Šta je novo?

Toplotna pumpa

Hladjenje ljeti iskljucivo preko klima !
TP i fancoili hladjenje..tesko ide..po meni TP nije namjenjena za hladjenje..tu joj je mana..samo grijanje. Jednostavno fancoili rade sa temperaturama od 9 do 12°C na hladjenju..ako stavis te temperature radi sve puse hladan zrak ali zato imas kondezat na cijevima oko TP sva voda se sliva na pod..pokusaj oblaganja cijevi alo opet isti problemi kondezat sebi nadje mjesto..ako stavis TP na 16 ili 18 °C tada bakar ne rosi medjutim fancoili nece da rade jer imaju taj neki senzor glupi koji registruje visu temp.

Ovo govorim jer nemam takav vid TP..znam o cemu govoris all in ONE sve dodje..kod mene je Midea 12 kW monofazna split verzija + buffer 200l Cordivari. Niskotemperaturni radijatori Vogel & Noot + podno grijanje + fancoil.
Sada sam tjeo uraditi prepravke po ovoj gore uputi...
Dobri su ti Vogel Noot samo su cijene baš masne.

Hladjenje ljeti iskljucivo preko klima !
TP i fancoili hladjenje..tesko ide..po meni TP nije namjenjena za hladjenje..tu joj je mana..samo grijanje. Jednostavno fancoili rade sa temperaturama od 9 do 12°C na hladjenju..ako stavis te temperature radi sve puse hladan zrak ali zato imas kondezat na cijevima oko TP sva voda se sliva na pod..pokusaj oblaganja cijevi alo opet isti problemi kondezat sebi nadje mjesto..ako stavis TP na 16 ili 18 °C tada bakar ne rosi medjutim fancoili nece da rade jer imaju taj neki senzor glupi koji registruje visu temp.

Ovo govorim jer nemam takav vid TP..znam o cemu govoris all in ONE sve dodje..kod mene je Midea 12 kW monofazna split verzija + buffer 200l Cordivari. Niskotemperaturni radijatori Vogel & Noot + podno grijanje + fancoil.
Sada sam tjeo uraditi prepravke po ovoj gore uputi...
U tom slučaju najjednostavnije objašnjenje je da se razdelnik za podno sa svojom pumpom i termostatskim mešačem posmatra kao jedan radijator. Naravno neka bude PRVI na cevovodu, jer podnom treba protok. I dalje koristiti TP kao da je radijatorsko grejanje. Volumizer vezati na POVRAT toplotne pumpe. Nadam se da je ovo lako shvatljiva šema, ne znam da objasnim jednostavnije. Volumizer svakako ne ide u krugove grejanja, isključivo uz TP, i to u većini slučajeva na povrat.

U februaru smo potrošili 580 kWh za grejanje. To je oko 7.500 dinara za naš račun.

Sredinom meseca sam konačno podesio krivu sa 0,5 na 0,1 i to se izgleda vidi i na potrošnji. Od tada je TP radila duže intervale sa manjom snagom i nižom polaznom temperaturom vode. Zato je leva strana grafika sa većim dnevnim potrošnjama u odnosu na desnu stranu, iako smo oko 20-tog imali stvarno niske temperature.
1740838931599.png

Koliko vidim u martu se više ne očekuju niske temperature, pa pretpostavljam da ćemo uskoro i završiti grejnu sezonu.
1740839499532.png

Očekujem ispod 300 kWh potrošonje za mart i da grejnu sezonu završimo sa potrošenih 2.800 kWh.

Potrošnja u februaru:
Februar 2024. Temperatura prosecna nocna 4,48 c dnevna 12,21 c, polazna voda 31,33 c, potrošnja 738 kw kuća bila bez izolacije.
Februar 2025 Temperatura prosecna nocna -1,57 c dnevna 4,86 c, polazna voda 30,36 c, potrosnja 723 kw SA IZOLACIJOM 12 cm,
Skoro ista potrosnja ali razlika u prosećnim temperaturama ogromna.
130 m2 radijatorsko grejanje, temperatura sprat 23- 24,5 prizemlje 24- 25 c.
U februaru smo potrošili 580 kWh za grejanje. To je oko 7.500 dinara za naš račun.

