Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znaci as per component data,

Fujitsu toplotna pumpa 10 kw WOYA100KLT/ WSYA100ML3

koja je trenutno 400k cena, bi bila sasvim dovoljna za nekih 110-120m2 potkrovlja (15 stiropor spolja, 22cm vuna plafon, 3cm vuna pod)

U tom cenovnom rangu realne usporuke toplote (nisu presudne fancy opcije) koje bi bile alternative da stvarno rade posao, deluje da su ili slabije ili skuplje?
(Midea , Midea Artic, Daikin, Veisman itd)

Mislim da je 10 kW overkill za tu kvadraturu i tu izolaciju.
Nama je ove zime 10 kW radila sa pola snage kad je bilo najhladnije. A imamo 140m2, sa slabijom izolacijom.
Treba izračunati gubitke i pa se odlučiti na osnovu grejnog tela (radijatori ili podno) i temperature vode.

Podno grejanje, bez buffera (dovoljno je tu fluida i inercije u estrihu) ?

Ove godine 2x Fujitsu LUC 12 nije moglo da postigne dovoljno u onim danima -10 itd (pa su radila drva 🙂), ali je bilo bez fasade i pod je bio leden, do jeseni ce biti fasade, ali samo potkrovlje ce biti grejano, donji spratovi su work in progres pa ce opet odozdo da bude hladnije.

Imaš 3cm u podu, dakle neki presek postoji i to je dovoljno sa se prilično umanji gubitak ka spratu ispod. Sada sa izolacijim ne treba ti 10kW i džaba što računaš 100 litara u podu kad to TP izvrti za 5min i ugreje vodu očas posla, i onda ide "roler-koster" tj pali-gasi što je štetno po TP i ubija efikasnost. Ja sam stavio dvoventilatorsku Fujitsu HighPower 11.2kW, pa se palila i gasila veći deo zime, a imam 260 kvadrata bruto (220 neto) gde je postavljeno 200kvm podnog grejanja (špajz i stepenište se ne greju podnim). Veća količina vode jeste poželjna, ali ne rešava problem kad je TP prejaka. Ako kupuješ za grejanje i donjeg sprata, koji će uskoro da se useljava, to je druga stvar, stavi veći volumajzer na potis i podesi minimum on time da bude 15min i min off time 30min i trebalo bi da ublažiš short-cycle

Znaci ako je ideja da svaka etaza bude nezavisna onda bolje manja, kad bude uradjena fasada kompletna.
Red velicine M-Thermal MHA-V8W/D2N8-B Midea, split, monofazna ?

Znaci as per component data,

Fujitsu toplotna pumpa 10 kw WOYA100KLT/ WSYA100ML3

koja je trenutno 400k cena, bi bila sasvim dovoljna za nekih 110-120m2 potkrovlja (15 stiropor spolja, 22cm vuna plafon, 3cm vuna pod)

U tom cenovnom rangu realne usporuke toplote (nisu presudne fancy opcije) koje bi bile alternative da stvarno rade posao, deluje da su ili slabije ili skuplje?
(Midea , Midea Artic, Daikin, Veisman itd)
6 do 8kw pumpa max. Sve zavisi krov da li je dobro izolovan. po meni i 8kw je previse. kod mene 8kw pumpa greje 185m2 grejne povrsine

Nazad
Vrh Dno