Kolika će biti potrošnja sa kamenom vunom? Na nivou sezone. Do 30.000?I kod nas je bila očekivana potrošnja:
Pogledajte prilog 486637
Još nije gotova grejna sezona, ali ne očekujem više od 100 kWh za april. Završavamo grejnu sezonu i ukupan trošak će biti oko 36.000 dinara.
Pogledajte prilog 486640
Da. Tako nešto po mojim proračunima. Vuna se nikada neće finansijski isplatiti, ali ne planiram da je stavim zbog uštede u grejanju.Kolika će biti potrošnja sa kamenom vunom? Na nivou sezone. Do 30.000?
Pod uslovom da je krovna površina izolovana, svih 180m2 bi mogla da zagreje pumpa snage 10kW. Ako krov nije izolovan prvo se pozabavite time pa tek onda razmišljajte o grejanju.Pozdrav,
U planu mi je prelazak sa grejanja na pelet (radijatori) na toplotnu pumpu vazduh-voda u kuci od oko 90 m2. Trenutno grejemo sa peci AlfaPlam Commo 21 i odrzavamo temperaturu na 23C od 07h do ponoci, bez grejanja tokom noci.
Kuca je izolovana stiroporom debljine 8 do 10 cm, prozori su PVC, a ulazna vrata alu.
Plan za novi sistem:
- Prizemlje (cc90 m2):
- Podno grejanje u dnevnom boravku, hodniku, trpezariji i kupatilu (oko 50 m2).
- Fan coil jedinice u spavacoj i decijoj sobi (postavljen brodski pod).
- Postoje i dve inverter klime 12BTU u dnevnoj i decijoj sobi.
- Sprat (trenutno nije u funkciji, planiran u buducnosti):
- Planirano podno grejanje (90 m2).
U objektu vec postoji solarni termosifonski bojler za toplu vodu.
Zamolio bih za savet:
- Koja bi toplotna pumpa (snaga, model, proizvodjac) bila preporucena za ovaj objekat?
- Sta mislite, da li ici na monoblok ili split varijantu?
- Po grubim proracunima potrebna snaga bi bila izmedju 8 i 12 kW, ali bih voleo cuti iskustva onih koji imaju slicnu konfiguraciju.
Unapred hvala svima na pomoci!
Ako postoji mogućnost nestanka struje, onda je svakako bolji split u odnosu na monoblok, jer antifriz koji bi obavezno išao u monoblok ubija efikasnost toplotne pumpe. Po ovome što si napisao, 6kW ti je dovoljno za sprat i prizemlje. Evo pogledaj https://microma.rs/kalkulator/Ćao svima. Pratim povremeno ovu temu, poslednjih dana je iščitavam, i pratim razne YT kanale, glava me boli, jer je specifična situacija.
Elem, kuća je prizemna, osnova oko 62 kvadrata, grejne površine nešto manje (mislim da je čovek izmerio laserom nešto oko 55-56 kvadrata). Pod nije izolovan, fasada je stiropor 5 cm, prozori kvalitetni drveni, vakumski sa 2 stakla. Razvučeno je etažno grejanje svuda osim u dnevnom boravku. Panelni radijatori, predimenzionisani. U dnevnoj nema radijatora jer smo koristili alfa term 20, koja nije mogla da se obuzda (da ne ulazim sad u pricu da je tu trebalo vrv da ide bafer i sl, a da ga nije bilo). Ili je nenormalno toplo, 27-28, ili hladno. Optimalno je ako se obigrava oko peći i čeka da izgori drvo pa onda doda novo. Uz sve to, mislim da i dimnjak nije bio odgovarajući za tu peć i dosta je dimila i bukvalno na 2 meseca moralo detaljno da se čisti, plus dimnjak zapuši. To je glavni razlog što sam bio u razmišljanju o prelazu na drugi tip grejanja (samo klima otpada, jer imam klinca koji će sigurno još par godina više da se igra na podu). Dodatni problem u celoj tematici je što planiramo da dižemo sprat, da li sledeće ili one tamo godine, videćemo, ali tada bih svakako pojačao fasadu na 15cm sa grafitnim stiroporom i na spratu bi svakako bilo podno grejanje.
