba da bude diznilend mlekara vec mala lokalna mlekara, tako barem startuje. Pa Fresh&Co je poceo sa jos manje para, a vidi gde je stigao (do bankrota lol, ali nije to bas tako), krenuli su da pametno prave brend i uspeli su. 200k je sasvim dovoljno da zapocnes posao ovde u Srbiji, a dobar menadzer ne mora da bude baja koji je radio za fresh&Co, moze da bude i mlad idealista sa malo iskustva i voljom za rad i napredak, a takav kosta 400-500e mesecno u gradu u kome ja zivim. I to je mizerno, ali to je super plata za NS, pogotovo za nekog ko je pre godinu dana zavrsio managment.

Pazi, kroz ove stvari si dosao do pretpostavki na kojima leze prethodni post.
Za malu lokalnu mlekaru brend ne mora biti prioritet; prvo vlasnik treba da obezbedi kontinualnu proizvodnju po zadovoljavajucim standardima, da obezbedi nekoliko kupaca koji ce obezbedjivati stalan priliv para (lokalna skola, vrtic, stajaznam) i tek onda u cilju obezbedjivanja sire lepeze kupaca da poradi na brendu (tj. da bi krenuo da prerasta nivo male lokalne mlekare). A ti udario odmah po brendu - dzabe brenda ako nemas jos stabilan proces proizvodnje i sam proizvod koji je prihvatljiv kako kvalitetom, tako i cenom. Nije jasno u kojoj je tacno fazi taj investitor i gde je vezao glavninu ulozenih para, ali prema tvojoj prici ispada da je sve jos frisko.
Mlad i neiskusan menadzer moze da bude dobra investicija, ali i ne mora - cini mi se da bi cesci slucaj bio ovo drugo, jer ti koji su dobri nakon godinu-dve vec umeju da kopaju sebi put u bransi koja ima vise para. Kad se setim u moje vreme ko je to studirao (po devizi "ljubav ali fer - proizvodni menadzer") i koga sam sve vidjao po faxu... oni dobri zavrsili u roku od odmah po NIS-u, Delti i slicnim mestima, a "ostali" su bili slobodni za vise "avanturisticke" kombinacije. Tako da mi "mlad, dobar, voljan da zapne, slobodan, za xxx para" menadzer koji hoce da radi u takvoj mlekari deluje malcice fiktivno - otprilike kao "domaci fudbaler svetskog kvaliteta koji hoce da ostane u Sremskim Karlovcima i jednog dana dodje u nasu prvu ligu" :d

pazi sve to nije bas tako kad pricamo o rafu sa 10 proizvoda razlicitih firmi, a iste cene :eyebrows: Penzos ce prvo da gleda cenu (recimo da mu je svejedno sta je do sada pio), pa ce da gleda kolko je to masno jer sme on to ili ne sme, pa ce onda uhvatiti za ono za koje je iole cuo ili koje mu se ucini dobro, e tu je dizajn bitan, tu je brend bitan ! Nece 99% uhvatiti crni tetrapak sa kosturskom glavom ispod koje pise sveze mleko :d (to bi ja uzeo odma, ne pitam posto je :D ) Nece ni uzeti neko sa aljkavom ambalazom gde nema dovoljno informacija i sve je neko odvratno odstampano sarenilo, sa poklopcem na kojem se vidi odlivak iz izrade... E sad ako cena nije ista to je vec druga prica ali nije za ovaj topik.

@silver:

brend ne kosta, brend se pravi. Dizajner "nike" znaka ja placen 10$.

to z amenagere je ok, ali kontam da je lik koji je sakupio i zaradio 200k i vise i oce da ulaze ima dovoljno za pocetak da moze sam da vodi firmu i da uzme menagera neiskusnog koji ce uz njega da uci i da se uhoda u posao. Posle ce taj krenuti za boljim poslom...ali do tada je dosta. Bar tako mislim.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
brend ne kosta, brend se pravi. Dizajner "nike" znaka ja placen 10$.

Tebi je bilo ponudjeno 100e, sta se onda bunis sto ti neko srozava struku?

