Šta je novo?

Transition to 16:9 unstoppable

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Evo sta se desava na polju TFT-ova:

http://www.digitimes.com/news/a20080702VL201.html

"The LCD panel industry's transition toward the 16:9 aspect is unstoppable, according to DisplaySearch who predicts that the widescreen format will have a 90% penetration of the notebook panel market and 67% of the monitor panel market by 2010.

"In the near future, panel makers will take necessary phase-out tactics on existing 16:10 LCD panels in order to drive the market to 16:9 panels. Panel makers did it for square panels, and they know how to do it again," said DisplaySearch's David Hsieh, vice president for the Greater China market. "Notebook PC and LCD monitor product planners and marketers must plan for the transition now to assure a smooth roll-out of products over the next four years and sufficient panel availability."

DisplaySearch said the transition may confuse consumers and leave IT managers unenthusiastic, since they will be faced with a 16:9 transition shortly after managing the transition to 16:10 widescreen.

But panel makers are bent on promoting the 16:9 format, as it would maximize their production efficiency.

Kuang-Lang Chen, vice president of TFT-business R&D center at Chunghwa Picture Tubes (CPT), has pointed out that a 5G substrate can be cut into 15 units of 15.4-inch panels in the 16:10 aspect ratio, but the same substrate can produce 18 units if it is cut into 15.6-inch 16:9 panels.
"

Ovo je relativno stara vest, ali ono sto je novo jeste konkretizacija ove najave koja je dosta izuzetno brzo:

http://accessories.us.dell.com/sna/...etail.aspx?c=us&l=en&s=dhs&cs=19&sku=320-7345

U amerikama ovaj lepotan kosta svega $380!!!

monitor_s2409wfp_overview3.jpg

Po meni je ovo sjajna vest! Sasvim je realno ocekivati da kroz godinu dana HDMI 1080p 24-ke kostaju koliko danas kostaju 22-ke sa DVI-em!

To znaci da ce sve ispod 24" 1080p biti besmisleno kupovati!

Poslednja izmena:
Samo da ne dođemo do toga da je i "Transition to BrilliantView / BrightView / PixelBright... Unstoppable". :crash::smack::exploder:
To bi me dokusurilo.

Pa eto, ja ne znam zasto su uopste pravili debilne aspekte poput 16:10 i zasto su ih ljudi kupovali. Ali evo vidim vec ko ce da gura 16:9 -- Sony sa svojim Centrino 2 VAIO laptopima 16.4" dijagonalom, 16:9 aspektom i 1600x900 rezolucijom.

Evo sta se desava na polju TFT-ova:

http://www.digitimes.com/news/a20080702VL201.html

"The LCD panel industry's transition toward the 16:9 aspect is unstoppable, according to DisplaySearch who predicts that the widescreen format will have a 90% penetration of the notebook panel market and 67% of the monitor panel market by 2010.

"In the near future, panel makers will take necessary phase-out tactics on existing 16:10 LCD panels in order to drive the market to 16:9 panels. Panel makers did it for square panels, and they know how to do it again," said DisplaySearch's David Hsieh, vice president for the Greater China market. "Notebook PC and LCD monitor product planners and marketers must plan for the transition now to assure a smooth roll-out of products over the next four years and sufficient panel availability."

DisplaySearch said the transition may confuse consumers and leave IT managers unenthusiastic, since they will be faced with a 16:9 transition shortly after managing the transition to 16:10 widescreen.

But panel makers are bent on promoting the 16:9 format, as it would maximize their production efficiency.

Kuang-Lang Chen, vice president of TFT-business R&D center at Chunghwa Picture Tubes (CPT), has pointed out that a 5G substrate can be cut into 15 units of 15.4-inch panels in the 16:10 aspect ratio, but the same substrate can produce 18 units if it is cut into 15.6-inch 16:9 panels.
"

Ovo je relativno stara vest, ali ono sto je novo jeste konkretizacija ove najave koja je dosta izuzetno brzo:

http://accessories.us.dell.com/sna/...etail.aspx?c=us&l=en&s=dhs&cs=19&sku=320-7345

U amerikama ovaj lepotan kosta svega $380!!!

monitor_s2409wfp_overview3.jpg

Po meni je ovo sjajna vest! Sasvim je realno ocekivati da kroz godinu dana HDMI 1080p 24-ke kostaju koliko danas kostaju 22-ke sa DVI-em!

