Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kakva su vam iskustva sa visokotemperaturnim pumpama? Nazalost nisam u mogucnosti da odradim podno grejanje, moracu da stavim radijatore pa mi je jedna od opcija VTP. Vidim da su poprilicno skupe pa ne bih da pogresim, za sada vise naginjem ka kotlu zbog servisa i ugradnje. Koje su dobre marke po vama?

"Model koji preporučujemo je Compress 6000, sa internet vođenjem i garancijom od 5 god.

Cena ove pumpe sa osnovnom sigurnosnom opremom je 7.000 EUR

Budžetska cena materijala i ugradnje na postojeći obejakt je:

Nosači za unutrašnju i spoljašnju jedinicu, set kablova, bakarne cevi sa izolacijom, osigurači, cikulacione pumpe itd oko 1000 EUR

Montaža opreme oko 600 EUR

Puštanje u rad oko 250 EUR

Električar oko 200 EUR

Pored svega ovoga ukoliko se planira grejanje tople vode sa toplotnom pumpom treba predvideti bojler i material za njega

Bojler mora biti predviđen za toplotne pumpe.

Ako se planira hlađenje potreban je i bafer za hladnu vodu."

Ovo sam dobio kao ponudu iz Bosch-a, kontaktirao sam direktno njih preko sajta.

Po nekoj racunici, sa 6 fan coila, sve ukupno bi trebalo da izadje na oko 15.000 eura.

Mislim da misle da je loše zbog potrošnje. Jedna klima po spratu nećeš imati nikakav komfor i sva vrata bi morala da ti budu otvorena.
Ovo što ti želiš možeš da odradiš sa TP i fancoilovima ili sa nekim multi split sistemom klima.
Ili ako hoćeš za svaku klimu po spoljnu jedinicu, onda možeš i standardne klime.

Kakva su vam iskustva sa visokotemperaturnim pumpama? Nazalost nisam u mogucnosti da odradim podno grejanje, moracu da stavim radijatore pa mi je jedna od opcija VTP. Vidim da su poprilicno skupe pa ne bih da pogresim, za sada vise naginjem ka kotlu zbog servisa i ugradnje. Koje su dobre marke po vama?
Mislim da toplotne pumpe nisu dobro resenje za visokotemperaturno grejanje. Potrosnja drasticno skace sa svakim stepenom. Ako je potrebna temperatura vode u sistemu preko 40 stepeni mislim da su isplativiji drugi vidovi grejanja. Mozes da pokusas da predimenzionises radijatore pa da tako spustis potrebnu temperaturu vode. Ima ovde ljudi koji su pisali da se fino greju toplotnom pumpom iako imaju radijatore.

Postoje TP sa R290 gasom o kojima smo pricali par strana ranije
One daju COP preko 5 i temperaturu vode do 75 stepeni, sto je idealno za sanitarnu vodu.

Verujem da i bakara nije hteo da zbuni ikoga.. ali da se ne zaleti neko 😂

nemojmo biti bukvalisti covek pita za visokotemperaturne TP

ili jedno ili drugo, ne moze oba istovremeno, niti je potrebno maximalnih 75 stepeni.

A sta su ovi toweri ili all in one TP?

Ja nemam mesta bas gde bi bstavio brdo stvari pa mi ovo izgleda zanimljivo.

Koliko je potrebno mesta za instalaciju TP unutra?

Verovatno mislis na monoblok?

Mislim na ovo desno sto ide unutra?
To je bolje resenje za nekog ko nema kotlarnicu?

16194.webp

Pa koliko sam od prilike video za 130m2 sa izolacijom 12cm i dobrom pvc stolarijom, oko 9kw mi treba pumpa.

Da li imate nekog ko moze da uradi proracun? Ja bas nikog ne znam ko to radi niti sam cuo.

