Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Trenutno koristim kotao, a za podno imam Rehau stanicu za regulaciju.
Sa ubacivanjem toplotne pumpe će ona gotovo da izgubi na značaju.
Uglavnom ostali ukućani ne diraju ventile.
Cirkulacija kroz toplotnu pumpu mi je potrebna kada je pumpa ugašena i kada radi kotao.
Imam smart cirkulacinu pumpu i trokraki ventil, verovatno ću ubaciti i balansni pa ću videti koliko mogu da smanjim protok i temperaturu vode koju ću da šaljem u pumpu da je grejem. Da ne budu preveliki gubici.
FC, podno... ne znam sta ces sa kotlom na drva na njima bez bafera na kotlu..ja imam radijatore..i kada je -5 kuca mi trazi 45c vodu..i onda imam logike da palim kotao..pre toga..na 2-5c stepeni..otvaram prozore.. jer kotao ne moze ispod 60 a to mi je previse.. na -2 mu je u kuci oko 25c sa kotlom..

Ako dobro razumem ti bi isao direktno kotao ili ti je zamisao kotao i TP u bafer pa u kucu ?

Ide na varijantu kad je ledeno samo kotao i da greje vodu u tp da ne zamrzne a ovako samo tp. Na drva možeš koliko hoćeš da šteluješ temperaturu polaza ali uvek ide preo toga osim da sediš pored furune i ubacuješ drvce po drvce.

@frrka
Predimenzionisani su ti radijatori kada radi kotao i zato udaraju letnje temperature. Pitanje je šta će biti kod njega sa fc kada je tp u radu da li će uspevati da postignu zadatu temperaturu prostorije ili koliko im vremena treba.

Da.. Kod mene koliko toliko ima logike velika temperatura u radijatorima na velikom minusu tj -5 i ispod .... Ali kod njega.. Podno i FC koji su veliki emiteri toplote.. Na 60+ vodi... Mora bafer ..

Mislim da bi ti bilo najjednostavnije glikol i gasi pumpu bez razmišljanja

Koristim fancoile, kad radi TP, ne treba nikakva regulaciju u krugu grejanja sa njima, max. temperatura polaza TP ne prelazi temperaturu koju treba obarati. Kada radi kotao, trokrakim oborim temperaturu na 45 stepeni, to sam do sada radio.
Rehau ima opciju kontrole temperature prema senzoru koji se postavi na polazni vod podnog grejanja. Da li je uključena TP ili kotao, automatika i motor na trokrakom ograniče tu temperaturu na zadatu recimo 37 stepeni. Podno mi je 1/3 grejne površine, stanica ima mogućnost regulacije, ali meni ona treba samo da ograniči max. temperaturu polaza u krugu podnog. Moglo je i bez nje.
Ne planiram da stalno menjam rad TP-kotao. Kad pustim TP u rad, kotao će ostati samo kao rezerva.
Imam smart pumpu, trokraki i balansni pa ću da povežem pumpu da mogu da je grejem.
Ovde mogu dodati i akumulatorsko napajanje pumpe u slučaju da duže nema struje, cirkulcija vode je verovatno dovoljna da zaštiti TP.
Trenutno imam tri pumpe. Pumpe u kotlu i Rehau stanici nisu smart.
Prelaskom na TP, osaje mi jedna pumpa koja nije smart, zamenit ću je.
Dakle tri smart pumpe, elektronika TP i stanice i nisu neka potrošnja. Svaka cirkulaciona pumpa troši 3W-40W.
Bafer (ili volumizer), HID skretnica, odvojeni krugovi grejanja, svaki krug ima svoju pumpu, toplotna pumpa svoju. Ne vidim tu nešto višak.
Krug grejanja pumpe, pitanje da li će se ikada koristiti.
Pitanje za korisnike TP, da li svi imate glikol u sistemu ili neko koristi vodu?