1. Ideja mi je bila pelet, ali vidim da opet poskupljuje, plus samo kotao je već u rangu 2k evra tako da u startu za prvu sezonu bi trebalo bar 2700e (plus radijatori u dnevnom boravku)
2. Kad je cifra takva, poceo sam da gledam TP i glava boli, koji proizvođač, da li monoblok ili split. Trenutno vidim da je LG na akciji, i to i monoblok i split, ali split je rasporodat i kada ce biti i da li ce biti, ne zna se, kazu vrv ce LG gurati R290 priču. Preko poznatog sajta sam okacio da mi daju ponude, cimao i lokalce u Lazarevcu. Dobio sam neverovatno široku ponudu. Na slepo preko tog sajta, iz Užica lik kaže treba mi 16kW. Drugi preko sajta je došao i rekao 6kW i to će podržati i sprat. Pa opet na slepo sa detaljnijim podacima Viessmann su mi rekli da treba 5kW. I konačno, lokalac kaže da je LG 9kW monoblok dovoljna. On kaže i bafer da stavimo ali na odlazni vod (iz pumpe u bafer, iz bafera u radijatore), tj radio bi kao volumizer, ne kao separacija. Pa tu sad ide i dodatno pitanje, na YT sam gledao hrvata heatmaster koji tvrdi da ne treba dodatna cirkulaciona pumpa (doduše u njegovom videu je podno grejanje, vaillant TP sa elektronskom grundfos cirkulacionom pumpom), dok mi lokalac kaže da mora dodatna pumpa jer radijatori traže jači potisak i da je on isprobavao bez i da mora. On je ubacio neku običnu wilo pumpu u ponudu, koja ima max snagu od 170W. Pa opet vidim da ljudi pišu da je bolje da se ne koriste te obične pumpe već elektronske. U celu tu priču, LG daje i el grejač od 6kW za dinar. Ja sam hteo split, jer vidim da ljudi uglavnom više hvale split zbog defrosta i eventualnog servisa (lokalac tvrdi da ovaj bafer upravo služi i za defrost), ali u sličnom cenovnom rangu je Midea i svi što prepakuju Mideu, dok su japanci i nemci dosta skuplji za 8-10kw. Bilo kakav savet, da li je dovoljno 9kW za sada i za kasnije, bio bih zahvalan jer ne bih da dajem velike pare a onda da niti se ugrejemo niti računi budu normalni (lokalac mi garantuje da neće preći račun 10-15k za pumpu u decembru-januaru jer on ima sličnu kuću i setup). I da, kada kažem predimenzionisani radijatori, po računici bi bilo od 250W do 300W po kvadratnom metru u svakoj prostoriji (ako uzmemo deklarisanu snagu panelnih radijatora)
Izvinjavam se na predugom postu![]()
Ja buh na tvom mestu ipak pojačao površinu radijatora. 47°C već nije za TP. Izguraće to svaka, ali od efikasnosti nema ni FČitam,INOVATIVNA TEHNOLOGIJA,LIDERI i sve ostalo,svaki proizvodjač isto piše. Koju TP kupiti,220m2 kuća,dva sprata po 110,imam izolaciju i pvc. Za spoljnu temperaturu 0 stepeni,meni treba nekih 40-42 stepena temperatura vode u radijatorima. Na -5 mi treba 45-47 u radijatorima. Imam dva dvotarifna brojila,po jedno za svaki sprat. Ako može neki savet onih koji imaju sličnu kvadraturu i ostalih koji već koriste TP.
Pa sa radom 24h mislim da bi mi trebala manja temperatura vode,znam da efikasnost posle 42-43c pada u vodu.Ja buh na tvom mestu ipak pojačao površinu radijatora. 47°C već nije za TP. Izguraće to svaka, ali od efikasnosti nema ni F
niža tarifa | viša tarifa | jedna tarifa | |
Zelena | 2.277 din | 9.109 din | 7.970 din |
Plava | 3.416 din | 13.663 din | 11.955 din |
Crvena | 6.831 din | 27.328 din | 23.911 din |
niža tarifa | viša tarifa | jedna tarifa | |
Zelena | 2.937 din | 11.751 din | 10.281 din |
Plava | 4.407 din | 17.625 din | 15.422 din |
Crvena | 8.812 din | 35.253 din | 30.845 din |
Kuća u Kaludjerici,hladnije za 2-3 stepena od centra grada. Global Vox radijatori 600,na 90m2 imam 80 rebara. Ima mesta da se pojačaju radijatori,dodaju rebra. Pišu na forumu,da antifriz smanjuje performanse monoblok tp,da li je to provereno tako? Imam mesta za split tp,samo ima i drugih koji ne kažu da je split bolji i efikasniji?Ne gledajući cenu, split je bolji. Ako ništa drugo, voda ostaje u kući i ne brineš zbog smrzavanja.
Uvek je bolje da imaš veću površinu u radijatorima. Ako ne možeš da dodaš onda ništa... teraj kako možeš. Već znaš da će biti veći računi neko da ih dodaš. Napisao si da na -5°C treba preko 45°C u radijatorima. Ova zima je bila blaga, a opet je noću bilo bliže -10°C. Ne znamo gde je kuća i kolike najniže temperature imaš tamo.
Ako imaš dvotarifno brojilo, želećeš da TP radi noću. Nama je zimi najveća potrošnja noću, u nižoj tarifi. A to znači da očekuješ da većinom TP radi na nižim temperaturama nego danju. Manja je efikasnost, ali ne 4 puta manja, koliko je jeftinija struja.
A gde imaju da se kupe? Ja nisam video da ta serija ima u ponudi kod nasGospodo draga pisali smo o tome već više puta. Ko ima novce stavi Vogel not niskotemperaturni, ko je boranija kao mi, rebro po kvadratu pa onda puta 30% dodaš rebara ili visina*širina*dužina *7 pa podijeliše sa 14. A uz malo truda i čitanja moglo bi se to i izračunati sam.
Trebalo bi da ima i kod vas, samo je cijena masna. Ukucaj Vogel not, trebalo bi da izbaci imali i gdje.A gde imaju da se kupe? Ja nisam video da ta serija ima u ponudi kod nas
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari