Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tu ide zasebno. Ne idu iste temperature u podno i u radijatore sto znas i sam. Ima sema na netu potrazi malo videces o cemu se radi.

Poslednja izmena:
Druže, da li si ti pročitao šta sam napisao. Ti nemaš pojma šta su dva kruga grejanja ili hlađenja. (tačka) 👍

Kako podno i radijatorsko mogu raditi na istom polazu u istom krugu bez HS-a i dodatne pumpe, sem u drugom krugu , na bilo kom agregatu? Peku, tabani, ili se smrzneš? Površina odavanja toplote totalno neuporediva? Akumulacija toplote na keramici i alu ili panelnim radijatorima, neuporediva... Stavi TP na polaz od 30C , gde je kombinovano 50-50%(radijator-podno), snrzneš se na radijatorima? Ili sam ja glup i ništa nisam razumeo? Svaki model bilo kog sistema grejanja je projektovan da radi na ujednačenom (jednom) tipu grejanja. To pametni ljudi projektuju. Nema potrebe za ničim drugim. Spojite uređaj na sistem i to je to. Ako se kombinuje različit način predavanja energije ,onda ide druga priča.Bafer se koristi za manje startova TP-a i ništa više. Bafer je rezerva kad uđe u defrost da ima dovoljno toplote da ne smrzne izmenjivač( sve pod uslovom da niko ne gleda logove ili kako radi TP). Bafer ne greje, greje TP, sa polazom od 30C na podnom, a na radijatorskom nešto više, u zavisnosti od (samo) izolacije objekta.
Ko je rekao da ima i podno i radijatorsko?
Gospodin je pitao jako jednostavno da li može TP da se poveže direktno. Odgovor je da može. Nisam ja zaludan da čitam 20 poruka unazad sve i da povezujem šta je ko i kada rekao. Odgovorio sam na jednostavno pitanje.

• Like
Reagovanja: Ira
Druže, da li si ti pročitao šta sam napisao. Ti nemaš pojma šta su dva kruga grejanja ili hlađenja. (tačka) 👍
Procitao sam. Da si malo proguglao ili pratio temu naso bi odgovor. Nekoliko puta sam stavljao linkove ovde u temi od caleffi magazina tamo ima sema za razne situacije. Dva kruga grejanja, centralizovani bojleri, dhw, ... Razni primeri.

Ako ti kazes da nemam pojma nije nikakav problem.

Zdravo drugari. Nije me bilo godinu dana trebalo je vremena dok ne prodje subvencija pa instalacija. Imate u fotkama više detalja. Direktno je vezana bez bafera. Ako hoćete još neke fotke pišite. Dajte neke preporuke za podešavanja?

Prilozi

• IMG_5129.jpeg
    IMG_5129.jpeg
    579.4 KB · Pregleda: 95
  • IMG_5128.jpeg
    IMG_5128.jpeg
    661.9 KB · Pregleda: 85
  • IMG_5124.jpeg
    IMG_5124.jpeg
    872.8 KB · Pregleda: 83
  • IMG_5113.jpeg
    IMG_5113.jpeg
    523 KB · Pregleda: 85
Super sve izgleda. Ali mi nesto deluje da te je puno izaslo sve. Koje snage je pumpa? Mene je skoro duplo manje sve izaslo pre godiju i po dana, do duse bez bufera. Mada nisam isao preko subvencija pa sam dobio neki poopust za kesh placanje.

Prilozi

• IMG_7900.jpeg
    IMG_7900.jpeg
    274.7 KB · Pregleda: 87
Super sve izgleda. Ali mi nesto deluje da te je puno izaslo sve. Koje snage je pumpa? Mene je skoro duplo manje sve izaslo pre godiju i po dana, do duse bez bufera. Mada nisam isao preko subvencija pa sam dobio neki poopust za kesh placanje.
Imam 3 fancoilera, tehnicku dokumentaciju. Ja plaćam 930.000 a opstina ostalo. Vaillant split 12kw

