Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Super su ti ponudili. Još i ako je cena super 🙂

Nisi napisao koliko sada trošiš za grejanje i sanitarnu vodu i koliko to plaćaš. Najbolje da imaš informacije za svaki mesec, pošto nije ista potrošnja preko leta i zimi.
Toplotna pumpa će ti sa solarnim panelima verovatno imati 0 dinara račun veći deo godine (besplatna topla voda). A preko zime teško da solarni paneli mogu da pomognu pošto dan kratko traje i to što traje nema puno sunca.

Da li se isplati investicija moraš sam da izračunaš na osnovu toga što sada trošiš i koliko će da te košta da pređeš na TP. Moje mišljenje je da se obično ne isplati dok nije zamena plinskom kotlu.

Uvek možeš da TP koristiš samo za grejanje, i trebaće ti slabija od 9kW i to bez TP bojlera. Uzmeš običan bojler ili nastaviš da koristiš plinski za sanitarnu. Obično je skupo koristiti TP za sanitarnu.

Pozdrav, dosla je na red i ova tema. Nosim se mislju da gas totalno iskljucim i predjem na TP. Koliko je potrosnja TP na mesecnom nivou (grejanje+sanitarna voda)?
(radijatorsko grejanje, kuca 106m2 sa zidovima 45cm, stiroporska izolacija 5cm, alu stolarija, izolovana tavanska ploca, dole laminat sa stiroporskom izolacijom... da otprilike imate predstavu gde obitavam)
Ugradjeni solari 10.5kw, rade odlicno, hocu das ih iskoristim maksimalno jer kako vidim bice viska 😎 👍

Ponudili su mi LG 9kw, split + 300L bojler za sanitarnu
Koja ti je temperatura vode u radijatorima kad se sada greješ? Mislim da ti ne treba bojler od 300 litara, mada ne znam koliko kupatila imaš i kako koristiš toplu vodu. Nama bojler od 200 litara pokriva tri kupatila. Vodu u bojleru grejemo na 42°C. Potrošnja je bolja kada ga grejemo na TP nego na grejač. Mislim da je dobra stvar da imaš opciju da promeniš da li greješ na TP ili na grejač iz bojlera, pošto razlika u ceni između običnog bojlera i bojlera sa izmenjivačem nije velika.

Redom:
Gas Decembar - cca 20.000
Gas Januar - cca 25.000
Gas Februar - 17.000
Gas Mart - ugasio sam im gas sad je rat u kuci, ukljucio sam klime 🤣 al moraju da cute ja ih lebom ranim.
Potrosnja April-Novembar je smesno, recimo 1.000rsd mesecno i to zato sto kuvam pivo na gas. Potrosnja za 2025. je cca 95.000, to pricam godisnja. Viska od solara ce biti, pa bi da grejanje prebacim na TP.

Temperatura vode za grejanje je 45C, nije 25C u kuci al daleko od toga da nije prijatno. Kupanje... bice kad im dozvolim al verujem da bi i 200L radilo poso i previse. Jedno kupatilo sa tus kabinom, nema kade, uletis istusiras se i napolje. Prosecno vreme tusiranja 7-10 minuta. Al kazedu bojler ispod 200L nije efikasan zbog manje povrsine spirale.

A uzeo bih grant od GEFF-a, dok cenovna razlika u bojlerima nije osetna cca 20-30.000. A da ga ubacujem naknadno, pa da ne dobijem grant, i da mi opet dolazi majstor... ne bih.

Mnogo opcija, malo znanja kod mene, pa sad ucim.

Investicija u TP+bojler cca 600.000, grant -120.000, usteda na gasu cca 95.000 godisnje, ROI 5.3