Dok sam pisao poruku, oduzilo se pa da odgovorim na nove poruke.
Trenutno mi je kotao na pelet, Biodom C25, smart. Imam taj bafer 100l, HID skretnicu, dva kruga grejanja sa trokrakim. Trokraki na podnom je motorizovan.
Uglavnom držim polaznu temperaturu u krugu fancoila oko 45 stepeni, povremeno je malo korigujem ručno, da dobijem ciljanu temperaturu.
Fancoile sam malo predimenzionisao, cilj mi je da što manje koristim drugu i treću brzinu ventilatora, a i snaga hlađenja im je nešto manja od snage grejanja.
Hlađenje mi je bitno koliko i grejanje. Mogućnost hlađenja mi je bitnija od potere za što boljim COP-om.

Ciljana temperatura u kotlu je 72 stepna, u baferu 60-70 stepeni. Objekat još nije završen, pa ni grejanje.
Za kotao sam obezbedio dovoljno grejnih tela (FC + podno) da se kotao ne gasi. Ponekad se ugasi u prelaznom periodu na početku i kraju sezone.
Videću za pumpu, morat ću dodati još FC.
Nisam bio baš konzistentan u pisanju, pumpa još nije ubačena u sistem grejanja. Za neki od komentara, pretpostavljam da će biti kako sam napisao.

Poslednja izmena:
Ja imam tek postavljenu Mideu split 12kw, grijem 130 kvadrata, trosio sam 25 kwh po ovim temperaturama dnevna 10-12 stepeni a navecer bude oko 4 stepena.
Frkka mi je pomogao da podesim krivu grijanja i sada trosim dnevno 8-9 kwh. Nevjerovatno ali istinito.
Ps. U kuci je 23.5 - 24 stepena.
Kolika vam je sada dnevna potrošnja?
Kod mene je dnevno oko 21kw, TP od 8kw ( juče i prekjuče 19 i 18.11.2025). Temperatura u sobi je 24C, i kotrolišem kotao preko kirve.
Grejem 88m2 od kojih 28m2 su podno grejanje i ostalo 60m2 aluminijumski radijator. Kada gledam trnutnu potrošnju kreće se izmedju 850w i 950w. Preko dana kada je sunčano onda pravi pauze od po nekih 15 minuta.
Koliko kod vas može najniže da spušta potrošnju kada gledate trenutnu potrošnu?

@priest77
Potrošnja bi trebala da zavisi više od objekta nego od toplotne pumpe. Ako imaš slabu izolaciju pumpa će više raditi da ugreje i potrošiće više struje. Druga stvar je polazna toplota vode. Ako je veća, TP više troši da je postigne (pošto radi na principu razlike spoljne temperature i temperature vode).
Nakon inicijalnog zagrevanja objekta, potrošnja bi trebalo da se stabilizuje, pošto tada samo održavaš temperaturu.

21 kWh je dosta za 88m2. Sigurno je slaba izolacija. 850-950W znači da radi sa minimalnom snagom. To što radi konstantno i ne pojačava je dobro i dobro je podešeno (koliko ja razumem). Kad bude zahladnelo, trebalo bi da troši i do 2-3 kW na sat.

Poređenja radi, naša ne može da troši manje od 950-1000W, ali to radi samo periodično, a ne preko celog dana.
Ovako to izgleda:
1763663382274.png

I potrošnja za danas je 7,1 kWh. Juče je bila 12 kWh. Grejemo 160m2, podno.

Nisam pratio da li si već pisao. Možeš li ponoviti koja je temperatura vode u sistemu i kakvu izolaciju imaš.

Temperaturu vidim da sada drzi na 36C.
Izolaciju imam stiropor od 10cm svugde okolo osim prednjeg dela gde nismo hteli da pokrijemo fasadnu ciglu i to je zid od cigle 42cm debljine.
Kod tebe, sudeći po dijagramu, TP nije radila od 8 ujutru do 4 posle podne.