Kako podno i radijatorsko mogu raditi na istom polazu u istom krugu bez HS-a i dodatne pumpe, sem u drugom krugu , na bilo kom agregatu? Peku, tabani, ili se smrzneš? Površina odavanja toplote totalno neuporediva? Akumulacija toplote na keramici i alu ili panelnim radijatorima, neuporediva... Stavi TP na polaz od 30C , gde je kombinovano 50-50%(radijator-podno), snrzneš se na radijatorima? Ili sam ja glup i ništa nisam razumeo? Svaki model bilo kog sistema grejanja je projektovan da radi na ujednačenom (jednom) tipu grejanja. To pametni ljudi projektuju. Nema potrebe za ničim drugim. Spojite uređaj na sistem i to je to. Ako se kombinuje različit način predavanja energije ,onda ide druga priča.Bafer se koristi za manje startova TP-a i ništa više. Bafer je rezerva kad uđe u defrost da ima dovoljno toplote da ne smrzne izmenjivač( sve pod uslovom da niko ne gleda logove ili kako radi TP). Bafer ne greje, greje TP, sa polazom od 30C na podnom, a na radijatorskom nešto više, u zavisnosti od (samo) izolacije objekta.
Zavisi gde ti se nalazi podno, kako je rađeno, koliko su veliki radijatori.

Kod mene je radijator i podno na istom polazu.

Na 0 ide 39c radijatori I podno.

Ako prilikom "rekonstrukcije" kuce uzmes u računicu da ce svuda ici ista temp.. Zašto ne bi napravio kako tebi odgovara.. Veličine grejnih tela.

3 kupatila i 1 hodnik su mi podno.

U kupatilu prijaju vruće pločice , ulazni hodnik odličan jer se suši obuća zimi, nema vode... jer nije namotano po standardu vec redje..uzimajuci u obzir da ce sve biti povezano na isti polaz..ajde da radimo po standrad pa da zakmoplikujemo za raznim dodaticma... podno ili radijator..isto je..dodaj ili smanji za slabije ili jace..

Sto se bafera tiče pa ako imaš 15L po kw u sistemu. Mislim da ti nije potreban bafer. meni su radijatori po kuci od 10 do 20 rebara, zavisi od prostorije.

Nemam bafer sve radi kako treba ali sam natkrio TP ( ona je kao usisivac..uvlaci sve...) i kada pada sneg , kisa , susnezica.. Ovako mi nista nije padalo po njoj i nije uvlacila, ne ulazi toliko cesto u DF.

Kod nas je "problem" sto je temperatura ulazne vode niska, moramo papuce da nosimo kuci uprkos podnom grejanju. Keramika je vise hladna nego mlaka, a temperatura u kuci 24c i preko.

Takodje, pre nego krenes u investiciju, racunaj i to da ce drzava uskoro da promeni obracun. Vrsice se presek svakog meseca, umesto jednom godisnje prvog aprila, pa nece moci vise da se akumuliraju kwh leti, da bi se koristili zim
Takodje, pre nego krenes u investiciju, racunaj i to da ce drzava uskoro da promeni obracun. Vrsice se presek svakog meseca, umesto jednom godisnje prvog aprila, pa nece moci vise da se akumuliraju kwh leti, da bi se koristili zimi.

Takodje, pre nego krenes u investiciju, racunaj i to da ce drzava uskoro da promeni obracun. Vrsice se presek svakog meseca, umesto jednom godisnje prvog aprila, pa nece moci vise da se akumuliraju kwh leti, da bi se koristili zimi.
Neto obračun će se primenjivati na sve prozjumere koji zaključe ugovor sa EPS-om posle 2026.Prema uredbi stari korisnici imaju još 7 godina prava na neto merenje, tako da to nije problem.

Kod nas je "problem" sto je temperatura ulazne vode niska, moramo papuce da nosimo kuci uprkos podnom grejanju. Keramika je vise hladna nego mlaka, a temperatura u kuci 24c i preko.
Isto kod nas 🙂
To su muke dobre izolacije i malih troškova 😀

Jedva čekam baš niske temperature da krene TP da radi malo jače, pa da osetim toplotu pod nogama. Jutros je nas je grejala voda od 28°C, a koliko vidim, u poslednje 2 nedelje polazna voda nije bila topija od 31°C.

Neto obračun će se primenjivati na sve prozjumere koji zaključe ugovor sa EPS-om posle 2026.Prema uredbi stari korisnici imaju još 7 godina prava na neto merenje, tako da to nije problem.
Tako je, ali to mogu da promene u nekom trenutku, kao recimo u Hrvatskoj ili drugim drzavama EU.

Mi smo tek na početku ovog procesa i prilično kaskamo za komšijama tako da će morati još neko vreme da stimulišu građane. Taman dok mi se otplati investicija
🙂.

Procitao sam. Da si malo proguglao ili pratio temu naso bi odgovor. Nekoliko puta sam stavljao linkove ovde u temi od caleffi magazina tamo ima sema za razne situacije. Dva kruga grejanja, centralizovani bojleri, dhw, ... Razni primeri.