Koja ti je temperatura vode u radijatorima kad se sada greješ? Mislim da ti ne treba bojler od 300 litara, mada ne znam koliko kupatila imaš i kako koristiš toplu vodu. Nama bojler od 200 litara pokriva tri kupatila. Vodu u bojleru grejemo na 42°C. Potrošnja je bolja kada ga grejemo na TP nego na grejač. Mislim da je dobra stvar da imaš opciju da promeniš da li greješ na TP ili na grejač iz bojlera, pošto razlika u ceni između običnog bojlera i bojlera sa izmenjivačem nije velika.
Razlika je OGROMNA. Jer izmenjivač za TP mora imati baš veliku površinu, nije isti kao za grejanje na pelet, plin, ili neku drugu varijantu jer je temperatura vode kroz izmenjivač dosta manja kod TP nego li kad se greje kotlom. Ako već nema takav bojler jeftinije mu je da uzme veći bojler koji će da greje isključivo noću. Smart relej (po bojleru) u tablu i udri po jeftinoj tarifi. Ja tako grejem dva bojlera 150L i 80L, dve tuš kabine i velika kada, klinci gnjuraju svaki dan, sve top. Da ubacim bojler za TP trebalo mi je 2000eur.

Redom:
Gas Januar - cca 25.000
Gas Februar - 17.000
Gas Mart - ugasio sam im gas sad je rat u kuci, ukljucio sam klime 🤣 al moraju da cute ja ih lebom ranim.
Potrosnja April-Novembar je smesno, recimo 1.000rsd mesecno i to zato sto kuvam pivo na gas. Potrosnja za 2025. je cca 95.000, to pricam godisnja. Viska od solara ce biti, pa bi da grejanje prebacim na TP.

Temperatura vode za grejanje je 45C, nije 25C u kuci al daleko od toga da nije prijatno. Kupanje... bice kad im dozvolim al verujem da bi i 200L radilo poso i previse. Jedno kupatilo sa tus kabinom, nema kade, uletis istusiras se i napolje. Prosecno vreme tusiranja 7-10 minuta. Al kazedu bojler ispod 200L nije efikasan zbog manje povrsine spirale.

A uzeo bih grant od GEFF-a, dok cenovna razlika u bojlerima nije osetna cca 20-30.000. A da ga ubacujem naknadno, pa da ne dobijem grant, i da mi opet dolazi majstor... ne bih.

Investicija u TP+bojler cca 600.000, grant -120.000, usteda na gasu cca 95.000 godisnje, ROI 5.3
Biće ti ozbiljni računi za struju ako TP greje vodu na 45 stepeni. Potrošnja naglo skače nakon 35 stepeni, bar je takav slučaj kod mene. Mislim da ti je bojler od 200 litara sasvim dovoljan za to što si opisao, ali proveri sa još nekim.

Razlika je OGROMNA. Jer izmenjivač za TP mora imati baš veliku površinu, nije isti kao za grejanje na pelet, plin, ili neku drugu varijantu jer je temperatura vode kroz izmenjivač dosta manja kod TP nego li kad se greje kotlom. Ako već nema takav bojler jeftinije mu je da uzme veći bojler koji će da greje isključivo noću. Smart relej (po bojleru) u tablu i udri po jeftinoj tarifi. Ja tako grejem dva bojlera 150L i 80L, dve tuš kabine i velika kada, klinci gnjuraju svaki dan, sve top. Da ubacim bojler za TP trebalo mi je 2000eur.
Razlika za bojler koji sam ja uzeo sa izmenjivačem i bez je bila 10000-15000.
Bila je i varijanta sa dva izmenjivača za još 10-15 hiljada. Rekli su mi posle da je to najbolja varijanta jer može da se nakači pumpa ili bilo šta drugo na oba i dobija se veća površina izmenjivača.
Svakako, i ovaj jedan izmenjivač radi sasvim pristojno. Cena je bila malo manje od 1000 evra.

Običan bojler uzmi, neka se greje noću i eventualno da se dogreva preko dana po potrebi. 42C u bojleru je malo, mora povremeno da ide preko 60, a tada će se TP baš mučiti. Uz to ćeš platiti bojler mnogo više nego da kupuješ običan, upitno je da li će se i kada isplatiti razlika u ceni. Ako uspeš da održiš grejanje tople vode u noćnoj tarifi, trošak je zanemariv, toliko da nikako ne može opravdati drastično skuplji bojler sa izmenjivačem za TP.

Redom:
Gas Januar - cca 25.000
Gas Februar - 17.000

Je l' ovo TP sa bojlerom, ili odvojeno TP i bojler? Ako je TP sa bojlerom, onda mislim da nećeš imati opciju da se prebaciš da greješ PTV na grejač.

