Ja sam uspeo da startujem igru ali tek posto sam skinuo codec-e sa interneta koje su zahtevale animacije iz igre. Onaj codec koji dolazi uz igru ne pomaze puno a igra je pucala u trenutku kada treba da se pusti prvi intro. A sad sto se tice tehnickih detalja. Igre je kopija Gothica, potseca na Oblivion koliko podseca i Gothic. Grafika je ispod grafike Obliviona, animacije pokreta su cudne a bagova za sa ima u vidu prolazaka delova tela kroz zidove ili npc-a kroz npc-a. Igra je crashirala na desktop jednom za nekih 1-1.5h igranja. Optimizovanije je od Gothica ali ne jos uvek dovoljno. Igram na 6600gt u rezoluciji 1280x1024 i sa smanjenim draw distance i grass distance ali se smanjenje u kvalitetu grafike ne primecuje previse ( bar ne kao kad se to smanji kod Obliviona jer ocigledno koriste drugacije algoritme za iscrtavanje objekata koji su u vidljivom delu). Details i texture su na max, hdr iskljucen isto i aa (mada planiram da probam da vidim kako ce biti sa njim). FPS varira u odnosu na to gde se lik krece ako ide putem deluje ok ako se krece kroz neko zitno polje onda mnogo padne ali ne secka vec se samo uspori. Muzika je nista posebno i cini mi se po kvaliteu ispod Gothica a daleko ispod Obliviona (uvodna stvar je tipicno nemacki razblazeni gothic rock). Gluma je stvarno ocaj ko sto je vec neko pomenuo i desava se da ako je dialog malo duzi odseku se zadnjih par reci recenice.
Combat je bar sada na pocetku samo klikci i ubijaj nesto slicno Gothicu mada deluje da ce kasnije biti bolje kad se dobiju neki novi skilovi. Zanimljiv skill je Dirty tricks (lik sutne nogom prasinu u oci protivniku). Sistem napredovanja lika deluje zaniljivo ali posto sam tek na pocetku igre to cu videti tek kasnije. Svet je ogroman ima dosta gradova i malih sela sto mi se svidja (to je jedna od stvari koja mi je nedostajala u Oblivionu - vise naseljenih mesta ako u Morrowindu gde je bili raznih sela na svakom koraku). Sama prica deluje ok ali sam tek na pocetku pa je to jos nemoguce videti. Barem glavni lik nije bio u zatvoru i nije isgubio pamcenje ili sta vec.
Ovo bi bila sasvim solidna igra sto se tice tehnickih karakteristika (bar sto se rpg zanra tice) da nije bilo Bethesde i Elder Scroll seijala (Oblivion/Morrowind). Svidjalo se to nekom ili ne Bethesda je Elder Scroll serijalom toliko podigla granice ona-man rpg igara (tu ne racunam Baldur's gate, Fallout, Arcanum... jer je o meni to potpuno drugaciji tip igara i uporedjivanje jednih i drugih bilo bi mesanje baba i zaba) i u grafici i ostalim tehnickim detaljima a i u samoj prici i zanimljivosti. Dovoljno je pogledati wire frame neke crkve u Oblivionu i videti koliko je to detaljno i sa koliko face-ova uradjeno, i koliko je endzin optimizovan akda sa takvom grafikom moze fenomenalno da radi. Inace radio bi jos bolje da se broj faceova na objektima smanjio sto ne bi uticalo na izgled igre ali bi onda i radilo na slabijim karticama a jedan od ciljeva Obliviona je i bila prodaja nove generacije kartica.
S obzirom da Oblivion igram polako, bez zurbe (cuvam ga za crne dane) jos uvek nisam zavrsio ni glavnu pricu, nisma ni do Kvatcha otisao, ni Knights of the nine gde sam pri kraju a u SI nisam ni usao, a Gothic III nemam nameru da igram pre izlaska tog gigabajtskog patcha ovo mozda i nece biti toliko losa igra kad joj se bude pruzilo malo sanse, barem ce ubiti malo vremena. Pokusacu da je igram jer sam posle Morrowinda propustio i Gothic II i onaj rpg koji se desava pod zemljom i cijeg imena ne mogu da se setim, jer jednostavno nisam mogao da ih igram jer su mi delovali jadno u odnosu na Morrowind. Sada je ocigledno da Bethesdu niko nece moci da dostigne uskoro pa bi bilo steta propstati sve nove igre i cekati Elder Scroll V.