Btw, bilo bi super da pravljenje brenda pocinje i zavrsava izradom znaka ili logoa firme. Brend je nesto sasvim drugo.

:) lol pa pricam o brendu, pa sam taj koment ubacio kao info (tacan info) da vizuelni identitet neke firme ne mora da kosta milione. Znamda brend nije samo vizuelni identitet vec i renome i jos dota toga koji stoje iza firme i mogu biti dobri/losi ali nisam namerno ulazio u to, em mi nije struka, em je i ovo sve vec debelo OT. A to sto cu ja biti placen 100e ili nesto malo manje ili malo vise ne bi bio problem uopste, da ista ta firma ne daje 1000e za stampu znaka i loga na ciradi kamiona koji kosta 5000e...A taj znak i logo meni uz sve ostalo placaju tih 100e...a stampa na ciradi (radio sam i to dva puta) realno ne trazi niti znanje, niti neki poseban alat, niti neku vestinu koji prosecni ucenik graficke skole ne poseduje...ali se zato naplacuje ebe keve, ko da je nauka. Nema veze, ponudio sam to da im odradim za 50e, a onima sto su trebali da ima rade za 900e sam rekao da ocu pola od toga i ja odustati od moje ponude :D Srbija Srbija Srbija !!! :d Laktanje ***.

Ok i sad za kraj... jel skidas vetrenjacu sa tetrapaka te mlekare iz Curuga ili ne ? :D

heh :) ne, ne smem, to im je "a must" da ima u bilo kakvom obliku...

Evo da i ja iznesem neka svoja iskustva , mada tema bi pre bila , u kojoj firmi radite , zamalo . pre jedno godinu dana je ovde na benchmarku osvanuo oglas za posao , koji je prenesen sa elitesecurity foruma (a mozda je bio samo link ..), radilo se o radu na putnickom brodu , posao sistem administratora . Sve u svemu otislo nas je 6 iz Srbije na razgovor i od tih 6 , 5-toro je primljeno (naravno bilo nas je mnogo vise , iz maltene svih ex-yu republika) , sto su nam potrvrdili i u agenciji u kojoj smo obavili razgovor i u ispostavi u Bgd . Dogovor je bio da se posle toga ceka garantno pismo od kompanije , visa i lekarski i to je to . Medjutim vreme je prolazilo a niko nas nije kontaktirao , na upit agenciji dobijali smo razlicite odgovore , te sad je uragan pa su brodovi stali te sad nije sezona itd. pa sve do toga , posle 7 meseci , da verovatno nece od svega nista biti posto je covek koji nas je intervjuisao , dao otkaz , pa se to sve i ne racuna .... Da skratim , zasto sam ovo sve napisao ? Svestan sam da ja tu pravno gledano ne mogu nista, posto nemam nikakav papir, dokaz ili bilo sta , a na moje mailove direktno kompaniji nisam nikad dobio odgovor . Jedino mogu i dalje da pokusavam , samo malo me je i odvratilo ovo iskustvo , posto sta dalje da ocekijem posle toga ?
E sad da je to fima iz Srbije uopste se ne bih cudio ovakvom ponasanju , ali ovo je ipak jedna od , ako ne i najveca cruise ship kompanija u svetu sa sedistem u Miami-u . Da li je ovo postalo normalno i tamo , ili se tako ponasaju samo prema ljudima iz 'banana' republika , pre svega pitam one koji rade napolju ...

Pozdrav

gx-x je napisao(la):
ali za mene prosecna plata znaci 150e mesecno.
au,sta onda ja da radim, akd mi je stipendija tolika? a obično je plata veća od stipendije... za mene prosečna plata 400€ :D

trenutno sam nezaposlen, zbog ugovora oko stipendiranja i obaveza na fakultetu tako da nemam vise sta da dodam na ove teme

Poslednja izmena:
*** ti zivis u BG-u a ja u selu od NS-a gde ako nisi masinac ili neki glodar nemas sta da trazis.

Nazad
Vrh Dno