Običan bojler uzmi, neka se greje noću i eventualno da se dogreva preko dana po potrebi. 42C u bojleru je malo, mora povremeno da ide preko 60, a tada će se TP baš mučiti. Uz to ćeš platiti bojler mnogo više nego da kupuješ običan, upitno je da li će se i kada isplatiti razlika u ceni. Ako uspeš da održiš grejanje tople vode u noćnoj tarifi, trošak je zanemariv, toliko da nikako ne može opravdati drastično skuplji bojler sa izmenjivačem za TP.
Meni radi fino na 42. Na 60 gura jednom mesečno da uništi legionelu.
Grejanje noću bi čoveku pravilo račun u noćnoj tarifi koju ne nadoknađuje solarima. Slažem se da je i grejanje bojlera noću fino rešenje, ali bojleri od 200+ litara koje sam ja nalazio su bili skupi bilo da su sa izmenjivačem ili bez. Kao što sam napisao iznad, mala je razlika bila.

Ja sad koristim tako, puni se bojler noću a ujutru žena isključi kad ustane (6-7h), niža je do 6 ali nisam rešio automatiku jer je bojler veliki potrošač pa nemam poverenja u one prekidače. Ja ustajem kasnije pa kad krene sunce od 10-11 kao ovih dana ja ga uključim i držim uključenog do 16h kada pada proizvodnja.
Imam 6KW elektranu a grejem sa 5 klima. Kad nema sunca onda bojler punim samo u nižoj jer se većinom uveče i tuširamo.

Njemu savet ako ima pristojne klime da doda još neku i uz pomoć solara smanji račune za gas, prevelika je sad investicija u TP kad nema podno, sa radijatorima ili da ide na nove skuplje modele sa R290 gasom koji može na 70C da greje (ali su još skuplji) ili da povećava radijatore, sve ima da košta, mislim da mu je lakše i jeftinije da doda klime, koristi nižu tarifu i solar koji ima jer meni je tako baš povoljno, najveći račun je bio januar 8000din a bez solara bi bio 22000.

@jozza bojler bi sluzio samo za toplu vodu, za tusiranje i kuhinju. Nismo veliki potrosaci tople vode, velika deca, ja se kupam 1 nedeljno 😎. Ne bi uzimao obican bojler na struju, a i izbegavam trosenje jeftine tarife. Fokus je opteretiti skupu tarifu, koristiti sunce i solare zato sam ih i metnuo. Jedno kupatilo, jedna tus kabina, deca ionako sledece godine odose na studije. Nikakva kada, nikakvo gnjuranje 👍 U tom slucaju ostavio bih gasni kotao za sanitarnu vodu. Msm, gasni kotao bi svakao ostao u sistemu kao mrtva zamena za ne daj boze nekog kvara. Naravno ispravi ako gresim 👍

@2dx na sta si mislio pod ozbiljan racun? Koliko kontam trosim svoju proizvodnju, gde ima tu se i trosi, a kako je godina krenula bice 😎sunce nam ne mogu uzeti. Slazem se da je bojler 200 lit dovoljan, al ako je razlika u ceni 10-15%... to je jace od mene, uzeo bi veci 😉 sta cu, taki sam. Plan, po predlogu, razmisljam dakle da instaliram TP sa bojlerom gde bi TP trosila moje Kw od solara za grejanje zimi, a bojler da mi bude tank za sanitarnu vodu. Samo da se razumemo.

@djalf sad u martu testiram tu varijantu klima, bez gasa. 01.03 sam zagasio gas za grejanje i gas pici samo sanitarna voda. Do danas potrosnja je cca 2.500, a da grejem bilo bi lupam 15.000. Grejanje sam prebacio na 3 klime, zivi smo i dalje 😎 zena i ja se malo nocu stisnemo jer nemam klimu u nasoj spavacoj, al deci toplo.

TP mi je u razmisljanju jer bi time "uposlio" postojeci sistem radijatorskog grejanja, uz zadrzavanje gasnog kotla kao backup-a u cilju smanjenja potrosnje gasa i maksimalnog iskoriscenja solara. "Ni zrna zita okupatoru 01.04" makar ja doplatio. Klime koje sam instalirao pre solara preuzele bi hladjenje leti jer njih 3 proslo leto testirano olade kucu ko bog.

