Šta je novo?

Toplotna pumpa

Kod mene je pumpa trosila u januaru i februaru oko 7k struje mesecno (165m2 grejne povrsine).

Da, premala je ušteda da se isplati. Ali se povećava fazni pomeraj zagrevanja i hlađenja zidova, kao i bolja izolacija od buke

Pozdrav,

U planu mi je prelazak sa grejanja na pelet (radijatori) na toplotnu pumpu vazduh-voda u kuci od oko 90 m2. Trenutno grejemo sa peci AlfaPlam Commo 21 i odrzavamo temperaturu na 23C od 07h do ponoci, bez grejanja tokom noci.

Kuca je izolovana stiroporom debljine 8 do 10 cm, prozori su PVC, a ulazna vrata alu.
Plan za novi sistem:
  • Prizemlje (cc90 m2):
    • Podno grejanje u dnevnom boravku, hodniku, trpezariji i kupatilu (oko 50 m2).
    • Fan coil jedinice u spavacoj i decijoj sobi (postavljen brodski pod).
    • Postoje i dve inverter klime 12BTU u dnevnoj i decijoj sobi.
  • Sprat (trenutno nije u funkciji, planiran u buducnosti):
    • Planirano podno grejanje (90 m2).

U objektu vec postoji solarni termosifonski bojler za toplu vodu.

Zamolio bih za savet:
  • Koja bi toplotna pumpa (snaga, model, proizvodjac) bila preporucena za ovaj objekat?
  • Sta mislite, da li ici na monoblok ili split varijantu?
  • Po grubim proracunima potrebna snaga bi bila izmedju 8 i 12 kW, ali bih voleo cuti iskustva onih koji imaju slicnu konfiguraciju.

Unapred hvala svima na pomoci!

Pozdrav,

U planu mi je prelazak sa grejanja na pelet (radijatori) na toplotnu pumpu vazduh-voda u kuci od oko 90 m2. Trenutno grejemo sa peci AlfaPlam Commo 21 i odrzavamo temperaturu na 23C od 07h do ponoci, bez grejanja tokom noci.

Kuca je izolovana stiroporom debljine 8 do 10 cm, prozori su PVC, a ulazna vrata alu.
Plan za novi sistem:
  • Prizemlje (cc90 m2):
    • Podno grejanje u dnevnom boravku, hodniku, trpezariji i kupatilu (oko 50 m2).
    • Fan coil jedinice u spavacoj i decijoj sobi (postavljen brodski pod).
    • Postoje i dve inverter klime 12BTU u dnevnoj i decijoj sobi.
  • Sprat (trenutno nije u funkciji, planiran u buducnosti):
    • Planirano podno grejanje (90 m2).

U objektu vec postoji solarni termosifonski bojler za toplu vodu.

Zamolio bih za savet:
  • Koja bi toplotna pumpa (snaga, model, proizvodjac) bila preporucena za ovaj objekat?
  • Sta mislite, da li ici na monoblok ili split varijantu?
  • Po grubim proracunima potrebna snaga bi bila izmedju 8 i 12 kW, ali bih voleo cuti iskustva onih koji imaju slicnu konfiguraciju.

Unapred hvala svima na pomoci!
Pod uslovom da je krovna površina izolovana, svih 180m2 bi mogla da zagreje pumpa snage 10kW. Ako krov nije izolovan prvo se pozabavite time pa tek onda razmišljajte o grejanju.

NA TEMU TOPLOTNA PUMPA NA RADIJATORSKOM GREJANJU, UTICAJ IZOLACIJE NA POTROŠNJU OBJEKTA
Sezona 2023/24 objekat bez izolacije. Grejanje od 01.12.2023, do 30.04.2024. 5 meseca grejanja, Sezona 2024/25 isti period grejanja sa izolacijom 12 cm stiropora.
2023/2024: Prosecna nocna temperatura za 5 meseci, 4,52 C, dnevna 11,3 C, procesna temperatura polazne vode 31,35 C, potrošeno 4086 KW.
2024/2025: Prosečna nocna temperatura za 5 meseci 3,29 C, dnevna 9,91 C, prosecna temperatura polazne vode 29,54 C, potrošeno 2785 KW,
Potrošeno manje 1301 KW i pored toga što je bila malo hladnija grejna sezona.
Objekat koji se grejao u dva nivoa ukupno 130 m2. Grejanje je bilo 24 sata temperatura u objktu 23,5 do 24,5 C zavisno od prostorija gde se nalaze.
Radijatori su predimenzionisani 24 m dužnih visine 60 cm.
Toplotna pumpa je GREE 10 kw split trofazna.
POZDRAV SVIMA NA FORUMU KOJI MI JE MNOGO POMOGAO DA PRIKUPIM ZNAJA O GREJANJU TOPLOTNOM PUMPOM,
PRE NEGO ŠTO SAM SE UPUSTIO U OVU INVESTICIJU,
DO SLEDEĆE GREJNE SEZONE!

Izolacija stropa? Stolarija? Novogradnja, giter obični blok ili termo?
Moja opaska - nije sezona bila baš malo hladnija, kod mene su računi bili fino podebljani.

Sa 12 cm izolacije nije baš bitno da li je giter ili termo blok. Jako mala je razlika između ta dva kad postoji izolacija.
Mi smo potrošili 13% više struje za grejanje u odnosu na prošlu sezonu, ali sam malo optimizovao grejanje, tako da bi verovatno bio i koji % više. Ne vredi gledati iznos računa. Zbog prošlogodišnjh popusta na potrošnju, račun je bio nerealno nizak, a sada se vratio u normalu. A to znači 40% veći u odnosu na pre godinu dana.

BTW dobra fora koju nordijci koriste (jer je svaki termalni most bitan), nad prozore/otvore stavljaju hrastove grede, što je spram betona, itekako energetski pametnije rješenje.

Nazad
Vrh Dno