Grejanje sanitarne vode sa toplotnom pumpom zahteva ozbiljan bojler. Mora tkz. "HP bojler" da se ugradi, ako uzimate običan "solarni" bojler to neće raditi, bacićete novac samo.
Primer sa terena, bojler od 300l (naravno solarni) kuća 3 etaže, od bojlera do kupatima ima oko 25m u jednom pravcu, cevi naravno neizolovane jer smo mi inzenjeri "prevaranti" koji samo hoće da uzmu novac klijentu. Uključena recirkulacija, u cevima ima oko 25l vode, to recirkulaciina pumpa provrti 3-4 puta u svakom satu i podhladi bojler. Automatika TP prebaci na režim grejanja bojlera, greje ga skoro 2h jer su male cevne zmije, za to vreme kuća hladna. Sreća moja pa sam naučio iz iskustva da sve ove zamerke stavim na papir (u mail) i pre istalacije pošaljem klijentu i sada ne može da kaže da sam ih upozorio šta će se desiti. Privremeno smo rešili smo tako što smo isključili recirkulaciju i podesili da TP bojler greje samo 2 puta na dan, dok klijent ne izoluje cevi.
Poenta priče je dobro dimenzionisati potrebnu zapreminu bojlera, zati odabrati isključivo bojler namenjen za rad sa TP i obratiti pažnju da cevi sanitarne tople vode budu izolovane. Podesiti tem u bojleru na max 50'C i SCOP može biti veći od 3.
Može da se radi i pomoću štapa i kanapa, ali onda preuzimate odgovornost na sebe ako to ne bude radilo kako treba.