Sad ekonomija, posto sam bankar (ne zamerite mi i nemojte me banovati), ako vec mogu uzeti grant od 20% i instalirati opremu koja mi ostaje u vlasnistvu zasto ne razorociti sredstva na koja dobijam 1-2% kada cu ta sredstva ustedeti u periodu od npr 5 god i vratiti ih na stednju. Dosli smo do tog momenta da je jeftinije investirati nego stedeti jer je prinos veci. Ne znam dal se razumemo.

Svaki dalji savet i komentar dobrodosao, nemojte se ustrucavati.

Naravno da se više isplati ulagati u ono što se vraća, kao na primer solar.
Ali ne koristiti nižu tarifu koja je 4 puta jeftinija pa i jeftinija od tvog vraćenog kilovata (6din sa nametima) je suludo. Noću je hladnije a tada ti je struja jeftinija nego preko dana kad nema sunca pa povlačiš svoje kilovate. Pošto imaš solar, znaš da vraćeni kilovati ne ulaze u zone tako da ako imaš dovoljno viškova kao ja, ti NIKAD nećeš ni da priđeš crvenoj tarifi jer svih 1200kWh imaš za tu nižu tarifu. Dakle 350 zelene i ostalo plave do 1200 ti je SVE u nižoj tarifi.

Nemoj me grditi, ko kaze da se niza tarifa ne koristi? Koristi se i to dobrano, ne mogu sad bas sve da Vam kazem. Ima tu jedan potrosac koji je predvidjen za rad nocu i potrosnja mu je 9Kw, 8-9h konstantno skoro svaki dan. Da ostavimo ovo na ovome i manemo se nize tarife, meni je posao bakcanje sa ciframa, frafikonima, racijima, isplativostima i slicno. Racunica koju sam napravio sljaka, zato sam i investirao u solare. Dan, sunce su moji, da ne kazem skupa tarifa. Jeftina tarifa... druga prica.

Dajte da vidimo kao da skupu/solarnu/dnevnu tarifu iskoristimo za kucne potrebne odnosno grejanje/hladjene, sanitarnu vodu i slicno.

Јеси размишљао о самосталном бојлеру са ТП?
Горење је имао у понуди, додуше нисам пратио неколико година цене.
Да урадиш математику са тим опцијом ако може да прође конкурс, јер имаш готов уређај који воду загрева у току дневне тарифе на одговарајућу температуру а не ремети ти рад ТП за грејање објекта.

Ako mislimo na isto, u nekoj varijanti, o tome sam razmisljao i pre solara. Daleko pre solara.

Projekat se sastojao od toga da se kupi cisterna od 5.000L koja bi se ukopala u zemlju na dubinu od 5m. Sa full izolacijom a tu mislim na preko 1m purpena i vune. Povezali bi je preko pumpe na malo loziste, daleko manje i spaljivali bi kojekakv otpad cime bi zagrevali akumulaciju koja bi kasnije cirkulisala u sistemu grejanja. Msm, drugar je veci defektas od mene. Cak sam i cisternu kupio, nista me ne pitaj. Jer u sitem radijatora staje npr 200L vode, ovde imamo 5.000L, izolacija vuna/pena/zemlja... s kantom kucnog otpada (i uzmes od komsija) dogrejes/odrzavas temp. Milina. Teorija sve super, deca bili, prakticno ne isprobano.

Druga varijanta, par solara sa pretvaracem 12V-220V direkt povezani na grejac 2Kw koji je u bojleru 200L i to da bude obezbedjivanje tople vode za tusiranje. Rade na sunce, voda je topla do uvece, nocu se ne tusira, kad svane zagreva se. Mislim da se razumemo. Svakako ekspanziona posuda za prekoracenje pritiska i ostali sigurnosni elementi.

Kako godine idu, da ne kazem sustizu me, dzaba sto mozak radi telo treba cuvati. Sad se okrecem sistemima "kljuc u ruke" al uz dozu maksimalnog iskoriscenja.