Poslednja izmena:
Kod mene je dnevno oko 21kw, TP od 8kw ( juče i prekjuče 19 i 18.11.2025). Temperatura u sobi je 24C, i kotrolišem kotao preko kirve.
Grejem 88m2 od kojih 28m2 su podno grejanje i ostalo 60m2 aluminijumski radijator. Kada gledam trnutnu potrošnju kreće se izmedju 850w i 950w. Preko dana kada je sunčano onda pravi pauze od po nekih 15 minuta.
Ista povrsina skoro, samo radijatori, ista velicina pumpe, limitirana pumpa na 6A trenutno (ako me sluzi secanje i formula na trofaznoj struji mu to dodje na oko pola kapaciteta ukoliko je napon u standardu EU, sto nije, ali ajde - 230 V * 6 A * 3 ~ 4kW, mada mozda gresim). Dnevna potrosnja je 10-12kw, stim da COP 4+ kada je ovako konstantno 6-8C. Posto sam na jugo-zapdnoj strani, slicno kao tebi ako je dan sa iole sunca desi se da od 13-16h preko dana pumpa uopste ne radi, ili ima krace cikluse npr oko 45min. U stanu je namesteno 25C. Novembarska potrosnja za sad mi je 144kw ukupno. Uglavnom limitiranje snage me je spaslo sa tim ultra kratkim ciklusima.

Protok kod mene danas 1.15 do 1.30 M3/H i nikako da ga dignem..a onda skontam nesto vrlo bitno danas..kako je vani snijeg i 1°C cesce ide u defrost toplotna pumpa primjetim da cirkulaciona pumpa tokom defrosta ide max snagom u unutrasnjoj jedinici TP i protok skoci odjednom na 2.2 do 2.3 M3/H sto znaci da je unutra pumpa podesena na AUTOMATSKI rezim.
Niskotemperaturne radijatore Vogel & Noot drzim na 24°C nisu na MAX.. Podno radi sa protokom 1.5 litar i tu sam cirkulacionu pumpu smanjio na brzinu 2 posto je podno jako tromo.
Kontam iduce godine kada sezona zavrsi grijanja ovo..
DA - ovo je jedna od najboljih kombinacija za sistem koji ima i radijatore i podno.**
Toplotna pumpa -> radijatori (direktno) Povrat -> volumizer/puffer 50-60 L Iz puffera -> dodatna pumpa + miješajući ventil - -> podno grijanje
Sve je ispravno i radi veoma dobro ako se uradi:
e balansiranje
. dobra krivulja
• pravilni protoci

Trenutno koristim Buffer 200 litara Cordivari. Ukupno u sistemu 2x cirkulacione pumpe. Jedna za podno i jedna za radijatore niskotemperaturne i 2x fan coil koje ne koristim. Znaci ukupno u sistemu 3x cirkulacione pumpe previse. Grijem se po krivulji. Vanjski polaz -10°C polaz 42°C i na +4°C vanjske polaz 35°C.

Danas je temperatura bila od jutros pa do veceras u prosjeku 0.28 stepeni kada gledam u app. Potrosila je 46 kWh. Temp u kuci je 23.5-24 konstantno, 130 kvadrata grijem. Mozda moze bolje ali i ovo mi je dobro.

Ako neko ima preporuku za pouzdanog servisera za TP, može u DM da pošalje

Danas je temperatura bila od jutros pa do veceras u prosjeku 0.28 stepeni kada gledam u app. Potrosila je 46 kWh. Temp u kuci je 23.5-24 konstantno, 130 kvadrata grijem. Mozda moze bolje ali i ovo mi je dobro.
Drago mi je da si zadovoljan i da ti sve radi kako treba.

46kWh na dan bi značilo oko 1400 kWh mesečno + struja za domaćinstvo i ode to do 1700-1800 kWh. Koliko se sećam, ti si iz Bosne? Ne znam kako se tamo obračunava struja i koje su cene. Ovde u Srbiji bi sad bio veliki račun zbog toga što su poskupeli struju i smanjili granicu za ulazak u crvenu zonu.
Mi za sada imamo duplo manju dnvenvu potrošnju od vaše, za 140m2 u Vojvodini, sa spoljnim temperaturama koje se kreću od 2-5°C.

Ranije si pisao da ste trošili 15m3 drva, što se slaže sa ovom potrošnjom TP. Čini mi se da bi trebali nešto da izolujete. Negde vam ide toplota, inače bi smo imali slične potrošnje. Biće vremena, prva vam je sezona sa TP. Znaćete više na proleće, kad prođu baš niske temperature iz januara.

Drago mi je da si zadovoljan i da ti sve radi kako treba.

46kWh na dan bi značilo oko 1400 kWh mesečno + struja za domaćinstvo i ode to do 1700-1800 kWh. Koliko se sećam, ti si iz Bosne? Ne znam kako se tamo obračunava struja i koje su cene. Ovde u Srbiji bi sad bio veliki račun zbog toga što su poskupeli struju i smanjili granicu za ulazak u crvenu zonu.
Mi za sada imamo duplo manju dnvenvu potrošnju od vaše, za 140m2 u Vojvodini, sa spoljnim temperaturama koje se kreću od 2-5°C.

Ranije si pisao da ste trošili 15m3 drva, što se slaže sa ovom potrošnjom TP. Čini mi se da bi trebali nešto da izolujete. Negde vam ide toplota, inače bi smo imali slične potrošnje. Biće vremena, prva vam je sezona sa TP. Znaćete više na proleće, kad prođu baš niske temperature iz januara.
Da, iz Bosne sam. Grijem ukupno oko 130. Za grijanje 1 sprata ( 64 kvadrata) trosili smo oko 15 m3 drva.. ali kod nas je jaca zima, npr. kod nas je danas sinoc od 00:00 pa do sada konstantno 0 ili -1. Sada za grijanje 2 sprata trošim po ovim temperaturama eto nek je otrpilike 50 kwh. Cijena struje kod nas je 0.09 €. Sto se tice izolacije okolo je stiropor i fasada, na tavanu sam 1 sobu stavio 20 cm vune u rolni i ta soba je jako topla a na ostale dijelove kuce sam stavio između greda 20 cm tvrde vune u tablama. Jucer je pao snijeg i malo sam danas gledao snijeg na kuci i primjetio sam da se malo otopio i to mi govori da toplina ide gore preko tavana. Jedina opcija je dodati jos 10 cm meke vune u rolni preko 20 cm tvrde vune.

Potreban mi je "collective brainstorm" šta mislite da je bolje od ova dva. To su merenja rada toplotne pumpe snage 10kW na otprilike istim spoljnim temperaturama od 3-4°C. U sistemu je bafer od 500 litara i u kući se ne oseti apsolutno nikakva razlika u temperaturama. U kući je u oba slučaja stabilnih 24,5-25°C.
Dakle, ovako izgleda potronja i rad TP:
1763973881221.png
1763973900843.png
U oba slučaja je TP potrošila ~12,5 kWh.
Temperatura polazne vode je u prvom slučaju bila oko 30-31°C, a u drugom 29-30°C.

Razlika u podešavanjima je samo koliko dozvoljavam da kompresor pravi pauzu između dva paljenja. Prvi slučaj 2 sata, drugi slučaj 15 minuta. Namerno su velike razlike da bi se uočila neka razlika, ali ne ništa nisam zaključio, pa mi treba vaša pomoć tj. mišljenje.

Šta mislite, da li je dobro da pumpa radi malo jače sa dužim pauzama i da se pali 5-6 puta na dan, ili da ima tokom celog dana kratke peroida rada? Daleko je od "short cycling"-a, tako da me taj deo ne brine.
Nekako naginjem ka drugom načinu, pošto zamišljam da u TP ima nešto što se ohladi u tih 2 sata (možda neko ulje), pa mora od početka da postigne stabinu radnu temperaturu, a za 15 minuta, možda je to slabije izraženo.

Ne znam koliko može da bude merodavno spoljna temperatura 3-4°C jer zavisi da li je jednog dana bilo više vremena 3°C a drugog 4°C ili obrnuto.
Za pauzu od 2h povratna voda je nešta malo hladnija nego sa pauzom od 15min i zato su pikovi takvi dok se ne stabilizuje. Moje mišljenje je da što je niža spoljna temperatura pumpa bi trebalo da radi sa manjim pauzama jer bi bafer uvek bio "pun" u slučaju da dodje do defrosta i ne bi bilo nekih većih smetnji u radu grejanja.
Nije ista priča ali to je ista polemika medju gasadžijama (grejanje sa gasnim kondenzacionim kotlom) ali kotlovi rade na sasvim drugom principu.