Ako ti kazes da nemam pojma nije nikakav problem.
Sve stoji, ali šta misliš o ovom da na 100 stanova stavimo Celafi top, koja je razlika u ceni i ko to radi iako je TP u pitanju na svih 100 stanova. Mnogo je to para, mnogo i niko to ne radi, osim u jako skupoj kući, ili ako ga neko nagovori. Sve zavisi od održavanja i praćenja Tp-a. Ne od skupe opreme. Nedavno sam video jako dobru sliku koja oslikava danas. WC šola klasično vezana za kotlić, a ispod piše 2003god. Pored, isto , samo sa pumpom,grejačem, fiterom za vodu i wifi praćenjem. Ispod piše 2025god. Sve ide tamo,loše nam se piše, 🙂 🙂 🙂

Prilozi

• 671_1200x800.png.webp
    671_1200x800.png.webp
    74.7 KB · Pregleda: 57
  • razdelnik1.jpg
    razdelnik1.jpg
    383.1 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Nije bitno koji je proizvodjac opreme, bitno je da je sistem hidrulicki ispravan. Do se postuju neki standardi, da je automatizovan...

Da li je calefi, herz, esbe ili neki drugi brend ili kombinacija vise marki uopste nije toliko bitno. Svako bira po mogucnostima.

Radim sa KGH armaturom i tu su razlike u kvalitetu minimalne. Kad vidim koliko premijum brendovi naplaćuju običan razdelnik....i znam da jaki brendovi opstaju na tržištu samo zato što ih majstori guraju jer mogu najviše da se ugrade u cenu.

Može, jako jednostavno se to rešava. Nije ništa novo, ima takvih slučajeva svuda.
Vi konkretno ovde stalno prozivate i napadate. Tako da nema šta da se ja pravdam i pričam priče. To što Vi ne znate, a sebi dajete za pravo da napadate druge mi govori o Vašoj aroganciji i nevaspitanju. Zbog toga neću da Vam odgovorim.

Podno 2x kruga, 1x kupatilski peskir radijator spojen na podno, niskotemperaturni radijatori Vogel & Noot 5x komada, fancoil Sabiana 2x komada sve na 1x razdjelnik = ukupno 10x krugova. Podno do 35°C, radijatori niskotemperaturni do 40°C. Mislim da se ovdje podno jedino moze regulisati pravilnim protocima balansiranjem da dobijes max 35°C u podnom bez ikakvih ventila/termostata i ostalih gluposti.

Meni nije jasno oko temperaturne krive za Midea TP.
Na pumpi u podesavanjima izabrao sam:
Spoljna -5C = greje na 43C
Spoljna 17C = greje na 29C
Problem je što u aplikaciji kada izaberem da greje preko krive, onda imam 8 presetovanih podesavanja i ja tu izaberem zadnju osmu koja je:
-20C = 40C
20C = 35C
Pitanje je da li ova podesavanja iz aplikacije pregaze ona zadata podešavanja na pumpi ili ne? Da li postoji mogućnost u aplikaciji da ovih osam presset menjam kako meni odgovara?

Prilozi

• Screenshot_20251203_102804_SmartHome.jpg
    Screenshot_20251203_102804_SmartHome.jpg
    41.6 KB · Pregleda: 29
  • WhatsApp Image 2025-12-03 at 10.49.05_63408b07.jpg
    WhatsApp Image 2025-12-03 at 10.49.05_63408b07.jpg
    161.4 KB · Pregleda: 22
  • WhatsApp Image 2025-12-03 at 10.49.05_e6ddb400.jpg
    WhatsApp Image 2025-12-03 at 10.49.05_e6ddb400.jpg
    143.6 KB · Pregleda: 35
Moja je Midea split setovana na krivulju broj 9.
Na vanjskoj temperaturi -10°C polaz je 42°C. Na vanjskoj temperaturi 4°C polaz je 35°C. Sta sam primjetio da Midea pocinje zagrijavati tek od 34°C polazom..ispod toga tesko..i tesko joj je postici ako postavim tipa krivulju u plusu tipa +10°C vanjske polaz 32 ili 30°C tesko dostigne kada je vani pada temperatura i biva hladno..zato sam postavio ovako krivulju.

Pozdrav svima,
zanima me da li neko ima iskustva sa Hisense pumpama? Ja sam letos ugradio AHW-120HEDS1/AHM-120HEDSAA preko subvencija. Na postojeci radijatorski sistem koji je bio povezan na gasni kotao 24kw. Pumpa je direktno povezana, bez bafera.
Podesana kriva je
15C - t vode 34C
-7 - t vode 44C
Temperatura je od 23-25C zavisno od prostorije, svaka radijator ima svoju termo glavu.
Potrosnja za oktobar je 235kwh, dok za novembar 335kwh, ako je verovati podacima koje pumpa daje..
Kuca je 180m2 dvospratna, solidno izolovana(gliter blok+10cm mineralne vune+fasadna cigla+5cm stiropora, na podovima je 3 cm stirodur, tavanica 8cm stiroporau kosuljici+5cm kamene vune preko).
Kako vam se ovo cini? Da li je to ok potrosnja? i sta mogu ocekivati kad dodju hladniji meseci..

Meni nije jasno oko temperaturne krive za Midea TP.
Na pumpi u podesavanjima izabrao sam:
Spoljna -5C = greje na 43C
Spoljna 17C = greje na 29C
Problem je što u aplikaciji kada izaberem da greje preko krive, onda imam 8 presetovanih podesavanja i ja tu izaberem zadnju osmu koja je:
-20C = 40C
20C = 35C
Pitanje je da li ova podesavanja iz aplikacije pregaze ona zadata podešavanja na pumpi ili ne? Da li postoji mogućnost u aplikaciji da ovih osam presset menjam kako meni odgovara?
Nemoj nista preko app. Namesti preko kontrolne jedinice. App samo prati.

Pozdrav svima,
zanima me da li neko ima iskustva sa Hisense pumpama? Ja sam letos ugradio AHW-120HEDS1/AHM-120HEDSAA preko subvencija. Na postojeci radijatorski sistem koji je bio povezan na gasni kotao 24kw. Pumpa je direktno povezana, bez bafera.
Podesana kriva je
15C - t vode 34C
-7 - t vode 44C
Temperatura je od 23-25C zavisno od prostorije, svaka radijator ima svoju termo glavu.
Potrosnja za oktobar je 235kwh, dok za novembar 335kwh, ako je verovati podacima koje pumpa daje..
Kuca je 180m2 dvospratna, solidno izolovana(gliter blok+10cm mineralne vune+fasadna cigla+5cm stiropora, na podovima je 3 cm stirodur, tavanica 8cm stiroporau kosuljici+5cm kamene vune preko).
Kako vam se ovo cini? Da li je to ok potrosnja? i sta mogu ocekivati kad dodju hladniji meseci..
Napravi sebi kafu i zapali cigaretu ako pušiš, ništa ne diraj oko TP.

Ne vidim problem sa tom potrošnjom za 180m2 i to sa radijatorima. Ako ti treba poređenje, naših 140m2 sa podnim i plafonskim grejanjem je potrošilo 284 kWh u novembru. I meni je to OK.

Zdravo svima,

Evo i ja da se vratim posle duzeg vremena i konacno ugradjene toplotne pumpe i da podelim iskustva.
Ugradio sam ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 80 R32 (min/max) - 2.74kW-11.74kW za grejnu povrsinu od 200m2 podnog grejanja sa izolacijom 12cm stiropora na zidovima, 3cm stirodura u podovima i 25cm kombinacija staklene i kamene vune u krovu. Greje se i bojler od 200 litara za potrosnu sanitarnu vodu. Za oktobar i novembar ove godine potrosnja je bila 279 odnosno 254 kwh za temperaturu u bojleru 45°C i temperaturu vode u baferu od 25 do 30°C. Bafer je 120 litara i stavljen je zbog hladjenja preko fan coilova.
Potrosnjom sam jako zadovoljan i time da je ovih par dana krajem novembra kada je maksimalna temperatura bila oko 3°C voda od 30°C uspevala da zagreje kucu na 23-24°C.

Jako sam nezadovoljan Aristonovom mobilnom aplikacijom, koja je jako lose uradjena i ne daje ni priblizno opcija kao neke druge aplikacije cije su screen shot-ove ljudi delili na ovoj temi. Imam mogucnost samo da podesavam temperaturu i to je to. Nikakve krive, ogranicavanja niti bilo sta slicno tome.

Jos jedna stvar koja me je jako iznervirala, a nigde nije navedena je da kontorlni modul u kome je i termostat radi iskljucivo preko kabla (koji ja nisam ostavio jer se pumpa reklamira kao WiFi) pa ako budete kupovali Ariston, obavezno ostavite kabl od dnevne sobe do pumpe. Mozda u tom rezimu postoji vise podesavanja, ja trenutno mogu da kontrolisem samo temperatutu vode u baferu.

Jos jedna interesantna stvar je da ne postoji samo rezim hladjenja na pumpi, vec samo letnji rezim koji radi hladjenje i grejanje tople vode.
Ako ima nekog sa Ariston Nimbus pumpom ko zna kako bolje iskoristiti aplikaciju neka mi pise. 😀

Pisem kakva je potrosnja i za ostale mesece kad bude stizala, a ako vas zanima nesto drugo vezano za ovaj model, pisite.

Zdravo svima,

Evo i ja da se vratim posle duzeg vremena i konacno ugradjene toplotne pumpe i da podelim iskustva.
Ugradio sam ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 80 R32 (min/max) - 2.74kW-11.74kW za grejnu povrsinu od 200m2 podnog grejanja sa izolacijom 12cm stiropora na zidovima, 3cm stirodura u podovima i 25cm kombinacija staklene i kamene vune u krovu. Greje se i bojler od 200 litara za potrosnu sanitarnu vodu. Za oktobar i novembar ove godine potrosnja je bila 279 odnosno 254 kwh za temperaturu u bojleru 45°C i temperaturu vode u baferu od 25 do 30°C. Bafer je 120 litara i stavljen je zbog hladjenja preko fan coilova.
Potrosnjom sam jako zadovoljan i time da je ovih par dana krajem novembra kada je maksimalna temperatura bila oko 3°C voda od 30°C uspevala da zagreje kucu na 23-24°C.

Jako sam nezadovoljan Aristonovom mobilnom aplikacijom, koja je jako lose uradjena i ne daje ni priblizno opcija kao neke druge aplikacije cije su screen shot-ove ljudi delili na ovoj temi. Imam mogucnost samo da podesavam temperaturu i to je to. Nikakve krive, ogranicavanja niti bilo sta slicno tome.

Jos jedna stvar koja me je jako iznervirala, a nigde nije navedena je da kontorlni modul u kome je i termostat radi iskljucivo preko kabla (koji ja nisam ostavio jer se pumpa reklamira kao WiFi) pa ako budete kupovali Ariston, obavezno ostavite kabl od dnevne sobe do pumpe. Mozda u tom rezimu postoji vise podesavanja, ja trenutno mogu da kontrolisem samo temperatutu vode u baferu.

Jos jedna interesantna stvar je da ne postoji samo rezim hladjenja na pumpi, vec samo letnji rezim koji radi hladjenje i grejanje tople vode.
Ako ima nekog sa Ariston Nimbus pumpom ko zna kako bolje iskoristiti aplikaciju neka mi pise. 😀

Pisem kakva je potrosnja i za ostale mesece kad bude stizala, a ako vas zanima nesto drugo vezano za ovaj model, pisite.
Ako ti je najveci problem sto ima kabal a ne WIFI..uzivaj jer koliko vidim TP ti radi super tj ne moras da se baces sa ogranicavanjem snage 😉

Zdravo svima,

1764761774617.png

Ne vidim problem sa tom potrošnjom za 180m2 i to sa radijatorima. Ako ti treba poređenje, naših 140m2 sa podnim i plafonskim grejanjem je potrošilo 284 kWh u novembru. I meni je to OK.
Nije problem, cak sta vise ako je uporedim sa tvojom potrosnjom za novembar, a koji imas podno grejanje i odlicnu izolaciju ovo moje je ekstra potrosnja. Ne znam koliko se razlikuje ova potrosnja koju pumpa sama izmeri i realne potrosnje. Pumpa je trofazna , pokusacu da izmerim jednu fazu pa da uporedim, predpostavljam da je simetricna potrosnja po fazama.

Moja je monofazna i imam pametni prekidač/osigurač koji meri potrošnju na toj fazi i povezan je na Home Asisstant. (više informacija na temi: https://forum.benchmark.rs/threads/pametna-kuća-smart-home-diskusija-pitanja-ideje.436762). Ne bih ništa menjao što se tiče merenja potrošnje.
Ali nemam nikakvih podešavanja TP ako ne došetam do termostata na zidu, a za neke opcije moram da čitam dokumentaciju i da stiskam dugmiće na samoj unutrašnjoj jedinici, a meni izgleda ovako:
1764762700043.png
Nije baš pravljeno za korisnike nego za nekog ko postavlja i održava grejanja.

• Like
Reagovanja: 2dx
Nazad
Vrh Dno