Ja sam pre 30-35 godina uzeo komsin stari bojler, skinuo izolaciju, okacio ga na drvo, ofarban u crno, stavio nastavak od kante za polivanje uz kugla ventil i svaki dan (leti) se surio vrucom vodom. Bez elektronike, bez ekspanzione posude, bez icega. ako je prevruca coda tu je crevo pa razladim.

Samo molim bez onog
spaljivali bi kojekakv otpad
Rade to već pojedini sa gumama, pružnim pragovima, ivericom... Kancer u vazduhu za ceo komšiluk.

Što se tiče cisterne od 5000 litara, postoje sistemi gde se ne zagreva voda, već pesak. Direktno elektro grejačima. Nekoliko desetina centimetara izolacije od kamene vune i može čak da se obezbedi toplota pre zime za celu zimu (u teoriji može mescima da zadrži toplotu). Evo ga jedan primer:

Ali udaljavamo se od toplotnih pumpi, a to nam je ovde tema.

@jozza bojler bi sluzio samo za toplu vodu, za tusiranje i kuhinju. Nismo veliki potrosaci tople vode, velika deca, ja se kupam 1 nedeljno 😎. Ne bi uzimao obican bojler na struju, a i izbegavam trosenje jeftine tarife. Fokus je opteretiti skupu tarifu, koristiti sunce i solare zato sam ih i metnuo. Jedno kupatilo, jedna tus kabina, deca ionako sledece godine odose na studije. Nikakva kada, nikakvo gnjuranje 👍 U tom slucaju ostavio bih gasni kotao za sanitarnu vodu. Msm, gasni kotao bi svakao ostao u sistemu kao mrtva zamena za ne daj boze nekog kvara. Naravno ispravi ako gresim 👍

@2dx na sta si mislio pod ozbiljan racun? Koliko kontam trosim svoju proizvodnju, gde ima tu se i trosi, a kako je godina krenula bice 😎sunce nam ne mogu uzeti. Slazem se da je bojler 200 lit dovoljan, al ako je razlika u ceni 10-15%... to je jace od mene, uzeo bi veci 😉 sta cu, taki sam. Plan, po predlogu, razmisljam dakle da instaliram TP sa bojlerom gde bi TP trosila moje Kw od solara za grejanje zimi, a bojler da mi bude tank za sanitarnu vodu. Samo da se razumemo.

@djalf sad u martu testiram tu varijantu klima, bez gasa. 01.03 sam zagasio gas za grejanje i gas pici samo sanitarna voda. Do danas potrosnja je cca 2.500, a da grejem bilo bi lupam 15.000. Grejanje sam prebacio na 3 klime, zivi smo i dalje 😎 zena i ja se malo nocu stisnemo jer nemam klimu u nasoj spavacoj, al deci toplo.

TP mi je u razmisljanju jer bi time "uposlio" postojeci sistem radijatorskog grejanja, uz zadrzavanje gasnog kotla kao backup-a u cilju smanjenja potrosnje gasa i maksimalnog iskoriscenja solara. "Ni zrna zita okupatoru 01.04" makar ja doplatio. Klime koje sam instalirao pre solara preuzele bi hladjenje leti jer njih 3 proslo leto testirano olade kucu ko bog.

Sad ekonomija, posto sam bankar (ne zamerite mi i nemojte me banovati), ako vec mogu uzeti grant od 20% i instalirati opremu koja mi ostaje u vlasnistvu zasto ne razorociti sredstva na koja dobijam 1-2% kada cu ta sredstva ustedeti u periodu od npr 5 god i vratiti ih na stednju. Dosli smo do tog momenta da je jeftinije investirati nego stedeti jer je prinos veci. Ne znam dal se razumemo.

Svaki dalji savet i komentar dobrodosao, nemojte se ustrucavati.
Sve to ima smisla, ako imaš višak solarnih kWh nakon što rešiš grejanje. Ali ako nemaš, grejaćeš sanitarnu vodu kWh iz mreže.

Ono sto sam ja do sada istrazio, TP je odlicna stvar ali kad se uradi kako treba.

Uslovi su:
Odlicna izolacija krova, idealno 20-30cm vune, ispod 15cm nikako
Odlicna izolacija zidova, bar 12cm stiropora idealno 15+
Podno grejanje, i odlicna izolacija ispod estriha, bar 10cm, idealno 12-15
Sto bolja pvc stolarija, idelano sa tri stakla argon
Nikad se ne iskljucuje grejanje od pocetka do kraja sezone
Izlazna voda 30-35 stepeni
Mora da se sracuna tacna jacina pumpe koja je potrebna

Ako ovo uspes, grejes se za dzabe i prijatno bude zbog male temperature poda, ali ulaganja su velika i pitanje koliko je izvodljivo kod vec postojecih kuca zbog podnog itd.

Mozes i na radijatore ako ides jedno duplo vece da bi kompenzovao temperaturu vode da spustis sto nize, mozes i na fan coile koje sam ja hteo, ali opet pumpa radi na vecoj temperaturi vode i trosi dosta (u odnosu na podno) cak i sa fan coil ili radijatorima mora bar 40-45 stepeni.

Sad da li ti se isplati moras sracunati dobro koliko trosi toplote tvoja kuca (znaci ubaci sve od debljine zidova, izolacije zidova, izolacije krova, tip stolarije itd), pa u to ubaciti odgovarajucu pumpu i temperaturu vode i onda po cop te pumpe koju uzimas (jer svaka ima drugaciju tablicu) izracunati na nacin kako se grejes (da li radi stalno ili ne), po prosecnoj spoljnoj temepraturi odredenog meseca, uzimajuci u obzir skupu i jeftinu tarifu koliko radi grejanje na jednoj i drugoj, sve to pomnozis sa cenom struje za oegovarajucu tarifu sa pdv-om (cene na sajtu su bez pdv-a).

Ako sam negde nesto pogresno razumeo do sad neka me neko ispravi ko se vise razume.

mislio je na

Ali gde su tu racunica, grafikoni, cifre za vas dvoje (deca odlaze kazes) i tusiranje jednom nedeljno?
OK, shvatam, ne ljutim se ne daj boze. Malo sam karikirao, treba sam smanjiti duhovitost. Sve OK. Deca ce otici, mislio sam na studije, ali nisam mislio da se nece vratiti. Samo gledam u buducnost ili se trudim. Kuca u kojoj zivim je od moga dede, prvi voz `46 ako se razumemo. Samo sam hteo da budem "pametniji" za druge. Bice ih, nadam se, pa majku mu valjda sam i ja zasluzio unucice. Izvini, i ti i ostali, malo sebi dajem slobode dok spremam veceru.

Samo molim bez onog

Rade to već pojedini sa gumama, pružnim pragovima, ivericom... Kancer u vazduhu za ceo komšiluk.

Što se tiče cisterne od 5000 litara, postoje sistemi gde se ne zagreva voda, već pesak. Direktno elektro grejačima. Nekoliko desetina centimetara izolacije od kamene vune i može čak da se obezbedi toplota pre zime za celu zimu (u teoriji može mescima da zadrži toplotu). Evo ga jedan primer:

Ali udaljavamo se od toplotnih pumpi, a to nam je ovde tema.

Recimo da sam zbog ovoga i obustavio projekat jer su likovi skupljali kablove zbog bakra pa im spaljivanje bilo usput pa da iskoriste.

Sve to ima smisla, ako imaš višak solarnih kWh nakon što rešiš grejanje. Ali ako nemaš, grejaćeš sanitarnu vodu kWh iz mreže.
Dace Bog Ra 👍

Мислио сам баш на ово што је dlalic окачио.
Ништа екстремно буџење, него кључ у руке решење.

Ono sto sam ja do sada istrazio, TP je odlicna stvar ali kad se uradi kako treba.

Uslovi su:
Odlicna izolacija krova, idealno 20-30cm vune, ispod 15cm nikako
Odlicna izolacija zidova, bar 12cm stiropora idealno 15+
Podno grejanje, i odlicna izolacija ispod estriha, bar 10cm, idealno 12-15
Sto bolja pvc stolarija, idelano sa tri stakla argon
Nikad se ne iskljucuje grejanje od pocetka do kraja sezone
Izlazna voda 30-35 stepeni
Mora da se sracuna tacna jacina pumpe koja je potrebna

Ako ovo uspes, grejes se za dzabe i prijatno bude zbog male temperature poda, ali ulaganja su velika i pitanje koliko je izvodljivo kod vec postojecih kuca zbog podnog itd.

Mozes i na radijatore ako ides jedno duplo vece da bi kompenzovao temperaturu vode da spustis sto nize, mozes i na fan coile koje sam ja hteo, ali opet pumpa radi na vecoj temperaturi vode i trosi dosta (u odnosu na podno) cak i sa fan coil ili radijatorima mora bar 40-45 stepeni.

Sad da li ti se isplati moras sracunati dobro koliko trosi toplote tvoja kuca (znaci ubaci sve od debljine zidova, izolacije zidova, izolacije krova, tip stolarije itd), pa u to ubaciti odgovarajucu pumpu i temperaturu vode i onda po cop te pumpe koju uzimas (jer svaka ima drugaciju tablicu) izracunati na nacin kako se grejes (da li radi stalno ili ne), po prosecnoj spoljnoj temepraturi odredenog meseca, uzimajuci u obzir skupu i jeftinu tarifu koliko radi grejanje na jednoj i drugoj, sve to pomnozis sa cenom struje za oegovarajucu tarifu sa pdv-om (cene na sajtu su bez pdv-a).

Ako sam negde nesto pogresno razumeo do sad neka me neko ispravi ko se vise razume.

Ne razumem se vise, cak sta vise manje.
Od uslova nisam nista ispunio:
  • izolacija krova tj gornje ploce je samo 2cm stirodura
  • zidovi 45cm +5cm stiropora
nemam podno, regijatori
- stolarija ALU 20 god stara
... sad me sramota, al tako sam bio u mogucnosti.

Nema sanse da ulazem dodatne regijatore, sigurno necu (bar ja raditi podno), spoljna fasada ni pod tackom razno za ove cene. Ploca... pojacamo za 10cm vune, ajd ako treba imam te vune.

18 godina ova kuca je funkcionisala sa gasnim kotlom Herman i niko umro nije, temp regijatora smo odrzavali na max 50C i to kad gosti dolaze, sto bi reklo da smo navikli i na 45 u sistemu. Zamisao je sada da se, posto smo uradili solare, trosak gasa prenese na solare i da trosimo stuju koju vec proizvodimo. Prosto sam pitao u grupi ko ima TP i kolika mu je potrosnja zimi, ja cu vec iskalkulisati dal mi se to isplati ili ne. Da li moji solari mogu ili ne mogu to da akumuliraju preko leta, da li cu koristiti MT ili VT. Trazio sam samo savet valjda zato forum i postoji.

Ako ovo uspes, samo se pitam, sta ako uspem. I sam se pitam, sta ako.

1773864120830.png
Evo izvod iz spec jedne TP (random sa neta), gde možeš da vidiš da COP drastično varira u zavisnosti od temperature vode koju planiraš. Na W35, COP je 4.1, na W55 COP je 2.7. Ogromna razlika. Tolika da ti se sa COP 2.7 investicija verovatno nikad ne bi isplatila. 3x meri pre nego što presečeš. Ta tvoja izolacija deluje samo prosečno, odnosno verovatno ti treba relativno visoka temperatura vode što znači niži COP.

Ja sam ti dao iskustvo iz prve ruke što se tiče solara jer ih i sam imam a grejem sa klimama, što ti je slično kao sa TP. Ono što ti hoćeš je da po svaku cenu uzmeš tih 120.000 koje ti oni daju ne razmišljajući koliko ćeš ti da daš, koliko će tebe to koštati itd. Solar za grejanje u najhladnijim mesecima (nov-feb) možeš da zaboraviš jer to ni približno ne pravi dovoljno struje za grejanje. Pomaže, ali nije dovoljno. Zato i služi prozjumer priča i kombinacija akumulacije preko leta i trošenje niže tarife zimi. Ti ne tražiš ovde savet već potvrdu da uradiš ono što si zamislio i zato ćeš i da pogrešiš ali nisi ni prvi ni poslednji.

@Mr Smith meni potrošnja skače duplo kad pomerim sa 30 na 35 stepeni da je voda u sistemu. To nije samo tih 5 stepeni već je i spoljna temperatura tad niža, pa pumpa mora više da radi da postigne zadatu temperaturu vode. COP ti pada što je temperatura vode u sistemu veća i što je spoljna temperatura manja. Možeš naći te vrednosti u specifikaciji pumpe koju želiš.
Moja pumpa od 8kW je potrošila 420kWh u januaru na nekoj temperaturi vode u proseku 33-34. Da je temperatura vode bila 45 verujem da bi potrošila duplo toliko, ako ne i više. O 50 i da ne pričamo. Nađi tabelu za taj LG koji ti nude i pogledaj minimalnu, maksimalnu snagu, COP i ostale parametre za temperaturu vode u sistemu koja je tebi potrebna, znači 45, i odatle bi trebalo da možeš da stekneš utisak o potrošnji.
Dobra stvar kod tebe je što će da ti ostane gasni kotao, pa ako pumpa krene da troši više nego što treba, možeš da se prebaciš na gas.
Imam primer slično izolovane kuće sa panelima kojima bi stigao račun 90000 u januaru da nisu imali rezerve struje od panela koju su ubacili u sistem tokom godine. U februaru su se grejali na ugalj sem kad je bila temperatura napolju 10+, jer su spucali sve rezerve struje koje su imali.
Mislim da ti toplotna pumpa može odraditi posao za prelazni period, ali kad bude ozbiljna zima, mislim da će ti gas biti isplativiji.

Vidim da su kolege odgovorili.Kasno palim.

Poslednja izmena:
@Mr Smith meni potrošnja skače duplo kad pomerim sa 30 na 35 stepeni da je voda u sistemu. To nije samo tih 5 stepeni već je i spoljna temperatura tad niža, pa pumpa mora više da radi da postigne zadatu temperaturu vode. COP ti pada što je temperatura vode u sistemu veća i što je spoljna temperatura manja. Možeš naći te vrednosti u specifikaciji pumpe koju želiš.
Moja pumpa od 8kW je potrošila 420kWh u januaru na nekoj temperaturi vode u proseku 33-34. Da je temperatura vode bila 45 verujem da bi potrošila duplo toliko, ako ne i više. O 50 i da ne pričamo. Nađi tabelu za taj LG koji ti nude i pogledaj minimalnu, maksimalnu snagu, COP i ostale parametre za temperaturu vode u sistemu koja je tebi potrebna, znači 45, i odatle bi trebalo da možeš da stekneš utisak o potrošnji.
Dobra stvar kod tebe je što će da ti ostane gasni kotao, pa ako pumpa krene da troši više nego što treba, možeš da se prebaciš na gas.
Imam primer slično izolovane kuće sa panelima kojima bi stigao račun 90000 u januaru da nisu imali rezerve struje od panela koju su ubacili u sistem tokom godine. U februaru su se grejali na ugalj sem kad je bila temperatura napolju 10+, jer su spucali sve rezerve struje koje su imali.
Mislim da ti toplotna pumpa može odraditi posao za prelazni period, ali kad bude ozbiljna zima, mislim da će ti gas biti isplativiji.

90 hiljada dinara? Šta je to, 3500-4000kW? Preko 100kW dnevno...

OK, shvatam, ne ljutim se ne daj boze. Malo sam karikirao, treba sam smanjiti duhovitost. Sve OK. Deca ce otici, mislio sam na studije, ali nisam mislio da se nece vratiti. Samo gledam u buducnost ili se trudim. Kuca u kojoj zivim je od moga dede, prvi voz `46 ako se razumemo. Samo sam hteo da budem "pametniji" za druge. Bice ih, nadam se, pa majku mu valjda sam i ja zasluzio unucice. Izvini, i ti i ostali, malo sebi dajem slobode dok spremam veceru.

Recimo da sam zbog ovoga i obustavio projekat jer su likovi skupljali kablove zbog bakra pa im spaljivanje bilo usput pa da iskoriste.

Dace Bog Ra 👍
Uloži u IZOLACIJI. Prvo tavanska ploča, podebljaj. Onda kupi još koju klimu. Eventualno bafer za plinski kotao, jer će ti isti trebati da greje kupatilo i sve one delove kuće gde klime ne dobacuju. Svaka druga opcija nije racionalna

Nazad
Vrh Dno