Sredinom meseca sam konačno podesio krivu sa 0,5 na 0,1 i to se izgleda vidi i na potrošnji. Od tada je TP radila duže intervale sa manjom snagom i nižom polaznom temperaturom vode. Zato je leva strana grafika sa većim dnevnim potrošnjama u odnosu na desnu stranu, iako smo oko 20-tog imali stvarno niske temperature.
Pogledajte prilog 482967

Koliko vidim u martu se više ne očekuju niske temperature, pa pretpostavljam da ćemo uskoro i završiti grejnu sezonu.
Pogledajte prilog 482968

Očekujem ispod 300 kWh potrošonje za mart i da grejnu sezonu završimo sa potrošenih 2.800 kWh.
Zaboravio sam koju površinu greješ da vidim gde sam u odnosu na tebe

Poslednja izmena:
Pozdrav svima i hvala vam što delite svoje znanje sa nama!
Pročitao sam celu temu i samo bih voleo da proverim svoju računicu sa vama. U potrazi sam za TP za grejanje i hlađenje kuće kao i većina ljudi koji pišu u ovoj temi po prvi put.
Kuća je prizemlje + potkrovlje, 196 kvadrata podnog grejanja fi 16 postavljanog na 10cm, izolovana stiroporom 12cm na zidovima i mineralnom vunom 25cm na krovu. PVC stolarija sa troslojnim staklima, CG i nisko emisiono. Za hlađenje će se koristiti fancoil uređaji. Kuća se nalazi u Jakovu.
Za kuću je urađen elaborat energetske efikasnosti koji kaže sledeće:
Pogledajte prilog 481690
Pogledajte prilog 481691
Po ovome, meni bi trebala TP od 7KW na uzetih 5,6°C spoljne i 20°C unutrašnje temperature, ako se ne varam? Ako se snaga linearno skalira sa deltaT, meni bi na -2°C spoljnoj temperaturi trebalo 11KW, na -7°C 13,5KW, a na 12°C 4KW.
Da li bi mi pumpa

Toplotna pumpa split ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 80 R32 (min/max) - 2.74kW-11.74kW trofazna​

radila posao s' obzirom na to da ima minimalnu snagu kojom bi mogla da radi kad je toplije i maksimalnu snagu kojom bi mogla da pokrije temperature sve do -3°C.
Ili bi bilo bolje da idem na

Toplotna pumpa split ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 120 R32 (min/max) - 4.23kW/14.37kW trofazna​

koja može da pokrije do -7°C, ali koja žrtvuje efikasnost kad je toplije.
Takođe da napomenem da mi microma kalkulator izbacuje značajno manje gubitke za kuću, ali pretpostavljam da inženjer koji je radio zna bolje od online kalkulatora.
Svaki savet je dobrodošao. Ariston pumpe su stavljene kao primer jer im piše min i max snaga.
Hvala!
U vezi potrebnog kapaciteta TP evo moj račun:
18235 kWh/god / 2520 HDD20C/god / 0.024 = 301.5 W/K = Ht+v (koeficijent transmisije + ventilacije).
Postavlja se pitanje koji bi bio delta_T_design (unutrašnja - spoljašnja temperatura , maksimalna , da pokrije 99% potreba čak i kada nema dobitaka).
T.j. unutrašnja temperatura na primer 24C (kao što je predložio neko)
A spoljna temperatura projektna -12.1C (kao po Pravilniku za BG) ili bivalentna (spoljna temperatura kada se prelazi na drugi izvor grejanja na primer gas) na primer -2C ( zavisi od cena , efikasnosti 2 izvora grejanja ).
Za spoljnu Te_design,monovalent =-12.1C dobija se dT=24-(-12.1)=36.1C
Za spoljnu Te_bivalent=-2C dobija se dT=24-(-2)=26C
A potrebna snaga ( Pdesign , maksimalna , bez uzgrevanja ) je
301.5*36.1= 10.9 kW u slučaju monovalentnog grejanja (samo TP+grejači)
301.5*26=7.84 kW u slučaju bivalentnog grejanja ( TP + dogrevanje drugim izvorom toplote napr. CG kotao )
Ove snage su minimalne t.j. za date spoljne temperature (za veće temperature kapacitet TP će biti veći ali to nas ne zanima sem zbog modulacije itd.)

