Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ako je TP sa inverterom, priča o minimalnoj količini vode u sistemu nema apsolutno nikakvog smisla. ne opterećujte se time uopšte
Jest', proizvođač iz dosade napisao u uputstvu koja je minimalna količina vode?! Nego ajd' logičkim zaključivanjem, ako je minimum snage TP veći od potrebne snage za grejanje (veći od gubitaka toplote u kući), TP će da se pali-gasi. Zar nije poželjni da broj startovanja kompresora umanjimo?

Jest', proizvođač iz dosade napisao u uputstvu koja je minimalna količina vode?! Nego ajd' logičkim zaključivanjem, ako je minimum snage TP veći od potrebne snage za grejanje (veći od gubitaka toplote u kući), TP će da se pali-gasi. Zar nije poželjni da broj startovanja kompresora umanjimo?
da. verovao ili ne, neke preporuke prežive bez obzira na to što su se kompletno promenile okolnostu u odnosu na vreme kada su prvi put etablirane. broj startovanja je problem kad kompresor veće snage ima on/off kontrolu. kod uređaja koji montiraš u kuću ili stan, sa kontinualnom regulacijom, negativni efekti koji su doveli do toga da je potrebna ovakva preporuka apsolutno ne postoje. sam inverter deluje i kao soft starter tako da tih udara prilikom startovanja nema. ako hoćeš logiku, zapitaj se koji kućni AC uređaj (air to air) ima problem zbog toga što u krugu nema buffer (a ne može ni da ga ima)

Nisam neko tehničko lice za toplotne pumpe pa možda lupam, ali i ja mislim da je potrebno da ima minimalnu količinu vode. Ali ako ima podno grejanje to ne bi trebalo da bude problem.
Zamišljam situaciju gde postoje termo glave na krugovima i na radijatorima i sve ili većina se zatvore, a TP treba da uđe u defrost. To vidim kao problem. Moja TP radi defrost sa reverse cycle tj. koristi toplotu vode iz sistema. Mislim da i model koji asmmirnp90 hoće da kupi isto tako radi. Mnogo bolji metod od recimo električnih grejača gde nije potrebna minimalna količina vode za defrost. Ali i dalje mislim da je neka količina potrebna da ne radi preterano short cycle.
AC uređaj radi defrost grejačima, pa mu nije potrebna voda u sistemu tako da mislim da nije baš za poređenje 1 na 1. I sam rad kompresora mislim da je drugačiji, bar po očitavanjima sa utičnica.

Ja bih slušao ono što piše kako je proizvđač naveo, makar to bila samo preporuka iz istorijskih razloga kako kaže dusko_m. Jednostavno ne vidim razlog da se ne ispoštuje onako kako je navedeno.

Evo kako izgleda potrošnja za klimu:
1000001469.webp
I potrošnja struje za TP u modu za hlađenje:
1000001470.webp

Poslednja izmena:
Vek trajanja manje-više, performanse trpe. Ciklus kraći od 45min daje manji COP od očekivanog. Radioi Englezi merenja na nekim njihovom institutu, inverter TP naravno. TP snage 10kW izvrti vodu u sistemu jako brzo, protok je na max oko 36l/min. Dakle ugreje vodu za par minuta, i ako sistem grejanja nije doboljno brz u delu predaje toplote sa vode na grejno telo, eto gašenja i ponovnog paljenja kad sobni termostat ustanovi da temp nije potignuta. I tako u krug. Taj problem rešava masivna košuljica u podu, i cevi motane na max 10cm, uz odličnu termo izolaciju objekta. Tada temperatura vode u polazu ne mora biti visoka, recimo 28°C, i sistem je samoregulišući, jer kako se sobna temperatura približava zadatoj, podna površina predaje sve manje i manje energije vazduhu, jer je ∆T sve manji. Tu onda ne trebaju aktuatori, mešači niti dodatne pumpe. Ali mora biti prisutna MASA, kako grejnog tela tako i grejnog fluida (vode). Ne znam koliko vode ide u radijatore ali ja bih to postavio takomda ukupna količina u celom sistemu nije ispod 200L kako bi TP od 10kW imala masu vode sa kojom raspolaže. Instant defrost bez da se rashladi pod, a ujedno i ravnomeran rad kompresora bez kratkih ciklusa gde se COP strmoglavi/prepolovi. Ja nemam volumizer, ali imam preko 200l vode u sistemu podnog grejanja sa TP 11,2kW, pa sve fercera kako treba. Ali ako bi mi falilo, dodao bih volumizer bez razmišljanja. To nije bojler od 200l, to bi bilo nešto tipa 50l i "mirna Bačka", tek da se dopuni masa raspoložive vode. Klime imaju raspon potrošnje 1:10 recimo (150W-1500W na kompresoru), dok kod TP to nije tako povoljno, već kod nekih modela ide do samo 1:2, tako da u tim slučajevima min snaga nije povoljna za rad sa malom količinom vode

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno