Šta je novo?

Toplotna pumpa

Grejacu kucu od 150 m2.zidna izolacija 20 cm stiropora,plafonaska 10 cm mineralna vuna(negde imam i vise gde je spusten plafon).prozori pvc 3 stakla,punjeni argonom.grejanje podno.trenutno se grejem na pelet

Grejacu kucu od 150 m2.zidna izolacija 20 cm stiropora,plafonaska 10 cm mineralna vuna(negde imam i vise gde je spusten plafon).prozori pvc 3 stakla,punjeni argonom.grejanje podno.trenutno se grejem na pelet
Ti si prava mušterija za TP, ubila se za tebe.

16kw? 😅

Pa onda nema poentu ulaganje u takvu izolaciju zar ne?

Ja bi video da nadjem nekoga da mi objasni matematicki zašto ne moze 6kw, ne zašto moze 16kw...nego zasto ne može 6kw? Da sam na tvom mestu.

Ja imam 16kw na skoro 200m2 sa duplo lošijom izolacijom od tebe i to na radijatorima pa moram da je limitriram sa snagom da bi iole normalno radila a ne kao da je ON OFF pumpa
Vezano za predimenzionisanje, izvodjac mi je savetovao da promenim parametar 14.1 POWER INPUT LIMITATION. To sam uradio (setovao mislim na 12KW). Da li neko zna, da li ovaj parametar stvarno nesto znaci za sam rad pumpe ili je to prosto ogranicenje da ne ide preko 12KW (ako sam tako zadao).
Da ti se zahvalim da nisam video kod tebe ne bi probao.
Deluje da izvođač zna malo vise o TP osim toga da ih samo ugradi i pusti da rade.

Druze jel ima razlika od kad si stavio na 4?
Ja sam sinoc stavio na 8. Ne znam mozda samo slucajno ali potrosnja od sinoc od 00 do danas do 23 je 22kwh.
Kako tebe služi? Pratio potrošnju?

Poslednja izmena:
Da ti se zahvalim da nisam video kod tebe ne bi probao.
Deluje da izvođač zna malo vise o TP osim toga da ih samo ugradi i pusti da rade.
Znaci, tvoj je zakljucak da ipak pomaze ovo podesavanje? Ja sam u startu stavio na vrednost 4 (po tabeli je to mislim12KW), zadovoljan sam potrosnjom, nisam vise eksperimentisao. Termostat je podignut na neku vecu vrednost koja ne moze da se dostigne, podesavam temperaturu vode, tako da pumpa radi non stop (bar kada su spoljne temperature ispod mozda 10-12). Temperatura vode je najcesce 35-38, danas sam prvi put isao na preko 40 (43).

Ta tabela mi das nije jasna za manje TP

Pa meni je cop bolji nego iz specifikacija koji se postize u lab uslovima tako da je to meni super.

Kompresor vidljivo ima vise rada nego bez ovog podešavanja.

Da li se meni cini ili na našem tržištu je lakse naci 16kw nego 5-6kw 😁

Mozda su se uvoznici malo zaleteli sa tim 16icama.

Prosečna kuća nema izolaciju, pa su valjda mislili da TP nude prosečnim domaćinstva. A kotlovi na drva 25kW najmanji, pa do 45kW. I ajd ti sad prodaj takvom "domaćinu" TP slabiju od 16kW 😂
Ni u ludilu stavljati pumpu jaču od 10kW. Sem ako ne grejete kuću sa odškrinutim prozorima "na kant".

Mislim konkretno za hisense toplotne pumpe,dali su ok,ili ne nisam nasao nista na netu o njima?
Tek su od prosle godine kod nas na trzistu, nasao sam samo da su cene oko 6000 evra ,16 kw jacine.a ja mogu da je uzmem za 3600 novu.

Znaci, tvoj je zakljucak da ipak pomaze ovo podesavanje? Ja sam u startu stavio na vrednost 4 (po tabeli je to mislim12KW), zadovoljan sam potrosnjom, nisam vise eksperimentisao. Termostat je podignut na neku vecu vrednost koja ne moze da se dostigne, podesavam temperaturu vode, tako da pumpa radi non stop (bar kada su spoljne temperature ispod mozda 10-12). Temperatura vode je najcesce 35-38, danas sam prvi put isao na preko 40 (43).
Za juče 9.1. mi je izasao COP 3.05

Po specifikaciji je 2.25 na -7 u lab uslovima.

Juce je prosek za 24h na -4, cop 3.05
1000026193.jpg

Zato i kažem da je meni dosta bolje nego bez njega.

Mislim konkretno za hisense toplotne pumpe,dali su ok,ili ne nisam nasao nista na netu o njima?
Tek su od prosle godine kod nas na trzistu, nasao sam samo da su cene oko 6000 evra ,16 kw jacine.a ja mogu da je uzmem za 3600 novu.
Ako imaš vec kombinaciju za HS onda je uzmi, samo neka to bude max 8kw.

1704901087465.jpeg
8

Ne znam sta predstavljaju ovi brojevi na tabeli jer mi nemaj logiku

Probao 4 na par dana, video da nije nista posebno pa prebacio na 8

da li netko zna nešto o ovoj pumpi. Imam dobru ponudu za nju New Energy Sunglow R290 9kw. Ne znam da li ima dodatini grijač u slučaju niskih tempertatura. Ovo planiram staviti na 110m2 grejanog porstora trostruko stakolo , i uskoro 14 cm izolacije.
sasa.pngdddd.png

Može tu ići i 7 ili 8 kW ako je takva izolacija kao što pišete a ako je još podno grijanje, eh ljepote.
Nije podno već radiatorsko , cijena sa montazom i pustanje u pogon nesto manje od 3000eura, ako vi imate preporuku bolju i ako je i skuplje samo da nemam previse problema sa niskim temperaturama
30% pad snage na -7?
to i mene muči da nije tako uzeo bih ju odmah jer gubi snagu na nizim temperaturama

Nije podno već radiatorsko , cijena sa montazom i pustanje u pogon nesto manje od 3000eura, ako vi imate preporuku bolju i ako je i skuplje samo da nemam previse problema sa niskim temperaturama

to i mene muči da nije tako uzeo bih ju odmah jer gubi snagu na nizim temperaturama

Popricaj sa instalerima da ti izracunaju da li bi mogoa ovako nesto da ubacis

Većina TP gubi snagu na nižim temperaturama, zato i tražim od trgovaca tablice ali se prave levati. Za Fujitsu imamo ali bih volio da vidim od Toshibe Estie.

Na pisanje @frrka i ostalih, igrao sam se malo sa power limitations. Sta sam primetio, smanjuje temp u sistemu koja je i dalje WD samo u razmeri u odnosu na zadati limit kW. Povecava flow pumpe recimo za 15% i sve to kombinuje u odnosu na neke peak-ove potrosnje. Ne pali backup grejace cak ni za kratko za vreme DF. Potencijalni problem je da sa limitiranom potrosnjom moze da skrati duzinu defrosta pa da razmak izmedju dva defrosta bude cesci, nije mi se desilo, ali eto to sam probasao na netu.

Na -5C spolja po WD bi mi sada bilo 45C, a trenutno limit ogranicava na 37-38C. Temperaturu u stanu odrzava bez problema, ali subjektivno lepse je sa 45C :) gde onda minimalizuje flow.

Potrosnja evo sad pri kraju dana je manja za nekih 20% u odnosu na juce sa slicnim uslovima.

1704925942086.jpeg

Za juče 9.1. mi je izasao COP 3.05

Po specifikaciji je 2.25 na -7 u lab uslovima.

Juce je prosek za 24h na -4, cop 3.05
Pogledajte prilog 422625

Zato i kažem da je meni dosta bolje nego bez njega.
Imaš veći COP jer trošiš manje od snage koja je bila merena pri laboratorijskom izračunu COP-a.
Pogledajte prilog 422739
8

Ne znam sta predstavljaju ovi brojevi na tabeli jer mi nemaj logiku

Probao 4 na par dana, video da nije nista posebno pa prebacio na 8
Ima logike, to je jačina struje koju limitiraš, izražena u amperima [A]

Evo "tablica" za Daikin TP. Mozete da izaberete modele pa unutra "Combination specific" pa onda unutrasnju jedinicu (ako je ima) pa onda da li sa bojlerom ili bez, kao i koja je vrsta grejanja (nemaju radijatore, ali fan coil moze da posluzi). Dole imate "Capacity table" i onda mozete da izaberete modove rada pumpe.

1000026301.jpg
Probao na jedno sat vremena da vidim kako ce raditi bez podešavanja.
1kw razlike u odnosu na prosek sa limitatorom.
Odmah sam vratio na max limit od 9 ampera

Nije mi meni juce zbog sunca ili sta vec, danas ide izmedju 2-3kw i to jednom kada sam ugasio PL otislo na 4.

Tvoja je isto 16kw trofazna bese

Nije mi meni juce zbog sunca ili sta vec, danas ide izmedju 2-3kw i to jednom kada sam ugasio PL otislo na 4.

Tvoja je isto 16kw trofazna bese
Da da isto trofazna 16kw. Kod nas bilo sunca danas, temperatura oko 1 stepen.
Mozda na nize tempereature i kod mene bice tako.

Ima li smisla ugradjivati toplotnu pumou za stan 48 m2, koja bi se povezala sa ventilokonvektorima u dnevnoj i spavacoj? Ako ovako nesto ima smisla, imate li predlog za model/kapacitet/brend?

Ako imate novaca i hoćete da bude te moderni zašto da ne. Pa jeftinije je dvije klime a u pitanju je stan, griju sa svih strana.

Glavni razlog je sto ne podnosim duvanje toplog zraka. Zato me zanima opcija toplotne pumpe vazduh-voda.

Ne vezano za tvoj slučaj ali TP je odlična stvar kada se uzima na rate tj kredit koji je vezan za lokalnu valutu shodno trenutnoj ekonomskoj situaciji.

Inflacija za ove dve godine je podigla plate ali fiksna rata za TP u npr dinarima je uvek ista.

Tako da ako neko razmišlja o kupovini, neka to bude na rate.

Nazad
Vrh Dno