Planiram jos 10 cm. Nije da mi treba zbog izolacije, već imam u planu neke instalacije po spoljnom zidu i to treba da pokrijem.
Pošto je gas beton, ne bi trebalo stiropor, već nešto paropropusno. Verovatno kamena vuna.
Jedino će mi biti "problem" sto ću tada imati suviše male toplotne gubitke pa će mi toplotna pumpa od 10kW biti prejaka. Ali imam bafer pa ću valjda njime ispeglati.

Uh, proveri ako mozes sa osobom koja je radila elaborat, mislim da se za racun ne uzima srednja temperaura grejnog perioda vec 'Spoljna projektovana temperatura' koja je za Beograd -12,1C
Elaborat se radi prema ovom pravilniku: https://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik_o_energetskoj_efikasnosti_zgrada.html

Ovime bih se i ja vodio.
Toptlotne pumpe (najcesce) imaju bekap grejace koje ubacuju u pricu bilo da je sama TP neispravna ili je nemoguce da u datim uslovima (preniska spoljna temperatura + visoka vlaznost) postigne zeljenu unutrasnju. Valja obratiti paznju na ukupnu snagu TP, da li su uracunati ti grejaci ili ne, koriste razne terminologije, tipa 'nominalna' i 'totalna' snaga, recimo.
Tu je negde i glavno pitanje, da li optimizujes sistem da iskljucivo TP radi za najgori slucaj (tipa za -15 sto je postala retkost u Bgd i okolini) ili do nekih -5, a da grejace pali ispod tih vrednsoti.

@2dx

Mislim da je minimalna prosečna temperatura koja se racuna za Beograd -5, dodaj jos malo, jakovo je van BG, malo je hladnije.

Racunaj -7c
24c u kući, to je neka ok temperatura, niti puno niti malo.
To sto ti računaju i savetuju da računaš na 20c u kuci, zaobiđi!
Možeš da imaš, uz patofne i džemper.

Gledaj u specifikacijiama od TP da li na -7 ta TP izbacuje dovoljno toplote. Neke TP gube snagu, neke pojačaju potrosnju struje na minusima. To je bitno pri izboru da gledaš.

Npr Fujitsu koliko znam drzi snagu ali pojaca potrosnju.. Pa možeš slabiju TP.
Midea, smanjuje snagu ali je ista potrošnja.. Pa moraš jacu TP...
"Nije sija nego je vrat" što bi rekli ali kao sto vidiš na većim minusima rade različito.

Naveo dva brenda kao primer.. Vidi za Bosh i ariston
Za najhladniji mesec (januar) pretpostavljam da će biti 2 brojila znači 2 plave i 1 zelena tarifa ? (1250+1250+350) / 30 = 95 kWh / dan maksimum
(da se ne uđe u crvenu tarifu)
Dobici napr 500 W uređaji +100 W ljudi = 600 W (bez sunca , januar)
za spoljnu -2.85 C dobije se unutrašnja 27C a da se ne uđe u crvenu tarifu
za spoljnu -4.4 C dobije se unutrašnja 23C a da se ne uđe u crvenu tarifu ( jednom u 15-20 godina bude taman ovoliko)
(prosečni januar je +1C)
sa jednim brojilom nema šanse sve gubitke pokriti a da se ne ulazi u crvenu tarifu za januar ako je Ht+v=301.5 W/K cca 1800 kWh u proseku struja za TP za januar.

(ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 80 R32)​

Za najhladniji mesec (januar) pretpostavljam da će biti 2 brojila znači 2 plave i 1 zelena tarifa ? (1250+1250+350) / 30 = 95 kWh / dan maksimum
za spoljnu -4.4 C dobije se unutrašnja 23C a da se ne uđe u crvenu tarifu ( jednom u 15-20 godina bude taman ovoliko)
(prosečni januar je +1C)
sa jednim brojilom nema šanse sve gubitke pokriti a da se ne ulazi u crvenu tarifu za januar ako je Ht+v=301.5 W/K cca 1800 kWh u proseku struja za TP za januar.

sa jednim brojilom za prosečni januar +1C može se postići jedva 18C unutrašnja temperatura.

Poslednja izmena:
(prosečni januar je +1C)

sa jednim brojilom za prosečni januar +1C može se postići jedva 18C unutrašnja temperatura.
Hvala na odgovorima!
Je l' možeš da mi objasniš račun za ove potrošnje? Koliko si računao da je prosečna potrošnja TP? Ovo si sve računao za ovu Ariston Nimbus 80?

VREDI KUPOVATI OD PRODAVACA KOJI SU I OVLAŠĆENI SERVISERI
Posle 11 meseci rada 2023/24 i 2024/25 u nedelju ujutru TP ne radi pokazuje neku grešku.
U roku od 6 sati od mog poziva došli su, utvrdili razlog zbog koga je TP stala i rešili problem.
Svaka čast firmi ELEKTRO TREND iz Pirota, direktoru Nebiju i inženjeru Nenadu-Džimiju.

Negde na internetu sam video par komentara od ljudi koji tvrde da je potrosnja tomplotne pumpe dosta veca kada se koriste radijatori umesto podnog grejanja, kakva su vasa iskustva i da li je to istina? Trebalo bi da za sledecu zimu resim grejanje, trenutno istrazujem kotlove na pelet i tomplotne pumpe, nisam u mogucnosti da uradim podno grejanje pa bih u tom slucaju iskljucio tomplotne pumpe.

Negde na internetu sam video par komentara od ljudi koji tvrde da je potrosnja tomplotne pumpe dosta veca kada se koriste radijatori umesto podnog grejanja, kakva su vasa iskustva i da li je to istina? Trebalo bi da za sledecu zimu resim grejanje, trenutno istrazujem kotlove na pelet i tomplotne pumpe, nisam u mogucnosti da uradim podno grejanje pa bih u tom slucaju iskljucio tomplotne pumpe.
Zavisi od dimenzija radijatora, odnosno temperature vode u sistemu.
Pisano je ovde na mnogo mesta da je obično potrebno proširiti radijatore ako se prelazi sa čvrstog goriva na TP jer se čvrstim gorivima greje voda na 70 ili koliko već, a TP gubi efikasnost posle 45.

Po mom isustvu, istina je.
Potrošnja je veća ukoliko toplotna pumpa mora da greje vodu na veću temperaturu. Što je veća temperatura grejane vode, to je efikasnost toplotne pumpe manja. Možeš imati radijatore, samo je važno da ti ne treba suviše topla voda za grejanje, a da bi to postigao, treba ti velika grejna površina. Puno velikih radijatora ili podno/pafonsko/zidno grejanje.

Trebalo bi da u specifikakcijama TP ima navedeno koliki joj je COP na kojoj temperaturi vode.
Ovo je za moju kad je napolju 0°C:
1741112129234.png
Sada se grejemo se sa ispod 30°C. Pre par strana sam pisao kako bi izgledala potrošnja (u dinarima) za moju kuću i moju TP:
1741111873033.png
Ne mora da znači da je kod svih isto. Mi bi sa visokim temperaturama vode često ulazili u crvenu zonu i to bi nam povećalo račun više nego kad se porede čisti kWh.

Postovanje, interesira me ima li netko iskustva s ovim pumpama i ovo mi izgleda super ponuda pa me zanima misljenje ostalih?Screenshot_2025-03-04-19-30-36-004_com.facebook.katana.jpg

Moje iskustvo druga sezona grejanja TP.
130 m2 u dva nivoa radijatorsko grejanje imam 24 m dužnih radijatora visine H 60 cm T 22
Temperatura polazne vode ove zime najvisa 31 C sada u februaru kada je bilo hladno, greje se 24 sata, temperatura od 23 - 24,5 C zavisno od prostorije
Odlično radi grejanje ali izolacija objekta je obavezna. Potrosnja u februaru oko 700 kw.

Pozdrav, uskoro krećem u renoviranje kuće u Zemunu i plan mi je da ubacim podno grejanje i TP. Ukupna grejna površina bi bila 44m2 prizemlje i 44m2 sprat, podrum ili ne bih grejao ili bih spustio stare gusane radijator iz ostatka kuće i ostavio da rade na istoj temperaturi kao i podno.

Stolarija će biti neka prosečna npr. ROPLASTO, 4+16+4, niskoemisiono + argon.
Krov lim panel sa 5cm izolacije + još 20cm mineralne vune jer imamo premalu kosinu za normalan krov.
Zidovi stiropor 10cm. Na dva dela kuće su naslonjene komšijske kuće, tu moramo da izolujemo iznutra jer ne mozemo da priđemo drugačije.
Što se poda tiče, biće one sistemske ploče za podno, prizemlje pločice i gore neki višeslojni "parket".