Potreban mi je "collective brainstorm" šta mislite da je bolje od ova dva. To su merenja rada toplotne pumpe snage 10kW na otprilike istim spoljnim temperaturama od 3-4°C. U sistemu je bafer od 500 litara i u kući se ne oseti apsolutno nikakva razlika u temperaturama. U kući je u oba slučaja stabilnih 24,5-25°C.
Dakle, ovako izgleda potronja i rad TP:
Pogledajte prilog 514115
Pogledajte prilog 514116
U oba slučaja je TP potrošila ~12,5 kWh.
Temperatura polazne vode je u prvom slučaju bila oko 30-31°C, a u drugom 29-30°C.

Razlika u podešavanjima je samo koliko dozvoljavam da kompresor pravi pauzu između dva paljenja. Prvi slučaj 2 sata, drugi slučaj 15 minuta. Namerno su velike razlike da bi se uočila neka razlika, ali ne ništa nisam zaključio, pa mi treba vaša pomoć tj. mišljenje.

Šta mislite, da li je dobro da pumpa radi malo jače sa dužim pauzama i da se pali 5-6 puta na dan, ili da ima tokom celog dana kratke peroida rada? Daleko je od "short cycling"-a, tako da me taj deo ne brine.
Nekako naginjem ka drugom načinu, pošto zamišljam da u TP ima nešto što se ohladi u tih 2 sata (možda neko ulje), pa mora od početka da postigne stabinu radnu temperaturu, a za 15 minuta, možda je to slabije izraženo.
Ja bih birao prvi grafik. Manje stop/start znači duži vek kompresora

Hvala obojici. I ja sam tako razmišljao.
Bafer ima uvek dovoljno toplote za defrost. A treba mu oko 6 sati da se ohladi za 1°C kad TP ne radi. Koliko vidim, voda u baferu nikada ne padne ispod 25°C i to kad TP ne radi skoro ceo dan.
I meni zvuči da je manje pokretanje kompresora bolje, ali nisam siguran da je dobro da ima toliko pokretanja posle toliko pauze.
Videću na šta će ličiti kad budu temperature konstantno u minusu. Za to je u stvari dimenzionisan sistem, ali već nekoliko godina imamo tople zime. Sad bi mi trebala neka TP od max 6kW jačine.

Kad je defrost kompresor menja smer i izuzima energiju iz povratne vode da bi ugrejao/odmrzao spoljnu jedinicu (isti sistem kao inverter klima grejanje-hladjenje). Kod prvog defrosta ćeš videti šta se dogadja pa se odluči.

Sve to znam. Ovo je 6 zima, a svake zime odradi bar 100 defrosta. Evo kako izgleda izmereno:
Opadne potrošnja struje na standby na 5 minuta:
1764024239566.png
I za tih 5 minuta temperatura u baferu padne za par stepeni, ali se brzo vrati kad TP nastavi da greje:
1764024334259.png
Da nemam čime da merim, ne bih ni znao kad radi defrost, a kad ne. Bafer sve to upije. Ima akumulirane toplote, ne za 5 minuta defrosta, nego za sat vremena 🙂

Dakle 50L vode je dovoljno za defrost? Šta bi bilo da nema bafera-volumajzera? Da li se oseti pothlađivanje poda? Ne bi trebalo, jer je pod inertno grejno telo, velike mase

Koliko kapiram po dijagramu to se sve dešava na 15min uključivanja?
1°C je ogromna veličina za toplotnu pumpu i kod uključivanja na 2h dosta toplote će biti utrošeno (sam defrost skine "par" stepeni) te će tp vući više el energije da dovede sistem u balans. Moj je komentar zato bio probaj pa odluči.

Poslednja izmena:
Dakle 50L vode je dovoljno za defrost? Šta bi bilo da nema bafera-volumajzera? Da li se oseti pothlađivanje poda? Ne bi trebalo, jer je pod inertno grejno telo, velike mase
Kod mene je 500L. Nemam pojma šta bi bilo da nema. Verovatno se ne bi nešto začajno promenilo, pošto, kao što kažeš, pod bi trebalo da je inertan. Možda bi izvukao koji stepen više temperature, ali opet ne verujem da bi primetio pod nogama da li protiče 31°C ili 28°C na tih 5 minuta.