Gledam Daikin Altherma 3 ili Bosch 3400i?
Ima neka druga preporuka za drugu marku da gledam pa da idem redom da trazim ponude?
9kW je i previše, mada zavisi i pd TP. Ja imam Fujitsu HighPower 11.2kW i grejem kuću na sprat, 260kvm bruto (220 neto) bez muke. Doduše imam 10cm u podu i 15cm demit sa tri strane, 20cm sa četvrte (južne), 7 komora PVC sa tri stakla i svim mogućim premazima, termix lajsne, itd. Što se tiče TP, u izboru mi je bila i Panasonic T-CAP 9kW, i verujem da bi mi to bilo taman. Ali se nabavka po jako povoljnim uslovima izjalovila...

Po meni nema smisla hladiti kucu na toplotnu pumpu. Ako je izolacija dobra i ako se uzme neki dobar klima inverter uredjaj, potrosnja je znatno manja nego na pumpi. Po jedna klima po spratu je sasvim dovoljna. Plus sto ti inverteri mogu da posluze kao backup za grejanje ako se desi da pumpa zakaze nekad u toku zime.
Ovo sam i ja uradio, s tim što sam ipak ugradio 5 invertera, zbog "velika kuća, mnogo prostorija". Doduše grejem se na podno, nemam FC. Što se tiče proračuna snage TP, mislim da za FC treba računati bar 45°C temperaturu vode, i to je u startu manje efikasno u odnosu na podno, gde ti za vodu u podu neće trebati više od 35°C ni u najhladnijem periodu. Efikasnost je na strani manje temperature vode, podno ima ozbiljnu masu, pa se toplota i akumulira, što za posledicu ima kod mene konkretno da mi TP mesečno potroši više kWh u jeftinoj (noćnoj) tarifi nego li dnevnoj. Uglavnom (sem u najhladnijim danima) grejanje ne radi od 9-21h, jer je u kući toplo od poda. Zidni termostat određuje kad se TP pali ili gasi, podešen je na 23°C, i kad je sunčano u kući bude i 24°C. Bukvalno mi je količina kWh u noćnoj i dnevnoj tarifi skoro izjednačena, računajući svu potrišnju struje (grejanje, kuvanje, topla voda, rasveta, veš mašina, sušara...)

Mislim na ovo desno sto ide unutra?
To je bolje resenje za nekog ko nema kotlarnicu?

Pogledajte prilog 531339
Ovo bi trebalo da je split sistem koji u unutrasnjoj jedinici ima ugradjen i bojler za potrosnu toplu vodu. Levo je spoljna jedinica, desno unutrasnja sa bojlerom. Skrati ovo desno za 2/3 i dobijas unutrasnju jedinicu kod split sistema, a za monoblok unutra imas samo kontrolni uredjaj valjda. Ja imam obican split i ne zauzima puno mesta ta unutrasnja jedinica i moze da se kaci na zid gde ti najmanje smeta. Dosta mesta zauzimaju cevi koje izlaze odatle i granaju se. Na reklamnim materijalima sam vidjao da ove unutrasnje jedinice stavljaju u kuhinje ili dnevne sobe, ali ne znam kako sakrivaju cevi koje izlaze i koliko je to prakticno ako treba nesto da se menja/popravlja.

Evo i slika da stekneš utisak. Imaš dovoljno dečjih igračaka za referencu o veličini. 😀

Prilozi

• 20260219_174129.jpg
    20260219_174129.jpg
    243 KB · Pregleda: 59
Ovo skroz desno je sanitarni bojler ako ne gresim, iznad je jedinica za tp, a sta je ovo sa leve strane, ovaj beli bojler? Ekspanzioni? I sta su ona dva mala crvena ispod njega?

Edit: ostava je 2x2.5m pa gledam kako u to da sklopim da ne izgubim mnogo prostora.

Manji beli bojler je bafer, crvene stvari su ekspanzione posude. Jedna je za sanitarnu vodu, druga za grejanje. Ako sklonis bojler i podignes ovo sto ostane visoko, ostace ti nesto mesta. Ako uzmes monoblok onda nemas unutrasnji jedinicu da ti zauzima mesto. Imas dimenzije tih uredjaja u specifikacijama, pa mozes da se igras u neko 3d programu i vidis kako da ih organizujes i koliko ti mesta ostaje.

Mislis na neki mehanicki filter ili sta?
nesto se fizicki cisti?

Greske i to valjda moze i pismeni korisnik da prekontrolise ili ne?
Pa realno sve to može i korisnik da odradi, ali se postavlja pitanje uslova garancije. Pranje spoljašnje jedinice, čišćenje magnetnig filtera, itd. Ne znam za te stavke na kontroleru, da li su zaključane samomza servosni mod, ili sve što treba može da se vidi iz korisničkog menija

Meni se čini da bi korisnik te stvari morao poznavati, inače će za sve da mu treba serviser

Има корисника којима треба упутство за замену батерија у даљинском, па опет промаше поларитет.
Да не причамо о било чему озбиљнијем и самосталном раду....

Ovo skroz desno je sanitarni bojler ako ne gresim, iznad je jedinica za tp, a sta je ovo sa leve strane, ovaj beli bojler? Ekspanzioni? I sta su ona dva mala crvena ispod njega?

Edit: ostava je 2x2.5m pa gledam kako u to da sklopim da ne izgubim mnogo prostora.
Bafer ti treba samo
Meni se čini da bi korisnik te stvari morao poznavati, inače će za sve da mu treba serviser
Svodi se na istu priču kao sa klima uređajem (održavanje/garancija). Samo što je TP komplikovanija i skuplja zverka. Kod čišćenja magnetnog filtera treba da se pazi na redosled radnji kako se ne bi pustio vazduh u instalaciju, itd.

Poslednja izmena:
Sad vidim da mi je telefon progutao deo teksta u prethodnom odgovoru. @DexterMorgan htedoh reći da ti bafer treba SAMO u slučaju da nema dovoljno vode u sistemu, pa da TP ne bi išla u on/off režim prečesto. Ja imam malo više od 200L u sistemu, i ne treba mi bafer. Čak i ako to treba, nemoj na 4 cevi, idi na varijantu sa 2 cevi, tj VOLUMIZER, da se ponaša kao debela cev, jer nemaš potrebe za dodatnim pumpama i nema mešanja vode u baferu, tj gubitka efikasnosti (energija se ne gubi). Za podno obično ne treba volumizer ukoliko su cevi motane na 10cm i ako TP nije prevelika. Za radijatore mora da se sračuna ukupna zapremina, a za FC treba. I ako hladiš sa TP, volumizer je obavezan, da se izbegne on/off režim.

Meni je stiglo proće. Već nedeljama mi TP radi samo noću, a danas je i noću "usporila".
1773306017047.png
Sad nam je potrošnja ispod 5kWh po danu. Sad bi mi dobro legla neka bar duplo slabija TP 🙂

Vidim u prognozi da nema više niskih temperatura i izgleda da će mo ove sezone imati rekordno nisku potrošnju i u kWh i u dinarima (i pored poskupljenja struje).

Pozdrav, dosla je na red i ova tema. Nosim se mislju da gas totalno iskljucim i predjem na TP. Koliko je potrosnja TP na mesecnom nivou (grejanje+sanitarna voda)?
(radijatorsko grejanje, kuca 106m2 sa zidovima 45cm, stiroporska izolacija 5cm, alu stolarija, izolovana tavanska ploca, dole laminat sa stiroporskom izolacijom... da otprilike imate predstavu gde obitavam)
Ugradjeni solari 10.5kw, rade odlicno, hocu das ih iskoristim maksimalno jer kako vidim bice viska 😎 👍

Ponudili su mi LG 9kw, split + 300L bojler za sanitarnu

Izbaci bojler iz priče i biće top sve.

Nazad
Vrh Dno