Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sta mislite koja je trenutno best buy pumpa do 10kw snage a da je tu cenovno do 4k evra? kolega razmatra fujitsu WOYA100KLT/ WSYA100ML3 koja je trenutno na akciji 455K dinara.

Imam Fujitsu 10kW (stariji model od ovog) i ne mogu a da je ne preporučim. Možda nema fensi opcije, ali pouzdana i stabilna je. Radi posao, ne pravi probleme. Ali kako "svaki ciga hvali svoga konja", raspitaj se i za druge opcije. To što je meni super, možda nekom drugom nije? Ne znam gde je nabavljaš i ko će ugrađivati, ali ima jedan pouzdan iz Novog Sada, pa proveri i kod njih. (da ne reklamiram)

Sta mislite koja je trenutno best buy pumpa do 10kw snage a da je tu cenovno do 4k evra? kolega razmatra fujitsu WOYA100KLT/ WSYA100ML3 koja je trenutno na akciji 455K dinara.
To ti je najpovoljnija pumpa od 10kW, ne računajući kineze. Dakle među japancima i nemcima nema 10kW za manje para

Kakva vam je suma za januar? Ja cu zavrsiti sa potrosnjom tp od oko 600kWh (±2kw). Oborio rekord 😀 Predhodni bio 589kWh. Ukupna struja iznenadjujuce nece preci 820 kWh. (vidi se efekat ves masine i susulice sa inverter motorima).

To ti je najpovoljnija pumpa od 10kW, ne računajući kineze. Dakle među japancima i nemcima nema 10kW za manje para
ja sad nesto gledam, možda je bolje da kupi ovu sa malo više para, deluje mi da je mnogo bolji uredjaj po specifikacijama. Šta misliš.

Prilozi

• IMG_6279.jpeg
    IMG_6279.jpeg
    225 KB · Pregleda: 61
  • IMG_6280.jpeg
    IMG_6280.jpeg
    646.5 KB · Pregleda: 63
Pa ne treba, ali koliko vidim za 800 evra više ova druga fujitsu ima znatno ozbiljnije performanse na temperaturama u minusu. Jeftinija imw kapacitet od 6.24KW na -20 sa vodom na 35 stepeni, a skuplja 9.26KW, dakle skoro da nema nikakav pad deklarisane snage.

112k nije 800eura

Meni treba slicna pumpa od 8kw, ajd 9 i nekako ali 10kw je verovatno previse.

Polako sa tim -20°C! Projektna temperatura za Beograd je -12°C, a realno govoreći, koliko ima dana u godini sa tom temperaturom? Tako da je realnije gledati -10°C ili čak -7°C. Sve ispod toga se kompenzuje toplotom uskladištenom u podu i zidovima, tako da debeli minusi preko noći nisu toliko strašni. Srednja zimska temperatura za Beograd je oko 3°C. Mislim da ova manja 10-ka ima Pdesign 9kW dok je 11.2-ka ima Pdesign 13kW ako me sećanje dobro služi. Ujedno je minimum na kome rade upola manji kod 10-ke, tako da ako ga slabiji model zadovoljava, nema ni potrebe ni logike ići na jaču varijantu, koja je u stvari hardverski ista kao 16-ca, samo je softverski podešena na nešto manju snagu. Sa TP nema mnogo smisla ići na jači model nego što je potrebno, čak je i kontraproduktivno.

Polako sa tim -20°C! Projektna temperatura za Beograd je -12°C, a realno govoreći, koliko ima dana u godini sa tom temperaturom? Tako da je realnije gledati -10°C ili čak -7°C. Sve ispod toga se kompenzuje toplotom uskladištenom u podu i zidovima, tako da debeli minusi preko noći nisu toliko strašni. Srednja zimska temperatura za Beograd je oko 3°C. Mislim da ova manja 10-ka ima Pdesign 9kW dok je 11.2-ka ima Pdesign 13kW ako me sećanje dobro služi. Ujedno je minimum na kome rade upola manji kod 10-ke, tako da ako ga slabiji model zadovoljava, nema ni potrebe ni logike ići na jaču varijantu, koja je u stvari hardverski ista kao 16-ca, samo je softverski podešena na nešto manju snagu. Sa TP nema mnogo smisla ići na jači model nego što je potrebno, čak je i kontraproduktivno.
Tako cu onda i preneti. Da li moze hidromodul da stoji u kotlarnici pored kotla za drva, ili mora biti unutar objekta koji se greje? Poenta je povezati toplotnu pumpu na postojeci sistem radijatora, pa bi bilo najprakticnije da hidromodul bude tu pored kotla.