To znaci da ce sve ispod 24" 1080p biti besmisleno kupovati!
Samo po sebi se namece, guraju ono sto im se vise isplati, i ne samo to vec bi voleli da svi predju na 16.9 cak i oni koji su na 16.10 sto je non sense.

Nego ako stvarno 24" 1080p postane standard onda je to vec nesto sasvim drugo i vredi....

Meni je nekako ovaj 16:9 nizak a mnogo sirok,ima visinu 4:3 19"-ce a sirinu kao 26" 16:10 sto je malo nenormalno ali ziv se covek na sve navikene.

Ne vidim poentu 16:9 odnosa stranica na desktop modelima monitora...Meni je recimo vaznije da monitor ima shto vecu visinu...16:10 mi je po meri tj 1920x1200 rezolucija na 24" (sve preko toga mi smeta u radu i moram da odmaknem propisno monitor) i apsolutno mi nishta drugo nije potrebno...ziveo bi sa radom na 1080P ali to nije neki pomak u odnosu na 1050 koliko sad imam...
16:9 ima smisla samo za gledanje filmova...vec za 500 eura moze da se uzme itekako dobar 720P LCD TV...a cene ce definitivno josh pasti...
Igrao sam se sa jednim ACER laptopom 16:9, ali on je totalno namenjen multimediji (ponajvishe filmofilmima)...
audiofreak je napisao(la):
Pa eto, ja ne znam zasto su uopste pravili debilne aspekte poput 16:10 i zasto su ih ljudi kupovali.
Debilne? Shta je po tvom mishljenje "ne debilan" aspekt i zashto?

Poslednja izmena:
wide je maksimalno neprijatan za duzi rad, ali ko nas u sustini pita...

Sve zavisi od primene. Drugar koji provodi dane u Visual Studiju se kune u wide format. Meni lično mnogo više odgovaraju četvrastiji ratio 4:3 ili čak 5:4.
Uopšte mislim da su to mnogo bolji formati za prosečnog korisnika koji najviše koristi Internet i Word.

Poslednja izmena:
Sve zavisi od primene. Drugar koji provodi dane u Visual Studiju se kune u wide format. Meni lično mnogo više odgovaraju četvrastiji ratio 4:3 ili čak 5:4.
Uopšte mislim da su to mnogo bolji formati za prosečnog korisnika koji najviše koristi Internet i Word.
Apsolutno se slažem da je Wide extra za rad u svim programima koji imaju palete alata ili toolboxove. VS je odlican primer. na 4.3 ili jos gore 5.4 monitoru je to konstatno zatvaranje-otvaranje istih... ogroman smor. na 16.x upalis i ne mislis da ih zatvaras...

Apsolutno se slažem da je Wide extra za rad u svim programima koji imaju palete alata ili toolboxove. VS je odlican primer. na 4.3 ili jos gore 5.4 monitoru je to konstatno zatvaranje-otvaranje istih... ogroman smor. na 16.x upalis i ne mislis da ih zatvaras...

Nisi u pravu, WIDE = BAD! Mora da je drug mislio na one bedne wide od 1440x900 i poredio ih sa 1280x1024, al to je vec praistorija. Sa ovim vecim rezolucijama WIDE nema smisla za VS, jer radi se o tekstu i to uskom tekstu(uglavnom)!
Kad su se pojavili 1440x900 bili su skuplji od 1280x1024, iako imaju manje pixela, pa zato ocekujem da nas ovi oderu sa 16:9 i da budu skuplji nego 16:10 jer su ovi prvi "IN", egzotika se placa 🙁

Nisi u pravu, WIDE = BAD! Mora da je drug mislio na one bedne wide od 1440x900 i poredio ih sa 1280x1024, al to je vec praistorija. Sa ovim vecim rezolucijama WIDE nema smisla za VS, jer radi se o tekstu i to uskom tekstu(uglavnom)!
Kad su se pojavili 1440x900 bili su skuplji od 1280x1024, iako imaju manje pixela, pa zato ocekujem da nas ovi oderu sa 16:9 i da budu skuplji nego 16:10 jer su ovi prvi "IN", egzotika se placa 🙁

E, a da ti nemas dva oka jedno iznad drugog kad ti wide ne odgovara? :d

Poslednja izmena:
@audiofreak: Bas naprotiv, posto ima dva oka jedno pored drugog, lakse i manje zamorno za oci je posmatranje vertikale a ne horizontale jer oci fokusiraju istu udaljenost.