Koliko kapiram po dijagramu to se sve dešava na 15min uključivanja?
1°C je ogromna veličina za toplotnu pumpu i kod uključivanja na 2h dosta toplote će biti utrošeno (sam defrost skine "par" stepeni) te će tp vući više el energije da dovede sistem u balans. Moj je komentar zato bio probaj pa odluči.
Jeste, ali se slično dešava i kod mnogo dužih pauza između uključivanja kompresora. Defrost uvek radi kad radi i TP, tako da tu nema razlike. Mislim da sistem potroši isto energije u oba slučaja. Da bi se litar vode podigao za jedan stepen, isto je uložene energije, bez obzira na vremenski period ili početnu temperaturu.

Pozdrav, COP mi je 2.0 kada je vanjska temp prosjecna dnevna 1.9C. Midea split 12 kW, ogranicena amperaza na najmanje, Radijatorsko grijanje, buffer 100l, 130kvadrata, preko krivulje
5c, +44c voda
+15c, +30voda
Termostate sam stavio na maximum i temperatura u kuci je konstantno 23.5 stepena.
Amperazu sam ogranicio na najmanje 9A, ali kada gledam grafik bude i 3kWh po satu. Danas je toplije pa cu staviti ovaj grafilon jer ne mogu od jucer da stavim.

Prilozi

• IMG_2988.png
    IMG_2988.png
    65.3 KB · Pregleda: 25
@Myrnas
Šta je pitanje? Zašto je COP 2.0 pod ovim uslovima? Zašto nekad troši 3kW? Meni to deluje OK.
Ako sam dobro razumeo, ovo je tvoja toplotna kriva:
1764060377913.png
Da li možeš da vidiš koja ti je temperatura vode u sistem? Na spoljnoj temperaturi od 2°C, trebalo bi da je voda 48°C. Po specifikaciji moje TP, imao bih COP oko 2,3.
Tako da mi 3kW po satu, koliko ti troši TP, deluje isto realno. Znači da odaje oko 6kW toplote. Sigurno ne troši toliko 24/7. Ono što je bitno je prosek.
Moja može da dobaci do 4kW potrošnje, ali to je baš retko i ekstremno. Ne očekujem da stalno bude "gas do daske". Nekad radi jače, nekad slabije, nekad ne radi u opšte. U proseku, na mesečnom periodu, bude ispod 1kW, kad je hladno.

Onda je kod mene sjajna situacija, pratim potrosnju po fazi gde mi je pumpa nakacena. Ne prebaci potrosnju nikad preko 1.3kw ovih dana kada je oko 0c ujutru i to toliko trosi samo ujutru oko 6-7 kad prebacuje iz nocnog u dnevni rezim rada. Kada je temperatura oko 10c recimo, potrosnja je oko 500-600w.
Na screenshotu ispod je prikazana ukupna potrosnja struje preko noci (radi pumpa i 1-2 sijalice), ujutru u 7 recimo temperatura u kuci bude 23-24c.
Da vas ne zbune boje. Jedna znaci napajanje iz baterija, druga direktno iz solarnih panela.

Prilozi

• IMG_7874.png
    IMG_7874.png
    40.6 KB · Pregleda: 29
Poslednja izmena:
@component
Napravio sam gresku,
kriva je
-5c, +44c voda
+15c, +30voda
Sada trenutno ne mogu da vidim temperaturu vode na 2 stepena ali mogu da vidim na 3 stepena voda je cca 39 stepeni.
Sto se tice COP ucinio mi se mal na prosjecnoj temperaturi 1.9 C.
EDIT: kod nas su jucer jutarnje temp bile -3 a dnevna 2-3 stepena i vecernja je bila 0. Zato je prosjecna temp 1.9

e -5°C je druga priča 🙂
1764062583681.png
Znači da se slažu teorija i praksa.
Na spoljnih 2°C bi trebalo da je COP bliže 3, a ne 2. Nego, kako znaš koliki je COP? Piše negde? Kod moje stare TP mislim da nemam prikaz, nego pogledam u tablici specifikacije i znam šta bi u teoriji trebalo da bude.

COP racunam 96/50. Nissm pokusao sta bi bilo kada bi koristio termostat i fiksnu temp polaza vode.

Prilozi

• IMG_2989.png
    IMG_2989.png
    63.3 KB · Pregleda: 32
Nazad
Vrh Dno