Evo šta radi danas moja 10kW na spoljnoj temperatri od 6°C
1769875677945.png

Tek kad temperatura ode u minus, radi konstantno skoro najmanjom snagom. Kad je -10°C radi konstantno sa 50% kapaciteta.
A znaš kad radi punom stanom konstantno? Nikad. Još mi se nije desilo. Verovatno na -20°C. Da li znaš kad je bilo da je i dan i noć bila ta temperatura? U mom gradu nikad. Ne da se neko ne seća, nego istorijski hidrometerooliški podaci za otkako se meri. Bilo je -25° početkom februara 2012., ali samo noću. Danju je bilo -10°C. Znači da moja TP verovatno nikada neće raditi 24h punim kapacitetom.

Burazer ima 11kW, ali ima i veću kuću koja je lošija izolovana nego moja. Mora da ima nešto što može da obezbedi toliko toplote. Ali veliku kuću i jaku TP prate i veliki računi.

Hidromodul (unutrašnja jedinica) može da stoji u negrejanom prostoru. Meni stoji u garaži gde nije ni završena izolacija. Temperature budu ispod 10°C.

Ko je odredio koja jačina TP mu treba? Kažeš ima radijatore. Koju temperaturu vode treba da koristi da bi se grejao? Možda mu i treba ta jača. Možda mu je i ta jaka slaba. Treba izračunati.

Tako cu onda i preneti. Da li moze hidromodul da stoji u kotlarnici pored kotla za drva, ili mora biti unutar objekta koji se greje? Poenta je povezati toplotnu pumpu na postojeci sistem radijatora, pa bi bilo najprakticnije da hidromodul bude tu pored kotla.
https://microma.rs/kalkulator/
evo pa nek sračuna gubitke na recimo -10°C i unutrašnju 23°C pa javi ovde. Unutrašnja može da stoji bilo gde, samo da ne bude opasnosti od smrzavanja. Doduše dok je TP uključujna, ako voda ode ispod 8°C automatski se pokreće grejanje protiv smrzavanja. Kakvi su radijatori? Koja temperatura polaza mu sada treba da bi se grejao? Ako mu treba veća temperatura, onda bi morao da poveća površinu radijatora po kući.

Starija TP Fujitsu ima pad snage na -10, čini mi se da tad ima 7 kW, ali zato će ona sigurno da bolje pegla prelazne periode, na kraju krajeva ima becap. Da ima od 8 kW Fujitsu ja bih predložio nju, ali nažalost nema, ima Mića al je cijena masna.

Kaže da ima 100 rebara H600 i dva susaca, kad su bili ovi jači minusi i u kući je bilo 25 stepeni sa 45 stepeni u sistemu, inače kada je toplije drži 35 u sistemu.

Kaže da ima 100 rebara H600 i dva susaca, kad su bili ovi jači minusi i u kući je bilo 25 stepeni sa 45 stepeni u sistemu, inače kada je toplije drži 35 u sistemu.
A kvadratura? PS: uz TP je obavezan MAGNETNI filter. Ja imam manje efikasan stari Caleffi Dirtmag. Sad ima dosta bolji Caleffi XF, sa centralnom magnetnom šipkom, plus jako sitna mrežica, 0,16mm

A kvadratura? PS: uz TP je obavezan MAGNETNI filter. Ja imam manje efikasan stari Caleffi Dirtmag. Sad ima dosta bolji Caleffi XF, sa centralnom magnetnom šipkom, plus jako sitna mrežica, 0,16mm
240 kvadrata, ali trenutno se greje samo prizemlje, dakle 120 kvadrata. Prenecu za magnetni filter, ja isto imam taj stari caleffi dirtmag kod mene na instalaciji. Planiram i ja vec duži period prelazak na TP, trenutno se grejem na klime, a želim da koristim i radijatorski sistem koji imam od ranije u kući, imam isto oko 100 rebara H600 u 100 kvadrata prostora. Razmatram neku slabiju varijantu pumpe koja će da radi kada su tempereture u plusu, a klime bih aktivirao kada temperature odu u minus da pomognu pumpi. Šta mislite o toj varijanti? Meni bi u toj verziji trebala pumpa od jedno 4-6kw max po mojim proračunima.

Po kalkulatoru 8KW, ali ja mislim da je 6 mnogo realnije sa trenutnim stanjem kuće, izolacija je sendvic fasada sa 5cm vune. S obzirom da planiram renoviranje kompletno sledeće godine i prelazak na podno grejanje, radijatori bi bili samo privremeno rešenje do kraja ove zime i sledeće.

@SretenBG evo ti kalkulator pa sračunaj:
Kakvu izolaciju imaš?
@frrka koliko rebara H600 ide po kvadratu za TP?
AL radijator H600 (DT 10)
Polaz 40'C emituje 55W po rebru
Polaz 45'C emituje 72W po rebru
Polaz 50'C emituje 87W po rebru
Polaz 55'C emituje 105W po rebru

AL radijator H700
Polaz 40'C emituje 63W po rebru
Polaz 45'C emituje 78W po rebru
Polaz 50'C emituje 98W po rebru
Polaz 55'C emituje 118W po rebru

Ovo je pisano jos davno ovde u temi

1. Gubitak prostorije na -5
2. Maximum polaz vode koji hoćemo na -5 da imamo (45,40...)
3. Dobijemo minimalni broj rebara po prostoriji

Može i ukupan toplotni gubitak objekata, polaz vode koji želimo na -5, izračunamo koliko nam prosečno rebra treba po m2.

I klasika, malo vise u dnevnu, kupatilo , malo manje u spavaću , kuhinju...

AL radijator H700

Ovo je pisano jos davno ovde u temi
H600 na dt20 ima 44w snage, na dt30-75w...

Obećao sam podatke o radijatorima. Da ne bih kačio ovde tonu podataka, uzeo sam po 3 najčešća brenda i izvukao prosek za razne režime:

Panelni radijator TIP 21 (DT 10)
Polaz 40'C emituje oko 900W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1050W po m2
Polaz 50,C emituje oko 1200W po m2

Panelnu radijator TIP 22
Polaz 40'C emituje oko 1100W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1300W po m2
Polaz 50'C emituje oko 1500W po m2

AL radijator H700
☝️

Hladna radnja nema slabije TP fujitsu od 10KW, a ja gledam neke od 6-8kw snage, i u toj ceni sam našao LG therma V HM071MR U44. Koliko vidim, kapacitet je 7KW do -15C sto bi trebalo da zadovolji sve potrebe mog objekta. Jel ima neko iskustva sa ovim pumpama i da li je preporuka monoblok ili split?

Da ne ispadnem glup u drustvu, koja je ovo vrtsta radijatora, ovaj oklop je hladan, ima ovo sace na dnu i zraci toplotom extra. Ventil je na 3.5 od 5 i prevruce je u apartmanu trenutno. -6c spoljna u Ceskoj trenutno u stanu pretoplo, doduse ususkan je.

Prilozi

• IMG_1990.jpeg
    IMG_1990.jpeg
    133.1 KB · Pregleda: 54
  • IMG_1992.jpeg
    IMG_1992.jpeg
    158.5 KB · Pregleda: 57
Kakva vam je suma za januar? Ja cu zavrsiti sa potrosnjom tp od oko 600kWh (±2kw). Oborio rekord 😀 Predhodni bio 589kWh. Ukupna struja iznenadjujuce nece preci 820 kWh. (vidi se efekat ves masine i susulice sa inverter motorima).
I meni je potrosnja za januar bila dosta veca nego sve prethodno. 422kWh samo za grejanje. U decembru mi je bilo 365kWh za grejanje i toplu vodu. Pumpa izgurala sasvim fino i onih -12 sto je bilo. Temperatura vode u sistemu je bila od 32 do 35 kad su bili najveci minusi.

112k nije 800eura

Meni treba slicna pumpa od 8kw, ajd 9 i nekako ali 10kw je verovatno previse.
Ja sam zadovoljan sa Nimbus Plus 80 S T NET R32 Ariston, kako greje i potrosnja. Aplikacija je krs. Pisao sam ranije iskustva.

Naša TP potrošnja za sad je ovakva.
1770033015934.png

Januar nam je manji nego prošlig godina, ali samo zato što smo ložili vatru uveče za vreme praznika. Taman nam je pomoglo da ne uđemo u crvenu zonu. Inače bi bilo oko 720-750kWh

Ovog januara bi bilo više. 😉 Da budemo totalno iskreni. Mada je i ovo minimalna potrošnja.

Nazad
Vrh Dno