Bio mi je za sada jedan majstor za grejanje i zvuči mi da on preporučuje prejaku pumpu za moju kvadraturu? Kaže 12kw minimalno, a bolje 14 ili 16kw. Drugo je što forsira bafer, navodno bez njega će kuća biti hladna tokom defrosta. Sve ovo mi pali crvene lampice nakon što sam pročitao skoro celu ovu temu.

On radi sa firmom koja ima samo MIDEA TP u ponudi, evo svih TP koje imaju: https://www.cimgas.rs/goods_list.php?lg=sr&id_goods_level_5=62&currency=DIN

Je l' imate neke savete što se tiče snage, potrebe za baferom, kao i modela koji bi bilo najbolji u datom slučaju (imam mesta za split lagano)? Microma mi izbacuje oko 5kw gubitaka čak i sa skromnijom izolacijom što mi izgleda nerealno nisko, možda ja ne klikćem dobro.

Prilozi

• Screenshot 2025-03-05 at 09-58-59 Toplotni kalkulator.png
    Screenshot 2025-03-05 at 09-58-59 Toplotni kalkulator.png
    66.8 KB · Pregleda: 26
Taj majstor za grejanje preporučuje te jačine na osnovu nekih proračuna? Ili po iskustvu? Čini mi se jako, prejako za ovo što si napisao (ali nisam računao). Koliko shvatam kuća je u šoru sa samo 2 spoljna zida. Plafon 25 cm izolacije... Podrum svakako možeš da izoluješ dodatno ako treba i da ga ne greješ.
Ne bih stavljao bafer. Koliko vidim, na onom linku za TP, u ponudi nemaju ništa slabije od 8kW. Moraš li da uzimaš kod njih? Javiće se neko ko se razume da kaže da li su to OK uređaji ili ne.
Ja bih pitao majstora koliko je izračunao da će kuća gubiti toplote na 7°C, 0°C, -7°C i koliko toplote na tim temperaturama ispiručuje TP koju on preporučuje. I bilo bi dobro da kaže koja temperatura vode će biti na tim pemperaturama.

Ako ne izvadi neki papir sa proračunima, onda priča iz glave, napamet. Onda je verovatno neko ko se razume u postavljanje grejanja, ali ne i u projektovanje sistema grejanja. tj. on je majstor, ne inženjer.

Pozdrav, uskoro krećem u renoviranje kuće u Zemunu i plan mi je da ubacim podno grejanje i TP. Ukupna grejna površina bi bila 44m2 prizemlje i 44m2 sprat, podrum ili ne bih grejao ili bih spustio stare gusane radijator iz ostatka kuće i ostavio da rade na istoj temperaturi kao i podno.

Krov lim panel sa 5cm izolacije + još 20cm mineralne vune jer imamo premalu kosinu za normalan krov.
Zidovi stiropor 10cm. Na dva dela kuće su naslonjene komšijske kuće, tu moramo da izolujemo iznutra jer ne mozemo da priđemo drugačije.
Što se poda tiče, biće one sistemske ploče za podno, prizemlje pločice i gore neki višeslojni "parket".

Bio mi je za sada jedan majstor za grejanje i zvuči mi da on preporučuje prejaku pumpu za moju kvadraturu? Kaže 12kw minimalno, a bolje 14 ili 16kw. Drugo je što forsira bafer, navodno bez njega će kuća biti hladna tokom defrosta. Sve ovo mi pali crvene lampice nakon što sam pročitao skoro celu ovu temu.

On radi sa firmom koja ima samo MIDEA TP u ponudi, evo svih TP koje imaju: https://www.cimgas.rs/goods_list.php?lg=sr&id_goods_level_5=62&currency=DIN

Je l' imate neke savete što se tiče snage, potrebe za baferom, kao i modela koji bi bilo najbolji u datom slučaju (imam mesta za split lagano)? Microma mi izbacuje oko 5kw gubitaka čak i sa skromnijom izolacijom što mi izgleda nerealno nisko, možda ja ne klikćem dobro.
S obzirom na izolaciju, podno grijanje i kvadraturu kuće 5 do 6 kW puna kapa. Mani se toga majstora a pogotovo baffera. Ima tu kod Vas daleko boljih majstora, a o izboru TP to je već individualno, sve zavisi od budžeta. Ništa napamet raditi, samo na papir sve staviti a onda realizacija čitavog projekta.

Nemaju oni pojma, lupaju napamet.
Potražite Vi drugo mišljenje

Ljudi, da li se još uvek grejete? Kako se vaše toplotne pumpe ponašaju ovih dana?
Moja radi samo noću, ali je prejaka. Namestio sam, kada se ugasi, da se ne pali sledećih sat vremena. A i kad radi, onda radi na najslabije nekih 20-tak minuta do pola sta, pa se opet ugasi.

Ljudi, da li se još uvek grejete? Kako se vaše toplotne pumpe ponašaju ovih dana?
Moja radi samo noću, ali je prejaka. Namestio sam, kada se ugasi, da se ne pali sledećih sat vremena. A i kad radi, onda radi na najslabije nekih 20-tak minuta do pola sta, pa se opet ugasi.
Preko dana je off jer je toplo, nocu oko pola sata radi do 45 min pa off pa onda slicno kao i kod tebe sat ne radi. Primetio sam i da predje na podesen offset, u ovom slicaju -2C od krive da bi produzila vreme rada kapiram. Tako da gura 28C kroz radijatore u nekim momentima.

Inacce moja potrosnja u februaru je 410kw ili oko 4900RSD

Moje iskustvo druga sezona grejanja TP.
130 m2 u dva nivoa radijatorsko grejanje imam 24 m dužnih radijatora visine H 60 cm T 22
Temperatura polazne vode ove zime najvisa 31 C sada u februaru kada je bilo hladno, greje se 24 sata, temperatura od 23 - 24,5 C zavisno od prostorije
Odlično radi grejanje ali izolacija objekta je obavezna. Potrosnja u februaru oko 700 kw.
130m2 u osnovi ili ukupno 130 kvadrata?
Ja sam nesto računao da mi je potrebno oko 11m duznih radijatora h=60cm t22 za površinu od 96 m2 u jednoj etazi. Cisti da vidim koji nam je odnos..

Da li možete da mi preporučite nekog majstora ili kolegu sa foruma koji radi na teritoriji Beograda? Kuća je u Zemunu. Najradije bih radio sa nekime ko ne pokušava da mi upseluje predimenzionisanu pumpu ili potencijalno nepotreban bafer... @Pezo2008 @don_776

Mikromin kalkulator ne uzima u obzir gubitke nastale ventilacijom (luftiranjem).

Da li možete da mi preporučite nekog majstora ili kolegu sa foruma koji radi na teritoriji Beograda? Kuća je u Zemunu. Najradije bih radio sa nekime ko ne pokušava da mi upseluje predimenzionisanu pumpu ili potencijalno nepotreban bafer... @Pezo2008 @don_776
Ja znam za jednog majstora. Odakle je tačno, ne znam. Jozza mislim da ga poznaje i da je čak radio njemu instalacije kao i reklamacije u vezi uređaja. Kontaktiraj ga (Jozza).

Pozdrav svim clanovima, takodje mi je potrebna preporuka za majstora u Beogradu,u pitanju je porodicna kuca,novogradnja, prizemlje + sprat iznad kod je potkrovlje koje se ne greje.U prizemlju je razvedeno podno grejanje(povrsina 80m2),sprat nije sredjen i nije planirano u narednih par godina tako da se samo prizemlje i greje.Kuca ce biti izlolovana sa stiroporom 10cm, zidano je sa klimablokom 20cm.Zainteresovan sam za TP vazduh-voda.
Svaka pomoc i preporuka je dobrodosla.
Hvala unapred :)

Prošao je mart, evo poređenja sa martom prošle godine.
KUCA BEZ IZOLACIJE 2024, I SA IZOLACIJOM 2025, 12 CM STIROPOR grejna povšina 130 m2
MART 2024. 538 kw, procečna noćna temperatura 6,19 C, prosečna dnevna 13,45 C, temperatura poalzne vode 29,58 C.
MART 2025. 331 kw, prosečna noćna temperatura 6,58 C, prosečna dnevna 15,74 C, temperatura polazne vode 28,29 C
Toplotna pumpa 10 kw GREE Versati III trofazna.

Je l' Vam ovo potrošnja samo za toplotnu pumpu ili kompletna potrosnja za domaćinstvo? Koliko otprilike bude temperatura prostorija?

Nazad
Vrh Dno