Poslednja izmena:
Ja po ceo dan provodim uz Eclipse na 19" dell (1280x1024) i ubio bi za jos malo mesta sa strane da nabacim par toolbox-a. Wide je za programiranje bolji i tu nema diskusije.

Ja po ceo dan provodim uz Eclipse na 19" dell (1280x1024) i ubio bi za jos malo mesta sa strane da nabacim par toolbox-a. Wide je za programiranje bolji i tu nema diskusije.

Pa ne znaci da ti treba WIDE - vec ti treba neka normalna rezolucija i to je sve. Recimo 1600x1200 je po meni vrh.

Jesi li ti chuo za pivot? :trust:

Bogda je napisao(la):

Isto pitanje za tebe 🙂

milanbb je napisao(la):
wide je maksimalno neprijatan za duzi rad, ali ko nas u sustini pita...

Na osnovu chega zanivash ovu izjavu 🙂? Subjektivno mishljenje...ili?

Poslednja izmena:
Pa ne znaci da ti treba WIDE - vec ti treba neka normalna rezolucija i to je sve. Recimo 1600x1200 je po meni vrh.
Ajde reci mi jedan valjan razlog korishcenja TFT sa rezolucijom 1600x1200 u odnosu na TFT rezolucije 1920x1200? Uzmi (izmedju ostalog) i cenu kao faktor 🙂

+1
Preporodio sam se za kodiranje i slicne stvari sa tom rezolucijom.
Wide na lapovima mi smeta bas recimo za eclipse, moram skroz da isprevrcem raspored u perspektivi da bi bilo pregledno na 16:10, narocito na ovom slabijem sa 1280x800, mada ni na 1680x1050 nije bog zna koliko funkcionalnije zbog dijagonale 15.4 pa ovako corav moram da povecavam slova. Sa 22" dijagonalom je svakako bolje samo mi je ipak prijatnije da radim na 4:3 , ne znam zasto nisam ekspert za ergonomiju 😛

Poslednja izmena:
Samo cu reci da nemam nikakvih problema na 32" 16:9. A mislio sam da je 16:9 previse, kad ono, naviknes se za 2 sata.

e ljudi... ja kad gledam u monitor gledam u povrsinu ne vecu od 200x200 pixela 90% vremena, pri tome uzasno smara da sve alate moram da sakrivam... kome alati ne trebaju i programira u Turbo C++ za DOS toplo preporucujem 4.3 monitor... ko mora da uvecava slova ocigledno ima problem sa vidom i trebalo bi da nosi naocare.

Jesi li ti chuo za pivot? :trust:
Na pamet mi padaju par problema:

- Ovakvi monitori koštaju 50-ak evra više samo zbog ovog featurea.
- Šta se dešava sa ikonama na desktopu kada zarotiraš ekran?
- Svoje pivot postolje sam menjao do sada 2 puta jer je loše odrađeno.
- Koji to laptop ima pivot funkciju? Reci mi molim te da ga odmah kupim.

E, a da ti nemas dva oka jedno iznad drugog kad ti wide ne odgovara? :d
Ma jok, ti kojima je prirodnije 4:3 i 5:4 su kiklopi 😀

@audiofreak: Bas naprotiv, posto ima dva oka jedno pored drugog, lakse i manje zamorno za oci je posmatranje vertikale a ne horizontale jer oci fokusiraju istu udaljenost.
:lupko:
To o fokusiranju ima smisla samo ako se toliko približiš monitoru da ga već dodiruješ vrhom nosa.

A za kiklope (bez uvrede 😉) jedno pitanje: Približno kog formata je ljudsko vidno polje? (Mislim na ljude koji imaju normalan vid i 2 (dva) oka.)

