Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znaci as per component data,

Fujitsu toplotna pumpa 10 kw WOYA100KLT/ WSYA100ML3

koja je trenutno 400k cena, bi bila sasvim dovoljna za nekih 110-120m2 potkrovlja (15 stiropor spolja, 22cm vuna plafon, 3cm vuna pod)

U tom cenovnom rangu realne usporuke toplote (nisu presudne fancy opcije) koje bi bile alternative da stvarno rade posao, deluje da su ili slabije ili skuplje?
(Midea , Midea Artic, Daikin, Veisman itd)

Mislim da je 10 kW overkill za tu kvadraturu i tu izolaciju.
Nama je ove zime 10 kW radila sa pola snage kad je bilo najhladnije. A imamo 140m2, sa slabijom izolacijom.
Treba izračunati gubitke i pa se odlučiti na osnovu grejnog tela (radijatori ili podno) i temperature vode.

Podno grejanje, bez buffera (dovoljno je tu fluida i inercije u estrihu) ?

Ove godine 2x Fujitsu LUC 12 nije moglo da postigne dovoljno u onim danima -10 itd (pa su radila drva 🙂), ali je bilo bez fasade i pod je bio leden, do jeseni ce biti fasade, ali samo potkrovlje ce biti grejano, donji spratovi su work in progres pa ce opet odozdo da bude hladnije.

Imaš 3cm u podu, dakle neki presek postoji i to je dovoljno sa se prilično umanji gubitak ka spratu ispod. Sada sa izolacijim ne treba ti 10kW i džaba što računaš 100 litara u podu kad to TP izvrti za 5min i ugreje vodu očas posla, i onda ide "roler-koster" tj pali-gasi što je štetno po TP i ubija efikasnost. Ja sam stavio dvoventilatorsku Fujitsu HighPower 11.2kW, pa se palila i gasila veći deo zime, a imam 260 kvadrata bruto (220 neto) gde je postavljeno 200kvm podnog grejanja (špajz i stepenište se ne greju podnim). Veća količina vode jeste poželjna, ali ne rešava problem kad je TP prejaka. Ako kupuješ za grejanje i donjeg sprata, koji će uskoro da se useljava, to je druga stvar, stavi veći volumajzer na potis i podesi minimum on time da bude 15min i min off time 30min i trebalo bi da ublažiš short-cycle

Znaci ako je ideja da svaka etaza bude nezavisna onda bolje manja, kad bude uradjena fasada kompletna.
Red velicine M-Thermal MHA-V8W/D2N8-B Midea, split, monofazna ?

Znaci as per component data,

Fujitsu toplotna pumpa 10 kw WOYA100KLT/ WSYA100ML3

koja je trenutno 400k cena, bi bila sasvim dovoljna za nekih 110-120m2 potkrovlja (15 stiropor spolja, 22cm vuna plafon, 3cm vuna pod)

U tom cenovnom rangu realne usporuke toplote (nisu presudne fancy opcije) koje bi bile alternative da stvarno rade posao, deluje da su ili slabije ili skuplje?
(Midea , Midea Artic, Daikin, Veisman itd)
6 do 8kw pumpa max. Sve zavisi krov da li je dobro izolovan. po meni i 8kw je previse. kod mene 8kw pumpa greje 185m2 grejne povrsine

Morao sam TP da prebacim na mod za hlađenje. Napolju je ovih dana bilo preko 33°C, a kuća nam je osunčana preko celog dana.

Prvi dan sam ostavio i pod da hladi, ali sam ipak morao da ga isključim pošto idemo bosi. Bolje ohladi, ali neprijatno je za noge.
Nema šanse da je nateram da radi bez prekida iako imam bafer od 500 litara. Probao sam da se igram sa vremenima rada cirkulacionih pumpi i najgora je opcija da se ugase kad i TP. Tada ima baš kratke cikluse rada. Sada držim da cirkulacine rade još sat vremena nakon što TP završi.

1779963234867.webp

Izgleda da je prošao ovaj topli talas, pa ću sledeći put da isprobam temperaturu vode i krivu.

Ovako izgleda termalna kamera kad se hladi (uključen i pod i plafon):

1779963623047.webp
1779963775850.webp
1779963667833.webp

@component jesi li pisao negde mozda koliko buffer moze da hladi dugo?
TJ koliko dana neke srednje temp dok ne postigne upper limit i koliko je upper limit?

Nisam siguran šta pitaš. Bafer samo pegla oscilacije u temparaturi vode. Ako TP ne hladi vodu, voda se ugreje dosta brzo (ako radi cirkulaciona pumpa ima razmene temperature između kuće i bafera).
Evo koje su temperature bafera kod mene pre i nakon što sam uključio hlađenje.
1779966731066.webp
Šta je upper limit?

Podno grejanje, bez buffera (dovoljno je tu fluida i inercije u estrihu) ?

Ove godine 2x Fujitsu LUC 12 nije moglo da postigne dovoljno u onim danima -10 itd (pa su radila drva 🙂), ali je bilo bez fasade i pod je bio leden, do jeseni ce biti fasade, ali samo potkrovlje ce biti grejano, donji spratovi su work in progres pa ce opet odozdo da bude hladnije.
Majke ti koja je to kvadratura i koji uslovi neizolovanosti, da LUC na -10 ne može sustići?

Majke ti koja je to kvadratura i koji uslovi neizolovanosti, da LUC na -10 ne može sustići?
Trenutno oko 125m2 potkrovlja neizolovane kuce, spolja blok, unutra bez malterisanja i samo za gips zidovima.

Do zime bice svi zidovi u 15cm stiropora. (na krovu vec ima 22cm vune i na podu potkrovlja 3cm vune)

Najgore je kad duva vetar a temperatura ide ispod nule, posto je blok, tu imas mikro proreze, ubacuje leden vazduh direkt i nema pomoci.

Malo članova razume kako to funkcioniše. Povedeni su raznim dijagramima i aplikacijama , a sve to je 0. Bukvalno. H2O je živor za voda -vazduh toplotne pumpe, ne baferi, skretnice,pumpe,... Bez ozbiljne izolacije, nema ni toplotne pumpe. (velika tačka) Bafer samo smanjuje broj startovanja TP-a, kao i HS. To se stavlja samo u koliko nema dovoljna količina vode u sistemu. Ostalo je bacanje para i prostora. Bafer ne hladi, hladi toplotna pumpa. U koliko nema dovoljno kapaciteta, onda se stavlja bafer , da poveća volumen vode. Ništa više. U koliko stavite HS i još jednu pumpu (drugi krug) TP će manje imati startova, ali imate istu količinu vode u sistemu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno