Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mnogo me nervira ta situacija - a ne znam kako da je sredim

Pa imaš statistiku za prethodni period. Šta te briga koliko troši u svakom trenutku ako radi kako treba? Ja sam moju TP pratio dok nisam ubo krivu i ofset, a posle toga me ič ne zanima. Bitno je da su računi mali i da je u kući toplo.

Isto tako. Nedelju dana se zezao oko podesavanja prosle godine. Nema potrebe vise ni za kakvim akrobacijama i monitoringom kad sve radi kako treba.

Pa imaš statistiku za prethodni period. Šta te briga koliko troši u svakom trenutku ako radi kako treba? Ja sam moju TP pratio dok nisam ubo krivu i ofset, a posle toga me ič ne zanima. Bitno je da su računi mali i da je u kući toplo.
pa to je i fora, sto nemam statistiku uopste prikazuje mi prazne sekcije za svaki mesec

Da li si pisao Ariston podršci? Izgleda da nisi jedini koji je imao ovaj problem.

pa sve kao resicu, sitnica je - ali nikako. Evo sad sam im bas kreirao tiket, tj pisao supportu pa da vidimo sta ce oni da kazu

@spaad ne bih znao kako da ti objasnim. Proguglaj kako izgleda poprečni presek izmenjivača. Ako dođe do pucanja (probijanja) "zida" koji razdvaja freon i vodu, znači unutar izmenjivača, ne spoljni zid izmenjivača.
Ajde sad ti guglaj šta se desi kad dođe do mešanja gasa i hidrauličke tečnosti na TP? Crkne majstore kompresor i pumpa staje i to jako brzo,da ti skratim istraživanje. Zamena kompresora,ispiranje gasne instalacije,... Očigledno je da mnogi "majstori" ovde mnogo guglaju...

Не бих да те увредим, али се увреди слободно кад ти кажем да ти је тренутно максимум рада са ТП луфтирање радијатора.
Седи, учи, читај и гуглај уместо овога што радиш.

Čuj menjaj kompresor koji je 80% cene celog uređaja... 🤦‍♂️

Svakom DJ-u je bolje da pušta muziku. Ako sistem, samo TP-a košta od 12-15 miliona dinara, šta se menja kad crknu 1-2-3 kompresora? Ima raznih sistema sa TP. Ariston,😀😀😀
Koliko vidim jedino je @component slikao i postavio ovde svoj sistem, koji je i detalno obrazložio i objasnio. Kao i @SretenBG.
Ostali su za mene prodavci ,kao i onaj kod kojeg sam pre neki dan kupio kotao na gas, a on me ubeđuje sat vremena da kupim ono za šta je ovlašćen. Isto je i sa TP. Pošto je moj totalni maksimum "луфтирање радијатора" (ma šta to bilo). Ovim definitivno završavam. Svako dobro, živi i zdravi bili.

Poslednja izmena:
Mi bar znamo šta nam je (bio) posao.
Ti dečko lupaš ko kanta niz stepenice.

Aj jedno pitanje: koliko ugrubo budu ruke za ugradnju sistema radijatorskog grejanja i same toplotne pumpe? Cena hardvera je manje više poznata ali me zanima ako npr cevi, radijatori, fitinzi, pumpa koštaju nor 5000eur koliko još treba planirati da će da "izadje" ključ u ruke?

Znam da je bez pregleda objekta i ponude izvođača glupo pričati ali u pitanju je okvirna priča, planiranje za kasnije tokom godine pa je greška i od 15-20% prihvatljiva za raspravu (ne na forumu naravno nego...).
Objekat je 12 x 8m spoljnih mera, jedan nivo, dakle neka pumpa do 8-9kW verujem da bi bila dovoljna.

Btw, radijatori idu jer ne moze da se radi podno.

Mislim da je kod tasta bilo 70kvm, 5kw LG,kljuc u ruke oko 5500e ,mozda gore dole 200e.

Pozdrav ljudi i postovanje svima
planiram na prolece da zapocnem preradu jedne inverter klime (24) u TP. Proucavam vec duze vremena ceo postupak i prilicno mi je jasno sta i kako., nisam jos uvek kupio izmenjivac toplote a kad dodje na red obraticu se ovde za preporuku . Klima koju imam je neispravna izbacuje gresku H97 pa sam misleo celu elektroniku da zamenim ovim kontrolerom https://www.suzhoulily.com.cn/en/productshow.asp?id=59 koji je kao namenjen bas za ovaj vid prerade. Dali je neko koristio ovakav kontroler i koliko je uspesan. Takodje dali ovaj kontroler moze da kontrolise i inverter i ON/OFF klimu.
Imam taj kontroler oznaka je ZL R200A

Malo da razbijemo monotoniju... Da li je neko ili da li bi se odvazio da uveze neki monoblok iz Kine? Moze svasta da se nadje na made in china.

Gledam da uvedem ovo grejanje i fancoile.

Mene zanima da li iko ima iskustva sa fan coilima? Nigde skoro nista ne mogu da nadjem kod nas vezano za to, jer mi je odlicna opcija grejanje+hladjenje u jednom a ne mora da rusim nadvratnike zbog podnog (jer nije bilo predvidjeno iz prva 260cm visina).

Ne znam ni kakvi sve ima kod nas ono sto sam iscackao znam da ima zidni kao radijator, cluster (ono na olafonu kao u marketima), ima oni ugradni u plafon kanalni kako vec (kao u aparmanima), i ima oni sto izgledaju kao klima jedinice.

Koji je najbolji, pojma nemam. Niti znam koju toplotnu pumpu da gledam (marka).

Verujem da za to mora da se uradi projekat i sracuna sve, to valjda radi covek koji namesta to sve, ali me zanima koje marke da gledam, grejanje i hladjenje 230m2 i koji fan coili su dobri.

Ako stavljaš fancoilove, verovatno nećeš imati dovoljno vode u sistemu, pa ćeš morati da stavljaš bafer. Trebalo bi da su fancoilovi dosta efikasni i trebalo bi da imaš u specifikacijama koliko troše i koji protok imaju. Onda odrediš zapreminu prostorija i imaš na netu tabele sa protocima (ide veći protok za dnevnu sobu nego za spavaću) i tako odrediš koji ti fancoil treba. A za dimenziju pumpe ili da platiš nekome da ti uradi projekat mašinskih instalacija ili neki elaborat energetske efikasnosti objekta, pa odatle možeš da izvučeš snagu pumpe koja ti treba. Projekat mašinskih instalacija je kompletnija stvar i definisao bi ti sve od pumpe do fancoilova (ili drugih grejnih tela). Imaš i ove kalkulatore koje su delili po forumu da stekneš neki utisak, ali ako hoćeš tačniji proračun mora malo da se gledaju tabele i računa.
Ja sam uzeo najjeftinije fancoilove koje sam našao i opet nisu bili jeftini, a cifre idu i do par hiljada evra po fancoilu, tako da mislim da je jako bitno pogoditi odnos cene i kvaliteta.

Za ljude koji imaju Ariston Nimbus TP, danas sam video od servisera kako ulazi u dodatna podešavanja kojima ne može da se pristupa preko standardnog interfejsa. U tim podešavanjima ima manje više sve ono što pominju ljudi koji imaju Mideu na ovom forumu. Evo linka ka korisničkom uputstvu:

Pa koliko sam od prilike video za 130m2 sa izolacijom 12cm i dobrom pvc stolarijom, oko 9kw mi treba pumpa.

Da li imate nekog ko moze da uradi proracun? Ja bas nikog ne znam ko to radi niti sam cuo.

Gledam Daikin Altherma 3 ili Bosch 3400i?
Ima neka druga preporuka za drugu marku da gledam pa da idem redom da trazim ponude?

Vidim da ideš premium brend, pogledaj i NIBE. Ja sam se prelomio za S2135 12kW

Pa koliko sam od prilike video za 130m2 sa izolacijom 12cm i dobrom pvc stolarijom, oko 9kw mi treba pumpa.

Da li imate nekog ko moze da uradi proracun? Ja bas nikog ne znam ko to radi niti sam cuo.

Ima neka druga preporuka za drugu marku da gledam pa da idem redom da trazim ponude?
Slobodno slabija pumpa za tu kvadratutu. Kod mene 165m2 greje 8kw 3400i.

Ma ja samo onako istrazio pa dosao do 9kw, svakako bi trebao neko to da sracuna i po tome da se radi.

Pa ja na to nailazio nije da trazim premium brend, iskreno ne razumem se uopste, to izadje prvo. A ne bi da se zeznem sa krsem treba mi nesto pouzdano i dobro pa i ako platim hiljadu dve vise.

Sta mi je bitno:
Ako moze duga garancija
Pouzdano
Kvalitetno da radi
Provereno
I da je u Srbiji dobra podrska servisa

Sto se mog dosadasnjeg iskustva sa bosh pumpom tice, mogu samo da pohvalim i sam uredjaj i podrsku. Sve radi stabilno, zezao se na pocetku malo da podesim krivu i to je to. Ove godine sam zvao servis da provere i servisiraju uredjaj pred grejnu sezonu, dosli su kako smo dogovorili. I kazu da kad imaju prijavu kvara u toku zime izadju u roku od 1-2-3 dana max da rese problem, imaju i dosta rezervnih delova na stanju. I sto je najbitnije, rade sve po PSu i pedantni su. Slike sa terena se salju sefu i on aminuje 🙂. Tako da ako nekom u okolini NS treba kontakt, neka mi pise na PM.

Ja imam Ariston od 8kW i grejem 200 kvadrata i bojler za potrošnu vodu od 200 litara. Bojler sam prebacio na struju samo kad su bili oni mrazevi od -10. Kod mene je podno grejanje, verovatno je drugačija računica za fancoilove. Svakako je najbolje da ti neko stručan odradi proračun, ali nažalost ja nemam preporuku.

Moj plan je bio isprva gasni kotao i podno grejanje plus klime za hladjenje.

Ali zbog situacije sa gasom u svetu to bih zaobisao, a na to mi je i manji trosak jer bih u slucaju podnog morao da radim nove grede iznad vrata u celoj kuci na 6 vrata sto mi je opet trosak, jer kuca nije zidana sa time na umu, i visina kuce je 260cm sto mi opet posle problem zbog nizih plafona.

Druga alternativa mi je toplotna pumpa, a ona moze i da hladi, pa kad vec hladi stavio bi fan coile za oba slucaja, hladjenje i grejanje i nema dodatnih klima posle, i koliko vidim ovo mi je i najpametnije, ako ne gresim.

Pisao sam Bosch-u i odgovorili su u roku od odmah sto se tice proracuna.

Po meni nema smisla hladiti kucu na toplotnu pumpu. Ako je izolacija dobra i ako se uzme neki dobar klima inverter uredjaj, potrosnja je znatno manja nego na pumpi. Po jedna klima po spratu je sasvim dovoljna. Plus sto ti inverteri mogu da posluze kao backup za grejanje ako se desi da pumpa zakaze nekad u toku zime.

15809.png

Od prilike raspored na spratu, mislis da bi jedna klima uspela da hladi sve bez peoblema, zbog rasporeda?

Ja sam zato mislio fan coile jer idu svuda po jedan, jedna soba, druga soba levo gore (ovo pre sobe je garderober al ai nije bas najbolje odradio), hodnik, dva u dnevnom i trpezariji i jedan u kuhinji, to je 6 fan coila da bi to bilo ravnomerno i grejanje i hladjenje.

Ja ne znam ni gde bih stavio klimu da uspe pored svih pregrada da ohladi sve?

Od prilike ovako sam mislio fan coile:

16124.png

Ne zaboravi da za FC treba i odvod kondenzata, mislim na ovaj između sobe i terase.

Meni je dole samo ozidano tako da nema nista da se prepravlja, sve se radi od golih zidova pa mogu sad da provlacim gde i sta je potrebno.

Zbog cega je lose da hladjenje ide preko tp?

Nazad
Vrh Dno