1 I dalje je jeftinije od 4:3 ili 5:4 TFT-ova 😉 nadam se da ne moram da linkujem i poredim monitore sa istim kvalitetom panela...
2.Prichao si o Word-u...shta se ti u tom momentu ikonice kad neshto kuckash?
3.To je do konkretnog modela koji si imao...i nije relevanto kao podatak tj argument 🙂
4. Nema ih, naravno (ili ih ima ali su retki, tj ja nisam video) 😉
Na kraju krajeva, ako bash insistirash na laptopu (mada se ovde najvishe prichalo o desktopu) uzmi neki 15,4 koji ima rezoluciju 1680x1050, u svakom sluchaju produktivnija rezolucija od bilo koje non wide koja se moze implementirati u slichnu dijagonalu...a da ne pominjem ergonomiju laptopa ako bi se ishlo na 5:4 ili 4:3...pa nije se bezveze preshlo na wide (evoluiralo se).

Na kraju krajeva, da li se iko zapita zashto bash wide? ljudske ochi vide wide (120 stepeni chisto (koliko se secam) + periferni vid). 1920x1080 ili josh bolje 1920x1200 je pun pogodak na velichinu dijagonale od 24".
Kad vec moze da se bira onda treba razmishljati o wide reshenjima.

Poslednja izmena:

tablet PC svaki ima pivot,
ikonice se rotiraju za 90 stepeni, svaka NV graficka zadnjih 5 godina ima tu opciju...

tablet PC svaki ima pivot,
ikonice se rotiraju za 90 stepeni, svaka NV graficka zadnjih 5 godina ima tu opciju...
Možda pivot kod tablet konfiguracije ali ne kod klasične konfiguracije sa tastaturom koju koristi 95% korisnika.
Što se tiče ikonica nisam mislio na rotiranje ikonica nego kako se preslože ikonice koje ne mogu da stanu po širini.

1 I dalje je jeftinije od 4:3 ili 5:4 TFT-ova 😉 nadam se da ne moram da linkujem i poredim monitore sa istim kvalitetom panela...
2.Prichao si o Word-u...shta se ti u tom momentu ikonice kad neshto kuckash?
3.To je do konkretnog modela koji si imao...i nije relevanto kao podatak tj argument 🙂
4. Nema ih, naravno (ili ih ima ali su retki, tj ja nisam video) 😉
Na kraju krajeva, ako bash insistirash na laptopu (mada se ovde najvishe prichalo o desktopu) uzmi neki 15,4 koji ima rezoluciju 1680x1050, u svakom sluchaju produktivnija rezolucija od bilo koje non wide koja se moze implementirati u slichnu dijagonalu...a da ne pominjem ergonomiju laptopa ako bi se ishlo na 5:4 ili 4:3...pa nije se bezveze preshlo na wide (evoluiralo se).

Na kraju krajeva, da li se iko zapita zashto bash wide? ljudske ochi vide wide (120 stepeni chisto (koliko se secam) + periferni vid). 1920x1080 ili josh bolje 1920x1200 je pun pogodak na velichinu dijagonale od 24".

1) Jeftinije zato što se sada većina monitora radi u wide formatu, ne zato što ti formati omogućuju neku veliku uštedu u proizvodnji.
2) I prosečan i nadprosečni korisnik će se brzo smoriti od stalnog rotiranja ekrana.
3) Kod mog modela je to poseban problem, ali dobra pivot funkcija je poprilično skupa za kvalitetno izvođenje pogotovu u svetlu sadašnjih cena monitora.

Kad vec moze da se bira onda treba razmishljati o wide reshenjima.
Problem je što uskoro neće moći da se bira. U ovom trenutku je izbor "četvrtastih" monitora minimalan, uskoro ih praktično neće biti.
Po meni je format 4:3 pogodniji za ono što većina ljudi koristi (Word i Internet). Retko kad mi treba cela širina ekrana dok mi još po neki red dobro dođe.
Možda je u pitanju navika, možda se povećana širina ekrana može upotrebiti za razne Vistine widget-e i ostale "neophodne" sitnice, nije ni bitno uskoro ionako neće biti izbora. To mi smeta.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno