Šta je novo?

Toplotna pumpa

Trenutno koristim kotao, a za podno imam Rehau stanicu za regulaciju.
Sa ubacivanjem toplotne pumpe će ona gotovo da izgubi na značaju.
Uglavnom ostali ukućani ne diraju ventile.
Cirkulacija kroz toplotnu pumpu mi je potrebna kada je pumpa ugašena i kada radi kotao.
Imam smart cirkulacinu pumpu i trokraki ventil, verovatno ću ubaciti i balansni pa ću videti koliko mogu da smanjim protok i temperaturu vode koju ću da šaljem u pumpu da je grejem. Da ne budu preveliki gubici.
FC, podno... ne znam sta ces sa kotlom na drva na njima bez bafera na kotlu..ja imam radijatore..i kada je -5 kuca mi trazi 45c vodu..i onda imam logike da palim kotao..pre toga..na 2-5c stepeni..otvaram prozore.. jer kotao ne moze ispod 60 a to mi je previse.. na -2 mu je u kuci oko 25c sa kotlom..

Ako dobro razumem ti bi isao direktno kotao ili ti je zamisao kotao i TP u bafer pa u kucu ?

Ide na varijantu kad je ledeno samo kotao i da greje vodu u tp da ne zamrzne a ovako samo tp. Na drva možeš koliko hoćeš da šteluješ temperaturu polaza ali uvek ide preo toga osim da sediš pored furune i ubacuješ drvce po drvce.

@frrka
Predimenzionisani su ti radijatori kada radi kotao i zato udaraju letnje temperature. Pitanje je šta će biti kod njega sa fc kada je tp u radu da li će uspevati da postignu zadatu temperaturu prostorije ili koliko im vremena treba.

Da.. Kod mene koliko toliko ima logike velika temperatura u radijatorima na velikom minusu tj -5 i ispod .... Ali kod njega.. Podno i FC koji su veliki emiteri toplote.. Na 60+ vodi... Mora bafer ..

Mislim da bi ti bilo najjednostavnije glikol i gasi pumpu bez razmišljanja

Koristim fancoile, kad radi TP, ne treba nikakva regulaciju u krugu grejanja sa njima, max. temperatura polaza TP ne prelazi temperaturu koju treba obarati. Kada radi kotao, trokrakim oborim temperaturu na 45 stepeni, to sam do sada radio.
Rehau ima opciju kontrole temperature prema senzoru koji se postavi na polazni vod podnog grejanja. Da li je uključena TP ili kotao, automatika i motor na trokrakom ograniče tu temperaturu na zadatu recimo 37 stepeni. Podno mi je 1/3 grejne površine, stanica ima mogućnost regulacije, ali meni ona treba samo da ograniči max. temperaturu polaza u krugu podnog. Moglo je i bez nje.
Ne planiram da stalno menjam rad TP-kotao. Kad pustim TP u rad, kotao će ostati samo kao rezerva.
Imam smart pumpu, trokraki i balansni pa ću da povežem pumpu da mogu da je grejem.
Ovde mogu dodati i akumulatorsko napajanje pumpe u slučaju da duže nema struje, cirkulcija vode je verovatno dovoljna da zaštiti TP.
Trenutno imam tri pumpe. Pumpe u kotlu i Rehau stanici nisu smart.
Prelaskom na TP, osaje mi jedna pumpa koja nije smart, zamenit ću je.
Dakle tri smart pumpe, elektronika TP i stanice i nisu neka potrošnja. Svaka cirkulaciona pumpa troši 3W-40W.
Bafer (ili volumizer), HID skretnica, odvojeni krugovi grejanja, svaki krug ima svoju pumpu, toplotna pumpa svoju. Ne vidim tu nešto višak.
Krug grejanja pumpe, pitanje da li će se ikada koristiti.
Pitanje za korisnike TP, da li svi imate glikol u sistemu ili neko koristi vodu?

Dok sam pisao poruku, oduzilo se pa da odgovorim na nove poruke.
Trenutno mi je kotao na pelet, Biodom C25, smart. Imam taj bafer 100l, HID skretnicu, dva kruga grejanja sa trokrakim. Trokraki na podnom je motorizovan.
Uglavnom držim polaznu temperaturu u krugu fancoila oko 45 stepeni, povremeno je malo korigujem ručno, da dobijem ciljanu temperaturu.
Fancoile sam malo predimenzionisao, cilj mi je da što manje koristim drugu i treću brzinu ventilatora, a i snaga hlađenja im je nešto manja od snage grejanja.
Hlađenje mi je bitno koliko i grejanje. Mogućnost hlađenja mi je bitnija od potere za što boljim COP-om.

Ciljana temperatura u kotlu je 72 stepna, u baferu 60-70 stepeni. Objekat još nije završen, pa ni grejanje.
Za kotao sam obezbedio dovoljno grejnih tela (FC + podno) da se kotao ne gasi. Ponekad se ugasi u prelaznom periodu na početku i kraju sezone.
Videću za pumpu, morat ću dodati još FC.
Nisam bio baš konzistentan u pisanju, pumpa još nije ubačena u sistem grejanja. Za neki od komentara, pretpostavljam da će biti kako sam napisao.

Poslednja izmena:
Ja imam tek postavljenu Mideu split 12kw, grijem 130 kvadrata, trosio sam 25 kwh po ovim temperaturama dnevna 10-12 stepeni a navecer bude oko 4 stepena.
Frkka mi je pomogao da podesim krivu grijanja i sada trosim dnevno 8-9 kwh. Nevjerovatno ali istinito.
Ps. U kuci je 23.5 - 24 stepena.
Kolika vam je sada dnevna potrošnja?
Kod mene je dnevno oko 21kw, TP od 8kw ( juče i prekjuče 19 i 18.11.2025). Temperatura u sobi je 24C, i kotrolišem kotao preko kirve.
Grejem 88m2 od kojih 28m2 su podno grejanje i ostalo 60m2 aluminijumski radijator. Kada gledam trnutnu potrošnju kreće se izmedju 850w i 950w. Preko dana kada je sunčano onda pravi pauze od po nekih 15 minuta.
Koliko kod vas može najniže da spušta potrošnju kada gledate trenutnu potrošnu?

@priest77
Potrošnja bi trebala da zavisi više od objekta nego od toplotne pumpe. Ako imaš slabu izolaciju pumpa će više raditi da ugreje i potrošiće više struje. Druga stvar je polazna toplota vode. Ako je veća, TP više troši da je postigne (pošto radi na principu razlike spoljne temperature i temperature vode).
Nakon inicijalnog zagrevanja objekta, potrošnja bi trebalo da se stabilizuje, pošto tada samo održavaš temperaturu.

21 kWh je dosta za 88m2. Sigurno je slaba izolacija. 850-950W znači da radi sa minimalnom snagom. To što radi konstantno i ne pojačava je dobro i dobro je podešeno (koliko ja razumem). Kad bude zahladnelo, trebalo bi da troši i do 2-3 kW na sat.

Poređenja radi, naša ne može da troši manje od 950-1000W, ali to radi samo periodično, a ne preko celog dana.
Ovako to izgleda:
1763663382274.png

I potrošnja za danas je 7,1 kWh. Juče je bila 12 kWh. Grejemo 160m2, podno.

Nisam pratio da li si već pisao. Možeš li ponoviti koja je temperatura vode u sistemu i kakvu izolaciju imaš.

Temperaturu vidim da sada drzi na 36C.
Izolaciju imam stiropor od 10cm svugde okolo osim prednjeg dela gde nismo hteli da pokrijemo fasadnu ciglu i to je zid od cigle 42cm debljine.
Kod tebe, sudeći po dijagramu, TP nije radila od 8 ujutru do 4 posle podne.

Poslednja izmena:
Kod mene je dnevno oko 21kw, TP od 8kw ( juče i prekjuče 19 i 18.11.2025). Temperatura u sobi je 24C, i kotrolišem kotao preko kirve.
Grejem 88m2 od kojih 28m2 su podno grejanje i ostalo 60m2 aluminijumski radijator. Kada gledam trnutnu potrošnju kreće se izmedju 850w i 950w. Preko dana kada je sunčano onda pravi pauze od po nekih 15 minuta.
Ista povrsina skoro, samo radijatori, ista velicina pumpe, limitirana pumpa na 6A trenutno (ako me sluzi secanje i formula na trofaznoj struji mu to dodje na oko pola kapaciteta ukoliko je napon u standardu EU, sto nije, ali ajde - 230 V * 6 A * 3 ~ 4kW, mada mozda gresim). Dnevna potrosnja je 10-12kw, stim da COP 4+ kada je ovako konstantno 6-8C. Posto sam na jugo-zapdnoj strani, slicno kao tebi ako je dan sa iole sunca desi se da od 13-16h preko dana pumpa uopste ne radi, ili ima krace cikluse npr oko 45min. U stanu je namesteno 25C. Novembarska potrosnja za sad mi je 144kw ukupno. Uglavnom limitiranje snage me je spaslo sa tim ultra kratkim ciklusima.

Protok kod mene danas 1.15 do 1.30 M3/H i nikako da ga dignem..a onda skontam nesto vrlo bitno danas..kako je vani snijeg i 1°C cesce ide u defrost toplotna pumpa primjetim da cirkulaciona pumpa tokom defrosta ide max snagom u unutrasnjoj jedinici TP i protok skoci odjednom na 2.2 do 2.3 M3/H sto znaci da je unutra pumpa podesena na AUTOMATSKI rezim.
Niskotemperaturne radijatore Vogel & Noot drzim na 24°C nisu na MAX.. Podno radi sa protokom 1.5 litar i tu sam cirkulacionu pumpu smanjio na brzinu 2 posto je podno jako tromo.
Kontam iduce godine kada sezona zavrsi grijanja ovo..
DA - ovo je jedna od najboljih kombinacija za sistem koji ima i radijatore i podno.**
Toplotna pumpa -> radijatori (direktno) Povrat -> volumizer/puffer 50-60 L Iz puffera -> dodatna pumpa + miješajući ventil - -> podno grijanje
Sve je ispravno i radi veoma dobro ako se uradi:
e balansiranje
. dobra krivulja
• pravilni protoci

Trenutno koristim Buffer 200 litara Cordivari. Ukupno u sistemu 2x cirkulacione pumpe. Jedna za podno i jedna za radijatore niskotemperaturne i 2x fan coil koje ne koristim. Znaci ukupno u sistemu 3x cirkulacione pumpe previse. Grijem se po krivulji. Vanjski polaz -10°C polaz 42°C i na +4°C vanjske polaz 35°C.

Danas je temperatura bila od jutros pa do veceras u prosjeku 0.28 stepeni kada gledam u app. Potrosila je 46 kWh. Temp u kuci je 23.5-24 konstantno, 130 kvadrata grijem. Mozda moze bolje ali i ovo mi je dobro.

Vrh Dno